: 8 gulvhøjttalere

Gulvhøjttalere der ser godt ud

Du behøver ikke at vælge små højttalere, bare fordi du går op i boligindretning. Disse gulvstående højttalere er lavet til at blive set og giver meget større og bedre lyd.

Mange, der er går op i hjemmets indretning, vil gerne have et lydsystem, der ikke fylder og allerhelst er usynligt. Derfor ender man gerne med en lille trådløs højttaler a la Sonos eller tilsvarende. Og det kan være fint nok. Men den største og bedste lyd får du stadig fra et par gode, traditionelle højttalere, gerne gulvstående.

Det er, fordi de uanstrengt fylder stuen med lyd, har langt mere potent bas, og – ikke mindst – fordi du med to højttalere godt adskilt fra hinanden får et stereoperspektiv på lydbilledet, som du kun kan drømme om fra en trådløs bordhøjttaler. Og nej, det behøver ikke at være på bekostning af indretningen. Snarere tværtimod.

For de interiørbevidste er der nemlig et alternativ til at gemme det hele væk: At vise tingene frem i stedet.

“Der er en trend, der gå i retning af store, dyre kaffemaskiner synligt fremme i køkkenet og enorme komfurer halvanden til to gange så store som normalt. Og i denne trend er der så også plads til store, flotte gulvhøjttalere i stuen. Der er en klar tendens, vi har set over de senere år. Men højttalerne skal være flot håndværk, og de skal have et smart design. Ligegyldige kasser er ikke løsningen for disse kunder,” siger Jens Holst Larsen, der er produktchef i Hi-Fi Klubben.

Det bliver også stadig mere populært med hvide højttalere: “Folk er begyndt at kunne lide rigtige højttalere igen, bare de passer ind i indretningen. Vores salg af hvide højttalere er derfor steget de sidste seks-otte år. Og mange vil gerne have deres højttalere uden stoffronter. De skal se ud som det, de er, altså højttalere, men med stil,” siger Jens.

Christian Åkre, der er produktchef hos norske Spaceworld Soundgarden, bekræfter: “Vi ser helt klart også en tendens i retning af hvide højttalere. Det gælder især i prisklassen ti tusind kroner og under. Hvis man går op i tyve tusind for et par, er folk ikke længere så optaget af design, men går udelukkende efter de højttalere, der lyder bedst.”

Design tæller
I denne test vil vi gerne præsentere stor, god lyd, der passer ind i hjemmet. Vi har derfor sigtet os ind på højttalere til op omkring 10.000 kroner, der ikke fylder alt for meget, og som spiller godt, uden at man skal trække dem en meter eller mere ud på gulvet. Højst 50 cm fra bagvæggen er fint. Der har også været et ønske, at man kan få højttalerne i hvid.

Alle højttalerne i testen fås i hvid, bortset fra Elac Debut F5. De kommer kun i sort, men vi syntes, vi skulle have dem med, eftersom vi kårede de små B5 i samme serie til Årets Bedste kompakthøjttalere. De er også meget kompakte og burde glide fint ind i ethvert hjem.

De fleste højttalere i testen er slanke og kompakte. Yamaha NS-F350 og Canton GLE 496 er dog på grænsen til store og kan med fordel stå i et større rum for ikke at dominere interiøret.

Musik vi har hørt på højttalerne:
Jess Morgan: Don’t Meet Your Heroes
Dena Piano Duo: Mozart – Sonate in D-Dur für Zwei Klaviere KV 448 (I)
London Grammar: Hey Now
David Bowie: Lazarus
Sondre Bratland: Ville fjellgutt
Stone Temple Pilots: Dead & Bloated
Weeknd & Daft Punk: I Feel It Coming
Moddi: Army Dreamers

Placering
Selv om højttalerne skal fungere tæt på væggen, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at eksperimentere lidt med placeringen. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet.

Det er vigtigt, at begge højttalere er lige langt fra lyttepositionen. Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost.

Hvis højttalerne kommer med spikes (pigge), bør disse anvendes. Det giver højttalerne den bedst mulige afkobling fra underlaget, så resonanser modvirkes. Hvis du bange for at ødelægge parketgulvet, kan du lægge noget mellem spikes og gulv. F.eks. mønter uden hul i midten.

Sådan testede vi
Alle højttalerne blev sat på spikes, hvis disse medfulgte. Vi tog udgangspunkt i en placering temmelig tæt på bagvæggen (ca. 50 cm) og flyttede på højttalerne, hvis det var nødvendigt.

Til at drive højttalerne har vi brugt den integrerede Hegel Röst. Ikke den kraftigste forstærker på markedet med sine 2 x 75 watt, men den har god kontrol inden for sine grænser og kan fint holde højttalerne i tømme. Med en prisseddel på 17.000 kroner er den heller ikke overkill og giver dermed et realistisk indtryk af, hvad højttalerne kan præstere.

Vi har spillet musik i cd-kvalitet fra Tidal afspillet via AirPlay.

Klokkeklare danskere

Dali lykkes godt med at smelte to meget forskellige teknikker sammen, men der er også malurt i bægeret.

Lyd & Billede mener

Åbent og detaljerigt lydbillede med klokkeklar diskant og krystalklare vokaler.
Mangler lidt realisme i mellemtone og bas.
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 51 Hz – 32 kHz (+/- 3 dB)
 • Følsomhed: 88 dB / 4 ohm
 • Mål: 19,5 x 89 x 31 cm
 • Finish: Sort, valnød, hvid
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9998 kr

De hvide Dali-højttalere er små og lækre, og tager sig godt ud i stuen. Byggekvaliteten giver et tillidsvækkende indtryk, og det kan ses, at Dali har gjort lidt mere ud af Opticon 5. Det er en af grundene til, at de koster lidt mere. Når man tager stoffronten af, ser man både en almindelig diskant og en bånddiskant. Noget, der kan virke som livrem og seler, men det fungerer faktisk glimrende.

Dali kalder det hybriddiskant, fordi de kombinerer en stofmembran med en bånddiskkant. Sammen med en enlig bas-enhed giver det et meget åbent og opløst lydbillede, der er rigt på detaljer. Vokaler får et knivskarpt, men ikke for hårdt fokus.

Den runde diskant-enhed spiller op til 14 kHz, hvilket er næsten lige så højt som almindelige diskanter, mens den flade båndiskant gengiver de allerhøjeste toner. Dvs. overtoner over 14 kHz.

Lydkvalitet
Resultatet er, at London Grammars “Hey Now” lyder fornemt, og det er ikke kun vokalen – som Geir siger, er guitarspillet meget sprødt. Instrumenterne i mellemtonen er knivskarpt fokuseret og glasklart gengivet. Opticon 5 har fremragende opløsning og er mere luftige i diskanten end de fleste højttalere til samme pris, vi har testet.

(Foto: Producent)

Bassen er heller ikke dårlig. Den er voluminøs, og på David Bowies “Lazarus” lyder stortrommen fyldigt og mægtigt. Men ikke alt er fryd og gammen. F.eks. kunne lilletrommen have været endnu skarpere gengivet. For der er ikke lige så meget knald på mellembassen i Dalis højttalere. De lyder langtfra tyndt, men mangler lidt energi i det øvre basområde.

Det mærkes ikke kun på de mindste trommer – og lilletrommen – men også på stemmer. Især mandlige vokaler, der mister noget af deres fylde, varme og fundament. Flygelsporet hos Dena Piano Duo lyder simpelthen tyndt. Det er dejlig fokuseret, det er ikke det, men testpanelet savner både klang og fundament i mellembassen.

Konklusion
Dalis højttalere lyder friskt og langtfra kedeligt, især fordi de er så åbne og gennemsigtige, men de mangler lidt realisme i mellemtone og bas. Spørgsmålet er, om ikke Opticon 6 med to bas-enheder er et bedre valg.

Tam legende

Bowers & Wilkins kan lave højttalere, men det her er ikke deres bedste forsøg.

Lyd & Billede mener

Stort og fyldigt lydbillede, der let kan fylde en almindelig stue.
Tam dynamik og farveløs klang.
 • Type: 2½-vejs gulvhøjttalere
 • Frekvensområde: 72 Hz – 22 kHz (-3 dB)
 • Følsomhed: 87 dB / 8 ohm
 • Mål: 16 x 92 x 23,4 cm
 • Finish: Sort, hvid
 • Pris: 7.798 kroner
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7798 kr

Med deres tiltalende design og legendariske navn er det let at falde for Bowers & Wilkins’ højttalere. De lyder også pænt. I tråd med udseendet, kan man sige. Hos B&W har de perfektioneret en blanding af godt design og god lyd. En af ingredienserne er gerne anderledes – og ofte bedre – højttaler-enheder.

I 600-serien finder man også de karakteristiske gule membraner. Det er faktisk flettet kevlar med B&W’s eget flade kantophæng. Det skulle give en langt mere død membran uden egenlyd. Den er let og hurtig, og ikke stiv, men blød – princippet er, at enhver forvrængning får en modforvrængning, som ophæver den, så de tilsammen ender i nul. I 684 S2 er der to af de gule enheder, der fungerer som bas og mellemtone, med B&W’s aluminiumdiskant monteret ovenover.

Det virker som en lovende opskrift, men som vi fandt ud af, var resultatet mere blandet.

Lydkvalitet
De slanke højttalere er langtfra store, men giver både veldefineret og potent bas. Det er i grunden B&W-højttalernes styrke. De udmærker sig ved et stort lydbillede, hvor London Grammar lyder tilsvarende bredt og dybt, men det stråler ikke ligefrem. Audun synes, vokalen lyder indelukket, og Geir mener, at det er ligesom køre bil med håndbremsen trukket. Jess Morgans vokal lyder rundt og fint, men hermetisk i forhold til andre højttalere.

(Foto: Producent)

Dynamikken kan bedst beskrives som tam, især i mellemtonen, hvor vi oplever, at lyden antager en mere ulden og tilbagetrukket karakter, end vi bryder os om. De klarer sig dog fint på David Bowies “Lazarus”, hvor vokalen er både stor og fyldig, og lydbilledet hænger godt sammen.

I diskanten er der heller ikke meget liv, hvilket gør, at B&W-højttalerne bliver farveløse og rent ud sagt kedelige i længden. Måske er det tid til en opfriskning af 600-serien?

Konklusion
Det er muligt, at Bowers & Wilkins 684 S2 er lavet til at være så lyttevenlige som muligt, men resultatet er dræbende kedelige højttalere, der ikke formår at engagere testpanelet. Det hjælper ikke at eksperimentere med placeringen i rummet eller skifte forstærker, så vores råd er at lytte, før man køber. De spiller rent ud sagt alt for tamt.

Elac Debut F5
Højttalerne fra Elac fås kun i sort og er et rockende alternativ med høj underholdningsfaktor!
System Audio Saxo 50
Med sprudlende dynamik og levende lyd vil System Audio tiltale de fleste.
Scansonic M-6
Det, der umiddelbart virker som nogle lækre højttalere, lyder i sidste ende tamt.
Monitor Audio Silver 6
Monitor Audio fejer konkurrenterne af banen med nogle af klassens allerbedste højttalere.
Yamaha NS-F350
Yamahas højttalere er store og stærke, men lyden står ikke helt mål med forventningerne.
Canton GLE 496
Cantons højttalere er de billigst i denne forsamling, men alligevel kun en hårsbred fra at være de allerbedste.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.