Da jeg testede Tour Pro+, var jeg meget begejstret, og især for toneindstillingerne. Altså EQ’en. Her var der mulighed for at justere så tilpas meget på tonekurven, at man kunne opnå den ønskede lyd.
Brugervenligheden er derimod så tilpas ens på de fleste gode hørepropper, at det var vanskeligt at adskille Tour Pro+ fra andre hørepropper på markedet. Man koblede sig på og trykkede på hørepropperne for at manøvrere sig gennem spillelister, besvare samtaler, aktivere støjreduktion og lydgennemslip samt hidkalde stemmeassistenten. Intet nyt der, med andre ord.
JBL har tænkt længere med Tour Pro 2
Med den nye Tour Pro 2 tager man derimod brugeroplevelsen til nye højder. Ofte er der bare foretaget mindre opgraderinger, når en ny arvtager introduceres. Lidt bedre batteri, måske lidt bedre lyd, og nogle gange – men bestemt ikke altid – en mindre størrelse på selve propperne.
Men JBL er gået skridtet videre med Tour Pro 2. Udover længere batteritid (op til 10 timer i selve hørepropperne) og dermed et mindre fodaftryk, så har JBL gjort noget helt nyt. Dette er første gang, jeg ser en skærm på selve ladeetuiet. Og til og med en touchskærm.
Touchskærmen på etuiet har en funktion
Skærmen viser sig at være alt andet end en gimmick. Her kan du nemlig justere lydstyrke, scrolle i musiklister på en meget mere brugervenlig måde end ved at trykke på de små hørepropper, og der er flere muligheder. Du kan aktivere og deaktivere EQ og scrolle gennem flere forskellige lydindstillinger. Eller aktivere 360-lyd til film eller spil for at få en mere omsluttende lydoplevelse.
Det bedste ved skærmen er, at du får adgang til EQ-funktioner, selv når du ikke har app’en inden rækkevidde. Som når propperne er tilsluttet en PC eller et TV.
Multipunkt og bedre lydcodec
Tour Pro 2 kan tilsluttes to enheder samtidig, takket være Bluetooth med multipunkt. Det betyder, at du f.eks. kan være tilsluttet både mobilen og PC’en samtidig, og at du kan høre musik fra den ene, mens du besvarer en Zoom-samtale på den anden.
Derudover understøtter hørepropperne den nye lydcodec LC3 (også kendt som LE), som kom med Android 13. Denne vil efterhånden tage over fra den meget dårligere SBC-codec, og når standarden er mere indarbejdet, er tanken, at proprietære codecs som aptX og LDAC bliver overflødige.
Men endnu er vi i den spæde start, og selv om JBL-propperne er gjort klar til LC3 og LC3+, var der endnu ikke åbnet for codec’en i testperioden. Men JBL lover, at det er på vej, og så vil du kunne få endnu bedre Bluetooth-lyd. Foreløbig har jeg måttet teste med AAC-codec’en, som er et god del bedre end SBC. Har du en iPhone, vil du under alle omstændigheder skulle forholde dig til AAC-codec’en.
Personlig lyttetest
I app’en har JBL også en personlig lyttetest, som kortlægger din hørelse, hvorefter lyden fra propperne justeres. Jeg må indrømme, at jeg aldrig fik den til at fungere, fordi jeg fik en fejlmeddelelse om, at den venstre høreprop ikke var forseglet godt nok. Jeg prøvede at bytte propper, og kontrollerede igen og igen.
Jeg oplevede ikke selv nogen lækage, fordi lyden og basresponsen føltes ens mellem venstre og højre øre både under musiklytning, og når der blev lukket omgivende lyd ind i propperne. I sidste ende måtte jeg opgive lyttetesten, men her har du i hvert fald en mulighed for at få bedre lyd tilpasset din egen hørelse.
Støjreduktion og lydgennemslip
Støjreduktionen har nu mulighed for at fastsætte niveauet, og hvis du vælger Adaptive ANC, vil propperne automatisk vælge styrken. De kan også kompensere for lydlækage i tilfælde af dårlig forsegling i øret. Det fungerer godt, især indendørs i et tog eller fly, mens vindstøj er en udfordring som med de fleste andre.
Med SilentNow-funktionen kan du i øvrigt bruge støjreduktion så længe du vil, uden at der spilles musik.
Der findes to forskellige former for omgivende lyd: Ambient Aware tager så meget af dine omgivelser ind som muligt, med et bredt frekvensområde. TalkThru lukker derimod mere mellemtone og mindre bas igennem for at fremhæve menneskestemmer i en samtale. Denne funktion fungerer fint i de fleste situationer, og personligt bruger jeg den mest, når jeg gerne vil høre mine omgivelser.
JBL Tour Pro+ understøtter stemmeassistenterne Google Assistant og Amazon Alexa, og i app’en kan du vælge, om du vil trykke på højre eller venstre høreprop for at aktivere assistenten.
Engagerende lyd
Lige ud af æsken giver JBL Tour Pro 2 en engagerende lydoplevelse. Især bassen er både stor og fysisk, præcis som jeg ville forvente fra den kant. Hvis du af djævelens vold og magt vil have lyden så lineær som muligt, er bassen nok en smule overdreven, selv om den er mere afbalanceret og afstemt end de mere basorienterede propper i JBL’s Live-serie.
Mellemtonen er en smule tilbageholdende, hvilket betyder, at bassen overdøver vokalens mellemtone en smule. Ja, det er pop, og det funker. Men til akustiske koncerter har jeg brug for en lille justering. Der findes forudindstillede EQ’er, men jeg er ikke helt vild med nogen af dem.
Bedre lyd med EQ
Heldigvis har EQ’en rigtig gode indstillingsmuligheder. Jeg trækker midten af mellemtonen en smule opad med en blød filterkurve, der dækker et ret bredt frekvensområde. Derefter sænker jeg den lidt ved 5 kHz, hvor den ellers kan blive lidt skarp. Det er en indstilling, som jeg synes fungerer vældig godt godt på mange JBL-propper fra JBL. Det samme gælder på Tour Pro 2. Her er der også gode muligheder for finjustering.
Vokalerne åbner sig mere, de forskellige klangstrukturer i en akustisk guitar kan nu bedre skelnes fra hinanden, og det uden at det går ud over engagementet i electropop og hiphop. Uanset om det er Ed Sheerans velklingende F65 (man skal tvinge sig selv igennem hans tamme forsøg på at rappe) eller den dramatiske pianoballade Love You in a Dream af Elsie Bay, så kommer musikken igennem på den bedst mulige måde.
Samtalekvalitet
Hørepropperne fungerer godt til telefonsamtaler og videokonferencer, modtageren hører mig helt fint. Det er ikke let at få en god samtalelyd gennem et par små hørepropper, som skal have mikrofoner med god stråledannelse (beamforming), for at lyden fra din mund skal blive opfanget af mikroner der er placeret i ørerne. Vel at mærke uden at opsamle alle mulige andre former for støj.
JBL’erne gør et godt stykke arbejde, det lyder ikke helt så godt som gennem nogle gode hørebøffer, men det er godt nok blandt det bedste, jeg har hørt fra et par hørepropper.
Konklusion
Hver gang jeg tester hørepropper eller -hovedtelefoner fra JBL, bliver jeg mindet om, hvor langt foran konkurrenterne de er, når det gælder lydindstillinger i app’en. Og med den helt nye touchskærm på ladeetuiet behøver du ikke længere at forholde dig til app’en i det daglige. Vælg blot mellem forskellige EQ-filtre, sæt lydniveauer, og bevæg dig rundt i afspilningslisterne direkte på etuiet. Det er især smart, når du er forbundet til en pc eller en telefon, hvor app’en ikke er downloadet.
Støjreduktionen er særdeles god, og det samme er opkaldskvaliteten. Med alle funktionerne, den fremragende lyd, og når man tager prisen i betragtning, vil jeg vove at kalde Tour Pro 2 enestående.
Lyd & Billede mener
Funktionel skærm på etuiet. EQ giver hamrende god lyd, og med lyttetest kan propperne tilpasses brugerens hørelse. Bedre lyd med LE-codec. God støjdæmpning og omgivelseslyd. Fin talekvalitet, og god batteritid. Lidt vel dæmpet mellemtone lige ud af etuiet efter journalistens smag. Ingen aptX-understøttelse (men det kan med tiden blive overflødigt).
Vejl. pris 1999 kr
Specifikationer
- Type: Helt trådløse hørepropper
- Bluetooth: 5.3
- Multipunkt: Ja
- Resistens: IPX5
Aktiv støjreduktion: Ja - Codecs: AAC, LC3, LC3+ (kommer), SBC
- Batteritid: 10 timer + 30 timer fra etui (u. ANC)
- Vægt: 2 x 6,5 g + 73 g (etui)
- Opladning: USB-C
- Web: jbl.com
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer