Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Flot og minimalistisk fra Harman Kardon

Citation MultiBeam 700 er en lækker og brugervenlig soundbar med Google Assistant stemmestyring.

Skrevet af / 21/05/2020 - 19:42
Harman Kardon Citation MultiBeam 700
Geir Gråbein Nordby

Opdateret:

Med Citation-serien vil Harman Kardon gerne appellere til interiørbevidste minimalister. Højttalerne er inspireret af nordisk design og lavet til at passe perfekt ind i lyse hjem. I hvert fald hvis man vælger versionen i lysegrå uld, som vi har testet. Hvis man leder efter noget mere anonymt, kan man vælge den sorte.

Det er populært at iklæde højttalere uldstof fra danske Kvadrat, og Harman Kardon vil ikke stå udenfor. Stemmestyring er også populært, og på vores breddegrader er det Google Assistant, der er mest relevant, da den taler de skandinaviske sprog.

Så må man leve med, at avancerede kommandoer med flere beskeder i én sætning stadig lader vente på sig. Men det fungerer, og efterhånden findes der mange smarte ting til hjemmet, som kan styres af Google-assistenten.

Citation MultiBeam 700 kan sluttes til både Google Home-systemet og Apple HomeKit, så hvis man har et smart-hjem baseret på et af disse, kan soundbaren også blive en del af det. Der findes mange forskellige Citation-højttalere, som fungerer trådløst sammen, og det er ikke svært at se, at Harman Kardon med denne familie er ude efter at snuppe markedsandele fra Sonos.

HK_Citation Multibeam 700 side
På hver side af Citation MultiBeam 700 sidder en hornladet diskant-enhed, som sender lyd ud til siderne for at skabe surround-effekt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Simulerer surround-sound

Navnet MultiBeam kommer af, at soundbaren udsender lyd i flere retninger, for at lydbilledet skal opleves som tredimensionelt. Surround-sound uden baghøjttalere, altså.

Men hvis man gerne vil have baghøjttalere, kan man koble et par Citation Surround baghøjttalere (2.600 kroner) til, og der findes også en Citation Sub Small (3.000 kroner). Hvis man vil have kraftigere bas, kan man få det fra Citation Sub (4.800 kroner), men det er nok usandsynligt, at folk vil bruge flere penge på en bashøjttaler end på selve soundbaren.

Nem opsætning

Soundbaren lægges fladt ned på TV-møblet eller monteres på væggen med de medfølgende beslag og sluttes til TV’ets HDM-indgang mærket ARC. Hvis dit TV ikke har sådan en, må du bruge et optisk digitalkabel i stedet.

Førstegangsopsætningen går let. Tænd for soundbaren, vælg sprog, find MultiBeam 700 på listen over Wi-Fi-netværk og sæt soundbaren op med Google Home-app’en. Eller Apple Home-app’en, hvis du har et HomeKit smart-hjem.

Der er et enkelt HDMI-stik på bagsiden af MultiBeam 700. Det skal forbindes til HDMI-stikket mærket ARC på TV’et. En optisk digitalindgang er der også, såvel som en analog 3,5 mm lydindgang. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Fjernbetjening

I modsætning til Sonos’ Beam eller den kommende Arc medfølger der en fjernbetjening til MultiBeam 700. Dejligt. Med Sonos kan man ganske vist indstille volumen på TV’ets fjernbetjening, men måske vil man også gerne skifte lydindstilling efter indholdet. F.eks. Musik, når man skal høre musik i stereo, og Film, TV eller Nyheder, når man skal se tilsvarende indhold.

Fjernbetjeningen har desuden en separat Google Assistant-knap, der dæmper lyden fra soundbaren, så man ikke behøver at råbe over TV-lyden for at give kommandoer. Fint, når lydniveauet er højt. Hvis man så også bare kunne bruge knappen til at dæmpe andre personer i rummet …

Upåklagelig brugervenlighed

Der er ingen stress i at bruge MultiBeam 700 i det daglige. Hav den på HDMI, når den skal give lyd fra TV’et, eller send (cast) musikken direkte til den fra musik-app’en på din mobil. Den reagerer med det samme og giver dig, hvad du vil have, når du vil have det.

HK Citation Multibeam 700 remote
Citation MultiBeam 700 leveres med fjernbetjening. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyd nok

Lydmæssigt fungerer MultiBeam 700 også helt fint. Den begår ingen katastrofale fejl, såsom at bassen overdøver mellemtonen, eller at dialoger og sangstemmer lyder uldent og tilsløret. Det lyder åbent, klart og tydeligt nok.

I lydindstillingen Film med surround-effekten slået til bliver lydbilledet dog diffust, og dialogerne kommer ikke fra midten af lydbilledet, men bløder i stedet ud til siderne. Mellemtonen bliver tynd, hvilket får dialoger til at lyde tyndt. Og diskanten er lidt for hård.

Google Assistant-knappen på fjernbetjeningen dæmper soundbaren, så man let kan tale hen over lyden. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Brug også Musik-indstillingen til film

Det bliver straks bedre, når man vælger lydindstillingen Musik med surround-effekten slået til. Så er der mere kød på benet i mellemtonen, og diskanten blandes bedre ind i lydbilledet. Langt bedre end Film-indstillingen.

Jeg synes stadig ikke, at dialogerne kommer tydeligt nok fra centrum, og surround-effekten er ikke lige så heldigt implementeret som på f.eks. Samsung HW-Q76R eller JBL Bar 5.1 Surround. Eller for den sags skyld Sonos Beam. Desuden er der stor forskel på lydniveauet, når man slår surround-sound til og fra. Lyden er meget højere med surround-effekten på, hvilket gør det svært at sammenligne de to.

Displayet på toppen giver et overblik over, hvad der afspilles. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Musik i stereo

Med musik i stereo lyder det bedre, når surround-effekten er slået fra. Også her i lydindstillingen Musik. Den mere fyldigere mellemtone gør nytte, og instrumenter får den varme, de har brug for. Det kunne have været endnu mere finmasket og luftigt helt i toppen, og diskanten opleves indimellem som lidt aggressiv. Især på hårdt komprimeret popmusik.

Der er godt med bas i MultiBeam 700, og jeg tror, at mange, der køber den, kan klare sig uden ekstra subwoofer. Bassen er heller ikke problematisk; den er afbalanceret og udmærket. Der mangler bare lidt dynamik og tryk, men det er til at leve med.

Sådan ser en væghængt MultiBeam 700 ud, her i sort. (Foto: Harman Kardon)

Konkurrenter

Sammenlignet med Sonos Beam, der vel er den værste konkurrent, er der lige så meget bas i MultiBeam 700, og den har også fordelen af at kunne spille ren stereo, når surround-effekten er slået fra. Sonos Beam er låst til quasi-surround. Hvis man vil have en ekstern subwoofer oveni, koster Citation Sub Small desuden kun det halve af Sonos Sub.

Men hvis man bare skal have en soundbar uden subwoofer, synes jeg stadig, at Sonos Beam lyder bedre end MultiBeam 700. Måske ikke på musik, da jeg er lidt allergisk over for 3D-lyden. Men Sonos har en blødere, varmere klang og mere behagelige overtoner.

Samsung HW-Q76R er sejere på alle måder, ikke mindst fordi den også har en subwoofer. Men så er vi i en anden prisklasse. Hvis man skal have en soundbar til musik og ikke vil have en ekstern sub, så er DALI Katch One nok et bedre køb end MultiBeam 700. Katch One er også klædt i stof, dog ikke fra Kvadrat.

HK_Citation Multibeam 700 top
(Foto: Harman Kardon)

Konklusion

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er det fulde navn på en lækker og overkommelig soundbar, der ser rigtig godt ud i stuen.

Den er nem i brug, uanset om man bruger den med fjernbetjening eller streamer musik til den direkte fra mobilen. Enten via Bluetooth eller netværket. Indbygget Chromecast og AirPlay 2 vil tilfredsstille de flestes behov for lydkilder, og man kan også tale til soundbaren og styre et Google Home-baseret smart-hjem – på dansk.

MultiBeam 700 lyder klart, der er ingen mislyde nogen steder, og den kan afgjort spille højt nok i TV-stuen. Der mangler lidt dynamik, mellemtonen er lidt tynd, og den lidt krasse diskant er bedst afbalanceret i Musik-indstillingen, også på film. Det bliver nok meget federe, hvis man slutter en subwoofer og trådløse baghøjttalere til. Men det vil ikke hjælpe på opløsningen i overtonerne.

Når man lægger alt, hvad MultiBeam 700 kan, sammen med, hvor brugervenlig den er, kombineret med, at der er meget andet i prisklassen, der lyder mere indelukket og svulstigt, så er den et godt køb.

Karakter
Harman Kardon Citation MultiBeam 700
Premium

Lyd & Billede mener

Lækkert minimalistisk udseende, god brugervenlighed, understøtter både Chromecast og AirPlay. Begrænset dynamik, diskanten kan lyde lidt hårdt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Scroll to Top