SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 11 soundbars og lydsokler

Den lyd dit tv fortjener

En soundbar eller en lydsokkel giver lydoplevelser, som almindelige tv’er kun kan drømme om.

Du tænder for det nye, flotte tv. Du finder et af dine yndlingsprogrammer og betragter det store, flotte billede. Men der noget, der ikke er, som det skal være. Dialogerne i yndlingsserien lyder tyndt og indelukket. Tribunejublen ved fodboldkamp drukner i grums …

Jo tyndere tv, jo tyndere lyd. Og fjernsyn i dag er meget tynde. Hvis dit tv ovenikøbet har højttalerne på bagsiden – hvilket mange har for at gøre rammen så tynd som muligt – bliver det endnu mere begrædeligt.

Soundbars
Gudskelov er det muligt at opnå en lydkvalitet, som fjernsynet ellers kun kan drømme om, uden at fylde stuen med højttalere og kabler i alle krinkelkroge. Løsningen er en soundbar – en “planke” med indbyggede højttalere og forstærkning. Den giver langt mere farverig og fyldig lyd, end tv’et kan på egen hånd.

Flere af dem forsøger også at simulere surround-sound ved at processere lyden, så den vokser ud over soundbarens fysiske placering. Nogle soundbars har en ekstern bashøjttaler (subwoofer), som placeres på gulvet. Den er oftere og oftere trådløst forbundet til soundbaren, hvilket forenkler opsætningen betragteligt.

De fleste soundbars egner sig bedst til vægmontering; så vil væggen også forstærke bassen lidt og give mere fylde til dialoger. Er tv’et placeret på et bord, kan soundbaren alternativt placeres inde i et tv-møbel, under tv’et, hvis der er plads.

Lydsokler
En bedre løsning, hvis fjernsynet står på et møbel, er en lydsokkel. Den er dybere end en soundbar og fungerer som en sokkel, tv’et kan stå på. Dermed kommer den ikke i vejen for det.

Da lydsoklen har større fysiske dimensioner end en soundbar, har den plads til et eller flere bas-elementer monteret på undersiden. Mange lydsokler giver derfor en dybere og mere fyldig bas end tilsvarende soundbars, og eliminerer behovet for en ekstern subwoofer et sted på gulvet. Nogle har det alligevel.

Stort udvalg
Udvalget af soundbars og lydsokler er efterhånden blevet vældig stort, og de findes i flere prisklasser. Fra under en tusindlap til over 20.000 kroner. Vi har samlet dette udvalg omkring, hvad vi mener er et fornuftigt prisleje.

Markedspriserne ændrer sig over tid. Derfor er det billigste produkt i denne test f.eks. for nylig gået ned fra 3.500 til omkring 2.000 kroner. Det dyreste kostede vejledende 8.000 kroner pr. juni 2014, men hvem ved, hvad prisen er, når bladet er på gaden?

Hvis dit budget er på mere end 8.000 kroner, er du nok bedre tjent med et surround- eller stereoanlæg med endnu større og kraftigere lyd.

I denne test er soundbaren Sonos Playbar og lydsoklen Bose Solo ikke medtaget, da de er testet tidligere. Ingen af soundbarerne i denne test når op på siden af Sonos, hvad angår musik, mens flere af lydsoklerne slår Bose Solo på det meste.

HDMI eller ikke HDMI?
Nogle soundbars og lydsokler har HDMI-indgange, nogle har ikke. Med HDMI kan man f.eks. koble en Blu-ray-afspiller direkte til soundbaren med et HDMI-kabel og trække et nyt HDMI-kabel videre til tv’et. Hvis tv’et har lydreturkanal (ARC), kan den sende tv-lyden tilbage gennem soundbaren, så alle lyd- og billedkilder kan sluttes direkte til tv’et.

Soundbars og lydsokler uden HDMI er også almindeligt; de benytter sig i stedet af optiske lydkabler. Det trækkes fra tv’et til soundbaren og er nemmere end at rode med lydretur via HDMI. Men ulempen er, at hvis overførslen af lyd og billede ikke er helt synkron, så vil du få dårlig læbesynkronisering, og der er ikke noget at gøre ved det. Det tv, vi brugte i denne test (Samsung 55H6475), havde dog ingen problemer med dette ved optisk overførsel.

De fleste soundbars og lydsokler har også en trådløs Bluetooth-modtager, som mange tv’er kan skabe forbindelse til. Det er praktisk, men kan give samme problem med læbesynkronisering som optisk tilslutning. Hvis lydprodukt og tv er af samme mærke, kan de dog have indbygget synkroniseringskredsløb.

Hvad kan de ikke?
En overkommelig soundbar eller lydsokkel er et stort skridt op i forhold til tv’ets indbyggede lyd, og de bedste af dem kan overraske med stor og fyldig lyd og med saftig bas. Men de er ikke nogen fuldgyldig erstatning for et separat hjemmebio-anlæg.

Flere højttalere vil give endnu større lyd, og selv om en soundbar næsten formår at simulere lyd bagfra, virker det bedst for den, der sidder i midten, og det bliver aldrig lige så godt som reelt at have højttalere placeret bagved. En separat forstærker giver desuden kraftigere og endnu mere opløst lyd.

Soundbars og lydsokler er primært for dem, der ønsker en solid opgradering af den indbyggede tv-lyd, med simpel tilslutning og uden en masse højttalere og kabler.

Klare dialoger

Sonys lydsokkel har en åben lyd, der især gavner dialogerne på film.

Lyd & Billede mener

Ud over klare dialoger og ganske kraftig lyd har Sonys lydsokkel godt med tilslutningsmuligheder, bl.a. tre HDMI-indgange og Bluetooth med NFC.
Basområdet lyder lidt monotont, hvilket er skidt for musik i stereo.
 • HDMI: 3 ind, 1 ud m. ARC
 • Digital ind: Optisk
 • Bluetooth m. NFC
 • Analog ind: 3,5 mm AUX
 • 2 x 4" bas-elementer
 • Mål: 72 x 7,2 x 31 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2999 kr

Sonys lydsokkel er nem at tilslutte, og tre HDMI-indgange burde være nok for de fleste. Produktet er let at bruge, men fjernbetjeningen er ikke specielt god. Lille og fiks, men ikke særlig intuitiv, og man forveksler let volumen op og ned med de plus- og minusknapper, der bruges til at scrolle i menuen.

Der er en række forskellige lydindstillinger, men de fleste lyder temmelig ens. Vi endte med Music til musik og Film til film, hvor sidstnævnte er den, der bedst forsøger at simulere surround-sound.

Vores testfilm, Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark, gengives med overraskende klare dialoger, og med subwooferen sat på niveau 9, er der også god fylde i basområdet. Lyden er overlegen i forhold til et normalt tv. Overtoneområdet er lidt koldt og hårdt, men det er stadig rigtig godt fra et så billigt produkt. Jeg tager mig flere gange i at blive overrasket over lydbilledets størrelse; det lyder indimellem næsten, som om det kommer krybende bagfra.

Ankepunktet er en noget monoton bas, hvor et enkelt frekvensområde rager frem i forhold til de andre. Musik fungerer derfor ikke så godt. Det lyder ikke-lineært og bombastisk med bassen på maks, mens det bliver for tyndt, når man skruer den ned. Sangstemmer er til gengæld klare og tydelige, især kvindevokaler og andre lyse stemmer.

I forhold til prisen imponerer Sony HT-XT1 på film, mens bassen ikke helt er lineær nok til musik.

Til væg og bord

Panasonics soundbar kan både ligge ned og stå op. Desværre lyder den ikke særlig godt, og allerværst når den ligger ned.

Lyd & Billede mener

Når soundbaren lægges på bordet foran fjernsynet, slipper den for at være i vejen.
Lydkvaliteten lider under det, og subwooferen halter bagefter.
 • HDMI: 2 ind, 1 ud m. ARC
 • Digital ind: Optisk
 • Bluetooth m. NFC
 • Analog ind: Nej
 • Trådløs subwoofer
 • Mål: 112,5 x 5,1 x 12,1 cm + sub
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5999 kr

Soundbaren fra Panasonic skal lægges fladt ned, når den skal være på et bord – for ikke dække for tv’et – og på højkant, når den skal hænges på væggen. Ved bordplacering peger højttalerne altså opad. Soundbaren registrerer selv, hvilken vej den vender, og justerer lyden derefter.

Den liggende placering fungerer bare ikke. Det lyder underlig indelukket og metallisk. Desuden kan man ikke se displayet, når den ligger på bordet, eftersom det også peger opad. Soundbaren bør tippes og dermed vægmonteres.

Der er flere lydindstillinger. Tilstanden Music lyder bedst til musik i stereo og tilføjer lidt ørevenlig fylde i mellemtone og bas, mens Cinema åbner sig mere og lyder mere dynamisk i mellemtonen. Sidstnævnte er bedst til film.

Dermed ikke sagt, at soundbaren lyder særlig godt. Heather Novas stemme skal f.eks. være luftig, men ikke tynd. Med Panasonic lyder den tyndt og ikke særlig luftigt.

Med film i surround-sound kan dialogniveauet med fordel hæves til 2; da kommer dialoger lidt bedre frem ved simuleret surround. Men surround-lyden virker mere faseforstyrret end hos Samsung og Canton. Lydbilledet er generelt lidt spinkelt. Der er ikke meget fut i det vigtige mellemtoneområde, og det lyder så fladt, at vi slet ikke farer sammen, når Bilbo pludselig står ansigt til ansigt med en kæmpeedderkop, der brøler ham ind i ansigtet.

Subwooferen er ikke særlig god, men rumler monotont og temmelig dåseagtigt.

LG LAB540
Fra LG kommer den eneste lydsokkel med indbygget Blu-ray-afspiller. En trådløs subwoofer gør oplevelsen komplet.
Samsung HW-H750/751
Samsungs soundbar lyder rigtig godt, samtidig med at den har mange smarte funktioner.
Yamaha YSP-2500
Yamaha bruger avanceret lydprocessering til at illudere surround-sound i rummet. Men subwooferen er langtfra optimal.
Q Acoustics Media 4
Soundbaren fra Q Acoustics har god kontrol over lydbilledet, men spiller lidt for lavt på visse film.
Orbitsound M10
I stedet for simuleret surround giver Orbitsound M10 rumlig stereolyd med gennemprøvet teknologi.
Philips HTL6140
Soundbaren fra Philips er blandt markedets tyndeste. Heldigvis lyder den ikke sådan.
Canton DM 50
Canton forstår at imponere med deres kompakte, men usædvanlig velspillende lydsokkel.
Klipsch SB 120
Fra Klipsch kommer en af markedets mest højlydte lydsokler.
LG LAP340N
LG’s billigste lydsokkel er superslank og lækker, og kunne have været god. Men lyden er alt for lav.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.