SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 4 surround-receivere

Morgendagens surround-receivere

Disse receivere kommer du ikke uden om. Med den nyeste teknologi er de klar til morgendagens formater.

Alle elsker at gå i biografen. Stort er flot, og det gælder ikke kun det enorme billede. Lyden i biografen er også noget for sig selv. Larger-than-life dialoger. Det buldrende drøn, når dragen Smaug udspyr sine infernalske flammer, så man næsten kan mærke varmen. Den imponerende musik, der griber fat i os og aldrig giver slip. Og lydlandskabet er bredt ud omkring os, ikke kun foran os, så vi trækkes ind i handlingen og bliver holdt fast gennem hele filmen.

Surround-lyd er derfor et vigtigt element i biografoplevelsen. For at genskabe den derhjemme kræves der højttalere af god kvalitet placeret foran og omkring os samt godt med forstærkerkraft fra en surround-receiver, som kan genskabe den krævende dynamik fra filmens lydspor. Hvad enten filmen er på Blu-ray eller kommer fra en streaming-tjeneste.

Hjemme i stuen har vi desuden en luksus, som man ikke får i biografen, nemlig at få en lige så altomsluttende oplevelse med vores favorit tv-serier. Mange af dem har nemlig surround-lyd. Tænk at se Game of Thrones og House of Cards med ægte biograflyd! Klokkeklare dialoger og spektakulære lydeffekter. Ægte biografoplevelse med dagligdags tv-indhold er noget, alle bør opleve.

Krav
Sammenlignet med en stereoforstærker, hvor opløsning og detaljering af musikinstrumenter er det vigtigste, er der i hjemmebio-sammenhæng et større krav til kraftressourcerne, og at de kan leveres hurtigt. For at holde trit, når det klirrer fra elveres og orkers sværd til grandios orkestermusik, når dværgene flygter i tønder ned ad floden, og når dragen Smaugs vældige, bastunge stemme tordner gennem luften.

Derfor kan en surround-receiver til 5.000 kroner som regel spille højere og kraftigere end en stereoforstærker til samme pris, mens man til gengæld må give afkald på de fineste detaljer. Af samme grund vil sådan en surround-receiver ikke lyde lige så forfinet til musik i stereo. Den komplekse udklingning af et flygel og den sprøde klimpren fra en harpe fungerer da, men det lyder bare ikke lige så flydende og opløst som med en stereoforstærker.

5.000 kroner
Et surround-receiver til 5.000 kroner kan give en stor del af den lydoplevelse, vi kender fra biografsalen. Strømforsyningen begynder at blive stor nok til at kunne drive fem eller syv højttalere plus en aktiv subwoofer, med god kontrol. Dekodningen af det digitale lydsignal er fin nok til at gengive et lydbillede med god, klar lyd. Det er en slags magisk prisniveau.

Går man ned i pris, f.eks. til 3.000 kroner, er der for lidt effekt og for meget forvrængning i lyden til, at det underholder tilstrækkeligt. Der er nemlig brug for det samme antal komponenter i en billig receiver, hvilket betyder, at hver del må hentes på nederste hylde.

De bedste receivere til 5.000 kroner kan også gøre det godt med musik, da detaljeringsgraden er langt bedre. Hvis du har store gulvhøjttalere, vil du også sætte pris på det større kraftoverskud og dermed den bedre kontrol – især i bassen.

Hvis du er ægte feinschmecker, der vil have det højt i længere tid af gangen og kræver topopløsning uanset lydniveau, kan du med fordel gå endnu et hak op i pris. Fra 12.000 kroner og opefter er du garanteret de bedste lydoplevelser, uanset om det er to eller syv højttalere, der skal drives.

Men det er altså ved 5.000 kroner, at det for alvor bliver sjovt. Og her vil vi undersøge, hvor tæt på topklassen disse receivere egentlig befinder sig.

Receivere_oppslagsbilde

Videokredsløb
En surround-receiver skal ikke kun genskabe lyden fra film og musik. Den har også brug for gode videokredsløb, når billedsignalet skal sendes fra Blu-ray-afspilleren og gennem receiveren.

I dag er det vigtigt, at HDMI-indgangene kan håndtere alle opløsninger helt op til 4K Ultra HD, som er morgendagens HD-videoformat. Nogle receivere har opskalering til denne opløsning, så video med almindelig HD-opløsning også sendes ud i 4K. Det er dog ikke så vigtigt, for de fleste 4K-fremvisere klarer dette job fint på egen hånd.

De nyeste receivere har HDMI 2.0, som kan overføre 4K-video med op til 60 billeder i sekundet. Nogle, f.eks. Onkyo, understøtter også HDCP 2.2, som kan blive den nye standard for kopibeskyttelse, og som i så fald bliver nødvendigt for at sende 4K-video gennem receiveren. Det står dog lidt hen i det uvisse, hvad der rent faktisk bliver standarden for 4K-videoindhold fra Hollywood.

Netværk
Noget, som mange anser for vigtigt i dag, er netværksfunktionalitet. Vi vil gerne streame musik, der er lagret på mobilen eller en netværks-harddisk, uden at skulle sætte et kabel mellem den og receiveren. Receiveren skal i så fald være tilsluttet hjemmenetværket. Gerne trådløst, men et netværkskabel giver mere stabil drift.

Den nemmeste måde at streame musik på er, hvis receiveren har indbygget Spotify Connect, gerne også AirPlay. Med Spotify Connect kan du spille musik direkte fra din smartphone, hvis du altså abonnerer på Spotify, som dermed giver dig 30 millioner sange direkte på telefonen.

AirPlay er en anden nem metode til at overføre lyd trådløst fra sin telefon, og så får du lyden fra næsten alle dine apps over på lydanlægget – let og elegant! Det er lige så let at bruge Bluetooth, men det giver lidt dårligere lyd, og det er ikke alle receivere, der har det.

Brug mobilen som fjernbetjening
Ved at slutte receiveren til hjemmenetværket får man den bonus at kunne bruge sin mobiltelefon som fjernbetjening. Alle receiverne i denne test har deres egen app, som kan downloades til mobilen. Så er det også lige meget, at man aldrig kan finde fjernbetjeningen!

Fire receivere
Til denne test har vi fået fat i fire receivere. Denon AVR-X2100W skulle også have været med, men den nåede desværre ikke frem i tide. Den nye HDMI 2.0 standard tog lidt længere tid at få helt færdig, hvilket har betydet, at årets receivere kom lidt senere, end vi havde håbet.

Sådan testede vi 
For at kunne skille receiverne fra hinanden i surround har vi koblet dem til vores reference 7.1 THX højttalersystem fra Procella bestående af P6 satellitter og en P15 subwoofer.

Musik i stereo har vi testet med de fremragende high-end højttalere Vienna Acoustics Liszt (test er på vej!). De er store, basrige og velopløste, og de kan virkelig skille fårene fra bukkene. Og hverken Procella-systemet eller Vienna-højttalerne er voldsomt krævende, så man kan fint forbinde dem til selv overkommelige forstærkere som her og stadig få et ordentligt indtryk af disse.

Til film i surround har vi brugt Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark, og musik i surround er blevet vurderet med den fremragede norske jazzudgivelse Quiet Winter Night med Hoff Ensemble. Til musik i stereo har vi brugt lidt af hvert, både pop, rock og klassisk.

Brugervenlig og potent

Receiveren fra Sony er let at bruge og adskiller elementerne i lydbilledet godt.

Lyd & Billede mener

Sony varter op med klar og dynamisk lyd, og skiller fint de forskellige stemmer og instrumenter ad. Special effects på film kommer godt frem. Det er også en meget brugervenlig receiver.
Bør matches med højttalere med en varm og fyldig klang, ellers kan det blive lidt hårdt i toppen.
 • HDMI: 6 ind (1 m. MHL), 3 ud
 • Effekt: 7 x 100 W (6 ohm, 2 kanaler)
 • Opløsning: 4K-opskalering, 60 fps, 3D
 • Rumkorrektion: ADCAC
 • Netværk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
 • Streaming: Spotify Connect, AirPlay, DLNA
 • App-styring: SongPal (iOS, Android)
 • Multikanal pre-out: Nej
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5495 kr

Sony-receiveren udmærker sig ved fremragende dynamisk kontrast. Der hvor forgængeren STR-DN1040 manglede lidt kraft, har 1050 fået endnu mere power. Det mærkes, når dragen Smaug flyver gennem rummet med Benedict Cumberbatchs buldrende basstemme.

Ud over at det rykker godt i bassen, klirrer det fint af stål i kampscenerne, og dialogerne er glatpolerede og åbne. Mellemtonen er differentieret og dynamisk, hvilket gør, at lydbilledet opleves som hurtigere og med mere snert end fra Yamaha.

Klassisk jazz i alle kanaler slipper Sony også godt fra. Der danses let hen over tangenterne på klaveret, mens bassen fylder godt i bunden. Mande- og kvindevokaler står godt i kontrast til hinanden, og der er i det hele taget rigtig godt snert og fart i instrumenterne.

Sony har ikke helt så lyse og luftige overtoner som Pioneer og Onkyo, men sammenhængen er der ikke noget at udsætte på. En glimrende surround-receiver, som også lyder rigtig godt i stereo.

Udstyr
Trådløs netværkstilkobling og Bluetooth giver Sony alle forudsætninger for nem håndtering af den digitale musiksamling. Spotify Connect giver den mest brugervenlige og stabile afspilning af streaming-tjenesten, og med alle andre tjenester er det bare at bruge AirPlay eller Bluetooth. Med DLNA eller USB understøttes de fleste musikformater, også højopløst DSD (2,8 MHz).

Digitale lydsignaler clockes efter en meget nøjagtig krystal-clock, der oscillerer så højt oppe som 350 MHz, hvilket giver maksimal nøjagtighed til selv de lyseste overtoner.

Sonys HDMI-indgange af type 2.0 understøtter 4K-opløsning med op til 60 billeder i sekundet. Men hvor både Yamaha og Pioneer understøtter fuld 12 bit farvedybde, er Sony begrænset til 8 bit (4:2:0). Det er dog det samme som dagens Blu-ray-format, så det er et spørgsmål, hvor meget det egentlig har at sige. Læg i øvrigt mærke til, at Sony har hele tre HDMI-udgange.

Brugervenlighed
Sonys automatiske rumkorrektion er markedets hurtigste. En kort polyfonisk melodi spilles gennem alle højttalerne, efterfulgt af nogle hurtige pulse, og i løbet af sekunder er korrektionen færdig. Receiveren ramte lidt ved siden af på afstanden til subwooferen, og så er det rart, at den ikke slukker for lyden, når vi går ind i menuen for at justere. En lille efterjustering, og alt sidder, som det skal.

Skærmmenuen er meget overskuelig, og receiveren er nem at bruge. Det eneste, vi savner, er en separat Pure Direct-knap på fjernbetjeningen, som vi foretrækker til musiklytning i stereo.

Sonys SongPal-app bruges kun til streaming. Den streamer filer via DLNA og afspiller internetradio, og andre apps såsom YouTube åbnes via SongPal og streames trådløst til receiveren. Alt, hvad der ikke har med streaming at gøre, styres med den medfølgende fjernbetjening.

Konklusion
Sony har testens måske mest brugervenlige receiver. Den lyder også fremragende med klare, åbne dialoger og sangstemmer. Den har godt med kræfter, og det eneste, der mangler, er lidt mere opløsning i toppen af overtonerne. Receiveren kan lyde lidt hårdt med de forkerte højttalere og fortjener nogle højttalere, der er lidt til den varme side. Ellers er der ikke meget at udsætte på Sony STR-DN1050.

Små forskelle

Surround-receiverne i denne prisklasse er blevet så fintunede, at det er svært at høre forskel på dem. Udstyrslisten er også temmelig ens. Ingen er perfekt, men én skiller sig ud.

Efter at have testet fire receivere i prisklassen omkring 5.000 kroner sidder undertegnede tilbage med én tanke: Hvor er de ens! Ikke at de ikke har deres særegenheder – det har de, og som med alt andet kræver det tilvænning, før man har lært et produkt at kende ud og ind. Men hvis vi ser på funktionalitet og udstyr, er receiverne temmelig ens. Der er heller ikke meget, der adskiller dem rent lydmæssigt. Derfor er det fristende at sige: Køb den, du får det bedste tilbud på.

Den receiver, der skiller sig mest ud, hvad lyden angår, er Yamaha RX-V677. Den har lidt mere fokus på basrytmerne end de øvrige og dermed måske en højere underholdningsfaktor til actionfilm. Men den kan ikke helt følge med opad i toneområdet, så lydbilledet kan opleves som lidt svulstigt. Forskellen i forhold til de andre er subtil, men hørbar.

De tre andre receivere har en mere ens klangbalance og hælder mod det neutrale. De lyder alle sammen åbent og klart, og de har alle sammen muskler nok til at varte op med underholdende film- og musikoplevelser.

Udstyrslisten er meget ens på alle receiverne. Alle har trådløs Wi-Fi-forbindelse og DLNA-streaming, og alle har Spotify Connect. Alle bortset fra Onkyo har også Apple AirPlay. Sony STR-DN1050 kan desuden spille højopløste DSD-filer.

Ingen af de fire receivere er perfekt, og derfor får ingen af dem seks stjerner. Men de giver alle så gode film- og musikoplevelser, at vi ikke savner biografsalen. De indfrier dermed håbet om at komme tæt nok på 10.000-12.000 kroners receivere rent underholdningsmæssigt, og de er alle sammen gode nok til at få fem stjerner. Tilgiv os derfor, at det ikke er lykkedes at skelne dem bedre fra hinanden.

Det ville være uretfærdigt at give en receiver fire stjerner, bare fordi man ikke selv kan lide en funktion, som andre måske vil elske. F.eks. er Pioneer VSX-929 nok den receiver, det tager længst tid at blive fortrolig med, men den har også mange funktioner.

Det, der gør, at Onkyo TX-NR636 skiller sig ud som vinder, er at den både indfrier ligesom alle de andre og har Dolby Atmos oveni. Og hvis HDCP 2.2 bliver et krav for at kunne afspille fremtidige Hollywood-film i 4K UHD-format, så understøtter den også det.

Pioneer VSX-924
Denne vellydende receiver har flere funktioner, end du nogensinde får brug for.
Onkyo TX-NR636
Onkyo varter op med et stort og luftigt lydbillede. Det er også den eneste i klassen med surround-formatet Dolby Atmos.
Yamaha RX-V677
Yamaha har altid ment, at det er sjovere med flere muskler i hjemmebiografen. I dette tilfælde mangler der bare en lidt mere delikat hånd.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.