Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Huawei Ascend Y300

Pengene værd

Kan en smartphone blive for billig?

Skrevet af / 06/08/2013 - 05:53
Huawei Ascend Y300
Peter Gotschalk

Kinesiske Huawei mener det alvorligt med at trænge ind på det europæiske mobilmarkedet. Mobilproducenten leverer high-end smartphones såsom den spritnye Ascend P2, der angiveligt præsterer verdens hurtigste LTE-hastighed, og sommerens test af billige smartphones viste klart, at Huawei Honor 2 til 2.499 kroner på daværende tidspunkt (og sikkert stadig), var et særdeles godt køb, som gav mere for pengene end konkurrenterne i samme prisklasse.

Men kan man virkelig få noget, der ligner en smartphone for under 1.000 kroner? Huawei gør et hæderligt forsøg med Ascend Y300 til 999 kroner, for selvom denne telefon på ingen måde kan måle sig med dyrere modeller på markedet, er den markant bedre end de få konkurrenter, der befinder sig i samme prisklasse, fra firmaer som Samsung og LG.

Tager vi for eksempel Samsung Galaxy Ace til knap 600 kroner og sammenligner den med Ascend Y300, så har den kinesiske telefon en markant større skærm (4” og 480 x 800 pixels mod 3,5” og 320 x 480 pixels), og Huaweis 1 GHz dual-core processor med 512 megabyte ram yder givetvis en del bedre end Samsungs 800 MHz single-core processor med blot 278 megabyte ram. Pointen her er, at selvom Y300 kan købes for under 1.000 kroner, så kommer den faktisk med ganske hæderlige specifikationer, mens konkurrenterne til samme pris er så ringe, at de knap nok hører hjemme i smartphone-kategorien.

Kræver tålmod
Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at brugeroplevelsen med Ascend Y300 langt fra er lige så god som med bare lidt dyrere konkurrenter. Først og fremmest kræver telefonen helt overordnet ret meget tålmodighed fra brugeren, for alting tager bare laaaaang tid på denne smartphone. Ok, det er rimelig smertefrit at bladre mellem hjemmeskærmene, men så snart man åbner en app, mærker man telefonens astadige tempo.

Især hvis man drister sig til at have flere apps kørende på én gang, mister Ascend Y300 pusten, og det bliver besværligt at foretage sig helt almindelige ting såsom at klikke på et link eller en knap eller at scrolle op og ned på en hjemmeside i telefonens browser. Endnu værre er det, at ikonerne simpelthen forsvinder fra hjemmeskærmene, når man forlader en app. Så går der lidt tid, før de dukker op igen én efter én som svampe, der vokser frem fra skovbunden. Vi er villige til at give noget snor til Huawei og Ascend Y300, når nu telefonen er så prisbillig, men her synes vi nok, at kineserne sætter vores tålmodighed på prøve!

huawei-y300-ascend-1

Snoooork!
Det med tempoet går igen, når man vil surfe på nettet med sin Y300. Telefonen understøtter nemlig kun den ”gammeldags” 3G-teknologi HSDPA, hvilket giver brugeren maksimalt 7,2 Mbit/sekund, og som vi alle ved, bliver den reelle hastighed en del langsommere. Og når telefonens internetbrowser samtidig yder som en pensioneret skildpadde (vores Browsermark 2.0 testresultat var 1163 point, hvilket er særdeles langsomt – til sammenligning scorer en high-end Android smartphone som HTC One 1874 point i samme test, mens iPhone 5 kan bryste sig af en score på 2395) bliver det samlede resultat lidet tilfredsstillende.

Hvor langsom, Ascend Y300 er i forhold til en high-end smartphone, bliver i øvrigt helt tydeligt, når man benchmark-tester telefonens ydelse med vores sædvanlige testværktøj, Geekbench. Her scorer Y300 overskuelige 484 point, mens HTC One når op på 2.926 og Samsung Galaxy S4 nærmest bryder lydmuren med en score på 3.250. Men ok, der er også meget stor forskel på prisen og specifikationerne. Vi nævner det blot for at sætte tingene lidt i perspektiv.

De gode nyheder
Og så er det jo herligt, at Ascend Y300 på en række andre punkter faktisk giver en langt bedre brugeroplevelse, end man har lov til at forlange for 1.000 kroner. Først og fremmest lydkvaliteten fortjener hædrende omtale. Denne telefon kan sagtens hamle op med de fleste andre smartphones som musikafspiller, og faktisk spiller den for eksempel både bedre og højere end flagskibsmodellen Samsung Galaxy S4. Klangbilledet er harmonisk uden forvrængninger, og baslyden er god og tung, så Ascend Y300 passer glimrende til både rock og pop.

Skærmen er en halvkedelig affære. Skærmbilledet er pænt i forhold til opløsningen, mens farverne virker lidt matte. I det hele taget er skærmen lidt for lyssvag, og betragtningsvinklen er ikke særlig god. Noget mere held har Huawei haft med kameraet, som er på 5 MP og tager glimrende om end ikke fantastiske billeder.

Faktisk bedre
Huawei Ascend Y300 kommer med en særlig tilpasset brugerflade, som kineserne kalder Emotion UI. Den ændrer på et par punkter temmelig radikalt på det sædvanlige Android-design, herunder primært ved at trække alle apps frem på startskærmene. Det skal man lige vænne sig til, når man er vant til at hente de mest relevante apps og widgets fra programoversigten ud på startskærmen, men i virkeligheden synes vi, det er en forbedring. Det gør i hvert fald grænsefladen mere brugervenlig, og bemærk at det kun gælder for apps. Man kan stadig selv vælge hvilke widgets, der skal vises på startskærmene.

huawei-emotion-ui

Herudover har Huawei tilføjet sjove detaljer såsom muligheden for at skifte udseendet på overgangen mellem startskærmene. Alt-i-alt virker Android med Emotion UI en smule mere overskueligt, hvilket især kan være godt for de lidt mere uerfarne brugere. Og er man Android-nørd, køber man næppe alligevel en telefon til 1.000 kroner…

Konklusion
Huawei Ascend Y300 er absolut for langsom til den lidt mere seriøse smartphone-bruger. Kombinationen af en nærmest horribel langsom ydelse, gammeldags 3G-teknologi og en halvsløv browser kan godt sætte tålmodigheden på prøve.

Men så skal man huske at kigge på prislappen. For Ascend Y300 koster altså kun 1.000 kroner, og set i det perspektiv får man mere telefon for pengene med denne telefon end med nogen anden mobil på markedet. Kameraet er hæderligt, skærmen er til at leve med, og lyden er decideret glimrende. Og så ER der altså tale om en Android-baseret smartphone, som kan køre alle apps og widgets fra Google Play på linie med de langt dyrere konkurrenter.

Kort sagt er Huawei Ascend Y300 absolut pengene værd. Reelt får man mere, end man betaler for!

Home mener

Glimrende lydkvalitet Prisen Laaaaaangsom

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top