Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

TEST: Q Acoustics M20

Godt begynderanlæg

De små og nydelige Q Acoustics M20 er en god start på stereolytning eller som skrivebordshøjttalere.

Skrevet af / 20/11/2021 - 10:00
Q Acoustics M20
John Alex Hvidlykke

Engelske Q Acoustics har gennem mange år gjort sig bemærket som leverandør af indretnings- og tegnebogsvenlige højttalere. Vi har testet en del af dem, og de har oftest haft rigtig god lyd til prisen.

Q Acoustics M20 har samme design med stærkt afrundede kanter, som vi er vant til fra bl.a. deres Concept-serie. Af ydre er M20 desuden meget lig Q Acoustics 3020i, men træfinishen er afløst af en sort silkemat overflade. Frontstoffet er fastmonteret, men der befinder sig en 5 tommers bas/mellemtone og en 22 mm diskant-dome bagved.

Q Acoustics M20 er designet i samme afrundede stil som de fleste andre højttalere fra Q Acoustics. (Foto: Q Acoustics)

Ikke aktiv, men forstærket

I modsætning til førnævnte 3020i-model kræves der ingen ekstern forstærker til Q Acoustics M20. For at være præcis er højttalerne ikke aktive, men forstærkede, dvs. at der befinder sig en 2 x 32 watt stereoforstærker i det ene kabinet. Den anden højttaler er rent passiv og forbindes via et medfølgende højttalerkabel i acceptabel kvalitet. Der deles passivt mellem bas/mellemtone og diskant.

Al elektronikken findes i den ene højttaler. Den anden er passiv. (Foto: Q Acoustics)

På bagsiden finder man en basrefleksport og et panel med et omfattende udvalg af indgange. Der er to sæt analoge indgange samt optisk digitalindgang og en USB-B-indgang, så højttalerne kan tilsluttes som eksternt lydkort på en computer. At der er en USB-indgang, er lidt ud over det sædvanlige på så billige højttalere, men det giver god mening, når Q Acoustics fremhæver, at M20 kan bruges sammen med computeren.

Med to vippeomskiftere kan man henholdsvis vælge, hvilken højttaler der skal være venstre/højre, og korrigere frekvensgangen i bassen til placering i hjørne, mod væggen eller frit i rummet. Bliver bassen alligevel for dominerende (men det er altså kun en 5-tommer i et minikabinet!), kan to skumpropper tilstoppe basrefleksportene.

Læs også Giver lyst til at høre musik Q Acoustics 3020i er gennemfornuftige og knivskarpt prissat. Men også vellydende.

Q Acoustics foreslår også, at M20 kan bruges i en lille stereo-hjemmebiograf. Det skal i givet fald ske via den optiske digitalindgang. En ARC HDMI-indgang ville have været bedre, da lydstyrken så kunne være styret på TV’ets fjernbetjening.

Trådløs HD-lyd

De fleste vil nok alligevel bruge højttalerne med trådløs Bluetooth-forbindelse til streaming fra mobilen. Og da HD-udgaven af aptX er understøttet, kan lydkvaliteten blive fuldt ud acceptabel. Det hjælper selvsagt ikke iPhone-folket, der må nøjes med AAC-codec’en.

Da der ikke er netværksadgang, er der heller ingen indbygget understøttelse af streaming-tjenester. Hvilket dog også ville være urimeligt at forlange til prisen.

Der medfølger en fjernbetjening, som kan alt det, der forventes, nemlig at skifte mellem lydkilder, justere lydstyrken og Bluetooth-parre højttalerne med mobil eller bærbar.

Meget billige højttalere som Q Acoustics M20 bliver ofte anbragt mere eller mindre tilfældigt, hvor pladsen nu tillader det. Det bedste vil være at placere dem på standere med god afstand til bagvæg og hjørner, men i virkelighedens verden kan de fint stilles oven på en skænk eller på en hylde. Men lad være med at klemme dem ind i en bogreol, da basportene på bagsiden skal have plads til at “ånde”.

Q Acoustics M20 kan takket være USB-B-porten bruges som eksternt lydkort – og dermed som computerhøjttalere. (Foto: Q Acoustics)

Lydkvaliteten

Med de gode erfaringer fra de billige Q Acoustics 3020i i erindring var forventningerne til M20 spændt højt. Og de skuffer ikke. M20 er en højttaler, der bestemt kan tåle at blive brugt til “rigtig” lytning.

Det første indtryk er, at vi har at gøre med et par højttalere med en overordnet behagelig gengivelse og rigtig god balance mellem toneområderne. Bassen er overraskende solid. Madonnas “Dark Ballet” er så fængende, som den skal være. Og Magellans cover af Genesis-nummeret “Mama” emmer af mørke og gru.

Diskanten er fin, og små detaljer på highhat og bækken får også lov til at komme med. Lyden kunne sagtens være mere velopløst og fri, men det skal nok mere tilskrives begrænsninger i den indbyggede forstærker og DAC.

Det bedste er dog mellemtonen, der er mere fri og uforvrænget, end vi er vant til i den billigste ende. Det gør det til en nydelse af lytte til sang. Eller for den sags skyld saxofon. Opus 3-optagelsen af “House of the Rising Sun” med Cyndee Peters byder på begge dele. Og genhøret var fornøjeligt. Selv om nuanceringen stadig ikke er på niveau med dyrere højttalere.

Bagpladen på den højttaler, som elektronikken er indbygget i, har et bredt udvalg af analoge og digitale indgange. Blandt dem en USB-B-port. (Foto: Q Acoustics)

Slap dynamik

Selvfølgelig er der ting, som de små højttalere klarer mindre overbevisende. Dynamik er ikke deres stærke side. Det bliver tydeligt, når musikken prøver at hæve sig over behagelig baggrundsunderholdning.

De ghanesiske krigstrommer på Peter Gabriels “The Rhythm of the Heat” mister deres hypnotiske effekt og lyder mere som elevatormusik. Og Telarc-udgaven af Johann Strauss’ “Banditen-Galopp” skal man helt lade være med at sætte på. Hvilket 99 procent af køberne af Q Acoustic M20 nok ville under alle omstændigheder, da det er et stykke musik, der udelukkende kendes og spilles af misantropiske hi-fi-testere.

Udvalget af aktive – undskyld, forstærkede – trådløse højttalere til under 4.000 kroner er begrænset. Især når det skal være rigtige stereohøjttalere og ikke en sammenbygget bordmodel.

Den eneste relevante konkurrent, vi har testet, er Argon Audio Forte A4, som til gengæld også byder på endnu bedre og mere velopløst lyd samt pladespillerindgang. Og det endda til en lavere pris. Til fordel for Q Acoustics M20 taler USB-indgangen til computerbrug og HD-opløsning over Bluetooth.

Fjernbetjeningen er basal, men gør, hvad den skal. (Foto: Q Acoustics)

Konklusion

Q Acoustics M20 er et sæt ganske billige højttalere, der ovenikøbet indeholder forstærker, DAC og trådløs forbindelse i HD-kvalitet. Det betyder nødvendigvis, at der må indgås kompromiser. Men det kan være svært at tro, når man hører dem. De små kasser leverer en behagelig og velafbalanceret gengivelse, som godt kan udfordre langt dyrere højttalere.

Hvis man vil sende børnene ud i verden med et ordentligt stereoanlæg, er M20 ikke et dårligt sted at starte. Især ikke da udvalget af indgange gør dem til lidt af en schweizerkniv for hjemmeunderholdning. De kan også være et godt alternativ til en multirumshøjttaler i køkken eller bryggers, eller hvor der nu er brug for et anlæg mere.

Karakter
Q Acoustics M20
Basic

Lyd & Billede mener

Velafbalanceret lydbillede. Behagelige at lytte til. Godt udvalg af indgange. Trådløs forbindelse i HD-kvalitet. Prisen er virkelig fin. Lyden kunne være mere dynamisk og perspektivet større. Men til prisen gør de det fremragende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top