TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Mark Levinson No. 5909

Trådløs high-end

Mark Levinson laver ikke billige ting, og de har ikke tænkt sig at begynde nu - med deres første trådløse, støjreducerende hovedtelefoner. Men hvor gode er de?

forfatter
Publiceret 16/11/2022 - 09:00
Karakter
Mark Levinson No. 5909
L&B mener
Eksklusive på alle måder, fantastisk pasform, og skøn lyd.
Kunne godt have været lidt kraftigere. Heftigt prisskilt.
Specifikationer
 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse 
 • Drivere: 40 mm beryllium-belagt aluminium 
 • Frekvensområde: 15 Hz – 22 kHz 
 • Aktiv støjreduktion: Ja  
 • Lydgennemslip: Ja 
 • Batteritid: 34 t u/ ANC, 30 t m/ ANC 
 • Vandtæthed:  
 • Stemmestyring: Google Assistant, Siri 
 • App: Mark Levinson 
 • Tilslutninger: Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, aptX Adaptive, LDAC), analog USB-C 
 • Opladning: USB-C (hurtiglader 5 t på 15 min) 
 • Andet: USB-DAC-mode (24-bit / 96 kHz) 
 • Vægt: 340 g 
 • Farve: Sort, rød, tingrå 
 • Web: bulowsteensen.dk 
Vejl. pris 8495Pr. 16/11/2022 Produktside

 

No. 5909 er navnet på Mark Levinsons første hovedtelefoner nogensinde. Som en del af Harman Luxury Audio har de lagt navn til det, der må være markedets dyreste støjreducerende hovedtelefoner. Og som hi-fi-kendere ved, er Mark Levinson et mærke, der både begejstrer og – ikke mindst – forpligter. 

8.500 kroner kan synes vanvittigt for et sæt trådløse hovedtelefoner. Men det er ingenting i i sammenligning med, hvad du skal betale for selv den mest overkommelige ML-forstærker. Den integrerede No. 5802 med kun digitale indgange koster 80.000 kroner, og derfra går det kun opad! 

Mark Levinson No5909
Foto: Geir Gråbein Nordby

Kostbar indmad

Udover at No. 5909 fremstår meget eksklusive, både når det gælder udseende og følelse, har man brugt dyre komponenter for at opnå den bedst mulige lyd. For eksempel er aluminiumsmembranerne belagt med superstift beryllium – både for at skubbe opbrydningsfrekvensen meget højere op end det frekvensområde, der skal gengives, og desuden for at reducere vægten, så driveren reagerer lynhurtigt på musiksignalet. Den akustiske respons på konstruktionen hævdes at være helt op til 40 kHz – dobbelt så højt, som mennesker kan høre. 

Læs også Forbasket godt nyt fra Focal Focal Bathys er et 'must have’-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støjreduktion.
FOCAL Bathys lifestyle 10

For at opnå bedst mulig lyd over trådløs Bluetooth skal man have en god lyd-codec, så musiksignalet komprimeres effektivt, men uden at miste værdifuld musikalsk information. Her er valget faldet på aptX Adaptive, der går helt op til 24-bit / 48 kHz, men som kan justere ned, hvis hovedtelefonerne er for langt væk fra mobilen til et godt nok signal. Det er dog ikke lossless. Derudover understøttes LDAC-codec, som er endnu tættere på at være tabsfri, og som desuden understøtter op til 96 kHz opløsning. Men heller ikke dette er tabsfrit – jeg kunne godt have ønsket mig understøttelse af aptX Lossless. 

ML 5909-Exploded View_Black
Eksklusiv konstruktion, bl.a. med beryllium-beklædte membraner. (Foto: Mark Levinson)

Harman-kurven

Harman har udviklet sin egen frekvenskurve til hovedtelefoner. Harman-kurven er velkendt i branchen, og en som mange hovedtelefonproducenter tilstræber at følge. Den er ikke frekvenslineær, men forsøger i stedet at efterligne frekvensresponsen fra et par lineære højttalere, der spiller i et rum. Ved at tage rummets påvirkning med i regnestykket, vil hovedtelefonerne i højere grad opfattes som frekvenslineære, snarere end rent faktisk at være det. Og skulle du få de tanker – så jo, Mark Levinson søger også at følge denne kurve bedst muligt. 

Mark Levinson_No5909_Chef3
Foto: Mark Levinson

Tre niveauer af støjreduktion 

Støj dæmpes i tre forskellige indstillinger: Lav, høj eller adaptiv. Sidstnævnte forsøger så godt som muligt at tilpasse sig den situation, man er i. Jeg må indrømme, at jeg selv altid vælger høj eller slet ingen. Men også Awareness-tilstand, som lader omgivende lyd slippe igennem i stedet. Og det fungerer fint. 

Den højre kop har knapper til lydstyrke op og ned, og en knap i midten, som pauser og starter musik samt eventuelt besvarer og afslutter opkald. På venstre kop er tænd/sluk-knappen, som også parrer Bluetooth, og desuden ANC-knappen, som aktiverer støjreduktion og lydgennemslip. Tryk tre gange for at deaktivere støjbehandling helt. 

Mark Levinson No5909 in box
Bæreetui og et udvalg af kabler følger med. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Følelsen af luksus

Man kan både se og mærke, at No. 5909 koster penge. Nul slør, nul tilfældige samlinger, en fantastisk lakeret overflade, hvor testeksemplaret har en dyb, metallic-rød farve, der minder om billak. Og med logoet på en sort skive midt på hver kop. Formen er antagelig hentet fra AKG’s N90Q med dens ovale ørekopper, og det ville ikke undre mig, hvis de har noget fælles digital teknologi indenbords. 

Læs også B&O’s bedste hovedtelefoner Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
Beoplay H95 spread

Hovedtelefonerne sidder rigtig dejligt på hovedet, med lækre puder og en pasform, som i hvert fald for mig passer hoved og ører perfekt til. Jeg kunne uden problemer have dem på gennem en hel arbejdsdag, selv om jeg må indrømme, at frokostpausen føltes velkommen. 

 

ML_5909_ProductImage_Hero_Red ML_5909_ProductImage_Hero_Grey ML_5909_ProductImage_Hero_Black
<
>
Foto: Mark Levinson

Støjreduktionen 

No. 5909 har en helt superb passiv støjreduktion. Helt i klasse med de knapt så dyre Focal Bathys, og tilsammen har de nok den bedste passive støjdæmpning af alle støjreducerende hovedtelefoner, jeg har testet! Det betyder, at du i normale situationer slet ikke behøver at have støjreduktion slået til. 

Med støjdæmpningen slået til hører du først verdens klareste kvindestemme fortælle dig, at den er aktiv. En meget mere behagelig stemme end den tynde ‘digitale’, som ofte er indbygget i trådløse hovedtelefoner. Det er de små detaljer, der betyder noget i denne prisklasse, og vi bliver hele tiden mindet om, at der er orden i tingene. 

Et svagt susende støjgulv høres, mere end med Focal Bathys, og bestemt mere end den musestille Sony WH-1000XM5. Jeg vil sige, at vi her er i samme klasse som f.eks. Shure Aonic 50, der ligger midt i feltet, når det gælder støjreduktion i premiumklassen. Hvilket stadig er så godt, at det stadig er meget vigtigere, hvordan hovedtelefonerne lyder med musik. 

ML_5909_ProductImage_Detail_Red ML_5909_ProductImage_Detail_Grey ML_5909_ProductImage_Detail_Black
<
>
Foto: Mark Levinson

Lyden af Mark Levinson No. 5909

Mark Levinson er sikre på deres eget lydideal og lader os ikke pille ved nogen EQ-indstillinger. Eneste mulighed er, at du i app’en kan vælge enten at hæve eller sænke bassen med 6 dB ved frekvenser under 100 Hz. Jeg foretrækker selv neutral lyd i 9 ud af 10 tilfælde. 

Med aptX Adaptive aktiveret på Asus Zenfone 9 er scenen sat til en dejlig lydoplevelse. Taylor Swifts stemme på sangen Carolina fra filmmusikken til Where the Crawdads Sing er stor og nærværende. Her får du både fylde og luft på samme tid, og det høres nærmest ikke, at der er tale om et komprimeret musiksignal. AAC-codec’en på iPhone lyder derimod en smule koldere og uden det store lydbillede, aptX Adaptive giver gennem Android-telefonen. 

Foto: Mark Levinson

LDAC skal på papiret være bedre end aptX Adaptive, og indimellem fremstår codec’en mere behagelig og med en lidt luftigere lyd. Samtidig føler jeg ikke, man får helt samme kraft og rytme. Anne-Sophie Mutter og Pablo Ferrández’ fortolkning af Clara Schumanns Piano Trio i g-mol (opus 17) lyder i mine ører mere ægte med aptX Adaptive, selv om bitstrømmen faktisk er en smule mindre, og selv om den ‘kun’ understøtter 48 kHz. Der er noget, der får musikken til at føles mere levende for mig med aptX Adaptive. Men bevares, begge lyder godt. 

Bassen er noget af det reneste, jeg har hørt fra trådløse hovedtelefoner. Ganske vist ikke så fyldig som med Sennheiser Momentum 4 og især Sony WH-1000XM5, men absolut renere. Og meget hurtigere! Mark Levinson har simpelthen en bedre bas. Flade popproduktioner lyder desværre lidt tamt, men så kan du skrue op for bassen i app’en. 

Mark Levinson_No5909_Photographer6
Foto. Mark Levinson

Energisk mellemtone

Hovedtelefonerne lader til at have en lille forstærkning i midten af mellemtonen (1 kHz). Musikken lyder meget klar, men kan i nogle tilfælde fremstå en smule kras. Men selv om der måske er lidt for meget energi der, bliver det aldrig koldt og forvrænget. Med Focal Bathys fandt jeg det nødvendigt at dæmpe lidt ved 4 kHz for at gøre dem mindre nasale. Det behov har jeg ikke her. Og det er en god ting, for det er heller ikke muligt med Mark Levinson-kopperne. 

Kunne have været kraftigere

Hvis der er noget, jeg savner ved No. 5909, må det være at jeg synes de er lidt forsigtige med hensyn til lydniveau. Det maksimale lydniveau er ‘højt nok’, og her er mere punch og energi end med for eksempel B&O Beoplay H95. Men der kunne godt have været mere. Optagelser med et generelt lavt lydniveau – såsom enkelte partier i klassisk musik – kunne jeg godt have ønsket mig højere. Det samme gælder, hvis jeg gerne vil i feststemning med elektronisk dunkemusik. 

ML_5909_ProductImage_Fold_Red ML_5909_ProductImage_Fold_Grey ML_5909_ProductImage_Fold_Black
<
>
Foto: Mark Levinson

Med kabel

Med et USB-C kabel fra PC eller mobiltelefon får hovedtelefonerne ægte lossless lydsignal, og musikken opleves med lidt større rumfornemmelse. Det er på ingen måde dramatisk, men lyden bliver faktisk endnu bedre. 

Jeg havde måske håbet, at det ville være muligt at spille endnu højere og kraftigere, hvis hovedtelefonerne blev tilsluttet en forstærker. Desværre ikke. For selvom hovedtelefonerne accepterer et analogt lydsignal gennem USB-indgangen, sendes signalet gennem deres DSP – som har en grænse for, hvor høj lyd det kan acceptere, før den opbrydes i styg forvrængning. Der er med andre ord ingen idé i at investere i en dyr hovedtelefonforstærker i håbet om at kunne få endnu bedre eller kraftigere lyd. 

Mark Levinson No5909 (4)
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Mark Levinson No. 5909 er meget eksklusive hovedtelefoner, som løfter trådløs lyd til helt nye højder. Selve støjdæmpningen er god, men ikke blandt de bedste. Lyden er derimod helt i top. 

Hovedtelefonerne har en klarhed i lyd, som er de færreste forundt, og bassens kvalitet er blandt det bedste, vi har hørt. Har du behov for mere fylde, er det også muligt at trække lidt op her. Omvendt kan bassen dæmpes i tilfælde af, at optagelserne har for meget af det gode. 

Lydmæssigt ligger disse et godt stykke over trådløse alternativer fra Sony, Sennheiser og Bose, men så koster de også tre gange mere end nogle af dem. Du kan finde hovedtelefoner, der udfordrer No. 5909 til omkring den halve pris og måske lidt mere, men så får du ikke de samme lækre detaljer og lak-finish. Og så hedder de heller ikke Mark Levinson. 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

6 kommentarer til “Mark Levinson No. 5909”

 1. Har længe ventet på denne test og været nysgerrig på hvad i synes. Købte dem for en uges tid siden og er virkelig glad for dem. Er meget enig i at de godt kunne spille højere, men synes ikke det gør det store når alt er så klart og defineret at selv ved helt lave niveauer kan man høre alt. En Kvalitet der også er værd at nævne. Derudover kan man genopdage mange nye ting på plader hvor man troede at man havde hørt det hele:)

  Svar
 2. Geir tak for denne fremragende og grundige test af ml hørebøffer..den gjorde udslaget så Har lige bestilt dem til en spiselig pris (6.500)….så tak🤗👍🎧

  Svar
 3. Hej Geir
  Hvem har den bedste lyd i dine øjne (uden at se på prisen).
  Focal Bathys eller 5909?

  Svar
  • Hei, Peter! Personlig ville jeg satset pengene mine på Bathys. Men du må gjøre den EQ-justeringen jeg beskrev i den testen. En bonus med Bathys er at du kan bruke EQ-en til å spille høyere. Jeg synes ML maxer ut før det blir underholdende.

   Svar

Skriv en kommentar

B&W's mest eksklusive lever op til forventningerne Med Px8 har Bowers & Wilkins finpudset alle kvaliteterne fra Px7 S2. Det er dækket op til ægte hi-fi-lyd uden ledning!
I en støjende hverdag med trængsel og alarm har du brug for disse! Hovedtelefoner til jul går man aldrig fejl af. Her er vores favoritter i feltet af støjreducerende hovedtelefoner og hørepropper.
Google mig i øret Det mindste medlem af familien Pixel sidder lige i øret.
Tjek disse lækre hovedtelefoner! Husk navnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiøse flagskib blandt hovedtelefoner.
… koste hvad det koste vil Mark Levinson laver ikke billige ting, og de har ikke tænkt sig at begynde nu - med deres første trådløse, støjreducerende hovedtelefoner. Men hvor gode er de?
Hør mere af omgivelserne med disse hørepropper Mange er meget optaget af lyddæmpning i deres hørepropper. Men nogle gange er det smartere at slippe omgivelserne ind. Creative Sensemore Air går længere end de fleste.
Følg Lyd & Billede