Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung Galaxy S5

Vandtæt præstationsmonster

Galaxy S5 indeholder både overraskelser og skuffelser, men det endelige resultat er positivt.

Skrevet af / 23/04/2014 - 18:07
Samsung Galaxy S5
Jonas Ekelund

Næst efter iPhone er det Samsungs Galaxy smartphones, der sælger bedst, og Galaxy S4 var en stor succes. Rygterne om, hvad der ville komme i S5, var mange, men desværre var der ikke mange af de fantastiske påstande, som holdt vand. Det, vi har fået, er en opdateret Galaxy S, der har lånt mange af sine nye funktioner fra konkurrenterne. Men den har nogle esser oppe i ærmet, som tiltalte os mere og mere, jo længere vi brugte den.

Samsung Galaxy S5 SM-G900F_charcoal BLACK_01

Udseende og konstruktion
Telefonen ligner en klassisk Galaxy på godt og ondt. På den ene side er der ingen tvivl om, at man har en Samsung-telefon i hånden, men på den anden side kan ingen se på afstand, at der er en S5, man investeret i. Medmindre de ser den specielle bagside med et mønster af små huller. Det ser godt ud, men desværre føles det, som om bagsiden er lavet af flamingo. Det giver ikke ligefrem indtryk af eksklusivitet, sådan som det imiterede læder på Note faktisk gjorde.

Samsung Galaxy S5 SM-G900F_shimmery WHITE_08

Når det er sagt, så er Galaxy S5 faktisk godt bygget og føles meget solid. Knapperne sidder, præcis hvor de skal, så man ikke behøver at lede efter dem med fingeren. Vi savner dog en dedikeret kameraknap.

Ligesom Sonys Xperia-telefoner er den både støv- og vandtæt, og kan tåle at være op til en meter under vand. Man bør dog nok være forsigtig med at sprøjte vand på den og sikre sig, at man har sat bagsiden ordentligt på og lukket låget til opladestikket først.

Skærm
Med en skærm på 5,1 tommer havner S5 blandt de store mobiltelefoner og er næsten på grænsen til at være en phablet. Den tynde ramme gør dog, at den stadig føles rimelig, men det kræver to hænder at bruge den.

Opløsningen er Full HD, hvilket gør, at pixeltætheden havner på 432 ppi. Det er betydelig mere end Apples Retina-skærme, og den virker virkelig skarp og detaljerig. Det generelle indtryk er, at det afgjort er en af de allerbedste mobilskærme, vi har set.

Indvendig er der nemlig sket ting og sager. S5 har fået den nyeste generation OLED-skærm, og det er virkelig et stort skridt fremad. Lysstyrken er væsentlig bedre end på tidligere modeller, så den nu duer helt fint i sollys. Selv kontrasten opleves som lidt bedre, og farvegengivelsen grænser til perfekt. Man kan også vælge imellem forskellige farvetilstande som dynamisk, foto eller film, hvis man vil have det bedst mulige billede i forhold til den aktuelle brug.

Kamera
Samsung har skruet antallet af megapixel op til nye højder. 16 megapixel er ganske vist ikke så vanvittigt som på Nokias kameratelefoner, men stadig i overkanten for en mobilsensor. Takket være et unikt hybrid-autofokussystem er der til gengæld både god skarphed og fokusering på rekordtid. Mindre god er funktionen med valgbar fokusdybde. Fordi det – i modsætning til på HTC One M8 – gøres i softwaren, går det langsomt og virker ikke nær så godt.

Samsung Galaxy S5 SM-G900F_shimmery WHITE_13

Den nye, egenproducerede Isocell-sensor har pga. fysisk isolerede sensorpunkter mindre problemer med lyslækage og billedstøj. Den gode nyhed er, at det virker fortrinligt under gode lysforhold – fine detaljer, jævn eksponering, gode HDR-billeder og rimelig farvegengivelse. Den dårlige er, at man i svagt lys får en masse monokrom støj, samtidig med at støjreduktionen slører detaljerne.

Lyd
Med et par gode hovedtelefoner lyder S5 nogenlunde som man kunne forvente. Godt, men ikke noget at hæve øjenbrynene over. Lyden er åbenbart ikke noget, Samsung satser stort på. Det ses også af, at højttaleren er meget lille og af en eller anden grund er placeret på bagsiden. Man kommer altså let til at holde hånden over den.
Hvis man skruer op for lyden, får man hurtigt forvrængning, men på et rimeligt niveau fungerer det til almindelig brug.

I brug
En privatindstilling skjuler følsomt indhold, og børnehjørnet kan spare forældre for mange bekymringer. For en gangs skyld er telefonen ikke fuld af apps, som man ikke har brug for. Mangler man nogen, kan man nemt selv hente dem.

S Health hjælper dig med at holde styr på sundheden, bl.a. via en skridttæller. Under kameraet sidder den meget omtalte pulsmåler. Den fungerer, men da man er nødt til både at stå og tie stille, er det næppe noget, der vil blive brugt meget under træning.

Ligesom på iPhone 5S har Galaxy S5 fået en fingeraftrykslæser indbygget i hjemknappen. Forskellen er, at man skal køre fingeren hen over knappen, ligesom på den fingeraftrykslæser, som nogle bærbare computere har. Den virker dog meget bedre end dem, selv om den ikke er lige så god som iPhones. Man kan gemme tre fingeraftryk og sætte en adgangskode på, til hvis det ikke lykkes telefonen at aflæse fingeren. I det hele taget er vi meget glade for at slippe for at indtaste en unlock-kode.

Samsung Galaxy S5 SM-G900F_shimmery WHITE_02

Ydelse
De fleste topmodeller i dag anvender den samme hurtige processor og føles hurtige i brug. Men G5 har en højere clock-frekvens, hvilket afspejles i vores målinger. En Geekbench-score på henholdsvis 943 point (single-core) og 2.898 point (multi-core) og et Browsermark-resultat på 3.168 gør den til en af de hurtigste Android-telefoner lige nu. På linie med HTC One M8.

Takket være en strømbesparende processor og gode energibesparefunktioner er batteriets levetid rigtig god. Vi behøvede ikke at oplade hver dag, som det er tilfældet med mange af konkurrenterne.

Konklusion
Galaxy S5 byder ikke på nogen radikale forbedringer eller overraskelser, hvilket er noget af en skuffelse efter alle de mange rygter. Materialevalget er besynderligt, og det nye kamera er ikke lige så god som konkurrenternes.

Men alle de små forbedringer og nye funktioner gør tilsammen, at vi virkelig godt kan lide den alligevel. Fingeraftrykslæseren fungerer bedre end forventet, telefonen er skræmmende hurtig, har god batterilevetid og er vandtæt, og skærmen er helt fantastisk.

Home mener

Endelig en støv- og vandtæt Galaxy. Praktisk fingeraftrykslæser giver bedre sikkerhed. Skærmen er fantastisk, og batterilevetiden er rigtig god. Den føles ikke som en premium-model med sin næsten ubehagelige bagside. Kameraet er ikke blandt de bedste i dårligt lys.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Lyd & Billede
Scroll to Top