Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: CAT S60

Smartphone for superhelte

Uødelæggelig og udstyret med supersanser. CAT S60 ligner telefonen for maskerede hævnere.

Skrevet af / 27/11/2016 - 13:29
CAT S60
John Alex Hvidlykke

Det er ved at være et år, siden vi testede den seneste robuste smartphone med CAT-navnet på. S60 er den nye topmodel, der ud over den obligatoriske opgradering på hastighed, regnekraft og kameraopløsning indeholder en reel nyskabelse. Den er den første nogen sinde med indbygget infrarødt kamera.

IR-kameraet betyder, at telefonen kan ”se” i mørke, men er især interessant for de, der har brug for at lave termiske fotos, som afslører varmeudslip. Det kan være arkitekter, håndværkere – og ikke mindst gadgetfreaks.

 

Robusthed
CAT S60 er på papiret en af de absolut mest robuste telefoner, du kan købe for øjeblikket. Dels opfylder den MIL SPEC 810G, hvilket blandt andet betyder, at den kan tåle at blive tabt 1,8 meter på betongulv. Den er desuden i den højeste tæthedsklasse, IP68. Den er opgivet til at kunne være neddykket til fem meters vanddybde i op til en time.

CAT S60 er – for en toughphone – ret kompakt og elegant. Hvilket vil sige, at den ikke er på størrelse med en mursten, og emballeret i gult gummi. Faktisk er S60 ikke meget større end to almindelige smartphones, der er stablet oven på hinanden. På forsiden finder man, ud over skærmen på 4,7”og selfie-kemeraet, tre navigationsknapper, samt to knapper, begge mærket ”2m” og ”5m”, der tilpasser tætningen til vanddybder på henholdsvis to og fem meter. En solid aluminiumsramme hele vejen rundt sikrer stabilitet. Alle stik er gemt bag gummitætnede dæksler. Bagsiden af sort plast. SIM-kort (2 stk) og SD-kort indsættes bag en vandtæt klap.

Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT
Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT

 

Moderne hardware
I forhold til sidste års topmodel, S50, er de fleste tekniske data mere end fordoblet. Det gælder på processorsiden, hvor en udgave med otte kerner har afløst den gamle quad-core. Bagkameraet er nu på 13 megapixels, og selfies tages 5 Mp. RAM’en er vokset til 3 GB, og de udpræget usle 8 GB lagerplads på S50 er heldigvis øget til 32 GB, med mulighed for op til 128 GB udvidelse med SD-kort. Vi er altså oppe i en klasse, hvor man ikke længere behøver at vælge mellem robusthed og hastighed. S60 har begge dele.

Skærmopløsningen på 720 x 1.280 punkter er helt normal for en 4,7” smartphone, selv om den er set større. Til gengæld kan den bruges både med våde fingre og med handsker på.

 

Supersanser
En toughphone er tilsyneladende nødt til at have en særlig funktion, der berettiger den høje pris. VI har set FM-radioer, laserstråler og sågar walkie-talkie-funktion. FM-radio er der også, men S60’s ubetingede partytrick er det infrarøde kamera. Når IR-kameraet er slået til, kan man se selv små varmeforskelle i motivet klart. Man får ikke rent infrarødt billede, da telefonen bruger det normale kamera til at markere konturerne motivet – hvis der er lys nok til at få et konventionelt billede. Hvis man er bygningsingeniør (eller bare vil se, hvorfor varmeregningen løber løbsk), kan kameraet gøre S60 til et must-have-gadget. Opløsningen fra IR-kameraet er dog begrænset til VGA (640 x 480 pixels), og internt arbejder kameraet blot med 80 x 60 pixels.

madfoto-godt-lys_web madfoto-daarligt-lys_web ir-foto-godt-lys ir-foto-moerke
<
>
Infrarødt madfoto. Man ser tydeligt temperatuforskellen på den isafkølede tallerken, den kolde sushi og den varme flamme. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Benchmarks
Med en octacore-processor og 3 GB RAM kan S60 køre alle de apps, du måtte have lyst til. Nogen gaming-mobil er den dog heller ikke.

I Geekbench scorer den 711 i single-core og 2237 i multicore. Det sidste tal er lidt overraskende i betragtning af det høje antal kerner. I praksis er S60 halvt så hurtig som de bedste konventionelle smartphones i dag.

Når det gælder 3D-ydelsen, kommer CAT’en til kort. På IceStorm testen fra Futuremark (10.145) og Antutu 6 (45.648) ligger resultatet langt fra de nyeste smartphones, og også mellemprismobilerne er hurtigere.

I PC Marks batteritest klarer CAT S60 6 timer og et kvarter. Det er udmærket, men en til to timer kortere end topmodellerne fra de store mobilproducenter.

 

Konklusion:
S60 er den mest vellykkede toughphone fra CAT til dato. Den kan alt det, og den har alle de kræfter, som man kan forvente af en moderne smartphone. Og så er den samtidig drønsolid. Vi har testet flere robuste smartphones, der var næsten lige så gode som deres civile slægtninge. Men denne her er den ægte vare. Det varmefølsomme kamera sætter prikken over i’et – selv om det for langt de fleste nok vil være et legetøj. Skulle jeg ønske mere, ville det være en større og mere højtopløst skærm med plads til det hele. Men med størrelsen på 4,7 tommer er CAT S60 faktisk noget så sjældent som en lommevenlig toughphone.

Home mener

Første telefon i verden med infrarødt kamera. Og den er i øvrigt en solid og hurtig toughphone. Vandtæt til 5 meter. CAT’s bedste til dato. Telefonen er – nødvendigvis – klodset. Og så er toughphones ikke billige. 3D-ydelsen står ikke mål med resten.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top