Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

Raffineret signaturudgave

De ser lækre ud, men det er ikke kun det kosmetiske, der er tiltalende ved B&W 702 S2 Signature.
Karakter
Bowers & Wilkins 702 S2 Signature
Lyd & Billede mener
Pragtfuld højglanslakeret kabinetudførelse. Utrolig raffineret lyd med god opløsning, tiltalende varm klang og meget potent bas. En nem belastning for de fleste forstærkere.
Mangler lidt dynamisk kontrast i diskanten.
Specifikationer
 • Type: 3-vejs gulvhøjttaler
 • Bas: 3 x 16,5 cm Aerofoil-membran
 • Mellemtone: 15 cm Continuum FST
 • Diskant: 25 mm karbon
 • Følsomhed: 90 dB/8 ohm
 • Frekvensområde: 46 Hz – 28 kHz (+/-3 dB)
 • Mål og vægt: 108 x 20 x 33,7 cm / 29,5 kg
 • Finish: Datuk-lakeret træfinér
 • Web: hifiklubben.dk

Der måtte være noget galt. Jeg tjekkede alle kabler og tilslutninger, og kontrollerede, at alle enhederne var i fase – og koblet til. For lyden fra den helt nye Signature-udgave af Bowers & Wilkins 702 S2 var flad, udynamisk og indelukket. Det var bestemt ikke det, jeg forventede, da jeg stillede de flotte højttalere på gulvet foran anlægget.

Da vi testede originaludgaven for to et halvt år siden, var vi nemlig meget begejstrede for lyden, så det her var skuffende. Jeg bestemte mig dog for at give dem en chance. 48 timers tilspilning tænkte jeg kunne hjælpe. Ellers måtte jeg bare pakke højttalerne ned igen og returnere dem.

Bowers & Wilkins 702 S2 Med elegance og dynamisk gnist sparker topmodellen i B&W’s nye 700-serie benene væk under konkurrenterne.

To dage senere tjekkede jeg, at der stadig var lyd i lytterummet. Det var der, men jeg syntes ikke, den var bedre. Skuffet igen. Jeg lod anlægget stå og spille et par dage til, denne gang på højere volumen, og krydsede fingre.

Det hjalp! Lyden åbnede sig mærkbart op, der var pludselig flere detaljer i lydbilledet, og bassen lød strammere og bedre defineret. De næste par uger blev en gradvis optur, efterhånden som højttalerne blev tilspillet.

B&W’s Signature-udgave af 702 S2 skal altså spilles til et godt stykke tid, før de yder deres allerbedste. Men så er de også helt i top i deres prisklasse og efter min mening endnu bedre end den model, de er baseret på.

Annonce

Den komplekse diskantkonstruktion på B&W 702 S2 Signature. (Foto: Bowers & Wilkins)

Tekniske forbedringer

De fleste specialudgaver byder sjældent på andet end kosmetiske ændringer og laves gerne i små serier til højere priser. Om det er for at tilfredsstille konstruktørens ego eller regnskabsafdelingens bundlinje, skal jeg ikke gøre mig klog på, men der er sjældent en lydmæssig forskel, som gør dem værd at bruge penge på.

Bowers & Wilkins har ikke for vane at lave specialudgaver af deres højttalere, hvis ikke det indebærer lydmæssige forbedringer. Nogle af dem er så specielle, at der ikke findes nogen standardversion af dem. F.eks. de sneglehusformede Nautilus og Signature Diamond 40 med en diamantdiskant i et marmorhus på toppen.

702 S2 Signature er baseret på de gulvstående 702 S2, som vi kender i forvejen. Men her har B&W’s ingeniører arbejdet med at forfine lyden yderligere. 700-serien lægger sig mellem den prisgunstige 600-serie og high-end-højttalerne i 800-serien. Med kabinetkonstruktion fra 600- og meget af det tekniske fra 800-serien.

Kabinetterne på de to Signature-udgaver i 700-serien har fået en ny udførelse i højglans Datuk-lakeret træfinér, der ser meget bedre ud i virkeligheden end på billeder.

Annonce

Indeni er delefilterne opgraderet med bedre kondensatorer, kraftigere køling og en ny lavfrekvens-kondensator. Den unikke diskant har en kompliceret membrankonstruktion i et kulstofkomposit og er monteret i et elliptisk kammer lavet af ét stykke fræset aluminium og placeret oven på højttaleren.

702 S2 Signature har tre 16,5 cm bas-enheder med B&W’s Aerofoil-membraner, der er lavet i en konveks trelagssandwich for bedre stivhed og lavere forvrængning, samt en sølvgrå 15 cm Continuum-mellemtone placeret helt øverst i kabinettet. Som i øvrigt leveres med en platform, der skrues fast på undersiden, og stoffronter, der sættes fast med magneter.

702 S2 Signature er lette at placere og ikke svære at drive. (Foto: Bowers & Wilkins)

Nydelig varm klang

Det er ikke almindeligt at se diskant-enheder placeret uden for kabinettet på højttalere. Men B&W har gjort det i årtier, for de mener, at det er de ekstra omkostninger værd. Det skal bl.a. give lavere forvrængning og et bedre stereoperspektiv.

Nu findes der jo utallige højttalere, også i denne klasse, der lyder fantastisk med diskant-enheden placeret på fronten af kabinettet, men det betyder ikke, at det ikke fungerer med den på toppen på 702 S2 Signature.

Annonce

For det gør det. Med Hegels brillante H390 som motor spiller højttalerne fornemt. De tre bas-enheder får strukket sig godt i Hegel-forstærkerens kyndige hænder, og baskvaliteten er chokerende god. Kontrabasser lyder så veldefineret, og dybden i basklangen er så dejlig realistisk, at jeg aldrig savnede en subwoofer eller større højttalere.

Mellemtonen er åben og detaljerig, der er luft mellem tonerne, og sangstemmer har en så fyldig klang, at vokalisterne lyder skræmmende tæt på. Med kombinationen af McIntosh C2700 og MC312 (test på vej) får jeg endnu mere kontrol, og lydbilledet vokser mere i dybden.

Man behøver ikke 300 watt for at drive et par 702 S2 Signature – den lille Rega io på 30 watt klarede det glimrende – men en kraftig motor giver bedre kontrol over bassen, dynamikken og perspektivet.

Billederne yder ikke kabinetudførelsen retfærdighed. (Foto: Bowers & Wilkins)

Hvis jeg skal sætte en finger på noget, må det være den ekstremt neutrale diskant. Førsteindtrykket er, at den ruller af meget tidligt, så den får en tilbagetrukket rolle i musikken. Den har ikke helt samme energiske opløsning som AMT-diskanten i Audiovectors højttalere, men er heller ikke så indelukket, som diskanten i Audio Physic-højttalere kan være.

Annonce

Hvis man hører efter, mangler der dog ikke noget i strygerklangen på klassisk musik, i kantslag på en lilletromme eller i overtonerne fra messingblæsere og fløjter.

Ikke alene ser de rigtig godt ud; 702 S2 Signature kan også fyre op under rummet bedre end de fleste, og de tre bas-enheder flytter en masse luft, når man skruer op for lyden. Det kan den almindelige version af 702 S2 også, men Signature-versionen lyder mere raffineret og får flere nuancer frem i musikken, og højttalerne afslører lidt flere detaljer i lydbilledet.

Endelig en plakette med noget substans. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusion

Bowers & Wilkins 702 S2 Signature omfavner dig med varm lyd, generøs bas, mere indsigt og flere nuancer end den model, de er baseret på, 702 S2. Signature-udgavens opgraderede kabinetudførelse er fornem, man kan høre mere af musikkens nerve og sjæl, og med den rigtige forstærker nærmer de sig ydelsen fra B&W’s dyrere 800-serie.

Der er ikke mange højttalere i samme prisklasse, der er så anvendelige og så flot klædt på som 702 S2 Signature. Der er heller ikke mange, der kan matche dem på lyden, som er perfekt til næsten alt, hvad man kan finde på at spille.

Annonce

Bare husk at give dem godt med tilspilningstid.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 Comment

 1. Christian Reuther

  19/12/2020 at 20:53

  Jeg har selv lige købt et sæt af ovenstående højtaler . Jeg læste testen omhyggeligt inden købet da jeg ikke kunne høre dem under de rette betingelser i hi-fi klubben , nu har jeg haft dem et par måneder og bliver mere og mere glad for dem og jeg er absolut enig med jeres test og vurdering .
  Vh Christian
  Vh Christian

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.