BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 3 superzoomkameraer

Feriekameraer med superzoom

Køb et superzoomkamera, hvis du vil have et lille kamera med meget zoom. Så får du også langt bedre billeder end med mobilen.

Du har nok oplevet, at mobilkameraet ikke slår til. Billederne bliver ofte grumsede, af og til uskarpe, og hvis motivet er for langt væk, zoomer man ind – bare for at konstatere, at de blev endnu mere grumsede.

De fleste nyere smartphones tager gode billeder, bevares, men de kan ikke zoome ordentligt, og billedkvaliteten halter bagefter kvaliteten fra et rigtigt kamera. Selv et lille, billigt kamera kan give bedre billeder. Alligevel foretrækker de fleste at bruge mobilen, simpelthen fordi man altid har den med – og som man siger: Det bedste kamera er det, du har med dig.

Men der er mange situationer, hvor en zoom giver langt bedre billeder. Hvis du vil fotografere podens første cykeltur uden støttehjul, en vens forsøg på at lave en salto fra timetervippen eller et dyr et stykke væk, kommer du bogstavelig talt længere med 30x zoom.

De kameraer, vi tester her – såkaldte superzoomkameraer – dækker et meget større område, end mobilen kan. De er simpelthen mere anvendelige. Med et let tryk på knappen kan man zoome ud til en bredere billedvinkel for at fotografere landskaber eller bygninger, eller få alle med på holdbilledet. Og lige så hurtigt zoome ind for at fange motiver langt væk, f.eks. datterens mål i fodbold-cuppen eller en ørn på en gren i det fjerne.

En anden fordel ved disse kameraer er meget bedre billedkvalitet i situationer, hvor mobilkameraet ikke slår til.

 

Superzoom

Hvor de fleste kameraer har to eller tre gange zoom, har de heftigste superzoomkameraer mindst 30x zoom. De dækker som regel området fra 24 mm vidvinkel til 720 mm ekstrem tele. Det er lige så kraftig tele, som du ser sportsfotografer bruge, når de skal tage billeder af f.eks. atletik eller fodboldkampe.

Tag f.eks. et typisk feriebillede af en person foran en historisk bygning. På 24 mm vidvinkel får man hele bygningen med på billedet. Når man zoomer ind til 720 mm brændvidde, kan man tage et billede af den ørering, vedkommende har på.

Så meget zoom har også sine ulemper. De tre, vi tester her – fra Canon, Sony og Panasonic – har alle sammen meget større billedsensorer end et mobilkamera. Alligevel er de langt mindre end billedsensoren i et systemkamera og kan ikke fange nær så meget lys.

Jo mindre billedfladen på billedsensoren er, jo mere støj og grums kommer der på billederne, især i svagt lys. Med moderat lysstyrke (største blændeåbning) oveni vil kameraet prøve at skrue op for lysfølsomheden (ISO), for at lukkertiden ikke skal blive så lang, så billederne bliver uskarpe.

Kameraerne kan kompensere med aktiv billedstabilisering og avanceret billedprocessering, men det er ikke til at komme uden om, at billedkvaliteten ikke er lige så god som med et spejlreflekskamera.

De tre kameraer i testen er næsten identiske, hvis man ser på specifikationerne. De har lige store billedsensorer – omkring 20 megapixel – og er små nok til at kunne være i en lomme. Men der er nogle forskelle mellem de tre, som ikke er helt uvæsentlige.

Canon PowerShot SX720 HS er det eneste kamera i testen med hele 40x zoom – temmelig ekstremt for et så lille kamera. Det betyder, at hvor de andre strækker sig til 720 mm, går Canon-kameraet helt til 960 mm. Næsten 1000 mm brændvidde. Sådan et objektiv ville koste flere hundrede tusind kroner, hvis det var lavet til et spejlreflekskamera. Her koster det under 3.000 kroner.

Panasonic TZ80 er testens største kamera og det eneste, der kombinerer elektronisk søger med touch-skærm. Ligesom Sony-kameraet har det 30x zoom, men her får man 4K-video og 4K-stillbilleder oveni. Det har en praktisk indstillingsring omkring zoomobjektivet, som kan programmeres til forskellige funktioner.

Sony HX90V, ligeledes med 30x zoom og indstillingsring omkring objektivet, er testens mindste kamera. Det er også det eneste i testen med vipbar skærm og opklappelig OLED-søger. Her får man desuden GPS-logging, der mærker billederne med det sted, de blev taget, hvilket gør det nemmere at finde rundt i feriebillederne.

De tre kameraer har lige stor billedsensor på 1/2,3 tomme, hvor billedfladen er større end på de mest almindelige kompaktkameraer og langt større end på mobilkameraer. Det giver bedre billedkvalitet, især i svagt lys.

Som referencekamera har vi valgt Panasonic Lumix TZ100, der er det bedste kompaktkamera med meget zoom. Det har en større 1 tommes billedsensor og mere lysstærk optik med 10x zoom, som giver endnu bedre billedkvalitet.

Alle opgivne priser er baseret på gennemsnitlige markedspriser i april 2016.

 

Testkriterier og karakterer

Alle kameraerne har været igennem den samme tjekliste. Gribevenlighed, hvor god adgang der er til de vigtigste funktioner, responstid, fokushastighed og præcision. Kvaliteten af kamera, skærm og optik er også vurderet nøje.

Testbilleder blev taget i vores faste opsætning af testplancher og farvekort under kontrollerede lysforhold. De dannede grundlag for tjek af skarphed, opløsning, optisk kvalitet, farvegengivelse og billedstøj. Kvaliteten af stillbilleder og video-optagelser blev vurderet på en kalibreret 27 tommers iMac og et 65 tommers Panasonic AX900 4K-tv.

Karaktererne er givet efter en samlet vurdering af egenskaber, hvor billedkvaliteten vejer tungest. Brugervenlighed, funktionalitet, kvalitetsindtryk og ydelse udgør de andre elementer, som den samlede vurdering er baseret på. Der er ikke lagt vægt på videokvaliteten i karaktergivningen.

Det dyreste er bedst

Det mest anvendelige kamera i testen kommer fra Panasonic.

Lyd & Billede mener

Lynhurtigt og praktisk rejsekamera med søger, touch-skærm og 4K-video til at forevige ferien med.
Dyrere end de andre, og der ses grums på billeder taget i svagt lys ved høj ISO.
 • Type: 18 MP kompaktkamera med 1/2,3" billedsensor
 • Optik: 24-720 mm f/3.3-6.4, 30x zoom
 • Skærm: 7,6 cm LCD touch, 1 mio. billedpunkter
 • Søger: 1,16 MP LCD
 • Højdepunkter: Wi-Fi, 10 fps, billedstabilisering, råformat, 4K-video, elektronisk lukker ned til 1/16.000 s.
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3999 kr

Med indbygget elektronisk søger, touch-skærm og indstillingsring omkring objektivet er Panasonic TZ80 det mest brugervenlige kamera i testen. Læg hertil en lynhurtig skudtakt på 10 fps og 4K-video, og man forstår, hvorfor Panasonics kamera koster lidt mere.

Men det er ikke alt. Kameraet har også Panasonics særlige 4K Photo-funktion, som giver mulighed for at gemme stillbilleder i 8,3 megapixel fra video-optagelser i 4K. Før pegefingeren hen over skærmen, til du finder dit favoritbillede fra video-streamen, og vælg Gem.

Lige så let er det at fokusere, efter at billedet er taget. Post Focus er måske ikke det fedeste ved kameraet, men det kan være praktisk at vælge, hvor billedet skal være skarpest, efter at det er taget.

 

Billedkvalitet

Entusiaster vil sætte pris på kameraets mulighed for at lagre råfiler til efterbehandling af billederne. Så kan man selv bestemme farvebalance, kontrast, skarphed og hvidbalance. Andre kan trygt overlade billedprocesseringen til kameraet, for det gør et godt stykke arbejde med støjreduktion, skarphed, farver og hvidbalance. Kontrasten er mere jævn og detaljeskarpheden højere på det dyrere TZ100, men her er der ikke de store forskelle mellem TZ80 og referencekameraet.

Det er der derimod på billedstøj. Panasonic-kameraet klarer sig bedre end Canon, og skæmmende billedstøj får man ikke, før kameraet passerer ISO 1600. Så falder skarpheden til gengæld også som en sten, og grums og farvestøj tager over, især på billeder taget i dårligt lys.

Med søger og touch-skærm er Panasonics kamera det mest brugervenlige. (Foto: Producent)
Med søger og touch-skærm er Panasonics kamera det mest brugervenlige. (Foto: Producent)

Konklusion

Den integrerede søger er lidt større, men meget skarpere end den på Sony-kameraet. Her kan flere af knapperne programmeres, så meget anvendte funktioner kan tages fra skærmmenuerne og hentes frem med et hurtigt knaptryk. Den fine touch-skærm kan ikke vippes eller vrides, men ellers er ergonomien på det lille kamera rigtig god.

Den integrerede billedstabilisering er den bedste i testen, og kameraet fokuserer som regel så hurtigt og præcist, at du sjældent får uskarpe billeder. Ikke uventet er videokvaliteten en klasse bedre end på Canons og Sonys kameraer, og det er næsten kun prisen, der giver os noget væsentligt at trække ned for.

Meget kamera for pengene

Sonys lille superzoomkamera kombinerer kraftig zoom med skarpe billeder til en favorabel pris.

Lyd & Billede mener

Skarpheden på tele, fin videokvalitet og indbygget søger gør Sony-kameraet til et godt rejsekamera.
Små knapper, grumsede billeder ved høj ISO og lavopløst søger.
 • Type: 18 MP kompaktkamera med 1/2,3" billedsensor
 • Optik: 24-720 mm f/3.5-6.4, 30x zoom
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Søger: 0,64 MP OLED
 • Højdepunkter: GPS, Wi-Fi, 10 fps, billedstabilisering, vipbar skærm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3350 kr

Sony er specialister i at lave små, lækre og funktionelle produkter. Her har de formået at klemme 30x zoom, vippeskærm og en opklappelig OLED-søger ind i det mindste superzoomkamera, vi har set i lang tid. Det har også GPS-logging af billederne, så de kan sorteres efter sted og ikke bare dato.

Ligesom de andre kameraer har det integreret billedstabilisering, så det er lettere at få skarpe billeder på fuld tele, og skudtakten er høj med 10 fps. Det har ikke 4K-video, men meget kapabel 1080p HD-video, der viste sig at være forbavsende skarp og støjfri.

 

Billedkvalitet

Det samme kan siges om stillbilledkvaliteten – til et vist punkt. Kameraets zoomobjektiv er det af de tre, der har den mest jævne skarphed ved alle brændvidder, og det med den bedste detaljeskarphed. Især på 720 mm tele. Farvegengivelsen er god, men farverne kan fremstå lidt for kraftige, og kontrasten i billederne kan blive lidt for meget. Så drukner detaljer i mørke områder.

Billedstøjen er meget bedre under kontrol, end vi har set på tidligere superzoomkameraer fra Sony, men også her må man regne med meget grums, når kameraet skruer ISO-følsomheden op over 1600. Især i svagt lys, hvor farvestøj tværer detaljer ud, og kornstøj dræber skarpheden.

Opklappelig søger og vipbar skærm. (Foto: Producent)
Opklappelig søger og vipbar skærm. (Foto: Producent)

Konklusion

Med høj skudtakt og præcis fokusering får man også skarpe billeder med Sony-kameraet. Som altid for kameraer med så lille billedsensor er der synlige begrænsninger på billedkvaliteten i dårligt lys ved høje ISO-indstillinger. Men ellers er billedkvaliteten lige så god som på Panasonic TZ80, omend ikke så god som på det dyrere TZ100, der har meget større billedsensor.

Knapperne er små, og søgeren er ikke lige så skarp som på Panasonic-kameraet. Men hvis man kan undvære touch-skærm og 4K-video, er Sonys kamera et godt køb og et klart bedre valg for de rejseglade end Canon-kameraet.

Canon PowerShot SX720 HS
Med 40x zoom og testens laveste pris er SX720 er en fristende mulighed.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Panasonic Lumix S5

  Vejl.pris 17990 kr Lumix S5 er Panasonics bedste allround-kamera

  Nikon Z5

  Vejl.pris 14690 kr Overkommelig indgangsbillet til full-frame

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.