Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony Cyber-shot DSC-QX10 og QX100

Verdens bedste mobilkameraer

Trådløs optik til mobilen gør, at du kan droppe kompaktkameraet.

Skrevet af / 02/01/2014 - 04:20
Sony Cyber-shot DSC-QX10 og QX100
Jonas Ekelund

Mobilkameraer er blevet betydelig bedre det seneste år med bedre optik og større sensorer. Men hvis man stiller lidt højere krav, er man stadig nødt til at slæbe rundt på et ordentligt kompaktkamera. Men selv om sådan et helt sikkert tager bedre billeder, er det også langt sværere at dele billederne på sociale netværk med det samme.

Sonys genistreg
Den smarte løsning på begge problemer er Sonys nye QX-kameraer. Det er ganske enkelt komplette kameraer uden skærm, hvor man i stedet bruger mobiltelefonen til at lave indstillinger og komponere billedet. Ud over optik og billedprocessor indeholder de batteri, hukommelseskortlæser og en sensor fra rigtige kompaktkameraer. Det mindre QX10 er dybest set et Cyber-shot DSC-WX200, og QX100-modellen er indvendig lig med prof-kompakten DSC-RX100M2.

Kameramodulerne kan man enten spænde fast på en valgfri mobil ved hjælp af en fjedrende klemme, eller man kan købe et særligt etui, der passer til Xperia Z serien. Kommunikationen med mobiltelefon sker via Wi-Fi, og hvis man har NFC-understøttelse, så er det bare at holde dem ind til hinanden for at parre dem. Ellers skal man forbinde dem manuelt med en kode. For at styre dem downloader man Sonys PlayMemories app, som findes til både Android og iOS.

I brug
Et problem med objektivkameraerne er, at det tager et stykke tid at starte dem op og forbinde dem til telefonen. Det betyder, at man går glip af spontane fotomuligheder. Her er både mobilkameraer og kompaktkameraer stadig hurtigere. Når man er i gang og fotograferer, så er det dog ikke noget stort problem at komme i gang fra hviletilstand. Men skal man skyde hele dagen, så skal man være opmærksom på, at det indbyggede batteri ikke er i samme klasse som et kompaktkameras.

Især med den større model bliver det let en smule tungt og ubalanceret at forsøge at holde på mobilen. Men en fed ting ved QX er, at man faktisk ikke behøver at spænde dem fast på mobilen. Eftersom de er trådløse, kan man holde dem i hånden og bruge virkelig sjove billedvinkler nedefra, over hovedet eller til selvportrætter. Eller hvorfor ikke sætte dem på et fast underlag for at få virkelig stabile og skarpe billeder? Suverænt til time-lapse serier eller omhyggeligt komponerede billeder.

DSC-QX10-1 QX10_Front-1200 QX10_Main1-1200 QX10_White_Main1-1200 QX10_White_Right-1200 QX100_Left_OFF-1200 QX100_Main1-1200
<
>

At komponere billedet med kamera-app’en kan undertiden være en smule frustrerende, når søgerbilledet indimellem halter bagefter. Men som regel fungerer det rigtig godt. Man kan vælge, om man vil tage stillbilleder eller optage korte videoklip. Indstillingsmulighederne er dog meget begrænsede. Man kan vælge imellem to intelligente autotilstande – program, hvor man kan justere eksponeringskompensation, og blændeprioritet, hvor man kan også kan ændre blænde. Men man kan ikke indstille eksponeringstid eller lysfølsomhed.

Opløsning og billedformat kan indstilles fra et lavopløst kvadratisk billede, der er velegnet til Instagram, og op til højopløste billeder i 3:2, 4:3 eller 16:9 format. De billeder, der tages, gemmes dels på microSD-kort og dels i en lavopløst kopi på telefonen. De kan således umiddelbart lægges ud på sociale netværk. Hvis man skal tage mange billeder, er det lidt irriterende at vente på kopieringen, og det påvirker til en vis grad også batterilevetiden.

Billedkvalitet
Den større model tager i princippet lige så fremragende billeder som det anbefalede prof-kompakt RX100M2: Rigtig godt i svagt lys, fremragende farver og kontrast samt utrolige detaljer. Læs testen i Lyd & Billede #10/2013 for en mere detaljeret gennemgang. Men mærkeligt nok kan man ikke få råfiler ud af kameraet. Det begrænser mulighederne for efterbehandling derhjemme væsentligt.

QX10 er et mere traditionel kompaktkamera, og billedkvaliteten er ikke så imponerende. Især i svagt lys er der en del støj. Skarpheden er dog god, og man får ingen større forvrængning på hverken vidvinkel eller tele. Farvegengivelsen er absolut acceptabel, og vi så ingen kromatisk aberration. Hvis man sammenligner med billeder taget med mobilkameraet, så kvaliteten er selvfølgelig i en helt anden liga.

Konklusion
Billedkvaliteten udklasserer mobilen og er på niveau med tilsvarende kompaktkameraer. Det er sjovt at holde objektivet i hånden for at få kreative kameravinkler, men det går langsomt at tage billeder med de to moduler, og vi savner muligheden for at lave indstillinger selv. QX10 har den bedste vidvinkel og et betydelig større zoomområde, hvilket gør det til et bedre hverdagskamera. QX100 har overlegen billedkvalitet, men kort zoom.

Desværre er de begge mere sjove end praktiske alternativer til et rigtigt kamera.

Lyd & Billede mener

Meget bedre end mobilkameraet Let at være kreativ Godt zoomområde Langsom opstart Begrænset batteritid

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top