TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

TEST: AKG N9 Hybrid

100 timers maraton med studielyd

Med 100 timers batteritid og studielyd gør AKG N9 Hybrid det meste rigtigt. Men aktiverer man støjreduktionen, forsvinder magien som dug for solen.

Af / 02/07/2025 - 09:00
AKG N9 Hybrid

Lyd & Billede mener

  • Enestående batteritid på op til 100 timer. Fabelagtig lydkvalitet med LDAC. Smart dongle-løsning, som forbedrer lyden yderligere.
  • Støjreduktionen ødelægger dynamikken. Mangler DAC-funktion. Kan ikke foldes sammen for transport.

Dette er det første par støjreducerende hovedtelefoner, jeg har testet fra AKG. Det til trods for, at det østrigske firma er en gammel rotte i branchen og er kendt for studie- og PA-udstyr i topklasse. Så det er med stor spænding, at jeg pakker de nye AKG N9 Hybrid ud. 

Navnet skyldes den medfølgende USB-C-dongle, der er smart placeret under låget i venstre ørekop. Sæt den til PC’en eller mobilen, og du får trådløs lyd med minimal forsinkelse via LC3+ codec’en. Dermed bliver hovedtelefonerne ideelle til spil på PS5 og Xbox, hvor almindelig Bluetooth giver en mærkbar forsinkelse mellem billede og lyd. Som Zoom-certificeret produkt er de også fremragende til videokonferencer. 

På iPhone gør donglen en mærkbar forskel i forhold til den AAC-begrænsning, som Apple-brugere ellers må leve med Android-brugere er bedre stillet – LDAC understøttes som standard, men donglen kan også give fordele her med den lavere forsinkelse, der giver en bedre oplevelse af gaming og videomøder. Plus at den gør parring nemmere. 

AKG_N9_Hybrid_ProductImage_Detail_Black
USB-C-donglen er elegant skjult i den venstre ørekop – en genial løsning, der giver mærkbart bedre lyd, især for iPhone-brugere. (Foto: AKG)

LDAC kan kræve manuel aktivering

Tilsluttet via Bluetooth med min Samsung Galaxy S24 Ultra fik jeg kun AAC lige ud af æsken. Løsningen ligger gemt i Bluetooth-indstillingerne, hvor man skal trykke på tandhjulet ud for N9 Hybrid på listen og aktivere LDAC manuelt. Det slipper man for med Google Pixel-mobiler, men Sony-brugere og andre kan være nødt til at foretage det samme kunstgreb. 

Når LDAC først er aktiveret, er forskellen i lydkvalitet mærkbar. Sangen Royals af Lorde demonstrerer forskellen perfekt. Med LDAC åbner rummet sig, og diskanten får luft og detaljer, mens vokalen bliver klarere i mellemtonen og bassen strammere. Sammenlignet med JBL Tour M3 lige ud af æsken lyder AKG’erne mere præcise og neutrale – dette er studielyd, ikke forbrugervenlig hi-fi-tuning. 

Annonce
Læs også TEST: AKG N5 Hybrid AKG N5 Hybrid har en genial dongle-løsning, som forbedrer lyden og gør ørepropperne glimrende til både musik, kontorarbejde og gaming.
AKG_N9_Black_Lifestyle_Image_Connect
Fire adaptive stråledannende mikrofoner (beamforming) leverer krystalklar samtalekvalitet. AKG N9 Hybrid er Zoom-certificeret til professionel brug. (Foto: AKG)

Studio-indstillingen rammer plet

Standard EQ-indstillingen hedder meget passende Studio, og den rydder diskret op i bassen på musik, der trænger til det. På velproducerede numre er forskellen minimal, mens andre indspilninger med mere grus i bassen fremstår renere med Studio-indstillingen. Lytter du derimod til en podcast med et dårligt lydmix, kommer Vocal-indstillingen til sin ret. Den fjerner effektivt den rumlen i bassen, som amatørproducere ofte overser, når de mixer på små monitorer. 

AKG har valgt en neutral tilgang fremfor den varme, fyldige lyd fra Bowers & Wilkins PX7 S3 eller PX8. Som lydtekniker ville jeg nok foretrække AKG’ernes ærlighed, men som musikelsker savner jeg noget af den varme, som konkurrenterne byder på. 

AKG_N9_Hybrid_White & Black
Med 100 timers batteritid kan du glemme ladekablet på lange rejser. Men hovedtelefonerne kan ikke foldes sammen, kun lægges fladt. (Foto: AKG)

Når støjdæmpningen svigter totalt

Med støjreduktionen aktiveret lader jeg mig i første omgang imponere af, hvor effektiv den er. Den dæmper robotstøvsugeren i hjemmet meget effektivt, og busturen bliver en drøm. Jeg har ikke prøvet hovedtelefonerne i fly, men der er ingen grund til at tro, at de ikke vil fungere lige så godt. 

Problemet ligger i lydkvaliteten på musikken. Eller rettere, manglen på den. Når støjreduktionen er aktiveret, kollapser hele lydbilledet. Bassen bliver blød som gelé, mellemtonen trækker sig tilbage som en sky kat, og al dynamik forsvinder. Støjdæmpningen på disse hovedtelefoner er til busser, fly og støvsugerstøj – ikke til musiknydelse. 

Skuffelsen er så meget desto større, fordi ørepropmodellen N5 Hybrid ikke døjer med det samme problem. Det kan have have en del at gøre med, at selve støjreduktionen er mindre effektiv på ørepropperne, men uanset hvad vil jeg hævde, at AKG har begået en bommert her. Samtlige konkurrenter – hvad enten de hedder Sony, Bowers & Wilkins, Sennheiser, Noble Audio eller Focal – leverer bedre lyd, når støjreduktionen er aktiveret. Også JBL, som deler Harman-ejerskab og formentlig en masse teknologi med AKG, gør det meget bedre. 

En løsning er at lave sin egen EQ-indstilling til støjreduktion, hvor man trækker bassen ned og mellemtonen op, men det er vanskeligt at gøre rigtig godt og vil ikke rette op på dynamikken. 

Læs også TEST: AKG K712 Pro AKG K712 Pro markedsføres som studiehovedtelefoner til professionel brug, men til almindelig musik lyder de overraskende tamme og uinspirerende.
AKG_N9_White_Lifestyle_Image_Sound copy
(Foto: AKG)

Mangler viktige funktioner

For mit vedkommende savner jeg DAC-funktionen via USB. Det virker måske lidt nørdet, men søsterselskabet JBL’s Tour One M3 har det, og det giver helt ukomprimeret lyd via kabel. Selv de billige JLab JBuds Lux ANC har en DAC-funktion, og til under en tredjedel af prisen. For et par hovedtelefoner med så imponerende lydkvalitet virker dette som en grov udeladelse. 

Hovedtelefonerne kan heller ikke foldes sammen, de kan kun lægges fladt ned ved at dreje på ørekopperne. Det gør dem mindre rejsevenlige end mange konkurrenter, som f.eks. den førnævnte JBL-model, Sony WH-1000XM6 og Sennheiser Momentum 4. 

Styrker der opvejer

Komforten er derimod upåklagelig. De bløde skindpuder og vægten på kun 281 gram betyder, at du kan bruge dem time efter time uden ubehag. AKG har også inkluderet en smart volumengrænse på 85 dB i app’en – praktisk til børnevenlig brug eller personlig hørebeskyttelse. 

Men det, der virkelig imponerer, er batteritiden. Med op til 100 timer uden støjreduktion (55 timer med) sætter N9 Hybrid nye standarder. Selv med donglen holder de sig kørende i henholdsvis 85, respektive 45 timer. Det er tal, der får dig til at glemme alt om opladning i ugevis. 

AKG N9 Hybrid ProductImage All Black scaled
(Foto: AKG)

Konklusion

AKG N9 Hybrid er et paradoks. Med støjreduktionen slået fra leverer de studielyd i absolut topklasse, især via LDAC eller donglen. Slå støjreduktionen til, og du sidder tilbage med en meget fladere og mere livløs lyd. For dig, der primært lytter hjemme eller på kontoret, er dette fremragende hovedtelefoner. Hvis du har brug for effektiv støjdæmpning på rejsen, findes der bedre alternativer. 

Havde lydkvaliteten havde været lige så god med støjreduktion som uden, ville dette have været en klar sekser. Som det er, lander vi på et stærkt firetal. Men for journalistens del opvejes svaghederne langt hen ad vejen af lydkvaliteten uden støjreduktion, den vanvittige batterilevetid og den smarte dongle-løsning. 

Karakter
AKG N9 Hybrid
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

stopper automatisk

Nyhed! LB+ Total UGE

Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

59 kr
49 kr / første mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Hovedtelefoner til børn

Technics' nye flagskib imponerer stort

AKG-hovedtelefonerne som bliver ved og ved

Tjek AKG’s smarte løsning!

70 timer på budget

B&W når det er allerbedst

Sonys nye flagskib er bedre på absolut alt

Det lille ekstra fra Focal - til en betydeligt højere pris

Fyrstelig lyd uden kompromisser

Sonys budget-hørepropper overrasker positivt

Lydmagi fra Noble Audio

6 hovedtelefoner: Endnu bedre lyd med kabel