Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung HW-S66B / HW-S67B

Kraftfuld lyd i en slank pakke

En stilfuld soundbar der er nem at placere kan være lige hvad dit TV har brug for.

Skrevet af / 05/01/2024 - 08:05
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Audun Hage

Samsung har et bredt udvalg af soundbars i alle former og størrelser, og hvis du vil have en soundbar, der fylder så lidt som muligt, kan S60-serien være en god og billig løsning. Denne model blev introduceret i 2022 og er en af Samsungs “finere” serier, designet til at matche The Frame og andre designer-TV’er. Spørgsmålet er, om lyden kan måle sig med favoritten Sonos Beam?

Samsung HW-S66B / HW-S67B

Mange synes, at en soundbar kan være lige lovlig stor og bred, og måske lidt overvældende at se på i kombination med et mindre og pænt TV i et lille rum. I sådanne tilfælde kan en kompakt “designer-soundbar” som denne være lige sagen.

S60-serien fås i enten sort (HW-S66B) eller hvid (HW-S67B) og har et kompakt, øjenvenligt design.

Den ovale form minder om Sonos Beam, som nok er en af de konkurrenter, Samsung havde i tankerne, da de udviklede denne soundbar. Designet er en smagssag, men tiltalende nok i vores øjne.

Samsung S66/S67B kan stå på TV-bænken eller hænges op på væggen ved hjælp af de medfølgende beslag. Samsungs soundbar har en slank form, hvor tilslutningerne er skjult på undersiden. (Foto: Samsung)

Fem surroundkanaler – med “virtuel” Dolby Atmos

Bag grillen på Samsungs soundbar gemmer sig fem højttalerenheder, som er opdelt i lige så mange kanaler (5.0). Så S66B har en separat centerhøjttaler til dialogerne, venstre og højre stereokanaler plus surroundlyd fra siderne.

S66B har dog ingen topmonterede højdekanaler, så selvom soundbaren understøtter dekodning af Dolby Atmos og DTS:X-surroundlyd, skal disse signaler blandes med resten af surroundlyden.

Det er ikke ualmindeligt (Sonos Beam Gen. 2 er sat op på en lignende måde), men det er selvfølgelig ikke en tilstrækkelig erstatning for de soundbars, der har dedikerede tophøjttalere til opgaven.

Samarbejde med Samsung TV

S66B understøtter mange af de funktioner, vi forbinder med Samsung, herunder Q Symphony, som er en funktion, hvor soundbaren spiller i “symfoni” med TV’ets indbyggede højttalere. Hvis du har et kompatibelt Samsung TV, kan du også drage fordel af ekstra funktionalitet som synkronisering af lydindstillinger og Spacefit lydrumskorrektion.

Samsung har også godt nyt til dem, der gerne vil undgå “kabelkaos”: Det er muligt at springe HDMI-kablet over og transmittere lyden trådløst via Wi-Fi. Vi testede dette på et Samsung S95B OLED-TV, som vi havde stående, og det fungerede næsten fejlfrit.

I vores tilfælde parrede vi simpelthen soundbaren med et Samsung S95B OLED-TV. Det giver blandt andet direkte adgang til lydindstillingerne via TV’ets menu. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Samsung-soundbaren er relativt nem at sætte op. Den første og bedste måde er at forbinde den direkte til dit TV med det medfølgende HDMI-kabel.

Nogle TV’er vil så automatisk genkende soundbaren og aktivere lydreturkanalen (HDMI ARC), men det kan også være nødvendigt at gå ind i TV-menuen og aktivere dette.

Alternativt (hvis du har et kompatibelt Samsung TV) kan du vælge den trådløse metode via Wi-Fi. Det er en fin detalje, især hvis du har et vægmonteret TV og gerne vil undgå ekstra ledninger.

Du kan også indstille din soundbar via SmartThings-appen. Det giver dig også adgang til streamingtjenester som Spotify via Wi-Fi. Boardet understøtter også Bluetooth, Airplay og Chromecast, så der er masser af afspilningsmuligheder her.

Soundbaren kommer med sin egen fjernbetjening, plus kontrolknapper på toppen af højttaleren. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Med en kompakt soundbar som denne ville man ikke forvente meget af lydkvaliteten. Men HW-S67B gav os faktisk et par positive overraskelser i starten.

For det første er stemmegengivelsen fremragende. Mange soundbars i denne prisklasse kan have en ret ulden og indelukket lydkarakter, men Samsungs bar ”taler tydeligt” med en fyldig og rund lyd.

Takket være den indbyggede centerhøjttaler er dialogen godt forankret i midten og godt læbesynkroniseret med handlingen på skærmen. Stemmer får god fylde og vægt og både stemmer, musik og lydeffekter er lette at skelne fra hinanden.

Så længe lydsporet ikke er for omfattende, kan vi spille ret højt, uden at højttalerne forårsager nogen irriterende forvrængning. Det gør soundbaren velegnet til almindelig TV-underholdning, sport og aktualitetsprogrammer. Den overordnede lydkvalitet og tonale balance er på niveau med konkurrenten Sonos Beam (Gen. 2).

(Foto: Audun Hage)

5.1-mix fra Blu-ray og streaming kommer godt ud, med god kanalseparation. Den lille soundbar formår faktisk at tegne et stort og klart lydbillede.

Når vi skifter til de nyeste film med Dolby Atmos-lydspor, er oplevelsen lidt mere blandet. Her mærkes det, at soundbaren får betydeligt mere at arbejde med, og ikke alle lydeffekter kommer lige så godt ud her som på Sonos-konkurrenten.

Med Top Gun: Maverick er Atmos-lydeffekterne overraskende klare, men problemet er, at lyden af jagerflyene synes at komme mere fra siden end direkte ovenfra. Desuden virker lydniveauet fra de virtuelle “højdekanaler” påfaldende højt, hvilket betyder, at f.eks. stemmegengivelsen drukner lidt i nogle klip, mere end vi er vant til.

Desværre er der ingen måde at justere højdeeffekterne manuelt på. Vi kunne kompensere lidt for dette ved at aktivere dialogforstærkning i menuen, men kanalbalancen virker stadig lidt ujævn i vores ører.

I vores ører har Sonos Beam (Gen 2) en lidt mere jævn og bedre afbalanceret kanalfordeling. Måske har Samsung boostet højdekanalerne lidt for meget for at imponere?

Har brug for – og fortjener – hjælp til bassen

Apropos boost, så er det bemærkelsesværdigt, at Samsung-soundbaren ikke har meget bas at byde på. Selvom mellembassen er fyldig nok, mangler der punch i de dybere oktaver. Der er ikke meget kraft i eksplosioner eller jordskælvslyde her.

Musikken lyder okay: Musik via Spotify såvel som musikvideoer fra YouTube kommer godt ud med klar og god mellemtone og tydelig diskant. Men den lille Samsung-bar har ikke det bredeste stereolydbillede, vi har hørt. Derudover er det også her mærkbart, at de laveste basoktaver glimrer ved deres fravær.

Efter mærkbare bas-abstinenser fandt vi det fristende at tilslutte den trådløse subwoofer SWA-510. Og så tog tingene fart med det samme. Ikke kun den dybe bas, men også det samlede lydbillede fik en helt anden størrelse og kraft, når subwooferen tog sig af basopgaverne.

Den lille subwoofer er ikke et basmonster, men leverer fyldige og rytmiske toner til både musik og film. Selv stemmegengivelsen er bedre med subwooferen tændt.

Samsung tilbyder en subwoofer som ekstraudstyr til dem, der elsker bas. Den trådløse subwoofer SWA-W510 (2.399 kroner i vejledende udsalgspris) sælges separat, og vi havde en ved hånden under vores test. Anbefales. (Foto: Samsung)

Hvis du spørger os, burde Samsung have inkluderet denne i samme pakke. Men de der ønsker den, kan altså købe den separat. Den samlede pris bliver stadig lavere end for eksempel Sonos Beam Gen 2 og en Sub Mini – og et fint alternativ, især hvis du allerede ejer et Samsung-TV.

Konklusion

Samsung HW-S66B er designet til at være et mere “civiliseret” og kompakt alternativ til de store og brede soundbars derude. Den har en flot form og passer fint til kompakte TV-skærme. Med indbygget Wi-Fi har den også masser af tilslutnings- og afspilningsmuligheder.

Lyden er klar og tydelig, og især stemmer kommer godt ud – et klart fremskridt i forhold til standard TV-lyd. Soundbaren understøtter også Dolby Atmos, selvom der er andre muligheder – også fra Samsung selv – som gør et mere overbevisende stykke arbejde med de bedste 3D-lydspor.

Den dybeste bas er også fraværende, så vi anbefaler at supplere med den trådløse subwoofer, hvis du kan. Så bliver Samsung-soundbaren en helt anden, der kan konkurrere med større enkeltstående soundbars.

Men alligevel: Hvis det er en mere fuldblods Atmos-soundbar, du er ude efter, anbefaler vi, at du tjekker for eksempel Samsung HW-Q610C eller den dyrere topmodel HW-Q995C. De er ikke nær så pæne at se på, men leverer en endnu mere overbevisende biograflyd – især med Dolby Atmos.

Læs også Fed filmlyd til en god pris Samsungs kompakte soundbar lyder imponerende stor til prisen.
Læs også Stadig den bedste, når det gælder Når det handler om at levere fordybende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rigtige værktøj til opgaven.
Karakter
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Basic

Lyd & Billede mener

Samsung HW-S66 /HW-S67B er en stilfuld og let placeret soundbar med stærk og klar lyd. Surround lydbilledet er ikke det mest overbevisende, vi har hørt, og soundbaren fortjener en hjælpende hånd i form af en separat subwoofer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top