TEST: Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

Lyden af stilhed

Mercedes EQC byder på en støjsvag, silkeblød og ultra-komfortabel køreoplevelse. Det eneste, der bryder stilheden, er det saftige lydanlæg fra Burmester!
Karakter
Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System
Lyd & Billede mener
Den støjsvage kabine i EQC er et perfekt udgangspunkt for god lyd, og Burmester-anlægget tilbyder en højværdig, velafbalanceret og fyldig musikgengivelse – væsentlig bedre end standardanlægget.
Meget vil have mere: Selv om Burmester-anlægget lyder glimrende, kunne det godt have haft en endnu mere luftig diskantopløsning og endnu kraftigere dybbas.
Specifikationer
  • 13 højttalere
  • 590 W forstærker (7 x 50 + 2 x 120 W)
  • 5.1 surround-kompatibelt
  • mercedes-benz.dk
Annonce
Annonce
forfatter

For de fleste er navnet Mercedes-Benz synonymt med komfort og høj kvalitet, og det lidt satte taxa-image fra gamle dage er skiftet ud med et mere sporty og moderne udtryk.

EQC er det tyske premium-mærkes første helelektriske SUV. Den har en del ligheder med brændstofmodellen GLC, som den er baseret på, men meget af designet er helt nyt. Med firehjulstræk, 408 hk, 400 km rækkevidde og anhængertræk har den konkurrenten Audi e-tron lige i sigtekornet.

Elbiler er som regel mere støjsvage end tilsvarende fossile varianter. Det skulle da også bare mangle, da den elektriske drivlinje er næsten lydløs. Imidlertid kan der opstå andre udfordringer, for uden en larmende brændstofmotor, der overdøver andre lyde, kan selv det mindste knirk blive tydeligt for ørerne.

Men det er heldigvis noget, Mercedes har styr på. EQC er dæmpet, polstret og isoleret efter alle kunstens regler, og resultatet er et glimrende udgangspunkt for gode lydoplevelser.

Mercedes EQC med Burmester
Diskanthøjttalerne med indprentet Burmester-logo er det første tegn på, at EQC har lyden i orden. (Foto: Audun Hage)

Premium-anlæg fra Burmester

Ligesom Audi havde Mercedes tidligere et samarbejde med Bang & Olufsen på lydsiden. De senere år har de imidlertid sværget troskab til tyske Burmester, som nu leverer lydanlæg til næsten samtlige Mercedes-modeller.

Annonce

Burmester surround-anlægget med udstyrskoden 810 er en del af premium-pakkerne PYN og PYO. Den samlede pris starter på 26.000 kroner, men så får man også trådløs opladning af mobilen, soltag samt komfortpakken Energizing. Ifølge Mercedes-importøren er det meget almindeligt, at kunderne krydser en af disse pakker af og derfor også vælger Burmester frem for standard.

13 højttalere og 590 watt

Burmester-anlægget består af i alt 13 højttaler-enheder. Systemet er kendetegnet af diskanthøjttalerne med Burmester-logo, som er strategisk placeret foran ved A-søjlerne. Lige nedenunder sidder der en mellemtone-enhed skjult i dørprofilen.

Fører og forsædepassager kan også nyde godt af en centerhøjttaler i instrumentbrættet. De bagerste sidedøre er udstyret med de samme højttaler-enheder som foran. Derudover sidder der et par fuldtonehøjttalere i søjlerne bagi.

Bashøjttalerne måtte vi lede længe efter: I de fleste biler er det almindeligt at placere en subwoofer i reservehjulsbrønden, men i EQC’s tilfælde er basserne placeret i gulvet foran, hvor Mercedes har lavet et separat baskammer i selve karosseriet.

Desuden er Burmester-anlægget udstyret med en separat forstærkerenhed på 590 watt.

Annonce
Mercedes EQC med Burmester
Sidedørene bagi er forsynet med højttaler-enheder svarende til dem foran. (Foto: Audun Hage)

Udsøgt kørekomfort

Mercedes EQC byder på en meget behagelig køreoplevelse. Med elektriske sæder med hukommelsesfunktion, indbygget massage og ventilation (ekstraudstyr) plus et blødt understel, der “sluger” bumpene, burde selv Prinsessen på Ærten være fornøjet bag rattet i en EQC.

Indrømmet, det er næppe den bil, vi ville vælge til de skarpe sving på Jyllandsringen. Til det er den 2,7 tons tunge ekvipage for stor og for blød i det. Men som landevejslokomotiv med familien om bord føles det helt rigtigt.

Vi er tidligere blevet imponeret over den støjsvage kabine i Audi e-tron, men Mercedes EQC opleves faktisk som endnu mere stille. Her er der ikke kun forsvindende lidt støj udefra; Mercedes har også formået at begrænse overførslen af vibrationer gennem karosseriet til et minimum.

Selv ved motorvejshastigheder og med store 21 tommers sommerhjul er der nærmest ikke en antydning af dækstøj eller vindsus. Der er heller ikke nogen påfaldende hvinen fra elmotorerne. Nogle gange var vi næsten nødt til at tage et ekstra kig ud af vinduet for at tjekke, at vi faktisk bevægede os!

Læs også
Porsche Taycan: Elektrochok-agtig lydoplevelse Porsches nye super-elbil kan fås med premium-lydanlæg fra Bose eller Burmester. Vi har testet begge dele!

Lidt rodet infotainment-system

EQC er udstyret med Mercedes’ nye digitale brugerflade MBUX. Det tager lidt tid at blive fortrolig med alle kontrollerne, til dels fordi der er så mange veje til Rom. Der er identiske kontroller på rattet, på touch-skærmen og på touchpad’en i midterkonsollen, som alle kan udføre de samme funktioner. Det kan være lidt forvirrende og virker ikke så intuitivt i starten.

Annonce

EQC er også udstyret med stemmestyring, men den forstår ikke de skandinaviske sprog, kun engelsk, hvilket f.eks. gjorde det svært at indtale destinationer til GPS’en.

Mercedes’ medieafspiller er lagt godt tilrette for musikafspilning, og Mercedes tilbyder også tre måneders prøveabonnement på streaming-tjenesten Tidal til dem, der opretter en Mercedes Me-brugerkonto. Så har man mulighed for at afspille musik fra Tidal direkte via hovedenheden. Vi fandt det dog mere praktisk at spille musik fra mobilen via Bluetooth.

Mercedes EQC med Burmester
Burmester-anlægget er udstyret med dedikerede bashøjttalere i gulvet foran, både på fører- og passagersiden. (Foto: Audun Hage)

Lyden af Burmester

Vi tager en tur i den veludstyrede EQC 400 AMG Edition, som også har Premium-pakken med Burmester om bord. Vi spiller norske Emilie Nicolas på høj volumen, og det tager ikke lang tid, før vi nikker anerkendende og tramper i takt til musikken.

Burmester-anlægget tegner et klart og præcist stereolydbillede op mellem A-søjlerne, og vi kan umiddelbart høre og mærke placeringen af instrumenter, ligesom på et godt hi-fi-anlæg. Og det er let at høre hver eneste detalje: Selv små toneskift og baggrundslyde kommer godt frem, fordi kabinen er så musestille.

Emilies stemme er varm, åben, klar og super fokuseret, uden at det bliver anstrengende eller skarpt. Den flotte klangbalance giver mindelser om Audi e-tron med Bang & Olufsen-anlæg, men Burmester-anlægget i EQC virker faktisk endnu klarere og mere distinkt.

Annonce

Hvor flot lydbilledet end er, så virker det dog ikke så grandiost som i Audi e-tron. EQC har mindst lige så god præcision på tonerne, men vi savner lidt af formatet og luftigheden fra Audi’en. Det skyldes nok lidt færre højttalerlokationer, og uden dedikerede “højdehøjttalere” får man ikke helt samme surround-følelse rundt om i kabinen.

Selv om Burmester er udstyret med surround-simulering, foretrak vi den mere nøjagtige Pure-indstilling til musiklytning.

Burmester-anlægget i EQC har også en markant basgengivelse. Den er meget taktfast og præcis – uden det træge “efterslæb”, der ofte præger subwoofere i biler. Her er det let at få hold på rytmerne, og tonerne fra guitar og kontrabas sidder perfekt.

Vi savner imidlertid lidt mere vildskab på visse typer musik. Med bastung hiphop og electronica kan Burmesters bas næsten virke lidt for civiliseret. Sommerhittet “Rockstar” lyder lidt for pænt til, at vi føler os som ægte gangstere.

Vi prøvede at justere tonekontrollerne lidt op, men fik aldrig helt det skub, vi gerne ville have. Så selv om frontmonterede bas-enheder virker som en smart løsning, tror vi, at det kunne gøre underværker med en ekstra dybbashøjttaler i reservehjulsbrønden – især hvis man er lige så basfrelst som os.

Annonce

For at opsummere, så lyder Burmester-anlægget i EQC aldeles glimrende og er et oplagt valg for dem, der går op i god lyd. Alligevel er der et pænt skridt op til den lydoplevelse, vi fik i f.eks. Porsche Taycan, som til sammenligning har et dyrere Burmester-anlæg med 21 højttalere og næsten 1500 watt til rådighed, inklusive en ordentlig subwoofer. Det er noget helt andet!

Mercedes EQC med Burmester
(Foto: Mercedes-Benz)

Væsentlig bedre end standard

I forbindelse med testen lånte vi også en EQC med standard lydanlæg (853 Advanced Sound System med ni højttalere og 300 watt). Den norske Mercedes-importør måtte dog grave dybt for at finde en så udstyrsfattig variant på lageret! Det viser sig, at de allerfleste EQC-kunder krydser en af de opgraderede Premium-pakker af.

Standardanlægget i EQC bruger de samme højttalerpositioner som Burmester, men med lidt færre enheder af enklere kvalitet. Forstærkeren er også en mere simpel variant med lavere udgangseffekt.

Vi blev egentlig positivt overrasket over lyden, som har den rette varme og fylde til at engagere. Derimod savner vi lidt luft, opløsning og detaljer i diskanten, som typisk kendetegner de dyrere anlæg.

Mercedes EQC
Som et lydisoleret rum: EQC er blandt de mest støjsvage biler, vi har testet. Det gavner også musikoplevelsen. (Foto: Mercedes-Benz)

Konklusion

Mercedes EQC kan leveres med et standard og et mere avanceret anlæg fra Burmester. Og selv om det almindelige anlæg giver en klart godkendt lydoplevelse, er det ikke noget match for premium-tilvalget. Inde i den støjisolerede EQC-kokon er det let at høre, hvordan Burmester-anlægget serverer musikken med større kraft, dynamik, dybde og åbenhed.

Annonce

Dermed burde det være et let valg for enhver, der går op i god lyd.

Men selv om vi er meget tilfredse med lyden i EQC, havde vi gerne set, at Mercedes var gået hele vejen og havde tilbudt en endnu dyrere variant. Til modeller som E-Klasse og S-Klasse kan man nemlig bestille et endnu heftigere Burmester-anlæg med op til 27 højttalere og 1590 watt! Sådan et højttalerarsenal ville sandsynligvis lyde himmelsk i den veldæmpede EQC-kabine. Måske må vi vente på luksus-sedanen EQS?

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare højttaler imponerer på integration og bekvemmelighed.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.