Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Nokia Lumia 930

Bedste Windows-mobil

Nokia slår til med en ny topmodel, der har bedre ydelse og strålende skærm.

Skrevet af / 12/08/2014 - 08:31
Nokia Lumia 930
Jonas Ekelund

Efter Microsofts overtagelse kommer der endelig en ny topmodel fra Nokia for at vise det nye Windows Phone 8.1 frem. Med en meget punkttæt skærm og en moderne processor er den uden tvivl et stort skridt fremad. Men fungerer det nye design lige så godt som det gamle, ikoniske udseende? Og har Microsofts indblanding gjort telefonen bedre, end den havde været, hvis det stadig var Nokia, der styrede skuden?

Udseende og konstruktion
Det mest opsigtsvækkende er, at man har forladt det gamle design med monoblok i polykarbonat. I stedet har Lumia 930 fået en aluminiumramme, der minder om iPhones, men bagsiden er stadig af solid plast. Den føles rigtig godt bygget, og man er ikke i tvivl om, at det er en topmodel, man har i hænderne.
Knapperne er godt placeret, og på oversiden er der en lettilgængelig SIM-kortplads. Men hvorfor er der ikke plads til et hukommelseskort?

Nokia-Lumia930Hero-web

Skærm
Til forskel fra forgængerens IPS-skærm har Lumia 930 fået en OLED-skærm, som er også større og mere højopløst. Selv om den er meget lysstærk, er kontrasten rigtig god. Sortniveauet er fremragende og får virkelig farverne til at imponere. Farvegengivelsen er dog lidt for skrigende, men det kan ændres i indstillingerne. Alt i alt en imponerende skærm, selv om den må se sig slået af Galaxy S5 og LG G3.

Kamera
Forvirrende nok er der to forskellige kamera-apps. En simpel med motivprogrammer, “linser” og serieoptagelse. Og en avanceret med “linser”, serieoptagelse og manuel indstilling af eksponeringskompensation, lukkertid, ISO, hvidbalance og fokus. Det er let at starte den forkerte, så hvorfor har man ikke adgang til det hele i én app? Linserne er dog en rigtig god idé, hvor man kan tilføje funktioner som panorama eller forstørrelsesglas til kameraet.

wp_ss_20140808_0001

Lumia 930 har samme gode 20 megapixel PureView-kamera som Lumia 1520. Takket være billedsensoren og et f/2.4 objektiv kan man få gode billeder i svagt lys. Men uden HDR-linse brænder højlys ofte ud og skygger gror til. Farvegengivelsen er fremragende, og hvidbalancen for det meste korrekt. Udløserknappen er en velkommen tilføjelse, men det tager lige lovlig lang tid at fokusere og tage billedet. Heldigvis gør optisk billedstabilisering det lettere at få skarpe billeder.

Nokia-Lumia930-xrite

Lyd
Samtalekvaliteten er fornem takket være den kraftige højttaler og de mange mikrofoner, der hjælper med at fange din stemme selv i støjende omgivelser. Mikrofonerne giver også uovertruffen lyd, når man optager video.
Den indbyggede højttaler kan klare forholdsvis høj volumen og er ikke så skrattende som mange andre. Men den sidder på bagsiden, så man ikke kan lægge mobilen ned. Med hovedtelefoner er lydkvaliteten rigtig god med fremragende indstillinger.

I brug
Fordi Lumia 930 kommer med Windows Phone 8.1, er startskærmen bedre udnyttet. Man har tre kolonner at gøre godt med og kan have forskellig størrelse på “fliserne”. Man kan endda have egne baggrundsbilleder, så telefonen skiller sig ud fra mængden. Desuden er der endelig kommet en hurtigmenu med notifikationer og hurtig adgang til almindelige indstillinger. Men sidstnævnte er stadig noget rod.

Nokia-Lumia930STRY-web

Udvalget af apps er forbedret, men der mangler fortsat mange. Heldigvis får man mange gode præinstalleret. Favoritter er HERE Maps og Drive, som giver offline-kort og god navigation også i udlandet. Transit fungerer fint for lokal trafik. Storyteller er en sjov måde at vise sine fotos frem på, og med PhotoBeamer kan man vise telefonens skærm på andre skærme. Desuden er der mange gode apps til at tage og vise billeder. Og selvfølgelig har Microsoft inkluderet Office, OneDrive, Skype og Xbox Music.

Ydelse
Hastigheden på Lumia 930 kan sammenlignes med phablet-modellen 1520, da de har næsten identisk hardware. Men Lumia 930 er faktisk endnu hurtigere. Et WP Bench-resultat på 514 er dobbelt så hurtigt som forgængeren 920, og en score på 832 i det nye Browser Mark er det bedste, vi har set på nogen WP-mobil. Den er lige så hurtig som iPhone 5S, men de bedste Android-telefoner er næsten 50 procent hurtigere.

wp_ss_20140806_0002

Det er mærkeligt, at Nokia ikke har indsat den nye Snapdragon 801 processor, som ville have givet endnu bedre ydelse og lavere strømforbrug. Det havde ellers været rigtig godt, for batteriet er uforståeligt lille. Takket være det energibesparende styresystem kan man stadig få en dags brug ud af det, men det kunne have været endnu bedre. Vi er dog glade for, at Nokia har tilføjet trådløs opladning.

Konklusion
Det nye design virker og skiller sig ud fra mængden. Kameraet er et af de bedre, og skærmen er fremragende. Det nye Windows Phone gør telefonen nem at bruge, og den har hestekræfter nok til at føles hurtig.
Bortset fra det stadig beskedne udbud af apps kan Lumia 930 konkurrere med de bedste Android- og iOS-telefoner. Det er dog tvivlsomt, om den kan omvende deres brugere, men hvis man vil have en WP-mobil, er det afgjort den, man skal vælge.

Home mener

Den højopløste og lysstærke skærm er fremragende, og det samme er det lysfølsomme kamera. Med aluminiumramme føles Lumia 930 som en premium-model. Generøst udbud af gode apps. Desværre er processoren ikke den nyeste model, hvilket ville have givet bedre batteritid. Synd, at man ikke kan udvide lagerpladsen. Selv om der kommer flere og flere apps til Windows Phone, mangler mange af de kendte stadig.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top