Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

CAT S60

Smartphone for superhelte

Uødelæggelig og udstyret med supersanser. CAT S60 ligner telefonen for maskerede hævnere.
Lyd & Billede mener
Første telefon i verden med infrarødt kamera. Og den er i øvrigt en solid og hurtig toughphone. Vandtæt til 5 meter. CAT’s bedste til dato.
Telefonen er – nødvendigvis – klodset. Og så er toughphones ikke billige. 3D-ydelsen står ikke mål med resten.
Specifikationer

Klassificering: IP68 MIL SPEC 810G

CPU: Octacore Qualcomm Snapdragon MSM8953-3

Hukommelse: 3 GB / 32 GB lager, microSD op til 128 GB

Skærm: 4,7” – 1.280 x 720 pixels, Gorilla Glass 4

Styresystem: Android 6

Kamera: 13 Mp / 5 Mp / Infrarødt kamera

Trådløst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC

Batteri: 3.800 mAh

Mål: 74 x 148 x 13 mm (BxHxD)

Vægt: 223 g.

Det er ved at være et år, siden vi testede den seneste robuste smartphone med CAT-navnet på. S60 er den nye topmodel, der ud over den obligatoriske opgradering på hastighed, regnekraft og kameraopløsning indeholder en reel nyskabelse. Den er den første nogen sinde med indbygget infrarødt kamera.

IR-kameraet betyder, at telefonen kan ”se” i mørke, men er især interessant for de, der har brug for at lave termiske fotos, som afslører varmeudslip. Det kan være arkitekter, håndværkere – og ikke mindst gadgetfreaks.

 

Robusthed
CAT S60 er på papiret en af de absolut mest robuste telefoner, du kan købe for øjeblikket. Dels opfylder den MIL SPEC 810G, hvilket blandt andet betyder, at den kan tåle at blive tabt 1,8 meter på betongulv. Den er desuden i den højeste tæthedsklasse, IP68. Den er opgivet til at kunne være neddykket til fem meters vanddybde i op til en time.

CAT S60 er – for en toughphone – ret kompakt og elegant. Hvilket vil sige, at den ikke er på størrelse med en mursten, og emballeret i gult gummi. Faktisk er S60 ikke meget større end to almindelige smartphones, der er stablet oven på hinanden. På forsiden finder man, ud over skærmen på 4,7”og selfie-kemeraet, tre navigationsknapper, samt to knapper, begge mærket ”2m” og ”5m”, der tilpasser tætningen til vanddybder på henholdsvis to og fem meter. En solid aluminiumsramme hele vejen rundt sikrer stabilitet. Alle stik er gemt bag gummitætnede dæksler. Bagsiden af sort plast. SIM-kort (2 stk) og SD-kort indsættes bag en vandtæt klap.

Annonce
Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT

Ud over det normale 13 Mp kamera indeholder bagsiden også et infrarødt kamera. Foto: CAT

 

Moderne hardware
I forhold til sidste års topmodel, S50, er de fleste tekniske data mere end fordoblet. Det gælder på processorsiden, hvor en udgave med otte kerner har afløst den gamle quad-core. Bagkameraet er nu på 13 megapixels, og selfies tages 5 Mp. RAM’en er vokset til 3 GB, og de udpræget usle 8 GB lagerplads på S50 er heldigvis øget til 32 GB, med mulighed for op til 128 GB udvidelse med SD-kort. Vi er altså oppe i en klasse, hvor man ikke længere behøver at vælge mellem robusthed og hastighed. S60 har begge dele.

Skærmopløsningen på 720 x 1.280 punkter er helt normal for en 4,7” smartphone, selv om den er set større. Til gengæld kan den bruges både med våde fingre og med handsker på.

 

Annonce

Supersanser
En toughphone er tilsyneladende nødt til at have en særlig funktion, der berettiger den høje pris. VI har set FM-radioer, laserstråler og sågar walkie-talkie-funktion. FM-radio er der også, men S60’s ubetingede partytrick er det infrarøde kamera. Når IR-kameraet er slået til, kan man se selv små varmeforskelle i motivet klart. Man får ikke rent infrarødt billede, da telefonen bruger det normale kamera til at markere konturerne motivet – hvis der er lys nok til at få et konventionelt billede. Hvis man er bygningsingeniør (eller bare vil se, hvorfor varmeregningen løber løbsk), kan kameraet gøre S60 til et must-have-gadget. Opløsningen fra IR-kameraet er dog begrænset til VGA (640 x 480 pixels), og internt arbejder kameraet blot med 80 x 60 pixels.

madfoto-godt-lys_web madfoto-daarligt-lys_web ir-foto-godt-lys ir-foto-moerke
<
>
Infrarødt madfoto. Man ser tydeligt temperatuforskellen på den isafkølede tallerken, den kolde sushi og den varme flamme. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Benchmarks
Med en octacore-processor og 3 GB RAM kan S60 køre alle de apps, du måtte have lyst til. Nogen gaming-mobil er den dog heller ikke.

I Geekbench scorer den 711 i single-core og 2237 i multicore. Det sidste tal er lidt overraskende i betragtning af det høje antal kerner. I praksis er S60 halvt så hurtig som de bedste konventionelle smartphones i dag.

Når det gælder 3D-ydelsen, kommer CAT’en til kort. På IceStorm testen fra Futuremark (10.145) og Antutu 6 (45.648) ligger resultatet langt fra de nyeste smartphones, og også mellemprismobilerne er hurtigere.

I PC Marks batteritest klarer CAT S60 6 timer og et kvarter. Det er udmærket, men en til to timer kortere end topmodellerne fra de store mobilproducenter.

Annonce

 

Konklusion:
S60 er den mest vellykkede toughphone fra CAT til dato. Den kan alt det, og den har alle de kræfter, som man kan forvente af en moderne smartphone. Og så er den samtidig drønsolid. Vi har testet flere robuste smartphones, der var næsten lige så gode som deres civile slægtninge. Men denne her er den ægte vare. Det varmefølsomme kamera sætter prikken over i’et – selv om det for langt de fleste nok vil være et legetøj. Skulle jeg ønske mere, ville det være en større og mere højtopløst skærm med plads til det hele. Men med størrelsen på 4,7 tommer er CAT S60 faktisk noget så sjældent som en lommevenlig toughphone.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.