TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST: Sony Xperia Tablet Z

Sony er ny tablet-konge

I hvert fald, når det gælder Android-baserede tablet-computere. Sony Xperia Tablet Z er intet mindre end en genistreg!

forfatter
Publiceret 29/05/2013 - 16:23
Lyd & Billede mener
Vand- og støvtæt Flot skærmbillede Slank og let
Kameraet Et par Android-børnesygdomme
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
 • Skærm: 10,1″ TFT, 1920 x 1200
 • Processor: 1,5 GHz Qualcomm quad-core
 • Hukommelse: 2 GB ram
 • Lager: 16 GB + microSD (op til 32 GB)
 • Kamera: 8,1 MP (bag), 2,2 MP (front)
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilslutning: Micro USB 2.0, HDMI
 • Mål: 266 x 172 x 6,9 mm
 • Vægt: 495 g
 • Batteri: 6000 mAh

Den har ladet vente længe på sig, Sony Xperia Tablet Z. Vi så den første gang i februar måned på Mobile World Congress i Barcelona, men det er først her i slutningen af en regnvåd og mild forsommer, at vi fik nallerne i et testeksemplar. Xperia Tablet Z kommer i en udgave med både 4G/LTE og Wi-Fi og så i en udgave kun med Wi-Fi, og disse to modeller kan man så få i versioner med henholdsvis 16 og 32 gigabyte lagerplads.

Desværre fik vi et testeksemplar med den dårligste konfiguration med kun 16 gigabyte lager og udelukkende Wi-Fi, men så koster netop vores udgave også kun 3.999 kroner, mens for eksempel 16 gigabyte-versionen med 4G/LTE koster 5.000 kroner. Man skal altså have pengene op ad lommen for Xperia Tablet Z, men priserne holder sig i samme lag som den allerstedsnærværende konkurrent, iPad, som faktisk også koster præcis 3.999 kroner for Wi-Fi-udgaven med 16 gigabyte lager.

Så let som ingenting
Men det er også helt rimeligt, at Sony forlanger lige så mange penge for Xperia Tablet Z, som Apple forlanger for iPad’en, for Sonys nye tablet-computer er den første Android-baserede tablet, vi har set, der giver dig lige så meget kvalitet og lækkert design for pengene som det populære Apple-produkt.

Hvor de fleste Android-tablets er skåret over den samme plastic-læst, så er Xperia Tablet Z formet på samme måde som smartphone-flagskibet, Sony Xperia Z. Det vil sige, at den er meget tynd – 6,9 mm faktisk, hvilket gør den til verdens pt. tyndeste tablet – og hele frontpanelet er fremstillet af glas. På Xperia Tablet Z er bagsiden dog holdt i en såkaldt soft-touch plastic.sony-xperia-tablet-z-gal1

Første gang, man tager en Xperia Tablet Z i hånden, lægger man med det samme mærke til, hvor let den er, og sammen med det slanke design og de robuste materialer gør den lave vægt dette produkt til den bedst designede og mest brugervenlige tablet-computer, vi har set i år! Hold da op, hvor er vi glade for, at Sony er gået væk fra det kileformede design, der har præget firmaets tidligere tablet-produkter.

Det skader heller ikke, at Xperia Tablet Z er både vand- og støvafvisende. Vores testeksemplar var således med på en vandretur i de norske fjelde i forbindelse med et firma-arrangement, og lad os bare nøjes med at sige, at tablet-computeren klarede turen bedre end flere af kollegernes sko! Selvom den fik lov til at blive både våd og beskidt!

vand_web

De indre værdier
Sony kalder det nye design for OmniBalance, og meningen er, at hardwaren skal passe så naturligt til brugeren, at det fysiske træder i baggrunden, og man kan koncentrere sig 100% om indholdet. Og her er for en gangs skyld tale om en smart marketingfloskel, som kommer ret tæt på virkeligheden. For også på indholdssiden er Xperia Tablet Z et langt bedre køb end de fleste andre Android-baserede tablets.

Google Play byder ikke på det store udvalg af tablet-tilpassede apps, men det forsøger Sony at råde bod på ved at inkludere en masse ekstra apps og tjenester med Xperia Tablet Z, og det er et valg, der giver pote.

Sonys egne streamingtjenester, Music og Video Unlimited, i særlige tablet-udgaver er en del af pakken, ligesom også tjenesten PlayStation Mobile, der lader brugeren spille tablet-udgaver af ældre PlayStation-spil – og sågar tilslutte en DualShock3 controller til Xperia Tablet Z – følger med. Sonys egne apps til visning af billeder samt afspilning af film og musik er bedre end Googles standardløsning, og den indbyggede, infrarøde port og app’en Fjernbetjening lader Xperia Tablet Z fungere som en avanceret multifjernbetjening hjemme i stuen. Lækkert.

Guf for både øjne og ører
Og kan man ikke lige sidde hjemme i stuen, så er der ingen grund til at fortvivle, for Sony Xperia Tablet Z er blandt de bedste underholdnings- og multimedieprodukter, vi har prøvet. Skærmen på 10,1” må nøjes med en opløsning på 1920 x 1200 pixels, og er dermed ikke helt i samme liga som iPad med retina-skærm eller Google Nexus 10, men Sony kompenserer ved at anvende deres egen Mobile BRAVIA Engine 2, skærmteknologi lånt fra firmaets anmelderroste fjernsyn, og det skulle angiveligt give skærmen både forbedret kontrast og farvestyring samt gøre billedet virkelig skarpt.

Og resultatet er imponerende, kan vi godt skrive under på. Om vi ser video eller fotos, så er billedet flot og dybt uden at blive uskarpt, og først og fremmest fremstår farverne meget naturlige, hvilket bliver tydeligt, når vi sammenligner med skærmen på Apples nyeste iPad, hvor farverne lige pludselig kommer til at fremstå lige lovligt kunstige og pastel-agtige. Skærmstørrelsen og opløsningen gør, at film nemt kan vises i fuld HD 16:9, og det er en fiks detalje, at Sonys egen Film-app automatisk henter covers og oplysninger om brugerens (piratkopierede?) film.

Det samme gælder WALKMAN-app’en, så det er nemt at overskue sit mediebibliotek.

Lydoplevelsen lader heller ikke noget tilbage at ønske. Selv hvis man nøjes med at lytte til de indbyggede højttalere, er lyden helt hæderlig. Men med et par gode hovedtelefoner kan Xperia Tablet Z uden at blinke tage kampen op mod de bedste musikafspillere på markedet. Sonys egen WALKMAN-app byder på ClearAudio+ og en række andre EQ-indstillinger, så man kan tilpasse lyden til sine egne preferencer, og i det hele taget er det rart, at Sony ikke har overset dette aspekt for at bruge alt krudtet på design og skærm.

God lyd er en uvurderlig vigtig del af en god medieoplevelse, og det er der taget hensyn til med Sony Xperia Z.

Hvor mange hestekræfter har den så?
En god ydelse er selvfølgelig hele forudsætningen for den gode brugeroplevelse, men heller ikke her skuffer Xperia Tablet Z. Med en Geekbench 2 score på 2014 er denne tablet-computer ikke helt så hurtig som Google Nexus 10, men den er hurtig nok til, at man bladrer igennem hjemmeskærme og åbner og lukker for apps lige så hurtigt, som en god kniv kan skære i blødt smør.

Kun browseroplevelsen er og bliver Android-systemets akilleshæl. I Browsermark 2.0 scorer Xperia Tablet Z 1920 mod den nyeste iPad’s 2318, men det er især ved daglig brug, at forskellene bliver tydelige. iPad’ens Safari-browser loader konsekvent sider hurtigere end Chrome-browseren på Xperia Tablet Z, og når man skal zoome ind eller ud – eller navigere rundt på en given hjemmeside – sker det med betydelig mere hakken på Sony Xperia Tablet Z. Det er dog snarere et Android- og et Google-problem, end det er et Sony-problem, og browseroplevelsen er skam til at leve med. Værre er det heller ikke.

Eneste rigtige skuffelse er kameraet, som på papiret skulle kunne hamle op med de bedste på markedet. Men med lidt for mørke, flade og uskarpe billeder imponerede det os ikke. Men… hvem tager også billeder med sin tablet!?

Sony Xperia Tablet Z byder ikke på verdens bedste kamera. Der var faktisk blå himmel, da dette billede blev taget!
Sony Xperia Tablet Z byder ikke på verdens bedste kamera. Der var faktisk blå himmel, da dette billede blev taget!

Konklusion
Sony Xperia Tablet Z er den fedeste Android-tablet, vi har testet til dato! Den er ikke bedst på samtlige punkter. Google Nexus 10 har højere skærmopløsning og højere ydelse, ASUS Transformer Pad Infinity har et bedre kamera og byder på en bedre browseroplevelse, men med Sony Xperia Tablet Z får man hele pakken.

Der er fokuseret på lækkert og brugervenligt design, og Sony har langt om længe fundet ud af, at de sidder på en guldgrube af medier og indhold, hvilket man får adgang til en stor del af, skræddersyet til tablet-formatet, hvis man investerer i en Xperia Tablet Z. Skærmen og den bagvedliggende teknologi giver en behagelig og naturlig billedoplevelse, og lyden er så god, at det må få mange af tablet-konkurrenterne til at skamme sig!

At den så i øvrigt er vand- og støvtæt skader ikke, og derfor tøver vi ikke med at give Sony Xperia Tablet Z vores specielle anbefaling!

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bedste iPad Air til dato Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet. Desværre er skærmen stadig baseret på gammel teknologi.
En æra er forbi 21 års iPod-historie er nået til vejs ende. Apple producerer ikke flere eksemplarer af iPod Touch.
Sony lancerer ny topmobil til entusiasterne Den nye Android-smartphone fokuserer især på video og fotografi.
Praktisk oplader og stativ til hjemmekontoret Oplader mobil og hørepropper, og passer på dine hovedtelefoner.
Bliv en bedre golfspiller Garmin vil hjælpe dig med at ramme topformen på greenen.
Sådan kan du prøve Nothings nye brugerflade Nothing phone (1) kommer først til sommer, men interesserede kan prøve den nye brugerflade til Android allerede nu. Læs hvordan her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend