SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 11 soundbars

Turbolyd til flimmeren

En soundbar er sagen, hvis du vil have lyd, der kan høres, men ikke ses. Har du tv’et placeret på et bord og ikke på væggen, så er lydsokler det nye sort.

Du har lige købt det rålækre tv, du har gået og drømt om. Du slutter det til og beundrer det fantastiske billede. Men så snart du sætter aftenens storfilm på, kan du høre, at der er noget galt. Bogstavelig talt. For lyden stinker. Det, der skulle have været en stor oplevelse, bliver i stedet en skuffelse.

Man kan ikke gentage det ofte nok: Et fladt tv er lig med flad lyd. Og skærmene ser ud til bare at blive fladere og fladere. Desuden har de fleste nye tv’er højttalerne på bagsiden for at gøre rammen så lille og fiks som muligt. Mens billedkvaliteten når nye højder hvert år, falder lydkvaliteten stadig mere.

Soundbars
Vær opmærksom på, at lyden er den halve ​​oplevelse. Og hvis du gyser ved tanken om mange højttalere rundt om i stuen og kabler over det hele, så frygt ej. Meget kan løses med en soundbar. Som navnet antyder, er det en aflang enhed med indbyggede højttalere og den nødvendige forstærkning.

Flere producenter forsøger at simulere surround sound ved at processere lyden, så den vokser ud over soundbarens fysiske placering. Nogle soundbars har en ekstern bashøjttaler (subwoofer), som normalt placeres et sted på gulvet.

Lydsokler
Soundbars er generelt bedst egnet til vægmontering. Hvis du har tv’et monteret på væggen, fastgøres soundbaren under det. Men hvis dit fjernsyn står på et møbel, kan en såkaldt lydsokkel være en bedre løsning. Den er dybere end en soundbar og fungerer som en lille piedestal, tv’et kan stå oven på. Dermed slipper du også for en “bjælke”, der ligger i vejen for den nederste del af tv’et, hvor den infrarøde fjernbetjeningsmodtager som regel sidder.

Da en lydsokkel på grund af sin ekstra dybde har større fysiske mål end en soundbar, har den plads til et eller flere bas-elementer monteret på undersiden. Dermed giver den en dybere og mere fyldig bas end en tilsvarende soundbar uden ekstern subwoofer.

Stort udvalg
Udvalget af soundbars og lydsokler er efterhånden ret omfattende, og de fås i flere prisklasser. Fra under en tusindlap til over 20.000 kroner.

Vi har skrabet et repræsentativt udvalg af forskellige soundbars og lydsokler sammen, i hvad vi mener er et fornuftigt prisleje. Det vil sige, at ingen af ​​dem er dyrere end 7.000 kroner, og vi har medtaget et par modeller uden separat subwoofer til ca. 2.000 kroner. Længere ned anbefaler vi ikke at gå, og hvis du har et større budget end 7.000, skulle du måske overveje et surround- eller stereoanlæg med kraftigere og større lyd i stedet.

Ud over de sædvanlige soundbars og lydsokler har vi medtaget Sonos Playbar (til 5.198 kroner) – en soundbar, der først og fremmest er beregnet til musik og streaming – samt hybridmodellen Philips HTL9100 (til 5.790 kroner) med aftagelige trådløse baghøjttalere, hvilket gør den til et mere seriøst hjemmebio-kompromis.

Sådan testede vi
Alle soundbars/lydsokler er blevet testet med både film og musik, og med såvel optisk kabel som HDMI, hvis de har dét. Til formålet har vi valgt Star Trek: Into Darkness på Blu-ray – afspillet på Electrocompaniet EMP 2 – samt udvalgte musiknumre (Wilco: “Jesus, Etc.”, Heather Nova: “Valley of Sound” og Ola Gjeilo: “North Country II”).

De fleste soundbars i denne test har indbygget Bluetooth, som vi også har testet. Det er sket med ukomprimeret musik lagret på en iPhone 5. Sonos Playbar er testet med musik streamet via DLNA.

I den tynde ende

Den tyndeste soundbar, vi har set, er lækker at kigge på. Desværre er lyden også tynd.

Lyd & Billede mener

Mange tilslutningsmuligheder Subwoofer giver dybbas Lækker at se på
Mangler den vigtige mellemtone Lidt besværlig indstilling Prisen
 • HDMI: 3 ind, 1 ud (m. ARC)
 • Digital ind: 2 x optisk
 • Bluetooth m. NFC
 • Analog ind: RCA
 • Subwoofer
 • Mål: 90 x 4 x 3 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6999 kr

Denne ultra slanke soundbar får hjælp i bassen af en ekstern subwoofer. Al elektronik og forstærkning sidder også i sub’en, der derfor er forbundet til soundbaren med kabler. Subwooferen befinder sig bedst vandret på en hylde under tv og soundbar. Også fordi det er her, displayet sidder. Den er i øvrigt udstyret med tre HDMI-indgange samt Bluetooth med nem tilslutning via NFC.

Indstillingerne er lidt besværlige med den lange, tynde fjernbetjening. Selv om displayet er stort nok, giver det ikke et ordentligt overblik.

Lydmæssigt får HT-ST3 hjælp af subwooferen hele vejen op i mellemtone-området, hvilket er endnu en grund til, at sub’en bør være lige under soundbaren. Brystklangen fra ​​dialoger gengives også her, og lydbilledet bliver splittet op, hvis subwooferen flyttes ud til siden.

Der er ligesom et hul i mellemtonen, så stemmerne får meget bas og distinkte overtoner, men mangler noget derimellem. Derfor lyder Sony HT-ST3 aldrig særlig naturligt. Og det trods en klart mere actionpræget bas end de soundbars og lydsokler, der mangler subwoofer.

Overtoneområdet lyder til tider lidt glasagtigt. Det går ud over musik i stereo, hvor sangstemmer også mangler den vigtige mellemtone. For de samme penge kan du købe en Yamaha YAS-152 og stadig have små 4.000 kroner tilbage til en subwoofer. Og så kommer der helt andre boller på suppen! Sony HT-ST3 vil dog klæde tv’er på op til 40 tommer bedst.

Stakåndet lilleput

Testens mindste lydsokkel er godt udstyret, men bliver hurtigt forpustet.

Lyd & Billede mener

Tilslutninger Udmærket lyd på lavt niveau
Går hurtigt i knæ
 • HDMI: 1 ind, 1 ud (m. ARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Bluetooth m. NFC
 • Analog ind: RCA
 • 2 indbyggede subwoofere
 • Mål: 48 x 6 x 28 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2999 kr

Lydniveauet på subwooferen kan indstilles i fire trin, og det samme kan centerkanalen, hvor dialogerne ligger. De lyder begge mest balanceret på minimum; herfra kan du eksperimentere dig frem til dine egne præferencer. Displayet giver et godt overblik over funktionerne.

Lyden er balanceret og fin, når SC-HTE80 ikke bliver fodret med dynamisk krævende sager. Dialoger på film og tv er klare uden at blive spidse. Cinema-funktionen giver et stort lydbillede, der strækker sig langt ud over soklens fysiske placering.

Star Trek: Into Darkness er desværre dødens pølse for Panasonics lydsokkel. Den lægger sig fladt på maven, når der kommer eksplosioner i lydbilledet, og Khans basrige stemme begynder hurtigt at mudre. Og det uden at der er skruet særlig højt op for lyden.

Musik i stereo lyder faktisk ikke bedst i Music-tilstand, fordi diskanten gerne skurrer. Det gælder især med Bluetooth, men også fra cd. I Stereo-tilstand lyder det renere, men med et mere snævert stereoperspektiv (ingen processering). Hvis du vil have mere lyd, så prøv Cinema-tilstanden.

Det her er klart den mest forsigtige af lydsoklerne i testen. Den er også lille og beregnet til mindre tv’er. Alligevel er vi en smule skuffede, da vi ved, at Panasonic laver nogle af markedets bedste tv’er, der fortjener meget mere.

LG NB5530A
LG’s soundbar er lækker at se på. Men de slanke former gør den mindre egnet til god lyd.
Yamaha YSP-1400
Denne soundbar lyder bedst af dem uden subwoofer. DSP hjælper til, og brugervenligheden er i top.
Yamaha YAS-152
Denne soundbar er lang og passer til store tv’er. Og den kan fjernstyres fra din smartphone.
Bose Solo
Den kompakte Bose Solo er næsten umulig at tilslutte forkert og idiotsikker i brug. Den mangler nemlig fuldstændig indstillinger og funktioner.
Sonos Playbar
Testens mest avancerede soundbar er suveræn til musik, som streames via DLNA.
Philips HTL9100
Med muligheden for at tage sidehøjttalerne af og placere dem bagved giver denne soundbar ægte surround-lyd i stuen!
Onkyo LS-T10
Af alle dem, vi har hørt til under 5.000 kroner, er lydsoklen fra Onkyo den, der lyder bedst.
Philips HTL4110
Philips’ nye lydsokkel er testens billigste. Men den er pænt stor og har Bluetooth med NFC.
JBL SB200
Testens billigste soundbar er meget simpel, men kan streame musik via Bluetooth og er stadig en kraftig forbedring i forhold til almindelig tv-lyd.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.