Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Belkin Soundform Elite

Vellykket musikalsk partnerskab

En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.

Skrevet af / 24/10/2020 - 09:00
Belkin Soundform Elite
John Alex Hvidlykke

Markedet for intelligente, trådløse højttalere eksploderer i en grad, der næsten kan begynde at sammenlignes med hovedtelefonmarkedet. Det sker ikke mindst i takt med udbredelsen af stemmestyring. At udstyre en højttaler med Google Assistant er teknologisk forholdsvis enkelt, og så har man pludselig en smart-højttaler, der kan bruges i multirumssystemer sammen med enheder fra utallige andre producenter.

Den nyeste spiller på banen er amerikanske Belkin, der især er kendt for sine netværksprodukter; enten under eget navn eller via datterselskabet Linksys. Da højttalere ikke Belkins kernekompetence, er de gået i samarbejde med et af de mest innovative hi-fi-firmaer lige nu, nemlig franske Devialet, som bl.a. er kendt for sine trådløse Phantom-højttalere.

Trådløs opladning

Belkin Soundform Elite er en lille, rundmavet enhed på omkring 16 cm på hver led. En skrå hylde på toppen indbyder til at parkere mobilen der. Hvis du har en nyere iPhone, Samsung Galaxy, LG eller Sony Xperia, oplades den trådløst imens. Fikst!

Man kan oplade mobilen trådløst i “hylden” på toppen af højttaleren. Det er smart. (Foto: Belkin)

Under det noble møbelstof finder man to 7 cm bas-enheder og en 3,5 cm fuldtone-enhed. Bas-enhederne er anbragt på hver sin side, så vibrationerne udligner hinanden, ligesom på Devialets egne højttalere.

Under stoffet finder man to 7 cm bas-enheder og en 3,5 cm fuldtone-enhed. (Grafik: Belkin)

Der sidder tre forstærkere i Soundform Elite: De to basser har hver sin 60 watt forstærker, mens fuldtone-enheden forsynes med 30 watt. Tallene skal dog tages med et gran salt, eftersom lysnetadapteren kun leverer 68 watt i alt.

Belkin Soundform Elite er en ren monohøjttaler uden prætentioner om stereo, hvilket er helt i orden, størrelsen taget i betragtning. Devialets egne højttalere er i øvrigt også mono.

Belkin-højttaleren er udstyret med Devialets SAM-teknologi (Speaker Active Matching), som giver bedre basgengivelse i forhold til højttalerens størrelse. Vi kender SAM fra Devialets kanondyre forstærkere, hvor man kan vælge imellem profiler til en lang række anerkendte højttalere. Men systemet kan åbenbart også omplantes til mere ydmyge forhold, for det er imponerende, hvad Belkin og Devialet har fået ud af det.

Hvis du allerede har oprettet Google Home i hjemmet, er det simpelt at tilføje Belkin Soundform Elite til systemet. Hvorefter den er klar til at spille musik fra enten Spotify eller YouTube Music. Al anden streaming foregår via Chromecast på Android-enheder eller AirPlay2 på iOS-enheder. Man kan selvfølgelig også forbinde højttaleren via Bluetooth.

Belkin Soundform Elite er så lille, at den næsten kunne være en trådløs oplader. Men den er først og fremmest en imponerende smart-højttaler. (Foto: Belkin)

Lydkvaliteten

Vi ser dagligt eksempler på produkter – det være sig alt fra laptops til biler – der har “sound by” en kendt lydproducent. Ofte handler det bare om, at lydfirmaet har trimmet lidt på indstillingerne for de hyldevarer, som producenten har valgt at putte i.

Devialets bidrag har tydeligvis været større. Det står klart fra første tone fra Belkin Soundform Elite. Ligesom Devialets Phantom-højttalere præsterer den at spille dybbas i en grad, der virker uladsiggørlig i forhold til størrelsen!

Kælderdyb bas

Det handler ikke bare om at spille meget bas, men om at spille rent og dybt. Og her scorer Belkin topkarakter. James Blakes “Limit to Your Love” er en af de mest sadistiske udfordringer for bas-enheder, og det er en, som jeg normalt ikke ville byde en lille trådløs højttaler. Ikke desto mindre klarer Soundform Elite den uden at kløjes i den kælderdybe dubstep-bas.

Den imponerende bas får heldigvis ikke lov til at overskygge resten af frekvensområdet. Mellemtonen er velopløst nok til, at David Draimans stemme beholder sin luftighed, når orkesterfinalen i Disturbeds cover af “Sound of Silence” brager løs.

Nej, vi er ikke i samme lag som fuldvoksne hi-fi-højttalere. Men ved det lydtryk, som her præsteres, ville de fleste smarte højttalere for længst have kastet sig i døden fra toppen af reolen!

Diskantgengivelsen er også fuldt godkendt. Overtonerne på strengeinstrumenter lyder passende sprødt. Især når man tænker på, at det er en fuldtone-enhed, der spiller. Men det er en fordel at pege højttaleren i retning af lytteren og endnu bedre, hvis den kan stå nogenlunde i ørehøjde. Ligesom det gælder for almindelige højttalere.

Ren monohøjttaler

Da Soundform Elite er en ren monohøjttaler, er der ikke noget som helst stereoperspektiv. Men lyden fylder rummet på en behagelig måde.

Der er masser af trådløse højttalere med multirumsfunktionalitet og tilsvarende mange smart-højttalere med Google Assistant. Men ønsker du smart-funktioner og god lyd på samme tid, bliver udvalget betydelig mindre. Og Google selv har endnu ikke præsteret at komme med en højttaler, der lydmæssigt kan bruges til mere end morgenvækning med taleradio.

Læs også Ny Google-højttaler er en kikser Det er sjældent, jeg bliver irriteret over et produkt. Især et, der er så brugervenligt som Google Nest Audio.

I den betalelige ende af spektret kan vi komme i tanke om Harman Kardon Citation One MKII og Marshall Stanmore II Voice. Ingen af dem kan dog hamle op med Belkin-højttaleren i frekvensomfang og renhed. Den trådløse opladning er et stort ekstra plus, og har du en telefon, der kan udnytte den, kan det næsten være grund nok i sig selv til at vælge Soundform Elite frem for andre.

Belkin har fået hjælp af franske Devialet til lydsiden af deres smart-højttaler. (Foto: Belkin)

Konklusion

Belkin Soundform Elite er en overraskende højttalerdebut fra en netværksspecialist – hjulpet godt på vej af lydopfinderne hos Devialet. Ikke blot serverer den en nærmest overnaturlig dyb basgengivelse fra en minihøjttaler, men hvad der er vigtigere: Den spiller også musik. Jeg kan ikke huske at have hørt en så helstøbt og engagerende gengivelse fra en lille trådløs bordhøjttaler til en så rimelig pris.

Smart-funktionerne er et godt supplement til lydkvaliteten. Men netop et supplement. For hvis det skal give mening at kunne bede en højttaler om at spille ens yndlingsmusik, skal man kunne holde ud at høre på det. Og det kan man i den grad med Belkin.

Karakter
Belkin Soundform Elite
Premium

Home mener

Basgengivelsen er formidabel, og resten klares næsten lige så godt. Og så kan den både snakke og oplade din mobil. Lyden er kun i mono. Så man bliver nok nødt til at købe to …

2 kommentarer til “Belkin Soundform Elite”

 1. Keld Gyde Poulsen

  Ved i, hvis man anskaffer to af slagsen, om man kan opsætte dem så de spiller i stereo?

  1. John Alex Hvidlykke

   Jeg har ikke afprøvet det, men eftersom højttalerne styres af Google Home, og man i Google Home kan parre to højttalere i samme rum til et stereosæt, må det kunne lade sig gøre.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

Scroll to Top