Search
Generic filters

: Fire overkommelige HD-projektorer

150 tommer for prisen på et rejse-tv

Bedre underholdning får du ikke til de penge.

Det er fedt at gå i biografen. Der er noget særligt ved det gigantiske billede, der gør, at man lever sig mere ind i filmen. Men oven i hatten får man en lang reklameblok, knitrende slikposer plus hosten og harken og småsnak fra publikum. Den slags kan man godt undvære. Og det er her, hjemmebiografen kommer ind i billedet.

For at få biograffølelsen derhjemme har man brug for et STORT billede. Det vil sige et billede, der fylder hele synsfeltet. Afhængigt af siddeafstanden kommer vi hurtigt op i 100 tommer diagonalt eller mere, og så koster et tv det hvide ud af øjnene. Kan vi friste med et Samsung 78JS9505 til 60.000 kroner? Så er en god projektor, der uden problemer kan blæse et billede op i 100-120 tommer i et mørkt rum, et mere økonomisk valg.

Du kan få det så stort du vil – det er kun lokalet, der sætter grænser.

 

Overkommelige HD-projektorer

Projektorerne har altid eksisteret som et alternativ til store fjernsyn, men ikke uden kompromiser. Dårlig lysstyrke har betydet, at man nærmest skulle sidde i et mørkelagt rum for at få god kontrast på lærredet. Mange projektorer er også præget af støj fra blæserne, der er nødvendige for at kontrollere lyskasterens temperatur. Sidst, men ikke mindst har pærernes pris og levetid gjorde det til en dyr affære at se tv og sport på projektoren i længere tid.

Alt dette er stadig faktorer, man bør tage hensyn til ved valget af projektor, men de er dog blevet kraftigt forbedret med årene.

På tv-fronten bliver udvalget af skærme med barberbladsskarp 4K-opløsning stadig større. Men ærlig talt, så er det lidt fjollet at tale om 4K-tv’er på 55 og 65 tommer, når man ser, hvilken billedkvalitet man kan få med et almindeligt HD-billede projiceret op på et 100 eller 150 tommers lærred. Der er langt flere detaljer gemt i HD-signalet, end man skulle tro, og spillefilm kommer virkelig til deres ret, når de vises i stort format.

Den klaustrofobiske følelse, man får af Bølgen, eller den postapokalyptiske oplevelse med Mad Max: Fury Road, hvor man nærmest føler, at man sidder med sand i munden, når slaverne vader gennem lig for at få en dråbe vand. Den slags indlevelse og realisme får man ikke, før billedet fylder hele synsfeltet, og det er kun muligt derhjemme med en projektor og et lærred. Medmindre du har vundet i lotto.

 

Udstyr

Der er sket meget på udstyrsfronten den seneste tid. Ud over dobbelt HDMI-indgang til tilslutning af flere videokilder har nogle modeller mulighed for trådløs signaloverførsel, så man slipper for lange, dyre HDMI-kabler. Smart-tv funktioner er der som regel ikke, men det kan let løses med en Apple TV, Chromecast eller tilsvarende medieboks.

Epson TW5350 kan i øvrigt kobles til hjemmenetværket og overføre video og stillbilleder trådløst fra smartphone og tablet.

 

Projektorerne

Her ser vi på fire projektorer til omkring 7.500 kroner. Projektorerne fra BenQ, Acer og NEC er af typen DLP, hvor ca. to millioner spejle slår hver sin pixel til og fra, afhængigt af hvilken farve der skal gengives på et givet tidspunkt.

Det er en sofistikeret, lynhurtig og vedligeholdelsesfri teknologi, hvis eneste ulempe er den såkaldte regnbue-effekt, hvor farverne brydes op, når man bevæger synet hen over kontrastfyldte områder på lærredet. Det er ikke alle, der er lige følsomme over for det, men for nogle kan det være temmelig trættende i længden.

Projektoren fra Epson er derimod af LCD-typen. Her projiceres hver farve gennem sin egen farvechip, og man undgår regnbue-effekten. Ulempen er, at LCD kræver et støvfilter, der skal renses eller udskiftes fra tid til anden.

 

Sådan testede vi

Vi har tjekket billedkvaliteten fra projektorerne på et lærred i et rum med kontrolleret belysning, både én for én og ved siden af hinanden. Lysstyrke, farvegengivelse, kontrast og sortniveau (evnen til at vise ægte sort) er blandt de vigtigste kriterier, når vi bedømmer den visuelle kvalitet.

I denne prisklasse har vi ikke fundet det hensigtsmæssigt at tjekke farvegengivelsen med professionelt måleudstyr, da få – om nogen – vil betale ekstra for kalibrering.

På god afstand 
De bedste projektorer til omkring 7.500 kroner giver et overraskende godt billede, selv når det blæses op i 150 tommer. Det betyder, at du kan vælge lærredstørrelsen ud fra, hvad der passer til dit rum, og ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt projektoren har lysstyrke nok til at fylde lærredet.Bare sørg for at få den rigtige afstand mellem projektor og skærm(se fakta for de enkelte modeller), da billige projektorer gerne har kortere projektionsafstand end dyre. Monterer du den bagerst i lokalet, kan du hurtigt få et ufrivillig stort billede i den anden ende.Mere for pengene 
Overkommelige projektorer har ikke samme sortniveau, skarphed og farvedybde som dyre hjemmebiograf-projektorer. Alligevel blev vi overrasket over, hvor meget billedkvaliteten er forbedret i denne prisklasse. I forhold til tidligere tests var der meget lidt pixel- og moskitostøj (som har fået sit navn, fordi billedstøjen på lærredet ligner en myggesværm). Det kan skyldes en dårlig processor, men også et for stort hvidt segment på DLP-farvehjulet.

Det er dog stadig sådan, at DLP-projektorer har noget pixelstøj i skyggeområder, da trinene mellem næsten sort og helt sort er stejle, så man får en blinkende effekt der, hvor spejlene vinkles ind og ud, når hver pixel slås til og fra.

Godt nok

V7500 giver gode, skarpe billeder, men er ikke uden fejl.

Lyd & Billede mener

Der er godt med smæld i billedet og meget lidt støj at se. Farverne er afbalancerede, og hudtoner ser neutrale ud. Mulighed for trådløs billedoverførsel.
Der er ikke nok rød farve, så en aftenhimmel med blå og lilla nuancer ser bare blå ud. Blæserstøjen er i overkanten, og vi savner knapper til billedindstilling på fjernbetjeningen.
 • Type: DLP, 1080p, 3D
 • Lysstyrke: 2500 lumen
 • Kontrast: 20.000:1 (dynamisk)
 • HDMI: 2 x (MHL)
 • Trådløs billedoverførsel: (ekstraudstyr)
 • Afstand til 100": 2,38-3,24 m
 • Lampe: 6.500 timer (øko)
 • Blæserstøj: 28 dB (øko)
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8600 kr

Acer V7500 er udstyret med to HDMI-indgange, hvoraf den ene understøtter MHL (Mobile High-Definition Link), så man f.eks. kan tilslutte en Android-smartphone. Projektoren kan også – via ekstraudstyr – overføre billeder og video trådløst fra kilder som Blu-ray-afspiller eller mobiltelefon. Vertikal linsevinkling gør det nemmere at installere projektoren i forhold til lærredet.

Den lille fjernbetjening har ikke mange knapper, og vi savner direkte adgang til basale indstillinger som lysstyrke, kontrast og skarphed. Det er lidt irriterende at skulle ind i skærmmenuen, hver gang man vil lave justeringer. Der er også en temmelig tydelig blæser på projektoren. Hvad V7500 mangler i decibel, vinder den ind igen med et højt og tydeligt frekvensområde.

Projektoren har gode muligheder for farveindstilling. Hver farve (RGB) kan justeres i både styrke (gain) og tone (bias) samt generel gammabalance.

 

Gode og skarpe billeder

Acers projektor har et godt, skarpt billede med masser af power takket være høj lysstyrke kombineret med testens næstmørkeste sortniveau (kun overgået af BenQ). Det gør, at man kan se mange stjerner på nattehimlen, hvor de lyser mod det mørke univers. Desuden er der meget lidt pixelstøj.

Ansigter har neutrale hudtoner, og der er tilsyneladende ikke meget at udsætte på billedkvaliteten. Men hvis man ser nærmere efter, bliver det tydeligt, at den røde farve er ikke intens nok. Uanset hvilken farveindstilling man vælger, mangler der rød. En aftenhimmel med nuancer af blå og lilla bliver bare blå, og det samme med en galakse, hvor spiralarmene skal være lilla, men bare er blå.

Ørkensandet i Mad Max: Fury Road bliver heller ikke brunt nok, men får i stedet et grønligt skær. Acer er bedre end NEC på det punkt, men ikke i nærheden af BenQ og Epson. Det kan måske kalibreres på plads, men det er lidt mærkeligt, at ingen af forhåndsindstillingerne giver nok power i den røde.

 

Konklusion

Acer V7500 giver et skarpt billede med meget lidt støj. Der er tryk på billedet, så stjernerne står godt frem fra en mørk nattehimmel. Men projektoren mangler rød, hvilket gør, at nuancer af både blå og lilla på himlen bare bliver blå. Desuden ser sandsten lidt for grønne ud.

Samlet set er billedkvaliteten klart acceptabel. Men blæseren larmer lidt for meget, og vi savner direkte knapper på fjernbetjeningen til grundlæggende indstillinger som kontrast, lysstyrke og skarphed. Plus for trådløs videovisning, selv om det kræver ekstraudstyr.

BenQ W2000
BenQ W2000 er kort og godt klassens bedste projektor.
NEC V302H
Der er ikke meget smæld i det ellers skarpe billede, og farvebalancen kunne være bedre.
Epson EH-TW5350
Ingen af projektorerne i testen har bedre farvegengivelse end Epson.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!
  Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonos Arc

  Vejl.pris 6699 kr Sonos når nye højder

  JBL Bar 5.1 Surround

  Vejl.pris 4999 kr Blæser liv i TV-stuen

  Epson EH-TW9400

  Vejl.pris 21990 kr Den fornuftigste high-end-projektor

  BenQ W5700

  Vejl.pris 33190 kr Overkommelig biografmaskine med 4K
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.