TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST: Ricoh GR IIIx

Det perfekte lommekamera

Ricoh GR IIIx får nyt objektiv, som ikke gør den allerede fremragende billedkvalitet til skamme.

Karakter
Ricoh GR IIIx
forfatter
Publiceret 22/10/2021 - 14:50
Lyd & Billede mener
Ultraskarp 40 mm med hurtig autofokus. Perfekt billedkvalitet med nydelig farvegengivelse og høj detaljeopløsning. Meget kompakt og smidigt.
Træg lagring, kun HD-video og meget begrænset batteritid.
Specifikationer
 • Type: 24 Mp kompaktkamera med CMOS billedsensor i APS-C-format
 • Optik: 26,1 mm f/2.8 (tilsv. 40 mm)
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
 • Søger: Ekstraudstyr
 • Serieoptagelse: 4 fps
 • Video: 1080 HD, 60/30/24 fps
 • Tilkoblinger: USB-C
 • Trådløs: Bluetooth, Wi-Fi
 • Lagring: SD-kortplads m. UHS-I, 2 GB internt
 • Batteritid CIPA: 200 billeder, USB-opladning
 • Mål/vægt: 109 x 62 x 35 mm/262 g
 • Højdepunkter: Pegeskærm, blitzsko, 4-trins billedstabilisator, 12 cm makro, 80-102.400 ISO
 • Web: focusnordic.dk

Den legendariske krigsfotograf Robert Capa skal engang have sagt: – Hvis dine billeder ikke er gode nok, er du ikke tæt nok på.

Eftersom det angiveligt blev sagt, dengang en 50 mm var standard på de fleste kameraer, kan man kun gisne om, hvor tæt på Capa stod, da han tog de berømte billeder fra D-dagen 6. juni i 1944.

I mere moderne tid kan man overføre Capas råd til dokumentarfotografiet, gadefoto eller bare generel fotografering, hvad enten værktøjet er mobilen eller et kamera.

Som Ricoh GR IIIx. Et meget spændende alternativ til både mobilen og andre kameraer, fordi det er lille, kompakt, smidigt og let at bruge.

Det er egentlig et kamera, vi har testet før, men x’et i navnet afslører, at vi denne gang taler om en variant af det aldeles fremragende GR III. Kameraet har den samme 24 Mp billedsensor i APS-C-format, men her er 28 mm f/2.8 skiftet ud med en ny 40 mm f/2.8. En brændvidde, som trækker motivet tættere på, og for dem, der ikke har brug for så meget vidvinkel, er GR IIIx i den forstand et alternativ til udgaven med 28 mm.

Fujifilm X100V er et andet af vores foretrukne kompaktkameraer, men det er større og dyrere end Ricoh-kameraet – som dog mangler søger.
Foto: Lasse Svendsen

Bortset fra det er det meste det samme, og alle, der har kendt Ricohs GR-serie siden begyndelsen – også de analoge med 35-film – vil føle sig hjemme her.

Nyt objektiv

Den nye 26,1 mm, som altså svarer til en 40 mm, er en ny konstruktion med centrallukker, ni blændelameller, to asfæriske linseelementer og et 2 trins ND-filter bagpå. Med makro aktiveret kan man fokusere ned til 12 cm, og kameraet har Ricohs Snap Focus. Med den kan man sætte fokus på 2,5 meter, blænde på 5.6, og så bliver billederne skarpe inden for et større område, uden at man må vente på kameraets autofokus.

Den er i øvrigt blevet lidt bedre, siden vi testede GR III.

Den nye GR 26.1 f/2.8 er skarpere end 28’eren på GR III.
Foto: Lasse Svendsen

Enkel betjening

Pegeskærmen bagpå er den samme. Den kan ikke vippes i nogen retninger, og kameraet har heller ikke indbygget søger. Der findes dog en separat optisk søger, GV-3, og en ny GT-2 telekonverter, som giver GR IIIx 75 mm brændvidde.

Et indstillingshjul foran og en ADJ-knap bagpå gør det til en leg at ændre en række indstillinger, mens man er på farten. Forskellige indstillingsvalg kan lagres i tre hukommelser, som er tilgængelige fra programhjulet, og Fn-knappen bagpå giver umiddelbar adgang til de mest brugte indstillinger.

Kameraet er lille, men har et højt funktionsniveau med mange muligheder for skræddersyning af funktionaliteten.
Foto: Lasse Svendsen

Billedkvalitet

Eftersom kameraet er baseret på et GR III, er video begrænset til 1080 HD, så vi vil hellere se på stillbilledkvaliteten. Og her er det store spørgsmål, om den nye 40 mm er lige så skarp som 28 mm på GR III. Det er den ikke, den er faktisk endnu bedre. Der er mindre vignettering og en jævnere skarphed ud i hjørnerne på f/2.8, og skarpheden er exceptionelt jævn fra blænde 4 til f/11.

Der er en vis linjefortegning, men ikke så meget som på vidvinklen på et GR III, og GR IIIx fokuserer desuden hurtigere. Den indbyggede 3 aksers billedstabilisator mærker man ikke så meget til, før lukkertiderne bliver længere. Her ser man også en vis billedstøj, i moderate mængder, og den er ikke så generende, før man passerer 6400 ISO.

Rioch GR IIIx makro Rioch GR IIIx f2_8 Rioch GR IIIx dynamic Rioch GR IIIx DOF
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Farvegengivelsen er jævn og velafbalanceret med fine toner og god definition. Kameraets billeddynamik ser som ventet rigtig godt ud, og de, der bruger RAW-filer (DNG), har meget at arbejde med i efterbehandlingen.

 Konklusion 

Ricoh GR IIIx er som håbet en drøm at fotografere med. 40 mm brændvidde er for mange mere anvendeligt end en 28 mm vidvinkel, og den har desuden mindre fortegning og en mere jævn skarphed. Kameraets autofokus virker hurtigere her, og dets handy format står ikke i vejen for de mange muligheder, fotografen har for kreativ udfoldelse. For de mange, som har brug for et lille kamera til rejser, gadefoto eller allround, er Ricoh GR IIIx et af de bedste kameraer. Men husk et ekstra batteri, for batteritiden er ikke noget at prale af.

Ricoh GR IIIx sniger sig let ned i lommen..
Foto: Lasse Svendsen

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysstærk supervidvinkel Med 18 mm brændvidde kan Panasonic Leica-objektivet fange endnu mere af motivet.
Avanceret minidrone flyver hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fuldvoksne funktioner, men er så lille, at den flyver under radaren på dronereglerne.
Professionelt kamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Lysstærk og forbedret Sony-zoom Lavere vægt og bedre ydelse er nøgleordene for Sony FE 24-70 mm F2.8 GM II.
Fem tips til bedre påskebilleder Den skarpe sol er ikke fotografens bedste ven. Her får du at vide, hvordan du undgår den og fire andre ting, der kan ødelægge dine billeder.
Leica lancerer sort Summicron 28 mm f/2 Laves i et lille antal med en forbedring, som man skal se nøje efter.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend