Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST DALI Katch

Stilfuld entré på udebanen

Dalis første bud på en rejsehøjttaler er noget af det reneste, du kan lytte til ud af håndtasken.
Karakter
DALI Katch
Lyd & Billede mener
Ægte 360 graders lyd. Kan spille både rent og højt. Superlækkert design.
Koster lige så meget som langt større højttalere. Besynderlig EQ-funktion.
Specifikationer

Bestykning: 2 x 3,5″ bas/mellemtone, 2 x ¾” dome, 2 x slavebas

Frekvensområde: 49 Hz – 23 kHz (tolerance ikke opgivet)

Forstærkereffekt: 2 x 25 W klasse D

Maks. lydtryk: 95 dB, 1 m

Tilslutning: Bluetooth 4.0 (aptX, NFC), AUX (3,5 mm stereo mini-jack), USB (til opladning)

Batteri: 2400 mAh, op til 24 timers spilletid

Mål: 13,8 x 26,8 x 4,7 cm

Vægt: 1,1 kg

Danske Dali er kendt over det meste af verden for deres højttalere til hjemmebrug. Men musiklytning sker i stigende grad på farten. Det vidner den stadig tættere strøm af bærbare højttalere i alle størrelser om. Nu er Dali også kommet med på den bærbare bølge.

Som de fleste andre bærbare Bluetooth-højttalere spreder Dali Katch lyden i alle retninger, såkaldt 360 graders lyd (eller rundstrålende lyd, som vi sagde i 1970’erne). Det giver en behagelig rumlig virkning. I modsætning til flertallet af 360 graders højttalere er lyden identisk for og bag, da der sidder samme højttalerenheder på for- og bagside.

Dali Katch er en håndbærbar højttaler i mellemformat med hank. En klasse, hvor de nærmeste konkurrenter interessant nok også er danske, nemlig Libratone One og B&O Play A2. Af dem minder Katch i mere end mellemsvær grad om A2, både design- og prismæssigt. Ikke at jeg vil beskylde Dali for at have lavet en kopi. Men de har i hvert fald lavet et produkt, der tydeligt taler til det samme segment som B&O.

Katch er på størrelse med en hardcover-bog, bare oval. Fronten og bagsiden er dækket af et plastgitter, der igen dækker for frontstoffet. Resten af kabinettet udgøres af en solid aluminiumramme. En bærestrop i kunstlæder gør det let at tage højttaleren i hånden. Når den står på et bord eller en hylde, kan stroppen låses med en skrue.

Katch fås i tre farvekombinationer: En mosgrønlig, en blågrå og en pink, der har fået navnet Cloud Gray. Foto: DALI

Katch fås i tre farvekombinationer: En mosgrønlig, en blågrå og en pink, der har fået navnet Cloud Gray. Foto: DALI

Annonce

 

Moderigtige farver
Katch fås i tre farvekombinationer, der alle må kaldes modefarver: En mosgrønlig, en blågrå og en pink, der af uransagelige årsager har fået navnet Cloud Gray.

Betjeningen er simpel: To knapper for volumen, en afbryderknap og en knap til Bluetooth-parring. En ring af lysdioder omkring afbryderen viser opladning, lydstyrke, Bluetooth og valg af EQ-indstilling. Der er to lydprofiler, kaldet Clear og Warm, og knappen skifter imellem dem.

Bag gitteret gemmer der sig seks højttaler-enheder, heraf to 3,5 tommers bas-enheder med aluminiummembran og lang slaglængde. Da Dali har egen produktion af højttaler-enheder, har man kunnet skræddersy enhederne til at fungere i det flade kabinet. Diskanten dækkes af to 21 mm soft-domes. Endelig hjælper to firkantede slavebas-enheder til i bunden. Enhederne er placeret på begge sider af højttaleren. To 25 watt klasse D forstærkere leverer effekt, og en indbygget lydprocessor (DSP) retter frekvensgangen ud.

Man kan parre en ekstra Katch med samme telefon for at få stereolyd.

Annonce

 

Spøjs EQ
Equalizer-indstillingerne er lidt overraskende. Clear beskrives som neutral, mens Warm skulle give lidt ekstra fylde i bassen. Personligt har jeg svært ved at forestille mig, i hvilke situationer jeg ville vælge Warm, da den godt nok giver en lidt rundere bund, men samtidig dæmper mellemtone og diskant så meget, at det virker, som om der er lagt en pude over højttaleren. Men i meget store, udæmpede stuer med store glaspartier kan indstillingen måske lægge en tiltrængt dæmper på akustikken.

I indstillingen Clear er lyden anderledes tilgængelig. Og den er god. Så god, at man hurtigt tilgiver og glemmer den høje pris.

Indgangene er en minijackindgang til analog lyd, UDB-port til opladning og et strømstik. Foto: DALI

Indgangene er en minijackindgang til analog lyd, USB-port til opladning og et strømstik. Foto: DALI

 

Annonce

Lydkvalitet
Lad os tage lækkerierne først, for dem er der flest af: Fra nedre mellemtone og opefter er kvaliteten rent ud sagt fremragende. Det ville være en fortærsket – og forkert – kliché at påstå, at lyden fra Dali Katch er som på højttalerne i stereoanlægget i stuen. Der er ingen tvivl om, hvad der er hvad. Men det er langt tættere på, end vi er vant til!

Stemmer lyder naturligt og frit, og opløsningen er noget af det bedste, jeg har hørt på en bærbar højttaler. Styx’ “Boat on the River” gengives med alle de fine mandolin- og percussion-detaljer korrekt. Vi er en klasse over, hvad man finder på de – i øvrigt glimrende og anbefalelsesværdige – konkurrenter UE Boom 2 og Libratone One. Til gengæld koster Katch lige så meget som de to tilsammen.

Det, der gør, at kvaliteten skiller sig ud, er især renheden og friheden for resonanser. På de fleste rejsehøjttalere synger plastickabinettet lystigt med på musikken. Det gør det i langt mindre grad her.

I bassen må Katch strække våben og indrømme, at der er forskel på, hvad der kan lade sig gøre med fuldvoksne stuehøjttalere og med en taskebærbar Bluetooth-model. Ifølge Dalis egne oplysninger rækker Katch ned til 49 Hz i basområdet. Det skal nok passe, men ikke på fuld volumen. Subjektivt bedømt er der mere tyngde i den halvt så store BeoPlay A1, selv om Dali’en på papiret går godt 10 Hz dybere.

 

Annonce

Konklusion
Dali har været længe om at komme med deres første bærbare model, men nordjyderne har brugt ventetiden godt og har lanceret et gennemført lækkert og ambitiøst produkt.

Katch er uomtvisteligt en af de bedst lydende Bluetooth-højttalere i “bogformatet”. Dens rene og resonansfri gengivelse skiller den ud fra hovedparten af kompakte højttalere. Til gengæld er den samtidig blandt de absolut dyreste af slagsen. Lydmæssigt giver Katch fuld valuta for pengene, og designet er ligeledes i topklasse. Spørgsmålet er, hvor mange der er villige til at betale, hvad det koster at komme derop.

Katch er på størrelse med en hardcover-bog, bare oval. En bærestrop i kunstlæder gør det let at tage højttaleren i hånden. Foto: DALI

Katch er på størrelse med en hardcover-bog, bare oval. En bærestrop i kunstlæder gør det let at tage højttaleren i hånden. Foto: DALI

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.