: 12 soundbars og lydsokler

Det enkleste er ofte det bedste

Med en soundbar eller en lydsokkel kan du opgradere tv-lyden i en håndevending. Men ikke alle er lige gode.

Tv-producenterne arbejder ihærdigt på at forbedre deres produkter og præsenterer stadig bedre apparater fra år til år. Undtagen på ét punkt: Lydkvalitet. I en tv-verden, hvor fladere er bedre, er der simpelthen ikke plads til indbyggede højttalere af god kvalitet.

Der findes enkelte undtagelser, hvor tv’et er indfældet i en større ramme for at få plads til nogle udmærkede højttalere. Men i dag, hvor man helst vil have så stort et billede som muligt, er vægplads dyrebart, og hvem vil så have et 55 tommers tv, der fylder lige så meget som et på 65 tommer? Så vil man hellere have det på 65 tommer!

Den enkleste og mest elegante løsning på lydproblemet er en soundbar eller en lydsokkel – en separat højttaler, hvor højttaler-elementer, forstærkning og prosessering af det digitale lydsignal fra film eller musik er indbygget i ét og samme kabinet.

Så kan du se lørdagsfilmen med ti gange bedre lydkvalitet, og pludselig får du også brugbar lydkvalitet til musik. Uanset om du skal se en koncertoptagelse, høre radio eller afspille musik direkte fra pc eller mobiltelefon via Bluetooth. Alle produkterne i denne test har nemlig mulighed for trådløs musikafspilning.

 

Soundbar eller lydsokkel?

Forskellen på en soundbar og lydsokkel er, at soundbaren er flad og passer bedst på væggen. Hvis du har et vægmonteret tv, kan det være den bedste løsning, hvor soundbaren så monteres langs tv’ets underside (eller overside). En lydsokkel er dybere og beregnet til at placeres under tv’et.

Det er dog mere en rettesnor end en facitliste, da nogle har et tv-møbel med plads til en soundbar. Omvendt er der mange med vægmonteret tv, der har et tv-møbel nedenunder til andre enheder, som også fint kan rumme en lydsokkel.

På grund af soundbarernes slanke facon har de fleste af dem en separat subwoofer, som modtager lyden trådløst fra soundbaren. Det betyder, at du er frit stillet med hensyn til at gemme den væk, hvor det passer dig. Lydsoklerne har derimod større kabinetvolumen og dermed plads til flere og større elementer, så de ikke er så afhængige af en separat sub. Alligevel har flere af dem mulighed for at tilslutte en subwoofer.

 

Udstyr

Udstyrsniveauet varierer meget blandt soundbars og lydsokler. Nogle af dem har optisk digitalindgang og Bluetooth, og ikke andet. Andre har også HDMI, og nogle har desuden netværksforbindelse, så du kan streame musik trådløst fra computeren. Nogle af disse kan synkroniseres med andre produkter fra samme mærke, så de kan indgå i et multirumssystemet og spille samme (eller anden) musik og filmlyd i flere rum.

 

Sådan testede vi

Alle produkter har været testet på vores hi-fi-bænk. Den har hylder af hærdet glas, som vi har dækket med scenefilt (molton) for at hindre uønskede vibrationer. Vi har brugt HDMI, hvor det var tilgængeligt; i andre tilfælde er lyden blevet overført via den optiske digitalindgang. Hvis produktet har en ekstern subwoofer, blev den placeret, hvor den lød bedst (som regel et sted på gulvet ved væggen bag tv’et, ikke langt fra soundbaren).

Netværksfunktionaliteten er blevet tjekket, hvor det var relevant, ellers er musik i stereo afspillet via Bluetooth og fra cd.

Vi har prøvet de forskellige lydindstillinger for at finde den, der gav det bedste resultat. Som regel lyder det bedst i ren stereo til musik, mens film får mere indlevelse med surround-funktion. Den film, vi brugte til at teste med, var Transformers: Age of Extinction på Blu-ray, mens musikken i stereo var et varieret udvalg.

Det bedste kompromis

Stor filmlyd, god brugervenlighed og ganske fin lyd til musik gør Denon til det bedste køb blandt testdeltagerne.

Lyd & Billede mener

Surround-effekten på film er imponerende, og dialoger står meget klart i det luftige lydbillede. Imponerende balanceret lyd.
Musik i stereo lyder ikke helt så godt som film. Vi savner et display.
 • HDMI: 1 ind, 1 ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk, koaksial
 • Trådløst: Bluetooth (aptX)
 • Analog ind: RCA
 • Subwoofer: Trådløs
 • Mål: 100,4 x 7,9 x 7,8 cm
 • Farve: Sort
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3799 kr

Ligesom Klipsch mangler Denons soundbar et display til at vise lydindstilling og valgt indgang. Man skal forholde sig til lysdioder. Men der er ikke mange knapper, og fjernbetjeningen er enkel og overskuelig med letforståelige symboler.

De eneste lydindstillinger, du kan vælge, er surround til og fra samt nattilstand, der giver fladere lyd og mindre bas, så du ikke vækker resten af husstanden om natten. Hvis du vil justere bassen op eller ned, har subwooferen et trinløs potmeter på bagsiden til formålet.

Musik i stereo har væsentlig strammere trommerytmer og mere balanceret elbas end JVC, Panasonic og Philips. Subwooferen samarbejder simpelthen bedre med højttalerne i soundbaren, hvilket gør, at lydbilledet bliver mere helstøbt, og den minder i denne henseende om Klipsch. Denon er ikke lige så kraftig, men kan godt spille op til en forfest eller to.

Det er dog med film i skuffen, at Denon trækker fra. DHT-S514 giver et bedre indtryk af surround-sound end Klipsch, med et mere naturtro og fasekorrekt lydbillede. Dialoger er klare med fine, luftige overtoner. De har ikke samme fylde som med Klipsch, men samlet foretrækker vi Denon til film.

Denon har altså den soundbar, der giver mest for pengene.

Komplet pakke

Med indbyggede streaming-tjenester og smarte trådløse løsninger er Sonys soundbar ideel for dem, der vil udvide til flere rum.

Lyd & Billede mener

God brugervenlighed, mange trådløse funktioner og danske menuer. Lyden er varm og fyldig, og let at holde af.
Overtoneområdet er noget tilbageholdende, og surround-effekten på film er ikke så stor som med visse andre.
 • HDMI: 3 ind, 1 ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Trådløst: Bluetooth (NFC, LDAC), Wi-Fi
 • Analog ind: 3,5 mm mini-jack
 • Subwoofer: Trådløs
 • Mål: 107 x 8,6 x 6,5 cm
 • Farve: Sort
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5950 kr

Sony har en overskuelig menu, som i ovenikøbet taler dansk. Det gør trådløs netværkstilslutning til en leg. Spotify Connect er indbygget, og det samme er Chromecast. Åbn Netflix på mobilen og spejl udsendelsen over på tv-skærmen via soundbaren.

HT-NT3 kan fungere med andre kompatible Sony-produkter i en multirumsopsætning. Den understøtter højopløste lydfiler, og ved hjælp af LDAC-teknologi understøtter Bluetooth-tilslutningen musik med tre gange så høj båndbredde. Lydoverførslens bitstream vises på displayet.

Musik i stereo gengives med meget bas, og soundbaren kan spille højt takket være høj gain – en fordel ved indspilninger med lavt lydniveau. Gengivelsen af instrumenter og stemmer er på den fyldige side. Overtonerne er noget tilbageholdende, hvilket giver en lidt mørk klangsignatur, men det lyder ikke skarpt eller indelukket.

Film gengives med en vis surround-effekt, men kun moderat i forhold til de andre. Subwooferen har svært ved at håndtere den dybe bas i den seneste Transformers-film, så her bør der skrues lidt ned. Den lyder da også lidt bombastisk i forvejen og har kun godt af at blive nedtonet.

Samlet set en ganske god soundbar, hvor funktionalitet er et nøgleord.

Ideen er god

Mange funktioner såsom netværk og multirum pakket ind i god brugervenlighed. Men desværre er lyden ikke god nok.

Lyd & Billede mener

Lydsoklen kan sættes op med andre produkter fra Panasonics ALL-familie i et multirumssystem. God brugervenlighed.
Lydkvaliteten holder ikke.
 • HDMI: 1 ind, 1 ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Trådløst: Bluetooth (NFC), Wi-Fi
 • Analog ind: RCA
 • Subwoofer: Integreret
 • Mål: 60 x 6,3 x 36,5 cm
 • Farve: Sort
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3999 kr

Med trådløs netværkstilslutning kan du streame musik, og lydsoklen kan også inkluderes i en multirumsopsætning sammen med andre produkter i ALL-familien. Hør samme musik i alle rum, eller se film i stuen, mens der streames internetradio til køkkenet. Det hele styres med en app.

ALL30 har et display foran, bagved stoffronten, som giver et godt overblik over indgange og indstillinger.

Den bedste lyd til musik i stereo får man ved at sætte subwooferen til niveau 2 og vælge Standard-lydindstillingen. Funktioner som 3D Clear Dialog og H. Bass bør slås fra, men alligevel lyder soklen ikke godt til musik. Sangstemmer er ikke klare nok, og bassen er rodet. Musik fungerer simpelthen dårligt.

Så fungerer film på Blu-ray bedre. Her kan du aktivere 3D Clear Dialogue og sætte lyden til Cinema for at få det største og mest luftige lydbillede, med en svag fornemmelse af surround. Film slipper betydelig bedre fra det end musik i stereo. Der er mere luft her.

Dybe bas-effekter bliver hurtigt for meget for højttaler-elementerne, som skurrer, hvis man skruer for højt op. Dialoger er klare nok, men mangler noget opløsning.

Ligesom ALL70 er denne lydsokkel justeret til film snarere end musik.

Halvbagt løsning

Hvis man ikke vægmonterer Panasonics soundbar, skal den lægges ned på tv-møblet med elementerne pegende opad. Det fungerer dårligt.

Lyd & Billede mener

Soundbaren kan sættes op med andre produkter fra Panasonics ALL-familie i et multirumssystem.
Lydkvaliteten er middelmådig, og til musik er den elendig.
 • HDMI: 1 ind, 1 ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Trådløst: Bluetooth (NFC), Wi-Fi
 • Analog ind: Nej
 • Subwoofer: Trådløs
 • Mål: 95 x 12,5 x 5,7 cm
 • Farve: Sort
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4498 kr

Ifølge producenten skal denne soundbar monteres fladt på væggen under fjernsynet, så den peger lige frem, eller lægges ned på tv-møblet, så elementerne peger opad. I praksis bør den dog aldrig ligge sådan, da lyden mildt sagt bliver elendig, plus at man ikke kan se displayet fra sofaen.

Med trådløs netværkstilslutning kan du streame musik trådløst, og ALL70T kan desuden indgå i en multirumsopsætning sammen med andre produkter i ALL-familien. Såsom ALL3 og ALL8. Dermed kan du høre den samme musik i alle rum eller f.eks. have filmlyd i stuen, mens du spiller musik i badeværelset.

Problemet er bare, at denne soundbar slet ikke burde indgå i noget musiksystem, da musik i stereo lyder indelukket i overtoneområdet og rumlende i bassen. Det bliver ikke bedre med forskellige lydindstillinger, for de gør alle sammen et eller andet ved fasen, som betyder, at lydbilledet bliver for diffust.

Det er derfor noget af en overraskelse, at Panasonic ALL70 lyder væsentlig bedre til film med surround-lyd, og med 3D Clear Dialogue aktiveret bliver dialogerne tydeligere, mens den surround-effekt, der opnås, fungerer godt til film.

Det er åbenlyst, at denne soundbar er tunet til filmlyd, selv om den heller ikke når til tops her. Men musik? Glem det!

Samsung HW-J8510/J8511
Den allerstørste soundbar, vi har testet, er bøjet for at passe til Samsungs store, buede tv-skærme.
Klipsch R-10B
Med horndiskanter og en kraftig subwoofer er her en soundbar, der kan slå fra sig!
Pioneer SBX-B70D
Med DAB+ radio, netværksfunktion og AirPlay er det kun lydkvaliteten, der mangler i Pioneers lydsokkel.
Canton DM 75
Canton DM 75 er den mest vellydende lydsokkel i denne klasse.
JVC TH-WL709H
En af testens tyndeste soundbars slipper ganske godt fra det.
Yamaha SRT-700
Denne lydsokkel er udmærket til prisen, men vi ved, at Yamaha kan gøre det bedre.
PSB Alpha VS21
Fra PSB kommer en lydsokkel, der tager lydkvaliteten alvorligt.
Philips HTL7140
Philips’ soundbar er lækker at se på med sit barberbladstynde design. Desværre lyder den også tyndt.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.