Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste soundbars 2022-2023

De fleste TV-skærme lyder tamt og tyndt. Med en soundbar kan du opnå en massiv lydforbedring – og det behøver ikke at koste kassen!

Skrevet af / 01/11/2022 - 12:07
Årets bedste soundbars 2022-2023

Lyden er den halve oplevelse, siger man: Desværre er lyden fra dagens tv-modeller ikke noget at prale af, og mange har sikkert oplevet at få deres filmaften ødelagt af tynd og dåseagtig lyd. 

Lyder dette bekendt? Superhelten eller antihelten ser stor og frygtindgydende ud på skærmen, men gennem højttalerne lyder han svag og skrøbelig! Dialogerne mellem karaktererne bliver mumlende og utydelige, og de eksplosive lydeffekter, der skal få sofaen til at skælve, er knap til at mærke. Simpelthen skuffende… 

Potentialet for gode lydoplevelser er absolut til stede: Langt de fleste streaming-tjenester tilbyder nu deres indhold med en form for surroundsound, som kan lyde rigtig engagerende og underholdende, hvis du har det rigtige udstyr. 

God lydgengivelse kræver dog ordentlige højttalere, og en slank og flad tv-skærm har ikke de rette forudsætninger for at give klar og kraftfuld lyd. Selv om der findes nogle hæderlige undtagelser derude, er det meget sjældent, at lydoplevelsen står mål med den flotte billedkvalitet.  

En soundbar kan være løsningen

Heldigvis findes der en ret enkel kur mod tynd tv-lyd, og det behøver ikke at koste en formue! Ved at placere en soundbar på bordet under TV’et kan du opnå en massiv lydforbedring. 

Selv om de virkelig hardcore hjemmebio-entusiaster stadig sværger til massive højttalere, er soundbars en glimrende løsning, hvis man ikke vil have stuen til at ligne et lydstudie. 

Soundbaren forbindes nemt med TV’et og har dedikerede højttalere, der er skræddersyet til at gengive både TV-lyd, musik og surround-lydeffekter fra én og samme enhed. Og for dig, der virkelig gerne vil opnå biograffølelsen hjemme i stuen, kan mange af dem også udvides med ekstra surround-højttalere og en subwoofer. 

 

Sådan vælger du den rigtige soundbar

 

  1. Tænk på størrelse og placering

Soundbars fås i forskellige størrelser og former, men fælles for dem alle er, at de er lange og flade. Visuelt ser det bedst ud, hvis soundbaren er omtrent lige så bred som TV’et. Så vil størrelsen på lyden også matche billedet bedre. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at der rent fysisk er plads til den! Tjek derfor, at soundbaren passer til dit TV-møbel, og at der er nok plads under TV’et. 

  1. Vælg den rigtige tilslutning

Soundbars fås med forskellige indgange (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi og Bluetooth) til tilslutning af TV og andre lydkilder. Hvis dit TV er udstyret med HDMI ARC (lydreturkanal), anbefaler vi at bruge den til at tilslutte soundbaren. Det giver den bedste lyd og gør, at man let kan styre lydstyrken med TV’ets fjernbetjening. 

  1. Har du brug for en subwoofer? Vi mener JA

En subwoofer er en separat bashøjttaler, der placeres for sig selv på gulvet. Det er den, der gengiver de dybe bastoner (f.eks. eksplosioner og dinosaurtramp), så man både kan høre og mærke dem! Til mange soundbars medfølger der en separat, trådløs subwoofer i kassen. I andre tilfælde må man købe den ved siden af. En ordentlig subwoofer gør underværker for lydoplevelsen, så vores anbefaling er, at du budgetterer med sådan en fra begyndelsen. Medmindre du har et anstrengt forhold til naboerne. 

  1. 4. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat, der bliver stadig mere udbredt. Langt de fleste nye film og TV-serier – til og med spil – har i dag Atmos-lydspor, hvor objekter placeres i et tredimensionelt lydbillede. For at drage fordel af dette er det vigtigt, at både TV’et og soundbaren understøtter Dolby Atmos. Nogle soundbars efterligner 3D-lyden ved hjælp af digital lydprocessering, mens de dyrere modeller har integrerede ‘højdekanaler’, der reflekterer lyd ned på seerne via loftet. 

Dolby Atmos kan give en besnærende virkelighedstro lydoplevelse, så vores anbefaling er at gå efter en soundbar, der understøtter dette! 

  1. Du kan frit vælge mærke

Soundbaren behøver ikke at være af samme fabrikat som TV’et, for at de fungerer godt sammen. Når det er sagt, så er der nogle soundbars, der giver adgang til ekstra funktioner, når de er koblet til et kompatibelt TV af samme mærke. Eksempler på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, der udnytter TV’ets egne højttalere i samspil med soundbaren. 

Nominerede til Årets bedste soundbars 2022-2023

Vindere af Årets bedste soundbars 2022-2023

Årets bedste soundbar - Basic:

Denon DHT-S517

Den bedste af de billige

Denons billigste soundbar med Dolby Atmos har overraskende god lyd.

Denons mest økonomiske Atmos soundbar, DHT-S517, er også den hidtil eneste med separate tophøjttalere. Flytningen af højdekanalerne til toppen af soundbaren betyder, at højttalerenhederne sender lyden op mod loftet, hvorefter den reflekteres ned mod lytterne i sofaen. Det giver indtryk af, at lyden virkelig kommer ovenfra. Lydbilledet bliver dermed en hel del større. 

For at kunne levere Dolby Atmos uden problemer fra streaming-tjenester indbygget i TV’et, er soundbaren udstyret med eARC. Den har større båndbredde og udvidet funktionalitet i forhold til ældre ARC-versioner. 

Derudover har soundbaren også en ren HDMI-indgang, med understøttelse af 4K Ultra HD ved op til 60 Hz. Ingen 8K eller 4K 120 Hz, så hvis du har en nyere spillekonsol, skal den tilsluttes TV’et med HDMI 2.1 og derefter videresende lydsignalet til soundbaren med eARC.  

Soundbaren er ret kompakt, længden svarer til bredden af et 43-tommer tv. Den passer således ind i ethvert TV-hjørne uden at forstyrre visuelt. 

Der medfølger også en kompakt, trådløs subwoofer. Heri sidder en 13 cm (5,25″) basenhed i en lukket baskasse. Et såkaldt trykkammer har ikke så meget energi i det dybeste basområde som en basrefleks, men til gengæld giver det ofte en renere bas. 

Formidabel ydelse til prisen

Denon DHT-S517 er en kompakt soundbar, som passer ind i ethvert miljø, men som alligevel har fået plads til egne Atmos-højttalere på toppen. Sammen med den kompakte subwoofer giver den en imponerende god og afbalanceret lyd til film, og lydbilledet strækker sig fint både op over og ud over, med rene og troværdige dialoger – den har i det hele taget meget at byde på, når det gælder filmlyd. Vi har simpelthen en ny favorit i den prisklasse. 

Musik i stereo lyder lidt tamt, men det er forventeligt.

Årets bedste soundbar - Premium

Sonos Beam + Sub Mini

Det perfekte par

Sonos Beam er en rigtig god soundbar. Sammen med den nye Sub Mini bliver den nærmest uovervindelig.

Sonos Beam (Gen 2) er blandt de bedste soundbars i sin prisklasse, hvis du ønsker god lyd i en lille TV-stue. Den er både billig nok og – ikke mindst – kompakt nok til at være blandt vore førstevalg sammen med små TV’er under 50 tommer. Og i den seneste udgave har den desuden Dolby Atmos, selv om den mangler sine egne tophøjttalere til formatet. Alligevel er lyden helt i orden, selv om den udelukkende er digitalt processeret. 

Derimod mangler Beam en ordentlig bas. Du kan ganske vist parre den med en Sonos Sub, men den koster 50 procent mere end Beam, og dermed bliver totalprisen langt mere end det dobbelte. 

Sub Mini

Heldigvis lyttede Sonos endelig til forbrugerne og et samlet pressekorps, som ønskede en mere overkommelig subwoofer til at parre med Beam. Den er endelig kommet, og navnet er Sub Mini. 

Subwooferen går lige så dybt som storebror, men med mindre slagkraft. Kabinettet er lukket i stedet for ventileret, for en renere bas. 

Når soundbar og subwoofer er forbundet via Sonos-app’en, anbefaler vi at kalibrere TruePlay rumkorrektion, så lyden tilpasses rummet. 

Fabelagtig lyd

Som vi påpegede i vores test af subwooferen, kunne Beam godt have brug for en billigere subwoofer end Sub Mini, da de to koster præcis det samme.  

På den anden side kan vi ikke forestille os en bedre kombination til 7.500 kroner end denne. Begge produkters kompakte størrelse betyder, at de passer ind i ethvert hjemmemiljø. Derudover får du den brugervenlighed og funktionalitet, der følger med Sonos-produkter. Og ikke mindst en dejlig lydkvalitet. 

Med den ekstra bas er lyden fra denne pakke meget bedre end fra Sonos Arc uden sub. Og hvis du skal parre Arc med en subwoofer, bliver det dyrt! 

Her får du klar og åben lyd til både film og musik, et stort nok lydbillede og gode nok skudsalver til at fordybe dig i handlingen. Hvad mere kan du ønske dig?

Årets bedste soundbar - High-end

Samsung HW-Q995B

Den store biograffølelse

En af vores yndlings-soundbars er tilbage i en opdateret version. Samsung HW-Q995B giver fantastisk lyd til film!

Samsung har et solidt ry at værne om, når det gælder soundbars. Lige siden den sydkoreanske producent etablerede sit eget Audio Lab i Californien for et par år siden, har de kontinuerligt leveret nogle af de bedste soundbars på markedet. 

HW-Q995B bruger præcis samme højttalerkonfiguration som tidligere: I alt er der hele 22 højttalerenheder, som er skabt til at indslutte os i en boble af surroundsound! 

En anden smart feature ved den nye model er muligheden for at overføre Dolby Atmos-signaler fraTV’et til soundbaren via Wi-Fi. Dette kræver dog, at du også har et kompatibelt Samsung TV fra 2022 (Q70B eller højere). 

Lydkvalitet

Baseret på erfaringerne fra sidste års topmodel, HW-Q960A, havde vi naturligvis høje forventninger til HW-Q995B. Og Samsung viser da også endnu en gang, hvor skabet skal stå! 

Stemmerne fra Ryan Gosling og Billy Bob Thornton i åbningsscenen fra The Gray Man (Netflix, Dolby Atmos lydformat) går højt og tydeligt igennem fra centerkanalen, mens de små, men vigtige detaljer er med til at gøre scenen mere troværdig. Rumklangen fra omgivelserne er gengivet meget realistisk, og i de bedste øjeblikke føles det næsten, som om vi sidder i samme rum som de to herrer.  

Samsungs soundbar har masser af kræfter til at følge med. HW-Q995B kan spille meget højt og har stadig overskud til de vildeste sekvenser. Den har ingen problemer med at fylde vores 30 kvadratmeter store lytterum med kraftfuld og tillidvækkende lydstyrke. 

Den nye subwoofer fungerer også fremragende: Vi bemærker, at basgengivelsen er blevet dybere og mere hårdtslående siden sidst. Anslagene virker også strammere og mere præcise, end vi kan huske fra forgængeren, og hænger godt sammen med resten af lydbilledet. 

Konklusion

Samsung HW-Q995B er uden tvivl den bedste soundbars i sin klasse, med et stort, troværdigt og detaljeret lydbillede, der giver gåsehud ved de bedste produktioner. Leder du efter den store biografoplevelse, men vægrer dig ved at udvide til en fuld hjemmebiograf, så er det en soundbar, vi er trygge ved at anbefale!

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Nyhed

Elgigantens medarbejdere på efteruddannelse

På Elgiganten Campus introduceres kædens medarbejdere til den nyeste elektronik, så kunderne kan få den bedst mulige service.
Læs mere
Scroll to Top