Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Pentax K-50

Stænksikkert spejlrefleks

Hvis du har brug for et robust vejrsikret systemkamera med fremragende billedkvalitet, så er Pentax K-50 svaret.

Skrevet af / 23/10/2013 - 05:48
Pentax K-50
Lasse Svendsen

Med så små ændringer er det let at tænke: If it ain’t broke, don’t fix it. For der var ikke meget galt med Pentax K-30. Måske med undtagelse af et lige lovlig frisk design, som gav delte meninger om, hvorvidt kameraet var grimt eller cool.

Efterfølgeren K-50 træder i K-30’s fodspor og lægger sig i det smørhul, hvor konkurrenterne hedder Canon EOS 700D og Nikon D5200. Med andre ord i prisklassen omkring 5.000 kroner, hvor vi finder godt udrustede spejlreflekser, som ofte giver mere kamera for pengene, end de dyrere modeller gør.

Pentax har næsten ikke lavet nogen ændringer af betydning på K-50. Ud over et mere konservativ design er billedprocesseringen forbedret, og kameraet har fået ISO 51.200 som højeste lysfølsomhed. Så kan man fotografere i næsten komplet mørke.

Vejrtætnet hus
Alt, hvad der var godt ved K-30, er videreført i K-50. Såsom klassens eneste kamerahus med integreret billedstabilisering og et stålchassis betrukket med slidstærkt polykarbonat, hvor åbninger, knapper og hjul er forseglet med gummipakninger mod støv, snavs og regn. Det gælder også den nye 18-55 mm f/3.5-5.6 WR zoom og 18-135 mm f/3.5-5.6 WR (7.000 kroner med K-50), som bl.a. forsegler åbningen omkring metalbajonetten med en O-ring.

Dermed er Pentax K-50 det smarteste valg, hvis du ofte er ude i dårligt vejr, når du fotograferer.

Billedsensoren er den samme, som vi har testet med et godt resultat i K-5 og K-30, dvs. en CMOS-sensor med 16 megapixel i almindeligt APS-C format, som understøtter 1080p HD-video. Ligesom K-30 mangler K-50 indgang til ekstern mikrofon og har kun monomikrofon integreret.

Skærmen er ikke berøringsfølsom og kan heller ikke vippes ud.
Skærmen er ikke berøringsfølsom og kan heller ikke vippes ud.

Masser af brugerfunktioner
Kameraet har mange muligheder for at skræddersy indstillingsvalg efter eget behov. Foretrukne indstillinger kan gemmes i hukommelsen og hentes frem med funktionsvælgeren på toppen. Kameraet er udstyret med Pentax’ unikke TAV-indstilling på funktionshjulet, hvor fotografen bestemmer blænde og lukkertid, mens kameraet justerer ISO-værdien, så du får korrekt eksponering.

Med 11 fokuspunkter og hjælpelys i dårlig belysning fungerer autofokussen rigtig godt under de fleste forhold. Men når man bruger skærmvisning – live view – bruger kameraet længere tid på at finde fokus, og ved video-optagelse må man enten fokusere manuelt eller trykke AF-knappen på bagsiden ind. Et tryk aktiverer fokus, men brummen fra motoren sniger ind på optagelserne.

K-50 er forholdsvis hurtigt på aftrækkeren, og med serieoptagelse på 6 billeder i sekundet er det det hurtigste kamera i mellemklassen.

Billedkvalitet
Der var ikke noget i vejen med billedkvaliteten fra ​​K-30, og det er der heller ikke med K-50. Den står sig rigtig godt i sammenligning med Nikon D5200 og især Canon EOS 700D, men er kun marginalt bedre ved høj ISO end K-30. Forskellen er altså ikke stor og egentlig ikke af betydning, da den knap nok er synlig på andet end testfotos.

I praksis betyder det, at billedstøjen er meget lav op til ISO 1600 og først bliver synlig ved ISO 3200, mens kornstøj øges markant fra ISO 6400. Da bliver farvestøjen også påtrængende. Sammenlignet med 700D er opløsning og detaljeskarphed ved høj ISO bedre med K-50, mens der ikke er meget forskel på K-50 og D5200.

Ligesom med K-30 er der meget billeddynamik til dem, der vil efterbehandle råfiler. Kameraet har flere valgmuligheder for justering af parametre som kontrast, farvemætning, farvetemperatur, skygger/højlys og skarphed i plus/minus fire trin, og man kan vælge at lade kameraet selv justere skygger og højlys.

Farvegengivelsen på ​​jpeg-billeder skuffer heller ikke med nydelige hudtoner og fin tonalitet. Det eneste, der trækker ned, er videoegenskaberne. Som er bedre på EOS 700D og D5200, der også har vridbar skærm og lydløs autofokus. Pentax-kameraet mangler kun velfungerende AF ved video-optagelse, og uden mikrofonindgang er det lidt bag efter konkurrenterne på dette område.

Men Pentax byder på et attraktivt udvalg af optik til K-50, bl.a. DA 16-50 mm f/2.8 og DA 50 mm f/1.4, som vi har rigtig gode erfaringer med på K5 og K-30, men også lysstærke objektiver med fast brændvidde, vejrtætnet optik og det smukke, pandekageflade 40 mm f/2.8.

Konklusion
Pentax K-50 er et kamera til aktive mennesker, der ofte færdes ude om vinteren og i regn og rusk om efteråret, og som gerne vil have et solidt spejlreflekskamera til al slags vejr. Billedkvaliteten står til topkarakter, og det samme gør byggekvaliteten på ​​kameraet, som er et af ​​de bedste køb i prisklassen.

Lyd & Billede mener

Høj opløsning og skarphed Solidt, vejrtætnet hus God brugervenlighed Fokushastighed ved live view Ingen mikrofonindgang

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Lyd & Billede
Scroll to Top