data-srcset
Samsung NX30

Samsung NX30

Med en praktisk elektronisk søger og den bedste skærm, vi har set, er Samsung NX30 et fristende alternativ til spejlrefleks.

Rigtig god billedkvalitet, fremragende touch-skærm og god brugervenlighed.
Skuffende søger og byggekvalitet i forhold til prisklassen får os til at synes, at Samsung må kunne gøre det bedre næste gang.
Bedste priser

Nogle gennemtænkte greb var alt, hvad der skulle til for at gøre forgængeren NX20 til et meget bedre kamera. Med NX30 har Samsung skabt en kompetent udfordrer blandt systemkameraer for viderekomne, men ikke alle ændringer er lige vellykkede.
Kameraet er i bund og grund et NX20 med 20 megapixel billedsensor og processor fra det næsten perfekte NX300. Et kamera, vi kårede som Årets Kompakte Systemkamera i 2013, fordi billedkvaliteten er fremragende. Det er den også fra NX30, men her får man flere funktioner og praktiske tilføjelser, såsom indbygget elektronisk søger.

Den elektroniske søger er unik, fordi den kan trækkes ud og vippes op, når man holder kameraet i brysthøjde. Om det nu er, fordi man filmer i stærkt sollys og synes, at søgeren er lettere at se end skærmen, eller fordi man fotograferer fra et lavere perspektiv. Uanset hvad, så er den praktisk, men kvaliteten er så som så. Trods en rigtig god opløsning på 2,36 megapixel.
At den er i 16:9 og ikke 3:2 format, er til at leve med, men farverne er langt fra virkeligheden, og den har ikke samme organiske og naturlige gengivelse som de tilsvarende søgere på Fujifilm X-T1 og Olympus E-M1.

Knivskarp touch-skærm
Men den vipbare touch-skærm holder meget høj kvalitet. Den anvender et AMOLED-panel, der har et udvidet farvespektrum i forhold til konventionelle LCD-skærme samt 1 megapixel opløsning. Farvegengivelse, skarphed og kontrast er det bedste, vi har set hidtil, og skærmen er berøringsfølsom, så man både kan fokusere og tage billeder med fingeren.

Ligesom NX300 har NX30 indbygget Wi-Fi med NFC for nem trådløs kobling til smartphones og tablets. Men her får man også mulighed for at bruge kameraet som overvågningskamera. F.eks. i børneværelset. Dertil skal man bruge Samsungs kamera-app og koble kamera og mobil; så kan man se barnet på sin mobilskærm i et andet rum i huset.

Det forbedrede gummierede håndgreb foran og gummifeltet bagpå giver et perfekt greb, og kameraet balancerer godt i hånden. Det er også mindre end samtlige spejlreflekskameraer fra Canon og Nikon, såsom EOS 70D og D7100, men stiller heller ikke op i samme kvalitetsklasse. Kvalitetsfølelsen er ikke lige så gedigen på NX30, der f.eks. ikke har Olympus OM-D E-M5’s vejrtætning eller funktionsniveau.

Lige ved og næsten
Det er ikke muligt at bruge skærmen som indstillingsskærm, mens man bruger søgeren; her er det enten-eller. Og hvorfor er der kun ét indstillingshjul? I denne klasse bør der være to, så man kan programmere en foretrukken funktion som hurtigindstilling på hvert hjul. F.eks. blænde på det forreste hjul og ISO eller eksponeringskompensation på det andet. Det er ikke muligt på NX30.

Bortset fra det er kameraet overskueligt og let at betjene. Touch-skærmen er praktisk, og iFN-knappen på objektivet tryller en genvejsmenu frem med hurtig adgang til de vigtigste indstillinger, f.eks. blænde, ISO, eksponeringskompensation, hvidbalance eller elektronisk zoom. Den kan også tilpasses, hvis man foretrækker at have andre funktioner tilgængelige på iFn-knappen.
Et tryk på Fn-knappen på bagsiden åbner en skærmmenu med yderligere funktioner, og tilsammen gør de NX30 til et kamera, der er forholdsvis hurtigt og nemt i brug. Selv for nybegyndere.

annonce

Fotografen kan vælge lysmålingsmetode direkte, indstille intervalfotografering, styre separate blitz trådløst, fokusere manuelt ved hjælp af fokusmarkering (peaking) og skyde billedserier med en hastighed på op til 9 billeder i sekundet.

annonce

Billedkvalitet
Billederne fra NX30 ligner billederne fra NX300 til forveksling. De holder med andre ord meget høj kvalitet. Man vil se billedstøj fra ISO 3200 – mere end fra f.eks. Nikon D7100 – og noget jpeg-processering, der fører til udvasket detaljeskarphed, men i det store og hele har kameraet god kontrol over billedstøj.

Detaljeskarpheden er ellers fremragende, kun skæmmet af Samsung-zoomens faldende hjørneskarphed på de største blænder. Fra ISO 6400 er farvestøjen virkelig synlig, og op mod ISO 25.600 bliver billederne meget grovkornede. Så Samsungs begrænsning af auto-ISO til 3200 er åbenbart ikke tilfældig.

Farvegengivelse, kontrast og billeddynamik er rigtig god over hele linjen, og ligesom på NX300 er den mest alvorlige afvigelse, at der er synlig optisk forvrængning og vignettering fra den medfølgende 18-55 mm zoom. Det kan der dog til dels kompenseres for i kameraets menuer.

Sympatisk nok får man en Adobe Lightroom 5 licens sammen med kameraet. Hvilket er en kæmpe fordel ved NX300, for Lightroom er lysår bedre og langt mere fleksibelt end den software, der følger med konkurrerende systemkameraer.

annonce

Konklusion
Man sidder tilbage med en følelse af, at Samsung godt kunne have gjort sig lidt mere umage. Et ekstra kontrolhjul, vejrtætning, valgbar skærmmenu og en bedre kalibreret søger er ikke for meget forlangt i denne prisklasse. På den anden side er billedkvaliteten i top, det samme er den generelle brugervenlighed – især grebet – og Samsungs forbedrede menusystem og iFN-menuerne er en fornøjelse at bruge.
NX30 møder dog hård konkurrence og er nok bedre egnet til nybegyndere med ambitioner end viderekomne fotografer.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log indfor at læse videre.

Test-abonnement
3 uger for 3 kr
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Type: Kompakt systemkamera med 20,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk: 18-55mm zoom (tils. 27-82mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
 • Skjerm: 7,6 cm AMOLED, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkter: Vippbar elektronisk søker og skjerm, hybrid AF, 9 bilder/s, Wi-fi med NFC, Lightroom 5 lisens
 • Pris: 9.000 kr m 18-55mm OIS III

Pris

9000 ,-

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Samsung NX30

   data-srcset

  Nikons bedste allround-spejlrefleks

  Man behøver ikke at være traditionalist for at sætte pris på funktionerne i Nikons nye fuldblods spejlreflekskamera.

  (Foto: Canon)

  Canons billigste full-frame spejlrefleks er fuld af kompromiser, men lykkes med det vigtigste.

  (Foto: Nikon)

  Et kamera, der er godt til alting, er utopi, men Nikon D850 kommer meget tæt på.

  Vejrtætnet kamerahus med store indstillingshjul, som man kan betjene med handsker på.

  Pentax beviser, at man ikke har brug for et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon for at få fantastiske billeder.

  (Foto: Nikon)

  Nikon viser, at det kan betale sig at blive ved med det, man er bedst til.

  Foto: Canon

  Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

  (Foto: Producent)

  Har du brug for 20x zoom og skarp 4K-video? Så har Panasonic det kamera, du leder efter.

  (Foto: Producent)

  Canons hurtigste kamera passer til krævende brug og kræsne actionfotografer som hånd i handske.

  (Foto: Producent)

  Dette kamera er bestemt ikke for alle, men dem, der har brug for sådan et, vil sætte pris på egenskaberne.

  (Foto: Producent)

  For mærketro entusiaster med en tyk tegnebog og høje krav til billedkvaliteten er det svært at gå galt i byen med Canon EOS 80D.

   data-srcset

  Hvis du vil have spejlrefleks, findes der et godt alternativ til Canon og Nikon.

   data-srcset

  Her er kameraet, der mere end fordobler opløsningen, når du har brug for det.