Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Targus Universal Dock USB-C 4K

Genial på pc men skuffer på Mac

Driver-problemer på Mac gør en ellers genial dims lidt besværlig.

Skrevet af / 12/09/2018 - 11:21
Targus Universal Dock USB-C 4K
Mikael Hansen

Med en bærbar som det primære arbejdsredskab kan pladsen på tastatur og skærm en gang imellem blive for trang. Tiden med store, stationære arbejdsstationer er måske forbi, men det er nu alligevel stadig rart at blæse ting op i et større format og få adgang til et rigtigt keyboard samt en god gammeldags mus. Det er naturligvis muligt, og en god løsning hertil kan være en såkaldt docking-station, hvor maskinen forbindes til det hele med et enkelt stik.

Hvor denne type produkter tidligere primært var at finde i åbne kontorlandskaber, er de nu også rykket ind hjemmekontorerne og gør det muligt at få et smart og minimalistisk setup uden for meget kabelrod.

Den lille dock fylder ikke meget på skrivebordet. Foto: Targus

USB-C er kongen

Den primære årsag til det minimalistiske setup er USB-C-porten. Ikke alene er den lynende hurtig, du kan også lade din bærbare op og slipper herved for at flytte rundt på strømforsyningen hele tiden.

Hvad hastigheden angår, er USB-C igen en vaskeægte “game changer”. Skønt der findes docking-stationer derude med USB 3.0, som kan trække et billede i 4K på en ekstern monitor, lider disse af en alvorlig mangel. Båndbredden rækker kun til et signal på 30 Hz, eller hvad der svarer til 30 billeder i sekundet. Det er mildt sagt ikke behageligt at se på. Med USB-C går det nu hurtigt nok til at producere hele 60 billeder i sekundet, så billeder fremstår helt uden hosten og hakken grundet en for lav opdateringshastighed.

Kraft nok til to skærme i 4K

Modellen fra Targus er “nyeste skud på stammen” – den udkom i slutningen af 2017 – og et godt eksempel på en moderne USB-C-dock, der lover høj ydelse og ikke mindst en høj opløsning. USB-C docking-stationer med 4K-opløsning har ganske vist været standard et stykke tid, men det smarte ved netop denne er, at den kan drive ikke bare én, men hele to på samme tid. Her er med andre ord lagt op til det helt vilde 4K-setup med flere monitors på rad og række.

Monitorerne forbindes til docken via enten DisplayPort eller HDMI. Der er naturligvis to af hver. Du får desuden hele fire USB 3.0-porte, hvoraf den ene egner sig til hurtig opladning, samt en ekstra USB-C-port, indgang til internet og udgang til headset. Hvad mere kan man ønske sig?

Af ind- og ud-gange er der alt hvad du behøver. Foto: Targus

Nem opsætning

Det giver næsten sig selv, men der er ikke meget hokuspokus i at installere en docking-station. Sæt strøm til, USB-C-kabel fra bagsiden og ind i din laptop, og installér nu driverne på maskinen. Docken understøtter de fleste enheder, så du kan bruge både pc, Mac, Chromebooks og Android-enheder. Har du en maskine uden USB-C, følger der et adapterkabel til almindelig USB-A med i æsken.

De mange USB-porte gør det let at tilslutte alt dit grej, og efter en genstart af maskinen er du kørende. Gummibelægningen på toppen af docken gør den til et fint sted at have din laptop stående, og du kan herved stadig bruge skærmen på denne, hvis du blot ønsker at udvide skrivebordet til de eksterne monitors.

Problemer på Mac

Som nævnt fungerer docken med en lang række platforme, hvoraf jeg naturligvis har prøvet de vigtigste af. I Windows 10 kørte det hele som smurt, og der var ingen problemer at spore. Desværre gik det ikke helt så let på Mac. Da jeg først satte maskinen til, blev billedet ikke korrekt overført. Formatet var helt forkert, og jeg kunne ikke få den til at fylde skærmen ud.

Lidt roden rundt i indstillingerne gjorde ikke den store forskel, og først da jeg kiggede nærmere på producenten af det indbyggede chipsets hjemmeside, blev jeg klogere. Som mange lignende producenter benytter Targus et chipset fra firmaet DisplayLink. Det er med andre ord dem, der har det primære ansvar for produktets funktionalitet.

Desværre taler den nyeste version af Mac og DisplayLinks drivere ikke så godt sammen, hvilket betyder, at skaleringen og opløsningen på de eksterne skærme ikke virker ordentligt under Mac OS. Det er mildt sagt pisseirriterende. DisplayLink decideret fraråder folk at installere Mac Os version 10.13.4 eller senere. Det hjalp ikke mig så meget, idet jeg allerede sad på 10.13.4, da jeg fik docken ind til test.

Ud over problemerne med opløsningen oplever jeg desuden små grafiske fejl i signalet, hvilket især bliver tydeligt i Word, hvor bogstaver klumper sammen visse steder på skærmen. Jeg håber inderligt, at DisplayLink snart får løst disse problemer, da det indtil nu betyder, at jeg ser mig nødsaget til at bruge en ekstra dock sat til docking-stationen via USB-C for at få et HDMI-signal ud. Det er ret fjollet.

Foto: Targus

Konklusion

Targus Universal USB-C 4K Docking Station og lignende produkter er et must, hvis man som undertegnede har hjemmekontor og fra tid til anden har behov for at få blæst Excel-ark og Word-dokumenter op i et større format. At det samtidig kan ordnes med et enkelt kabel, er helt genialt, og med USB-C er dette endelig blevet muligt, uden at det går ud over hastigheden.

Modellen her udmærker sig ved at kunne drive hele to 4K-skærme på samme tid. Desværre er der problemer med driverne på Mac, hvilket trækker lidt ned på et ellers ganske positiv indtryk.

Karakter
Targus Universal Dock USB-C 4K
Premium

Home mener

Et enkelt stik fra den bærbare til docken, og du har nu adgang til storskærm, mus, keyboard, og hvad du ellers bruger. Det er smart. Driver-problemerne gør desværre oplevelsen på Mac ganske frustrerende. Se så at få det løst!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top