: Apple iPhone 7

iPhone 7 imponerer og irriterer

Fantastisk ydelse og fremragende kamera, men den forsvundne hovedtelefonudgang generer mange.

Oktober 2016Apple iPhone 7

Lyd & Billede mener

Vand- og støvtæt. Utrolig ydelse. Kameraet er igen i topklasse.
Batterilevetiden er stadig ikke på niveau med konkurrenterne. Meget hukommelse er dyrt. Kræver adapter til hovedtelefoner.
 • Operativsystem: iOS 10
 • Skærm: 4,7" IPS, 1334 x 750, 326 ppi
 • Processor: ~2,3 GHz Apple A10 Fusion quad-core
 • Hukommelse: 2 GB ram / 32-256 GB lager
 • Kameraer: 12 MP f/1.8 / 7 MP f/2.2
 • Trådløst: Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, NFC (Apple Play)
 • Mål og vægt: 138 x 67 x 7,1 mm / 138 g
 • Batteri: 1960 mAh – 14 timers tale, 10 dages standby
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5800 kr

Apples årlige smartphone-lancering bød ikke på de store overraskelser på grund af lækager inden præsentationen. Det betyder dog ikke, at der ikke er omfattende forbedringer, eller at de ikke imponerer. Kameraet er væsentligt forbedret, og iPhone er endelig blevet vandtæt. Men det virkelig kontroversielle er, at hovedtelefon-udgangen er fjernet.

Vi har vejet fordele og ulemper mod hinanden, lyttet til argumenterne og dannet os vores egen mening.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

 

Udseende og konstruktion

Der er ingen større ændringer af udseendet, bortset fra at vi nu slipper for antennebånd hen over bagsiden. Det er lykkedes at flytte det til toppen i stedet.

Den rumgrå farve er forsvundet og erstattet af en pianolaksort model kaldet jetsort og en matsort, der bare kaldes sort. Den blanke sorte farve er meget tillokkende, men gør sig bedst på billeder. I den virkelige verden bliver den hurtigt fuld af fingeraftryk, og Apple advarer endda selv om risikoen for ridser.

Med hensyn til konstruktionen, så virker de to nye modeller lige så solide som de tidligere. De er dog endelig officielt blevet “vand- og støvafvisende”, som Apple forsigtigt kalder det. Men de opfylder faktisk kravene for IP67-certificering, dvs. de er støvtætte og kan klare 30 minutter under en meter vand.

De synlige ændringer, der er lavet for at opnå det, er at hovedtelefonstikket er væk, og den nye hjem-knap er af touch-typen.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

 

Skærm

Skærmstørrelserne er uændrede siden 6-serien og opløsningen ligeså. Det kan virke konservativt i forhold til konkurrenternes QHD-opløsning. Men opløsningen er høj nok til at få en skarp oplevelse og til, at man ikke kan se de enkelte pixels. Det er også en af grundene til, at energiforbruget kan holdes nede.

De nye skærme er derimod mere lysstærke end tidligere – 625 nit mod tidligere 500. Desuden har de samme udvidede farveskala som 9,7 tommers versionen af iPad Pro, hvilket gør det nemmere at skelne nuancer af visse vanskelige farver.

 

Kamera

Det lader til, at Apple har brugt meget af krudtet på at opgradere kameraerne, som efter engang at have været blandt de bedste har måttet se sig overhalet af konkurrenter som Galaxy S7.

Hovedkameraet har fået et objektiv med en ekstra linse, og det er betydelig mere lysfølsomt med blænde f/1.8 mod tidligere f/2.2. Det giver 50 procent større lysindtag til sensoren. Lige så vigtigt for at få gode billeder i dårlig belysning er, at den lille model nu også har optisk billedstabilisering. Det modvirker bevægelsesuskarphed, hvis man ryster på hænderne eller fotograferer motiver i bevægelse.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Vores testbilleder bekræfter, at Apple endelig er med i kampen igen. Farvegengivelsen er fremragende, kameraet fokuserer hurtigt og giver god skarphed. Men frem for alt er forskellen i svagt lys markant. Man får rigtig gode billeder – lysår bedre end med iPhone 6s og endda på niveau med Galaxy S7. Støjniveauet er det samme, men iPhone har bedre hvidbalance.

 

Lyd

De nye stereohøjttalere gør det rarere at høre musik eller spille med højttaleren på, og de giver faktisk en vis stereoeffekt.

En af grundene til, at der er blevet plads til bedre højttaler, er selvfølgelig den drastiske afskaffelse af hovedtelefonudgangen. Og netop dét har gjort mange på nettet rasende med udtalelser som, at Apple endnu en gang afviger fra standarden, og at man søreme ikke har tænkt sig at købe nye hovedtelefoner!

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Men det er egentlig ikke noget nyt. Apple har altid været tidligt ude med at skrotte forældede standarder. De samme raseriudbrud lød, da diskettestationen og senere dvd-drevet forsvandt fra computerne. Og hvem savner dem i dag?

Så hvad er forskellen reelt for dig? Jo, hvis du har et par gode hovedtelefoner, så bruger du den adapter, der følger med. Hvis du har brugt Apples medfølgende EarPods med 3,5 mm stik, så bruger du de nye EarPods med Lightning-stik i stedet. Og hvis du har et par trådløse hovedtelefoner, så fortsætter du med at bruge dem.

Lightning-stikket er faktisk ikke så tosset som tilslutning for hovedtelefoner. Da det også kan forsyne dem med strøm, kan man bruge støjreducerende hovedtelefoner, der ikke kræver eget batteri. Det begrænser heller ikke lydkvaliteten; i stedet er det helt op til dine hørebøffer, hvor godt de kan lyde.

 

I brug

Den nye hjem-knap kan kræve lidt tilvænning. I stedet for en fysisk knap, som man kan mærke, at man trykker ned, får man nu en vibration, når man har trykket hårdt nok. Men efter en dags tid føles det ikke længere uvant. Den fysiske feedback bruges også mere subtilt til at gøre dig opmærksom på forskellige ting. Og så er der alle nyhederne i iOS 10, men de er jo ikke specifikke for iPhone 7.

 

Ydelse

Den nye A10 Fusion-processor er Apples første med fire kerner. To af dem anvendes, når man har brug for ekstra ydelse, mens man normal kan køre på de to energieffektive.

Det er samme taktik, som Qualcomm har benyttet i deres Snapdragon-processorer til Android-smartphones, og den har vist sig meget effektiv. Det er også forklaringen på, at begge modeller har en væsentlig bedre batterilevetid, selv om batterierne kun har fået lidt større kapacitet.

(Foto: Lyd & Billede)
(Foto: Lyd & Billede)

Desuden er A10 Fusion i præstationstilstand et rigtigt fartmonster. Ifølge Apple er den dobbelt så hurtig som iPhone 6, men ifølge vores tests er den faktisk endnu mere imponerende.

I Geekbench er iPhone 7 næsten dobbelt så hurtig som Galaxy S7 i single-core og for første gang også hurtigere i multi-core! Og ikke nok med det: Den er faktisk hurtigere end MacBook Air! Også mere realitetsbaserede tests bekræfter dette. Den er næsten tre gange så hurtig som Galaxy S7 i Browsermark og 65 procent hurtigere end Galaxy S7 i Basemark OS II.

Selv grafikken stormer derudad med et næsten 50 procent bedre resultat end Galaxy S7 i Basemark og 3DMark. Imponerende!

 

Konklusion

Efter at have haltet bagefter konkurrenterne på en del områder kan iPhone 7 nu følge med, når det gælder vandtæthed. Batterilevetiden er også forbedret og er nu acceptabel. Desuden har iPhone lagt sig i spidsen, hvad angår ydelse, og kameraet er igen i topklasse. Særlig vellykket er det dobbelte kamera på Plus-modellen.

Selv om iPhone 7 ikke er bedst på alle områder, så er det overordnede indtryk, at den gør det godt på alle fronter og ikke rigtig dårligt på nogen.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Her er resultatet af kamerablindtesten med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Et overraskende resultat - iPhone vinder samlet, men ikke overlegent

  OnePlus 8T

  Vejl.pris 5399 kr Flagskib på slankekur

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Nu skal DU udpege det bedste mobilkamera!

  Samsung Galaxy Z Fold 2

  Vejl.pris 15799 kr Tredje gang er lykkens gang
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.