TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Lidt mere af det gode

Topmodellen i årets ZenFone-serie er på de fleste punkter identisk med lillebror. Bare langt hurtigere.

Skrevet af / 05/09/2018 - 11:38
Asus ZenFone 5Z ZS620KL
John Alex Hvidlykke

Det er et års tid siden, Asus annoncerede deres entré på det globale smartphone-marked. Nu er de klar med anden generation, kaldet ZenFone 5. Vi testede standardmodellen i forsommeren, men nu har vi omsider fået fat i topmodellen, ZenFone 5Z.

Af ydre ligner Z-modellen sin lillebror på en prik. Faktisk skal man ind under det metalblå eller sølvfarvede skjold for at finde forskellen på de to. De er nemlig bygget over samme chassis, og de har også præcis samme kamera. Oplåsningsknappen med indbygget fingeraftrykslæser er anbragt på bagsiden i stil med LG.

Der, hvor forskellen sætter ind, er primært på processoren. I stedet for mellemklasse-CPU’en Snapdragon 636 er ZenFone 5Z udstyret med Snapdragon 845. Der er også mulighed for mere ram (op til 8 gigabyte i stedet for maks. 6) og lagerplads (op til 256 gigabyte). Den model, som vi fik til test, var dog kun udstyret med 6 gigabyte ram og 64 gigabyte lager. Endelig skal en ekstra mikrofon give mulighed for bedre automatisk støjreduktion.

Annonce

Skærmen er en IPS-skærm på 6,2 tommer med en opløsning på 2246 x 1080 punkter. Ganske som på ZenFone 5. Det er en neddrosling af ambitionsniveauet i forhold til ZenFone 4 Pro, der havde en AMOLED-skærm. Til gengæld er opløsningen lidt højere for at modsvare den større billedflade. Som årets mode foreskriver, er frontkamera og højttaler anbragt i en lille udskæring (“hak”) i skærmen, der dermed dækker ni tiendedele af hele fronten.

Intelligent katteøje

Kunstig intelligens (AI) er et af årets modeord på mobiltelefoner. For mens man ikke kan hente noget ved at hælde endnu flere megapixels på kameraet, er der stadig plads til forbedringer i valget af motiv og indstillinger. Asus er også hoppet på AI-vognen, og ZenFone 5Z skulle være i stand til at vurdere motivet foran linsen og tilpasse sig efter det. Blandt de 16 “scener”, som AI’en kender, er mennesker, mad, hunde, katte og solnedgange. Hvilket burde dække hovedparten af de snapshots, som vi selv går og bilder os ind er originale.

AI’en findes også i den billigere ZenFone 5, men her er der ekstra processorkraft til rådighed. Med Learn-funktionen forbedrer telefonen løbende sin behandling af billeder, så den passer til dine yndlingsmotiver. AI-motoren bruges også til ansigtsgenkendelsen, der låser telefonen automatisk op, og til at styre opladningsmønsteret, så telefonen oplades langsomt og skånsomt, når det sker om natten, men hurtigt, når tiden er knap.

Hvad angår kamera-hardware, er Asus trådt et skridt tilbage i forhold til den avancerede, men også vildt dyre 4 Pro. Hvor forgængeren kunne bryste sig af et blændetal på f/1.7, laserfokus og fireaksers optisk billedstabilisering, må 5Z “nøjes” med blænde f/1.8, ligesom billedstabilisering og laserfokus er strøget. Det betyder ikke, at kamerasektionen dermed er skrabet. Den er bare ikke overdådig – og dermed kostbar.

Asus har ligesom LG valgt at bruge den ekstra optik på en vidvinkel til gruppebilleder og scenerier. AI-motivvælgeren fungerer rigtig godt. Der er også en portrætindstilling, der giver en pæn sløret baggrund ved hjælp af begge kameraer. I Pro-indstillingen kan man selv styre ISO, hvidbalance, eksponeringskompensation, lukkertid og fokuspunkter.

Sensoren i hovedkameraet er en Sony IMX363, der regnes blandt de bedste lige nu. Og Asus har tydeligvis arbejdet hårdt på algoritmerne til at forbedre billedkvaliteten. Automatikken gør et godt stykke arbejde med farvegengivelse, hvidbalance og eksponering. Selv med en lysstærk baggrund lykkedes det den at eksponere et mørkt motiv godt. I svagt lys er resultatet overraskende godt med skarpe detaljer og kun begrænset støj.

Af ydre ligner Z-modellen sin lillebror på en prik. Faktisk skal man ind under det metalblå eller sølvfarvede skjold for at finde forskellen på de to. Foto: Asus

 

Benchmarks

Asus ZenFone 5Z er udstyret med den hidtil kraftigste Snapdragon-processor, 845. Og ydelsen er forventeligt i top. I Geekbenchs processortest scorer 5Z 9.057 i multi-core og 2.476 i single-core. Det er blandt det højeste, vi har målt. Det samme gælder for PCMark Work 2.0, der simulerer almindelige opgaver på mobilen. Her er resultatet 8.112, hvilket er i vores top 5.

Endnu bedre går det imidlertid, når det gælder 3D-grafik. Futuremark Sling Shot Extreme og AnTuTu 6 ender på henholdsvis 4.653 og 268.661. Det er intet mindre end imponerende.

Der sættes til gengæld ingen rekorder i batteritesten. Seks timer og 18 minutter i PCMark er under middel. Men det er i sidste ende ikke overraskende, når batteriet er det samme som i de mindre modeller, men processoren langt kraftigere.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue. Foto: Asus

 

En tunet udgave

Asus ZenFone 5Z er en topmodel med et andet og mere jordnært sæt ambitioner end forgængeren. Hvor ingeniørerne bag ZenFone 4 Pro sandsynligvis er blevet bedt om at skabe den bedst mulige kameramobil – koste hvad det koste ville – har opgaven her nok været at bygge en tunet udgave af ZenFone 5 med masser af kræfter, men til en konkurrencedygtig pris.

Den opgave er lykkedes. ZenFone 5Z er blandt de hurtigste Android-telefoner på markedet lige nu, men koster langt mindre end de store konkurrenters modeller. Skal jeg pege på direkte konkurrenter, er det OnePlus 6 og HTC U12+, der begge er dyrere uden at være hurtigere.

Konklusion

Asus er blandt de sidst ankomne til mobilfesten, så man kan frygte, at alle de gode pladser for længst er taget. Derfor skal der noget ekstra til for at komme i betragtning. Med ZenFone 5Z burde muligheden være god. Prismæssigt ligger den i den bedre ende af mellemklassen, men ydelsen hører hjemme i topklassen, og arsenalet af kameraer er også fint.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue – men stort set uden at hæve prisen.

Karakter
Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Home mener

En turboladet udgave af ZenFone 5. Lynhurtig processor og endnu hurtigere grafik. Prisen er helt rigtig. Ikke helt så luksuriøst udstyret som sidste års topmodel, men prisen er til gengæld langt lavere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Massiv opgradering af Pixel Watch

Fremragende software i OK mobil

Pixel 8 ½ Pro XL

Her får du mest tablet for pengene

Et robust Wear-OS ur med lang batterilevetid

Flagskibsambitioner til fornuftig pris

HMD har droppet Nokia og vil nu stå på egne ben

Samsung Galaxy Z Fold 6 er en smartphone til de få

Metalmobilens genkomst

Kongen af prisvenlige mobiler er tilbage

Foldbar (næsten) uden at gå på kompromis

Ikonisk mobil er tilbage

Scroll to Top