Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony SRS-NB10

Tag lyden på skuldrene

Sony SRS-NB10 er en nakkebøjle med integrerede trådløse højttalere, der giver dig personlig lyd uden at lukke dig inde.

Skrevet af / 12/11/2021 - 08:45
Sony SRS-NB10
Peter Gotschalk

Sony SRS-NB10 er et sæt små trådløse højttalere, der er integreret i en nakkebøjle. Den har man siddende om halsen og kan dermed tage lyden med sig rundt på skuldrene. Det må siges at være et koncept, der har ret meget tilfælles med hovedtelefoner, men forskellen er, at man også skal kunne høre sine omgivelser med NB10. Lydoplevelsen gøres altså personlig uden at lægge beslag på hele din opmærksomhed.

Sony SRS-NB10 kobles typisk til computeren via Bluetooth og bruges f.eks. i forbindelse med videokonferencer og lignende. Det kan være smart, hvis man arbejder hjemme og gerne vil kunne høre, hvis det ringer på døren, eller ungerne begynder med skrig og skrål.

Til det formål kunne man selvfølgelig også bare bruge den bærbares eller monitorens indbyggede højttalere – eller et par gode eksterne af slagsen – men fordelen ved NB10 er, dels at lyden følger med, når man bevæger sig rundt i lokalet – genialt for dem af os, der ikke kan sidde stille – og dels at man selvfølgelig kan koble den trådløse nakkehøjttaler til alle mulige slags enheder, også mobilen eller tablet’en. Og dermed kan produktet bruges meget mere fleksibelt.

Sony SRS-NB10
Sony SRS-NB10 er et sæt små trådløse højttalere, der er integreret i en nakkebøjle. (Foto: Sony)

Mangler bas

Konceptet fejler altså ikke noget. Og udførelsen er også sådan nogenlunde godkendt.

Selvfølgelig er der som udgangspunkt tale om den velkendte, solide Sony-kvalitet. Nakkebøjlen er let og bøjelig, så den passer både på brede og smalle skuldre, men alligevel robust nok til at overleve en stresset hverdag. Betjeningen er også let og ligetil. F.eks. starter Bluetooth-parringen automatisk, når man holder Power-knappen inde i mere end fem sekunder, så det er hurtigt og enkelt at skifte mellem enheder.

Lydkvaliteten er til gengæld ikke SRS-NB10’s største fortrin. Lyden er såmænd klar og tydelig, og lydstyrken kan vi heller ikke klage over, men bas kan man godt glemme alt om. Og det bliver anstrengende i længden at lytte til andres stemmer uden skyggen af basfrekvenser i lyden.

Sony SRS-NB10
Sony SRS-NB10 er et nicheprodukt, som først og fremmest er tænkt til dem, der arbejder på hjemmekontor og gerne vil gøre lyden personlig og fleksibel uden at være “lukket inde” i et sæt hovedtelefoner. (Foto: Sony)

Vigtig funktion virker ikke som man tror

Sony lover desuden, at SRS-NB10 kommer med Multipoint Connection og kan være forbundet med to enheder på samme tid, men det er en sandhed med modifikationer.

Hvis man læser det med småt, loves man nemlig ikke en ægte Multipoint Connection. Snarere er der tale om, at de to typer Bluetooth-forbindelse (Call Audio [HFP] og Media Audio [A2DP]) skal kunne tilsluttes samtidig, men hver for sig med to forskellige enheder, så man f.eks. skal kunne lytte til musik via computeren og tage imod opkald via mobilen.

I praksis støder man dog på visse begrænsninger. F.eks. kan man ikke tilslutte en Mac-computer og en iPhone til SRS-NB10 på samme tid. Og opsætningen er en ret kompliceret affære. Vil man f.eks. slutte højttaleren til en MacBook og en Android-mobil, må man først etablere forbindelsen på mobilen, derefter på computeren, for så at vende tilbage til mobilen og etablere forbindelsen én gang til. Så virker det også, men puha, hvor besværligt.

Nakkebøjlen er let og bøjelig, så den passer både på brede og smalle skuldre. (Foto: Sony)

Konklusion

Sony SRS-NB10 er et nicheprodukt, som først og fremmest er tænkt til dem, der arbejder på hjemmekontor og gerne vil gøre lyden personlig og fleksibel uden at være “lukket inde” i et sæt hovedtelefoner.

Dét formål opfylder den lette og trådløse nakkebøjle-højttaler for så vidt uden de store udfordringer, men lyden mangler bas i en sådan grad, at det bliver irriterende i længden. Og den lovede mulighed for Multipoint Connection skal man ikke forvente sig for meget af.

Anvendelsesmulighederne er reelt begrænsede, og opsætningen er virkelig besværlig. Især til prisen bliver det derfor svært for os helhjertet at anbefale SRS-NB10.

Karakter
Sony SRS-NB10
Premium

Lyd & Billede mener

Som udgangspunkt nem at parre med enheder via Bluetooth. Betjeningen af selve højttaleren er enkel. Desuden let og fleksibel, men alligevel robust byggekvalitet. Lydbilledet er komplet blottet for bas, hvilket lynhurtigt bliver anstrengende. Desuden fungerer Multipoint Connection ikke, som man forventer. Leverer generelt ikke nok kvalitet til prisen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top