Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bose QuietComfort 45

Finpudsede Bose

QuietComfort 45 er i bund og grund QC35 II med lydgennemslip – og USB-C.

Skrevet af / 20/10/2021 - 18:10
Bose QuietComfort 45
Geir Gråbein Nordby

Da Bose gav os QuietComfort 35 for fem år siden, var det noget helt specielt. De havde cuttet kablet på deres bedste støjdæmpende hovedtelefoner (QC25) og dermed forandret hele markedet for trådløse hovedtelefoner. Der skulle ikke gå lang tid, før alle andre fulgte efter og butikkerne var oversvømmet med trådløse støjreducerende hovedtelefoner. Nu ville ingen længere have kabel, og støjdæmpning blev nærmest et krav.

Som tiden er gået, har konkurrenterne taget kampen op imod – og flere er trukket fra – QuietComfort 35 (og de en anelse opdaterede QC35 II, som kom lidt senere). Derfor lancerede Bose for to år siden den nye topmodel NCH 700 med et nyt og mere strømlinet design. Modellen erstattede ikke QC35 II, men placerede sig et trin over.

Læs også Videoanmeldelse: Er Bose konge igen? Med NC 700 har Bose denne gang gjort deres aller, aller… næstbedste.
Bose QC45 vs QC35
Bose QuietComfort 45 (tv.) og QuietComfort 35 II (th.). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Nu kommer afløserenendelig, som har fået det naturlige navn QuietComfort 45. De ligner QC35 II utrolig meget med fysiske knapper og det hele. De er lidt mere afrundede end forgængeren, og ørekopperne har en lidt glattere finish, hvor sammenføjningerne var mere kantede på forgængeren. Puden under hovedbøjlen er nu betrukket med glat kunstlæder i stedet for stof. Men alt i alt er de to hovedtelefoner meget ens, og man skal se nøje efter for at få øje på forskellene.

Nye funktioner

En velkommen opgradering fra sidst er, at QC45 – naturligvis – har fået USB-C-stik. Et mere stabilt stik end Micro-USB, og det kan desuden lade hurtigere. Du kan få op til tre timers spilletid med 15 minutters hurtigladning.

Bose QC45 app(3)
Vælg imellem Quiet, som reducerer støjen, eller Aware, som i stedet slipper omgivelseslyd ind. Men man kan ikke slå begge dele fra. (Foto: Skærmbillede)

Men den store nyhed er lydgennemslip, som Bose kalder Aware Mode. Det vil sige, at hovedtelefonerne forstærker lyde udefra i stedet for at dæmpe dem. Dermed kan du høre, hvad folk siger til dig, når du ønsker det, og det er mere sikkert at navigere gennem potentielt farlig trafik.

Mange kan nu også glæde sig over multipunktsforbindelse via Bluetooth 5.1. Man kan nu tilslutte to enheder samtidig, f.eks. mobiltelefon og PC, så man bl.a. ikke behøver at tage hovedtelefonerne af, når telefonen ringer.

Bose QC45 lifestyle
(Foto: Bose)

Kan det samme som NCH 700

Nyhederne fra forgængeren QC35 II findes allerede i NCH 700. Sidstnævnte kan justere støjdæmpningen i hele ti trin, men med QC45 er der altid skruet helt op for dæmpningen. Man kan vælge enten støjreduktion eller lydgennemslip, men ikke slå begge dele fra. Lidt mærkeligt, ikke mindst fordi det kunne have været en smart måde at få længere batteritid på.

Det, der funktionelt adskiller QC45 og NCH 700, er udseendet, som er rundere og mere minimalistisk på NCH 700 og mere industrielt på QC45. Nogle vil nok foretrække QuietComfort-modellen på grund af dens fysiske knapper. NCH 700 benytter i stedet en swipe-funktion til at skifte mellem sange og skrue lydniveauet op og ned. QC45 er i lighed med deres forgænger helt foldbare, hvorimod NCH 700 kun delvis kan foldes sammen.

Bose QC45 microphones Bose QC35 microphones
<
>
Mikrofonerne er lidt forskelligt placeret på QC45 (afbildet) og forgængeren QC35 II. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Talekvalitet

Det føles meget velkendt at iføre sig QC45 – som at have en gammel ven på besøg. De 240 gram er ingenting, og pasformen er usædvanlig god. I komfort-disciplinen er der mange, der kan lære af Bose. Det er næsten som at have dunpuder på ørerne.

At hovedtelefonerne har en fysisk on/off-knap, vil mange nok sætte pris på sammen med de fysiske knapper til at skrue op og ned for lyden, skifte frem og tilbage mellem sange og besvare eller afvise opkald.

Samtalekvaliteten er rigtig god. QC45 lukker effektivt støjen ude, mens de fokuserer fint på brugerens stemme. Til sammenligning lyder min stemme gennem QC35 II lidt skarpere og mindre naturlig, og jeg synes også, at NCH 700 har en lidt mindre naturlig gengivelse af overtonerne – selv om også de har en usædvanlig god talekvalitet.

Tager vi ærkerivalen Sony WH-1000XM4, så lyder min stemme fyldigere gennem dem, men overtonerne og dermed konsonanterne er til gengæld ikke lige så tydelige.

Læs også Den nye konge af støjreduktion Endelig nogen, der slår Sony på støjreducerende hovedtelefoner. Og så er det Sony selv! WH-1000XM4 overtager tronen som markedsleder.
Bose QC45 app(2)
I app’en kan du vælge om du vil høre din egen stemme ved opkald. Såkaldt sidetone. (Foto: Skærmbillede)

Støjreduktion

Bose har altid været gode til at reducere støj, og det samme må siges om QuietComfort 45. De har dog alligevel mere egenstøj, altså susen, end jeg havde håbet. Hovedtelefonernes susen er højere end gennem forgængerne QC35 II og NCH 700, som er de mest stille af de tre. Også Sony WH-1000XM4 har lidt susen, men den ligger lavere i frekvens og er ikke lige så fremtrædende som på QC45.

Bose QC45 QuietComfort 45 SPREAD2
(Foto: Bose)

Støj udefra undertrykkes effektivt, og baggrundslyde fra trafik og inde fra en togkupé lukkes ude. I overtoneområdet slipper der noget mere støj igennem end med både NCH 700 og Sony WH-1000XM4. Når jeg skriver, hører jeg f.eks. tastaturets kliklyde bedre gennem QC45 end med de to andre. Men det betyder ikke så meget, at eksempelvis Sony’erne har 3 dB mere effektiv støjdæmpning end QC45, der fungerer mere end godt til formålet.

Lydgennemslip virker også efter hensigten, da lyde udefra fremstår tydeligt og naturligt nok, når funktionen er aktiveret.

Bose QC45 vs QC35 cups
Kopperne uden på ørekopperne på QC45 (th.) har mindre synlige sammenføjninger end på QC35 II (tv.). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Hvordan lyder så musik gennem de nye Bose-hovedtelefoner? Altså, hvis du har hørt forgængeren, vil du nikke genkendende her. Bose går efter en mest muligt lineær lyd, som gør, at ingen instrumenter overskygger hinanden i lydbilledet. Alt kommer frem.

Cat Powers stemme på hendes glimrende Frank Ocean-cover “Bad Religion” er klar og tydelig, og det samme gælder guitaren. Men lilletrommen og bækkenerne er en anelse skarpe. Der er ikke helt opløsning nok i toppen, og det kan lyde lidt påtrængende.

Det samme opleves med den nye single “Mammamia” af den italienske rockgruppe Måneskin. En sang, som har en masse energi og lyder fedt. Men også den bliver en anelse skarp. NCH 700 har samme generelle klangbalance, men er lidt glattere i toppen. Marginalt bedre lyd, simpelthen.

Bose QC45 vs QC35 headband
Puden under hovedbøjlen på Bose QC45 er betrukket med kunstlæder, hvorimod der er stof på QC35 II. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Sony WH-1000XM4 har på sin side mere energi i mellembassen end dem alle, men opleves mere dæmpede i diskanten. På en del musik lyder Sony’erne mere fængende, f.eks. rytmisk popmusik a la “Summer” med Jaden, men kan også lyde mere “dåseagtigt” end Bose på musik med meget energi i diskanten. På rytmisk popmusik er der derimod mere kraft i Sony’erne.

Bose QC45 lyder fint nok, men hvis målet er den mest ægte og musikalske gengivelse, er der et stykke op til konkurrenter som Shure Aonic 50, Beyerdynamic Lagoon ANC eller Dali IO-6. Der er heller ingen EQ i Bose Music-app’en, så man kan ikke justere lyden.

Bose QC45 black & white
Bose QuietComfort 45 fås i sort eller gråhvid. (Foto: Bose)

Konklusion

Hvis du synes om Bose QuietComfort 35, vil du synes endnu bedre om QuietComfort 45. Det er i bund og grund de samme hovedtelefoner, bare med USB-C, lydgennemslip og multipunktsfunktion.

Lyden minder utrolig meget om forgængeren, altså neutral, men måske ikke den mest fængende. Vi ønsker først og fremmest lidt mere tryk på bassen og en bedre opløst diskantgengivelse. Og hvorfor er der ingen EQ i app’en?

Pasform og støjreduktion er, som det skal være, og talekvaliteten er blevet bedre siden sidst. I det hele taget er hovedtelefonerne en velkommen opdatering af en moderne klassiker, selv om både NCH 700 og en del konkurrenter trækker fra på vigtige punkter.

Bose QC45 vs Bose QC35II vs Bose NCH700 vs Sony WH-1000XM4 freq resonse Bose QC45 vs Bose NCH 700 vs Sony WH-1000XM4 ANC measurements
<
>
Frekvensrespons, målt med REW software og miniDSP E.A.R.S. målemikrofoner. Kurverne er adskilt nedad til illustration og betyder ikke, at den øverste spiller højere. Sony WH-1000XM4 (magenta) har ikke dybbass, men har en party-pukkel i bassen, som ingen af de tre Bose-hovedtelefoner har. Bose QC45 (orange) går dybest i bassen, men man lægger ikke mærke til undertonerne under 20 Hz i forhold til QC35 II (turkis). Ellers er de to meget ens, men QC45 opleves faktisk en anelse mere påtrængende i diskanten. NCH 700 ruller i lighed med Sony’erne af fra 40 Hz i bassen, men opleves alligevel ikke som tynde i bassen. De er også glattere i diskanten end QC35 II og QC45, noget, som ikke afspejles af frekvenskurven.
Karakter
Bose QuietComfort 45
Premium

Lyd & Billede mener

Blandt de mest komfortable hovedtelefoner, vi kender. God støjreduktion og lydgennemslip. Neutral klangbalance. Lyden opleves som tynd, støjreduktionen giver lidt for meget susen og kan desuden ikke slås fra uden samtidig at aktivere baggrundslyd. Ikke vandtætte.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Scroll to Top