Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: iPhone 5

iPhone skifter til femte gear

Apple giver os en længe ventet opgradering og har igen formået at skabe en mobil, der giver besiddertrang.

Skrevet af / 02/10/2012 - 11:40
iPhone 5
Jonas Ekelund

Inden lanceringen af iPhone 5 gik rygterne på internettet. Og denne gang viste de sig at være sande. I modsætning til iPhone 4S, som blev lidt et antiklimaks for mange, så er den femte ny på alle måder.

Det mest åbenbare er, at den har fået et nyt udseende, hvor glasbagsiden er skiftet ud med aluminium. Takket været dette, er mobilen blevet både tyndere og lettere. På nettet har man dog kunne læse om brugere af den sorte model, som klager over at den ridses for let. Et cover kan derfor anbefales til femmeren.

Større og mindre
Skærmen er øget til hele fire tommer, selv om det er lykkedes at bibeholde mobilens bredde. Den nye skærm er i 16:9-format, hvilket gør den ideel til at se film i widescreen. Skærmen har også bedre farvegengivelse, hvilket bliver tydeligt, når man ser på billeder og video. Man kan stadig nå tværs over skærmen med tommelfingeren, men det er lige før, man ikke kan nå den øverste del af skærmen uden at skifte greb.

Blandt stikkene findes der også nyheder. Det gamle enorme dockingstik er skiftet ud med det lille Lighting-stik. Det betyder desværre, at du er nød til at anskaffe dig en adapter for kunne docke femmeren i dit gamle tilbehør. Fordelen er, at der nu er plads til både en større højttaler og mikrofon på ydersiden, samt at hovedtelefonstikket er flyttet dertil.Iphone 5 har også fået 4G/LTE, men på grund af de frekvenser, vi anvender i Danmark, fungerer det desværre ikke hos alle operatører – blandt andet TDC-kunder må skyde en hvid pil efter 4G på deres iPhone 5. 3G hastigheden er dog skruet op til 42 Mbit/s, hvilket ikke er så dårligt. Man har også støtte for trådløst netværk med dual-band, hvilket giver op til 150 Mbit/s.

Rekord hurtig
På indersiden sidder Apples nye A6-processor, som påstås at give dobbelt så hurtige beregninger og grafiske præstationer. Det bekræftes af Geekbench, hvor femmeren får mere end dobbelt så mange point som iPhone 4S og den nye iPad samt satte nyt rekord blandt alle de mobiler, vi har testet. Gensytek, som måler den samlede præstation, kom frem til, at den var dobbelt så hurtig som iPhone 4S og tre gange hurtigere end den nye iPad. Selv at surfe går meget hurtigere. Browsermark siger, at den er næsten dobbelt så hurtig som iPhone 4S, den nye iPad og de hurtigste android-mobiler. Selv om tallene ikke siger alt, så synes vi, at håndteringen af video, grafikintensive spil og tunge websider bestemt føles meget hurtigere.

Billede og lyd
For at få plads i den tynde skal er kamera-optikken lavet om. Den har fået lidt bedre vidvinkel og giver samme gode billedkvalitet. Imidlertid har hestekræfterne i den nye processor gjort, at man kan behandle billederne bedret. Vores første test viser, at man kan tage billeder i svagere lys, og at støjreduceringen er bedre. Den tager desuden billeder noget hurtigere.

I kamera-app´en kan man tage panoramabilleder, hvilket fungerer rigtig godt, hvis man har tålmodighed og en rolig hånd. Man behøver ikke at have en ligeså rolig hånd, når man filmer, takket være den bedre videostabilisering. Selv det fremadrettede kamera er blevet forbedret med højere opløsning for både stillbilleder og video, hvilket er en fordel, hvis man kører Facetime eller videoblogger.

De nye hovedtelefoner Earpods passede ikke rigtig til vore ører, og selvom lyden er bedre end den tidligere model, så anbefaler vi stadig, at du køber et par bedre hovedtelefoner, hvis du lytter meget til musik.

iOS 6
På indersiden sidder naturligvis det nye styresystem iOS6. Integrationen med Facebook er blevet betydelig bedre, og man kan til og med sende meddelelser ved hjælp af den stemmestyrede assistent Siri. Hun kan endda åbne apps på kommando. Passbook er den nye app, der skal holde styr på billetter, boardingpas og medlemskort. Hvis virksomhederne hopper med på vognen, bliver det rigtig godt. Mindre godt er de nye kort, som gør brugerne rasende. Kør med nogle andre, indtil Apple fikser problemerne. Vil du vide mere om iOS 6, kan du læse vores udførlige guide på nettet.

Konklusion
Man bør nok være forsigtig med ikke at ridse bagsiden. Det nye docking-stik er meget fint, men kræver adapter til vores gamle tilbehør. Men det er også det eneste, vi kan klage over. Den har fået en større og endnu bedre skærm, men trods det er den blevet en af de letteste og tyndeste smartphones. Desuden er den nu en af de absolut hurtigste mobiler, vi nogensinde har testet. Det allerede udmærkede kamera tager nu lidt bedre billeder, specielt i dårligt lys. En absolut købeværdig opgradering fra iPhone 4S.

Home mener

Super hurtig Kameraet Skærmen Let at ridse bagsiden Ikke alle får 4G Kortene i iOS 6

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Huawei Watch GT 4: Smart-uret der forener stil og funktionalitet

Scroll to Top