BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Kompakthøjttalere

Form og kvalitet

Trods den teknologiske udvikling er der tydelig forskel på de lydlige egenskaber hos højttalere, der ellers ligner hinanden.

Gulvhøjttalere eller standerhøjttalere? Spørgsmålet er svært at komme uden om, da man for 15.000-20.000 kroner også kan få nogle meget kapable gulvhøjttalere.

Noget af det, der taler for standerhøjttalere, er netop, at de er mere kompakte og derfor mindre udsat for uønskede vibrationer eller kabinetresonanser. En mindre højttaler har som regel færre komponenter, hvilket gør det muligt at få enheder og delefilter af bedre kvalitet til samme pris. Små højttalere er som regel også mere placeringsvenlige, selv om de optager omtrent lige så meget gulvplads.

Vi har samlet fem interessante modeller i denne prisklasse til en sammenlignende test. Startfeltet består af både kendte og mere uvante mærker, men alle producenterne har lang erfaring med at lave kvalitetshøjttalere.

Form og detaljer

Testens højttalere har en byggekvalitet og udformning, der skiller sig ud fra den gemene hob. Producenterne har lagt meget arbejde i kabinetterne for at få en så stabil konstruktion som muligt. I stedet for firkantede kasser med retvinklede hjørner får vi f.eks. modeller med afrundede sider, hvor kabinetterne bliver smallere bagtil. Det giver et tiltalende udseende, øger stivheden og mindsker resonanser.

Alle højttalerne i testen er tovejs og har to enheder: Bas/mellemtone og diskant, hvilket er typisk for højttalere i denne størrelse. De forskellige producenter har valgt forskellige materialer til membranerne på højttaler-enhederne, men ud fra dem alene kan man ikke drage konklusioner om lydgengivelsen. Man kan få gode resultater med mange forskellige materialer.

Delefilteret fordeler de forskellige frekvensområder til enhederne. Filterets udførelse og komponentkvalitet har afgørende betydning for, hvordan de forskellige frekvensområder hænger sammen. I de testede højttalere er der generelt anvendt komponenter, der svarer til prisklassen.

Delefilteret er afgørende

Testresultaterne viser, at flertallet af disse højttalerkonstruktioner tilstræber en relativt jævn spredning. Med visse undtagelser.

Audiovector har valgt en smallere spredning af de lave frekvenser. Det er ofte en fordel, især i mindre rum, hvor bassen forstærkes mere. Følsomheden hos Audiovector er imidlertid ganske høj.

PMC har en tydelig pukkel i området omkring 5 kHz. Det er også tilfældet med nogle af producentens andre modeller.

Canton har en pukkel i de øverste oktaver. Det har mindre betydning, da puklen er lille, og musikkens energi er mindre i dette område.

Sammenfatning

Oplevelsen af lydkvalitet påvirkes af mange ting, bl.a. rummets akustik, højttalernes placering, indspilningen og lytterens personlige præferencer. Af lyttetesten kan man imidlertid konkludere, at der er en klar sammenhæng mellem den subjektivt oplevede lydkvalitet og måleresultaterne. De højttalere, der havde en jævn frekvensgang i vores målinger, blev generelt vurderet som de bedste. Alle de testede modeller fik dog godkendte værdier.

Baseret på pointgivning ved lytningen strøg Quad Z-2 og Revel Performa3 M106 til tops. Af disse to må Revel anses for at være den bedste allround-model, da uenigheden om den i testpanelet var meget lille. Synspunkterne var lidt mere varierende for Quads vedkommende pga. forskellige holdninger til Z-2’s tendens til at gøre mellemtonen blødere ved høj volumen.

Canton Reference 9K kom på tredjepladsen og endte først og fremmest efter de ovennævnte pga. sin svulstige bas. Ellers er alle tre ret neutrale. De kan beskrives med adjektiver som behagelige, rolige og beherskede. Selv om højttalerne ikke lyder ens, er forskellene ikke voldsomt store.

Audiovector SR 1 Signature og PMC Twenty5.21 har en mere energisk karakter. Audiovector frem for alt i mellemtoneregisteret, men dens meget livlige bas kan også tåle den forstærkning, som meget små rum giver. En ulempe ved PMC’s pågåenhed er en metallisk klang i diskanten.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Hårdtslående

PMC kører som sædvanlig med transmissionslinje for at forbedre bassen.

Lyd & Billede mener

Kontrolleret og livlig gengivelse med god dynamisk kontrast.
Dominerende diskant og lidt metallisk klang.
140 mm bas
27 mm diskant
86,5 dB følsomhed / 8 ohm
34 x 16,2 x 28,4 cm
Træfinér i flere farver
Web: tekni-fi.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 17895 kr

Britiske PMC begyndte med at lave studie-monitors til statsradiofonien BBC, men produktionen blev hurtigt udvidet til også at omfatte forbrugerprodukter.

Kabinetudførelsen på Twenty5.21 er væsentlig bedre end på deres billigste standermodel. Fra siden har PMC-højttaleren form som et skråt parallelogram, og frontens hældning vinkler enhederne lidt opad, hvilket udjævner tidsforskellen mellem dem. Inde i kabinettet er der en lang kanal af transmissionslinje-typen, som strækker basgengivelsen i frekvens. Bagpladen er af spejlblankt metal.

Frekvensgangen er jævn i mellemtoneregisteret, men de høje frekvenser er tydeligt forstærket. Der er et hørbart fald omkring delefrekvensen, men PMC-højttalerne har benhård kontrol over takten og en slående dynamisk gengivelse.

Bassen er livlig. Diskanten løftes dog for meget frem, hvilket medfører en lidt metallisk klang og hårde sibilanter (s-lyde), selv om højttalerne efter PMC’s anbefalinger ikke var vinklet ind mod lyttepositionen. Som et resultat heraf lød Muse-nummeret “Bliss” lidt for aggressivt. Basregisteret er langt bedre balanceret.

Den hurtige respons og den luftige lyd serverer selv små lydnuancer på et sølvfad. Det øvre register har en frisk energi, men kan blive lidt skingert på visse typer musik. Det præcise fokus giver dem en livlig klang og er især velfungerende på moderat lyttevolumen.

Dårligt producerede og mudrede indspilninger afsløres nådesløst. Men når alt falder på plads, er det let at blive revet med af Twenty5.21, som med deres livlige bas bider sig fast i kroppen og får alle tænkelige mikrodynamiske variationer frem.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Energisk alternativ

En minihøjttaler, der passer bedst til folk med interesse for high-end.

Lyd & Billede mener

Livlig lyd, nydelig mellemtone og medrivende bas.
Lidt for energisk og indimellem hård klang.
127 mm bas
25 mm diskant
87,5 dB følsomhed / 8 ohm
Træfinér i flere farver
32 x 18,2 x 28 cm
Web: ktradio.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 18000 kr

ProAc er et firma, der på mange måder ligner PMC. De hører hjemme i England og laver produkter til professionel brug, og de koncentrerer sig om de dyrere prisklasser, der foretrækkes af feinschmeckere med interesse for high-end. Mærkets mini-monitors er særlig velrenommerede, og her er Response DB1 den mest kendte.

Response DB1 er en minihøjttaler, som er typisk for ProAc, og det er let at se, at den er en efterfølger til deres klassiske mini-monitors. Det lille, retvinklede kabinet er fremstillet af træfinér. Tykkelsen på væggene varierer, og resonanser er dæmpet med bitumen indvendig.

Vores målinger viser, at spredningen lige foran er glimrende kontrolleret. Spredningen har imidlertid en vis afvigelse ved delefrekvensen, og området omkring 3 Hz viser sig at være let forhøjet.

Musikken er medrivende, rytmisk og stort set uden farvninger. ProAc forstærker ikke indspilningers ujævne kvaliteter, men klangen kan være lidt hård, eftersom den øvre del af registret kan stikke lidt ud. Det fungerer ofte bedre til rock end til klassisk musik.

Den beherskede klang har godt med små detaljer, såsom fingre, der bevæger sig på guitarstrenge, og baggrundsstøj fra gamle optagelser. Selv trompeter har et mere giftigt og mærkbart bid i klangen. Højttaleren har imidlertid ganske meget personlighed og er rig på klangfarver.

Mellemtonen er fremragende gengivet, og den livlige bas gør, at Response DB1 er bedre egnet til let rock- og popmusik end karakteristisk varmblodede klassiske instrumenter. Ved lytning på lav volumen vil nogle nok især sætte pris på, hvor let det er at følge melodien.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
Quad Z-2
Quad har udstyret deres Z-2 med en bånddiskant – og et blødt afrundet kabinet.
Revel Performa3 M106
Revel lyder roligt og behagligt, men samtidig præcist og velkontrolleret.
Canton Reference 9K
Canton er en af de største højttalere i testen og imponerer med massiv bas.

Pekka Tuomela


Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.