Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Denon DHT-S517

Den lille, store overraskelse

Denons billigste soundbar med Dolby Atmos leverer overraskende god lyd.

Skrevet af / 19/08/2022 - 06:45
Denon DHT-S517
Geir Gråbein Nordby

Denons mest økonomiske Atmos soundbar, DHT-S517, er også den hidtil eneste med separate tophøjttalere. Flytningen af højdekanalerne til toppen af soundbaren betyder, at højttalerenhederne sender lyden op mod loftet, hvorefter den reflekteres ned mod lytterne i sofaen. Det giver indtryk af, at lyden virkelig kommer ovenfra. Lydbilledet bliver dermed en hel del større.

Soundbaren er ret kompakt, længden svarer til bredden af et 43-tommer tv. Den passer således ind i ethvert TV-hjørne uden at forstyrre visuelt.

Denon DHT-S517

Subwoofer med trykkammer

Der medfølger også en kompakt, trådløs subwoofer. Heri sidder en 13 cm (5,25″) basenhed i en lukket baskasse. Et såkaldt trykkammer har ikke så meget energi i det dybeste basområde som en basrefleks, men til gengæld giver det ofte en renere bas.

Denon DHT-S517

Lydretur

For at kunne levere Dolby Atmos uden problemer fra streaming-tjenester indbygget i TV’et, er soundbaren udstyret med eARC, altså en lydreturkanal, hvor e’et står for enhanced. Den sender lyden tilbage gennem HDMI-kablet, der forbinder soundbaren til TV’et, og den nyeste standard har større båndbredde og udvidet funktionalitet med flere og bedre lydformater.

Derudover har soundbaren også en ren HDMI-indgang, med understøttelse af 4K Ultra HD ved op til 60 Hz. Ingen 8K eller 4K 120 Hz, så hvis du har en nyere spillekonsol, skal den tilsluttes TV’et med HDMI 2.1 og derefter videresende lydsignalet til soundbaren med eARC.

Denon DHT S517 connections

Kun Bluetooth til musik

Denon har valgt ikke at udstyre soundbaren med en netværksforbindelse, hvilket betyder, at du skal bruge Bluetooth til musikstreaming. Det giver mening, da soundbars i denne prisklasse alligevel sjældent lyder af noget særligt til musik; så er det bedre at bruge budgettet på bedre komponenter, hvor det betyder noget.

Strålende filmlyd

Jeg må indrømme, at jeg på forhånd havde forventet et fladt lydbillede med mumlede dialoger og mærkbar farvning af lyden. Dette er ofte tilfældet i denne prisklasse. Det er derfor en glædelig overraskelse, at lyden viser sig at være både afbalanceret og smuk.

Dialogerne på The Gray Man er klare og rene, og også med god fylde i brystklangen. Overgangen mellem soundbar og subwoofer er problemfri. Der er ingen grim turbulens eller forvrængning fra subwooferen, som den nok ville have haft, hvis den havde basrefleksport. Det koster i form af, at bassen er mindre kraftig, men den har hurtig respons og tilføjer det nødvendige ekstra til lydbilledet, som skaber underholdning i stuen.

Denon DHT S517 remote

Vores hidtidige favorit i denne prisklasse, TCL TS8132, gør måske mere væsen af sig, når det gælder bassen, men subwooferen er ikke så godt integreret, og lyden er generelt mere ulden. Denon har ikke samme maksimale niveau, men samlet set er den efter min mening en bedre soundbar.

Også Formel 1: Drive to Survive nyder godt af rene dialoger, og den største anke er, at lydniveauet ikke er så højt som med de dyrere soundbars. Både Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 og især Samsung HW-Q995B har væsentligt mere lydtryk end Denons soundbar, og også et meget større og mere åbent lydbillede. Selv om Denon DHT-S517 har sine egne tophøjttalere til Atmos-lyd, er det begrænset, hvor meget det formår at åbne for lydbilledet, så du får fornemmelsen af ægte surround.

Igen lader jeg mig begejstre over, hvor hurtigt og tydeligt subwooferen spiller, for når man afspiller en film med et mere normalt lydniveau, er der ingen åbenlyse fejl eller irritationsmomenter med denne soundbar.

Lydkvaliteten er milevidt lyden fra noget tv, og meget bedre end jeg havde forventet på forhånd.

Audun er enig:

“Den lyder imponerende afbalanceret og flot,” udbryder han. Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv.

Denon DHT-S517

Begrænsninger ved musik

Musik lyder her bedst i Pure-indstilling, uden at forsøge at strække lydbilledet ud, op og omkring os. Auroras lyse, krævende stemme afslører en lidt afdæmpet diskant-fortolkning på den stille sang A Potion For Love, som lige så godt kunne være sunget af Susanne Sundfør.

Subwooferen klarer sig godt både under rytmer og dybe, lange bastoner, men mangler lidt storhed og dynamik. Det fungerer med andre ord fint, men lyder samtidig ret anonymt.

Rammstein er kendt for deres guitarlyd, som spændes op til en mur af lyd. Men her bliver det lidt tamt. Guitarerne på Zick Zack fremstår lidt forsigtige i mellemtonen, lyden bider ikke ordentligt. Du kan skifte til lydtilstanden Music og indstille Dialog Enhancer til Medium, hvilket giver mere kick både til guitarerne og Till Lindemanns stemme. Så kommer guitarerne bedre frem i mellemtonen, og stereolyden bliver lidt bredere. Alligevel er der bedre valg til musik, i denne prisklasse indebærer det, at du dropper soundbaren helt og i stedet går efter et par aktive højttalere. Her får du bedre lyd på musik i stereo, men mister til gengæld de centrerede dialoger på film, baseffekterne fra subwooferen og illusionen af surroundsound. Det skyldes, at Denon-soundbaren åbner mere både opad og bagud, end et par højttalere gør.

Denon DHT-S517

Denon DHT-S517: Konklusion

Denon DHT-S517 er en kompakt soundbar, som passer ind i ethvert miljø, men som alligevel har fået plads til egne Atmos-højttalere på toppen. Sammen med den kompakte subwoofer giver den en imponerende god og afbalanceret lyd til film, og lydbilledet strækker sig fint både op over og ud over, med rene og troværdige dialoger – den har i det hele taget meget at byde på, når det gælder filmlyd. Vi har simpelthen en ny favorit i den prisklasse.

Musik i stereo lyder lidt tamt, men det er forventeligt.

Karakter
Denon DHT-S517
Basic

Lyd & Billede mener

Meget velafbalanceret lyd, med klare og naturlige dialoger. Langt over typisk TV-lyd, og det bedste, vi har hørt i den prisklasse. Dolby Atmos med dedikerede tophøjttalere. Musik lyder lidt uldent. Dyrere soundbars giver større og kraftigere lyd. Bluetooth er eneste streaming-mulighed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top