test : Naim Mu-so Qb 2

Kanongod kubehøjttaler

Naim har gjort det igen med en endnu bedre version af deres kompakte højttalerterning.

Naim Mu-so Qb 2

Lyd & Billede mener

Potent dynamik, god opløsning og stort lydbillede. Styr musikken i flere rum med app’en eller på fjernbetjeningen.
ingenting.
 • Radio: TuneIn-internetradio via app
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, multirum
 • Streaming-tjenester: Spotify Connect, Tidal, Chromecast
 • CD-afspiller: Nej
 • Tilslutninger: USB, Ethernet, analog ind, optisk ind
 • Hovedtelefonudgang: Nej
 • Forhåndsindstillinger: Ja
 • Farveskærm: Nej
 • App-styring: Naim App
 • Fjernbetjening: Ja
 • Mål: 21 x 21,8 x 21,2 cm
 • Andet: Farvede stoffronter som ekstraudstyr
 • Web: lydspecialisten.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 10995 kr

Nogle gange sidder man bare og måber. Som dengang vi testede den lille, kubeformede Naim-højttaler Mu-so Qb. Lyden, der kom ud af den grå terning, kunne umuligt være så overbevisende. Men det var den. Vi gav Mu-so Qb topkarakter, og siden har den været vores reference blandt mellemstore bordhøjttalere.

Nu er der så en ny udgave i butikkerne, og den er – tro det eller ej – endnu bedre. Mu-so Qb 2 hedder den, og den har i det store og hele gennemgået de samme forbedringer som den større Mu-so 2.

Kabinettet er stadig meget kompakt. Fodaftrykket er beskedne 21,8 x 21,2 cm, hvilket betyder, at den kan finde plads overalt fra IKEA-hylder over køkken- og natborde til stereomøbler.

Den har alt, hvad man har brug for, indbygget. Bl.a. i alt 300 watt forstærkereffekt, som giver den potente lyd. Den har også Bluetooth og Wi-Fi, og den kan kobles til Wi-Fi-routeren derhjemme med Ethernet-kabel for mere stabil musik-streaming.

AirPlay 2 og Chromecast er også indbygget, og den understøtter Spotify Connect, Tidal og Roon, og har integreret internetradio.

Den mangler dog den HDMI-indgang, som kunne forvandle Mu-so 2 til en soundbar. Ellers har den en USB-indgang til musik på USB-nøgle såvel som en analog og en optisk indgang til andre lydkilder.

Nye højttaler-enheder giver endnu bedre lyd. Foto: Naim

Multirum

Mu-so Qb 2 understøtter også WAV-, FLAC- og DSD-musikfiler, og man kan streame fra en server (UPnP) i op til 32 bit/384 kHz. Højttaleren kan styres med både den nye fjernbetjening og den gennemtænkte Naim-app. Som findes til iPhone, iPad og Android.

Med app’en kan fire andre Naim-enheder i andre rum tilføjes og styres i en multirumsopsætning. Hvis man har enheder, der understøttes af AirPlay 2 eller Chromecast, kan de også tilføjes og app-styres med hhv. Apple Home- og Google Home-app’en.

Opsætning

Det bedste ved Qb 2 er næsten betjeningen. Der medfølger som sagt en fjernbetjening, og den erstatter mobil-app’en et langt stykke af vejen, men man kan også styre lyden, vælge kilde og gemme sine foretrukne playlister eller radiostationer på touch-feltet på toppen. Her fungerer aluminiumringen rundt om som volumenkontrol, som den også gør på Naims Uniti-forstærkere.

I app’en kan man vælge imellem tre typer mild rumkorrektion, som justerer lyden efter placeringen af højttaleren: I et hjørne, ind mod væggen eller minimum 25 cm fra væggen. Så bliver balancen i lyden bedre, og desuden kan man vælge loudness for at få lidt fyldigere lyd.

Tekniske forbedringer

Stoffronten er aftagelig og udskiftelig, og fås i tre farver. Under den finder man fem højttaler-enheder. En oval bas og to mellemtoner, som er nye i Qb 2. De to diskanter – der er placeret diagonalt i midten – er det eneste, der stammer fra forgængeren.

Bas-enheden har sin egen basforstærker på 100 watt, mens de fire andre enheder har 50 watt til rådighed hver. Naim siger, at de nye enheder kan tåle endnu mere effekt og lyder klarere end før, når man spiller højt.

Foto: Naim

Lige så sej men mere ­detaljeret lyd

Anden generation af Naims terning spiller som forventet, men der er mere kontrol og kraft her, og bedre fokus i lydbilledet. Som stadig er stort, fyldigt og fuld af varme og behagelige klange, bare med mere åben og raffineret lyd.

Et af de numre, jeg har spillet oftest i 2019, har været Khalid og John Mayers’ “Outta My Head”, der lød lige så overbevisende her som på den større Mu-so 2. Den største forskel mellem dem er, at den store højttaler går dybere i bassen og spiller med større autoritet i en stor stue.

Lise Davidsens Wagner-fortolkninger klingede pragtfuldt ud i rummet, men hvis jeg skal sætte en finger på noget, må det være, at jeg gerne havde set lidt større format på gengivelsen af orkesteret.

Højttaleren giver heller ikke helt samme stereobillede som et par Klipsch The Sixes eller KEF LSX, men det er også umuligt med en så lille bordhøjttaler.

Den skaber et meget troværdigt lydbillede af Keith Jarretts trioindspilninger på Still Live, og klaveret klinger raffineret og naturligt fra den lille højttaler, som også forbløffer ved at få kontrabassen så godt frem, at man kan mærke bassen forplante sig fysisk i rummet.

Stoffronten fås i flere farver. Foto: Naim

Konklusion

Man skal ikke lade sig narre af den kompakte kubes beskedne mål. Ligesom sin mere voluminøse slægtning spiller Naim Mu-so Qb 2 større, sejere og mere medrivende, end størrelsen antyder. Anden generation af Naim-højttaleren lyder også bedre, mere raffineret, mere åbent og med tydeligere fokus, og har så få begrænsninger, at den kort og godt er bedst i klassen.

Hvis du vil have en kompakt bordhøjttaler med rigtig fed lyd, er Qb 2 vores klare valg.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.