Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Fairphone 3

Fair nok?

Fairphone 3 vil gerne redde klimaet og give dig god samvittighed på samme tid. Men selv om den grundlæggende idé er god, fejler mobilen totalt.

Skrevet af / 22/12/2020 - 01:11
Fairphone 3
Peter Gotschalk

Din smartphone er en stor belastning for klimaet. Der anvendes en lang række metaller i produktionen af de fleste mobiltelefoner (såsom guld, wolfram, tin og tantal), som for det første udvindes ved minedrift i Afrika under barske forhold for arbejderne, og for det andet meget sjældent genbruges. Faktisk er det kun ca. 20 procent af smartphones, der i dag genanvendes på nogen måde, mens langt størsteparten af vores elektroniske skrammel havner på store lossepladser i den tredje verden.

Fairphone 3 er fremstillet af bæredygtige materialer, herunder genbrugt kobber og plastic, samt sjældne metaller fremstillet på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tin fra konfliktfri zoner. (Foto: Fairphone)

Dét problem har det hollandske firma Fairphone forsøgt at gøre noget ved siden 2013, og i løbet af det seneste års tid er firmaets nyere smartphones også så småt blevet tilgængelige på det skandinaviske marked, herunder hos mobiloperatøren 3 i Danmark og hos Tele2 i Sverige.

Klimamobil

Fairphones kongstanke er, at brugerne skal kunne beholde og bruge deres Fairphone-mobil i fem til syv år, hvilket er en hel del mere tid, end vi normalt beholder vores smartphones (ca. to til tre år). Således, vurderer Fairphone, ender mobilen med at belaste klimaet med 30 procent mindre CO2 end smartphones fra store producenter som Apple, Huawei og Samsung.

Så godt ser skærmen på Fairphone 3 under ingen omstændigheder ud i virkeligheden. Den er nemlig både uskarp og lyssvag. (Foto: Fairphone)

For at nå det mål er den typiske Fairphone dels fremstillet af materialer, som enten er genbrugt (kobber og plastic) eller fremstillet på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tin fra konfliktfri zoner samt såkaldt fairtrade-guld. Og dels er en smartphone fra Fairphone modulært opbygget for at gøre den nemme at reparere. Så kan du selv udskifte defekte komponenter såsom skærm, kamera, højttaler og batteri for små penge i stedet for at smide mobilen væk, hvis den går i stykker.

Desuden kommer en Fairphone altid uden en oplader i æsken. I stedet medfølger en lille stjerneskruetrækker, som man skal bruge, når man udskifter moduler hjemme på køkkenbordet.

Vi kunne selvfølgelig ikke lade være med at prøve at skille Fairphone 3 ad med den medfølgende skruetrækker. Med bagcover, ramme og batteri fjernet var vi klar til at gå i gang! (Foto: Peter Gotschalk)

En længe ventet test

Alt det ovenstående lyder næsten for godt til at være sandt. Det driver ned ad væggene med gode intentioner, og der er vist ikke meget tvivl om, at Fairphone mere end lefler for dem, der har dårlig klimasamvittighed, men ikke kan undvære deres smartphone.

Spørgsmålet er bare, om Fairphone holder, hvad de lover. Det har vi længe gerne villet teste i den virkelige verden, så lige siden Fairphone 3 blev lanceret i sensommeren 2019, har vi kæmpet for at skaffe et testeksemplar. Det er først lykkedes nu, hvor teleoperatøren 3 er begyndt at forhandle produktet i Danmark. Og selv om Fairphone 3+ sidenhen er blevet lanceret, har vi kun kunnet få fingre i forgængeren Fairphone 3.

Man begynder med at fjerne i alt 13 små skruer, hvorefter man piller skærmen (til venstre) af, så man kun har rammen med de udskiftelige moduler tilbage (til højre). (Foto: Peter Gotschalk)

Det er dog ikke det store problem. De to produkter er nemlig identiske på nær kameraet, som på Fairphone 3+ er blevet opgraderet med 48 megapixel på det primære kamera og 16 megapixel på frontkameraet samt bedre og hurtigere autofokus, object tracking og billedstabilisering. Men på grund af mobilens modulære opbygning kan Fairphone 3-ejere bare købe det nye kamera som reservedele. Udskiftningen kan som nævnt klares på køkkenbordet.

I bunden sidder to af de moduler, man selv kan udskifte. Højttaleren i venstre hjørne samt det såkaldte bundmodul, der bl.a. indeholder vibrationsmotoren, mobilens primære mikrofon samt USB-C-indgang. (Foto: Peter Gotschalk)

Med andre ord gælder alt, hvad vi siger om Fairphone 3, også for Fairphone 3+, på nær det om kameraet. Og vil man opgradere sin Fairphone 3 til en Fairphone 3+, kræver det blot, at man investerer i ét styk 48 megapixel kameramodul til 59,95 euro og ét styk topmodul med indbygget 16 megapixel frontkamera til 34,95 euro. Samlet pris: 94,90 euro, svarende til godt 700 kroner.

I toppen sidder dels kameraet i højre hjørne og dels topmodulet, som både indeholder frontkameraet, 3,5 mm minijack-stik til hovedtelefoner, mobilens sekundære mikrofon og nærhedssensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Zzzzzzzzzz

Så langt, så godt. Nu skal vi så forklare, hvorfor Fairphone 3 alligevel er et rædsomt dyrt produkt, der aldrig nogensinde kommer til at holde, hvad det lover, de mange gode intentioner til trods!

Den korte forklaring er, at mobilen er laaaaangsom! Både rent objektivt set og især også til prisen.

Fairphone 3’s lille kamera tager gode snapshots i dagslys og med solen i ryggen. (Foto: Peter Gotschalk)

Under den temmelig lyssvage og uskarpe skærm sidder 4 gigabyte RAM, 64 gigabyte indbygget lager samt en Snapdragon 632-processor fra midten af 2018. Vi har ikke testet andre mobiler med lige præcis denne processor, men både Sony Xperia 10 og Motorola moto G7 Plus, som vi begge har testet, kommer med en endnu ældre processor fra samme serie, Snapdragon 636.

Men uha, resultatet bliver mindre godt, hvis man fotograferer mod lyset. (Foto: Peter Gotschalk)

Begge mobiler har efterhånden flere år på bagen og koster en del mindre end Fairphone 3. Men selv om Snapdragon 632 altså kom på markedet godt et halvt års tid efter Snapdragon 636, så er sidstnævnte hurtigere og bedre på næsten alle punkter, hvilket i praksis betyder, at Fairphone 3 er markant langsommere end de to nævnte mobiler fra Motorola og Sony, selv om den klimavenlige mobil kommer med en ren Android 10-version lige ud af æsken samt både er nyere og op til 1.000 kroner dyrere.

Og i mørke omgivelser med kunstigt lys går det helt galt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det kunne så være til at leve med, hvis bare mobilen i sig selv var hurtig nok i det daglige. Men det er den ikke. Vores benchmark-tests bekræfter vores subjektive oplevelse af en smartphone, som gør alting i sneglefart. Selv det at scrolle frem og tilbage på websider eller i apps som YouTube og Instagram kræver stor tålmodighed, og prøver man at spille et stort spil som Asphalt 9, er det lige før, Fairphone 3 får en hjerneblødning.

Konklusion

Nu tænker du måske, at det da må være til at leve med, hvis man til gengæld gør klimaet en tjeneste ved at købe Fairphone 3 i stedet for en af de langt mere klimauvenlige smartphones fra de store konkurrenter. Men vores vurdering er, at Fairphones grundlæggende idé ikke holder.

Hele kongstanken er jo, at man skal beholde sin Fairphone i en periode på mellem fem og syv år, hvis ligningen skal gå op. Og selvfølgelig hjælper den modulære tankegang mobilen et stykke hen ad vejen. Som nævnt opgraderes Fairphone 3 nemt til en Fairphone 3+ blot ved at udskifte to moduler til i alt 700 kroner, og der følger sågar en skruetrækker til formålet med i æsken.

For eksemplets skyld samme julemotiv fotograferet på samme tidspunkt med iPhone 12 Pro Max. Vil man absolut have en Fairphone, kan det nok betale sig at investere i en Fairphone 3+ med det lidt bedre kameramodul. (Foto: Peter Gotschalk)

Men den allermest centrale del af mobilen, selve hjernen, nemlig processor og hukommelse, kan man ikke skifte ud. Derfor bliver Fairphone 3 aldrig hurtigere, og dermed er det også en nærmest absurd tanke, at nogen mennesker overhovedet – selv ikke de mest fanatiske klimaaktivister – skulle kunne holde ud at blive ved med at bruge deres Fairphone 3 i over fem år! Det kommer ikke til at ske.

Således ender Fairphone 3 med at være en alt for dyr budgetmobil, som nok er nem at reparere og opgradere indtil en vis grad, men alligevel formentlig ender med en kortere levetid end mindre klimavenlige konkurrenter i samme prisklasse.

Karakter
Fairphone 3
Premium

Home mener

Modulær opbygning gør mobilen nem at opgradere og reparere selv. Fremstillet af bæredygtige materialer. Alt for dyr i forhold til den svage ydelse, den dårlige skærm og det elendige kamera. Det grundlæggende koncept holder ikke!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top