TESTSamsung Galaxy NotePRO 12.2

Det kommer IKKE an på størrelsen

Med Galaxy NotePRO 12.2 har Samsung fremtryllet en rigtig succes. Men det er ikke på grund af den store skærm.
Lyd & Billede mener
PRO-konceptet, som kombinerer produktivitets-apps og den nye Magazine UX hjemmeskærm, rammer plet. Skærmkvaliteten er glimrende, ydelsen er i top, og enheden er let at håndtere i forhold til sin størrelse.
Det større skærmareal til trods får man rent faktisk ikke mere plads på skærmen, og hvad skal man så med den store skærm?
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
  • Skærm: 12,2″ TFT LCD, 2560 x 1600, 248 ppi
  • Processor: 2,3 GHz Snapdragon 800 quad-core
  • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager + microSD (op til 64 GB)
  • Kamera: 8 MP (bag), 2 MP (for)
  • Trådløst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 ac/a/b/g/n, GPS, Wi-Fi Direct
  • Tilslutning: Micro USB 3.0
  • Mål: 295,6 x 204 x 7,95 mm
  • Vægt: 753 g
  • Batteri: 9500 mAh
forfatter

Smartphones bliver bare større og større. Mange high-end smartphones kommer efterhånden med 5 tommers skærm eller derover, og de såkaldte phablets langes nu over disken i millionvis verden over. Så det var kun et spørgsmål om tid, før tendensen ville nå tablet-markedet, hvor 10 tommers skærme ellers har været maksimum stort set siden lanceringen af den første iPad i 2010.

Men nu er Samsung klar med Galaxy NotePRO 12.2, der – som navnet antyder – kommer med en skærm på hele 12,2 tommer. Det må siges at være ny rekord, og der er da også tale om en ordentlig moppedreng af en tablet, der måler 295,6 x 204 x 7,95 mm og vejer hele 753 gram.

NotePRO_Front_black

Det er den pris, man betaler for den store skærm, som ifølge Samsung skal gøre enheden bedre egnet til produktivitet. Betegnelsen PRO efter Note står nemlig ikke for “professionel”, men for “produktivitet”, og det er altså meningen, at Galaxy NotePRO 12.2 ikke kun skal bruges til filmkiggeri, spil og internet-surf, men også til videokonferencer, fjernstyring af pc’en og diverse Office-opgaver. Hvorfor NotePRO 12.2 også kommer med apps som Hancom Office og Remote PC præinstalleret.

Stor skærm uden praktisk betydning
Men så er det oplagte spørgsmål: Hvor velegnet er NotePRO 12.2 egentlig til produktivitet? Og har den 12,2 tommer store skærm rent faktisk et formål? Gør den en forskel?

Hvis vi tager det sidste først og starter med skærmen, så må vores entydige svar på spørgsmålet være … tjah. Der skal ikke være nogen tvivl om, at en skærm på 12,2 tommer i tablet-format virker lidt overvældende til at begynde med, men man opdager hurtigt, at det større skærmareal ikke bliver brugt til noget som helst! På en lang række punkter er Galaxy NotePRO 12.2 nemlig identisk med den Galaxy Note 10.1 2014 Edition 10,1 tommers tablet, som Samsung lancerede sidste år, og det gælder også skærmopløsningen på 2560 x 1600 pixel.

Faktisk er det præcis den samme TFT LCD-skærm, der sidder i begge enheder, så den eneste reelle forskel bliver, at pixeltætheden er ringere på NotePRO 12.2. Der er ikke mere plads på skærmen, det større areal til trods, og billedkvaliteten er i sidste ende en smule dårligere end på den mindre Galaxy Note.

Annonce

Det sidstnævnte er dog ikke nogen deal-breaker i sig selv, må vi lige understrege. Billedkvaliteten på Galaxy Note 10.1 2014 Edition var decideret fremragende, så på Galaxy NotePRO 12.2 er den heller ikke så ringe endda!

Konceptet rammer plet
På software-siden er der større forskel på de to enheder. Galaxy NotePRO kommer med den nyeste KitKat-version af Android styresystemet samt de ovennævnte apps, Hancom Office og Remote PC. Men det er ikke det hele. Samsung har også – i samarbejde med den populære Flipboard-app – skabt en ny såkaldte Magazine UX hjemmeskærm, som både giver brugeren en magasinlignende brugerflade med skræddersyet indhold og et let tilgængeligt grafisk overblik over f.eks. e-mails, kalender, dokumenter, noter osv. Og det er ikke nogen helt tosset løsning.

NotePRO_MagazineUX

Kort sagt kan vi godt skriver under på, at Samsung med NotePRO-serien (som også inkluderer tablets med mindre skærm end den store 12,2 tommers udgave) har fået skruet et koncept sammen – en færdig pakkeløsning – der fungerer godt og nok også skal finde sin målgruppe.

Nærmest identisk
Men på hardware-siden er Galaxy NotePRO 12.2 som nævnt nærmest identisk med førnævnte Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Og det både på godt og ondt.

Ligesom Note 10.1 2014 Edition kommer NotePRO 12.2 med en bagside fremstillet af imiteret læder – sågar med imiterede syninger – der skal give mindelser om en eksklusiv notesbog. Derudover er designet robust og solidt, selv om produktet stadig reelt er fremstillet af plastic.

Og så er der jo S-Pen, som giver brugeren en masse funktionalitet, der er unik for Samsungs Note-produkter. Det gælder f.eks. Action Memo, som lader dig ringe op til et telefonnummer, du lige har noteret på skærmen. Eller Screen Write, der tager et billede af skærmen, som du så kan skrive og tegne på; mens Pen Windows lader dig tegne en firkant på skærmen, som åbner et nyt vindue med en app, du selv vælger, der så lægger sig oven på andre, kørende apps. Udvalget af apps, der kan køre i det tegnede vindue, er dog ret begrænset.

NotePRO-S-Pen

Annonce

Nytteløst
NotePRO 12.2 kan dog også et par nye tricks. Af den slags, Samsung lader til at synes særlig godt om. Nemlig funktioner, som lyder godt på papiret, men i praksis enten ikke virker særlig godt eller også viser sig at være temmelig nytteløse.

F.eks. gjorde Samsung ved lanceringen af NotePRO 12.2 meget ud af, at den nu kan køre op til fire svævende vinduer samtidig med den såkaldte Multi Window funktion. Og det er da også rigtigt, men som nævnt er der jo reelt ikke mere plads på skærmen trods det større areal, og derfor bliver de fire samtidige vinduer hver især for små.

Vi prøvede som en del af testen at køre henholdsvis Chrome, YouTube, Google Maps og Facebook i fire samtidige vinduer. Resultatet? Fire meget langsomme applikationer! Tsk, tsk, tsk …

De tørre tal
Galaxy NotePRO 12.2 har ud over sin skærm også de fleste andre specifikationer tilfælles med Galaxy Note 10.1 2014 Edition, herunder en på papiret lynhurtig 2,3 GHz Snapdragon 800 processor. Og i benchmark-tests opnår de to produkter da også stort set identiske resultater. I Geekbench 3 er resultaterne en score på henholdsvis 926 (single-core) og 2.835 (multi-core), hvilket helt klart er i den meget høje ende.

Med Galaxy Note 10.1 2014 Edition oplevede vi desværre, at enheden ville blive sløvere og sløvere og til tider tilmed fryse. Om det skyldes den opdaterede Android-version, ved vi ikke, men vi har heldigvis ikke oplevet tilnærmelsesvis lige så store problemer med Galaxy NotePRO 12.2, der tværtimod i daglig brug kører lige så hurtigt og smidigt, som de høje benchmark-tal afspejler. Dog lever browser-oplevelsen ikke helt op til forventningerne. Vi oplever, at sider loader lidt langsommere, end de burde, og selv om resultatet på 2.952 point i Browsermark 2.0 er ganske pænt, så halser Galaxy NotePRO 12.2 stadig bagefter en high-end konkurrent som iPad Air, der scorer 3.610 point i samme test og også i daglig brug er langt hurtigere i optrækket, når man surfer på internettet.

Annonce

Galaxy NotePRO 12.2_compressed

Konklusion
Galaxy NotePRO 12.2 er en værdig tilføjelse til Samsungs serie af Galaxy Note produkter. PRO-konceptet er godt udført, og med denne tablet får man en pakkeløsning med høj ydelse, apps til deling og produktivitet samt en helt ny brugerflade. Hertil kommer de Note-funktioner, vi allerede kender fra forgængerne, f.eks. den såkaldte S-Pen, som vi efterhånden er blevet glade for.
Så kan vi godt tilgive, at Samsung – som sædvanlig – har proppet enheden med nytteløse funktioner som Multi Windows, der nu kan køre hele fire samtidige “flydende vinduer”. Det kan man jo bare slå fra.

Reelt får man ikke meget ud af den 12,2 tommer store skærm, som man ikke får med den noget mindre 10,1 tommers skærm i Samsungs egen Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Opløsningen på 2560 x 1600 pixel er nemlig den samme, så der er ikke mere plads på skærmen trods det større areal. Men skærmkvaliteten er absolut godkendt, og det store 12,2 tommers format skal nok slå an alligevel.
Der er plads til forbedringer, men alt i alt kan Samsung være godt tilfredse med NotePRO 12.2, som vi gerne giver vores særlige anbefaling.

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Læs også: