Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic Lumix GM1

Det sjoveste kamera

Her er et af de mindste og bedste systemkameraer, vi har testet – og helt sikkert det skæggeste at fotografere med.

Skrevet af / 30/01/2014 - 05:55
Panasonic Lumix GM1
Lasse Svendsen

Man kan nemt forveksle dette kamera med et helt almindeligt kompaktkamera. Men det er det ikke. Det vil sige: Lumix GM1 er bestemt kompakt, men det er et fuldblods systemkamera. Med prisbelønnet teknik indeni.

Kompaktkameraer har bittesmå billedsensorer, der giver store begrænsninger på billedkvaliteten. F.eks. i svagt lys. Desuden er man prisgivet det objektiv, der er fastmonteret på kameraet, og som sjældent er af topkvalitet.

Derfor foretrækker mange et systemkamera. Hvad enten det er et spejlrefleks eller et kompakt systemkamera som her. Så får man større fleksibilitet, meget bedre billedkvalitet samt udskiftelig optik.

Men også et meget større kamera.

Et kompaktkamera med udskiftelig optik kan måske lyde som et godt kompromis, men Pentax’ forsøg med Q-serien gav ikke smag efter mere, og på kompakter som Sony RX-100 II og Canon S120 kan man ikke udskifte objektivet.

Kameraet fås med begge disse objektiver til 9.000 kroner.
Kameraet fås med begge disse objektiver til 9.000 kroner.

Dette kamera opfylder derimod alle krav til et lille systemkamera med høj billedkvalitet. Panasonic Lumix GM1 er så lille, at man næsten kan skjule det bag et kreditkort. Men indeni har det samme 16 megapixel billedsensor og samme processor som det prisvindende Lumix GX7 – årets kompakte systemkamera 2013-2014.

Det er næsten som at sætte en Porsche-motor i en VW Polo.

Solidt kompakt
Der er altså ikke noget i vejen med billedkvaliteten, men hvad med brugervenligheden? Når kameraer bliver så små som her (det er mindre end 10 cm bredt), er der ikke meget tilbage at holde på. Panasonic laver et lille håndgreb i aluminium, der kan skrues på for at få et bedre greb, men det gør ikke de små knapper større.

Det føles dog godt i hånden, trods størrelsen. Kamerahuset er lavet af aluminium med et chassis af magnesiumholdigt letmetal. Det gør, at GM1 både er let og meget solidt. Det fås i sort, sølvgrå og en frisk orange. Hvid sælges kun på udvalgte markeder.

Orange er det nye sort.
Orange er det nye sort.

GM1 har naturligvis Wi-Fi til trådløs styring af kameraet og overførsel af billeder. Det har også en praktisk touch-skærm med skærmudløser (tryk på skærmen for at tage et billede), fokusmarkering på manuel fokus (peaking) og opklappelig blitz.

Og vigtigst af alt, så har det kvalitetsoptik. Panasonic siger, at den nye 12-32 mm zoom med optisk billedstabilisator, som følger med GM1, er deres bedste kitzoom. Vores test viser, at de har ret. Den lillebitte zoom er jævnt skarp over store dele af billedfladen, især på f/5.6 og f/8.0, med lidt lystab i hjørnerne eller fortegning.

Kameraet fås også i dobbeltkit med en Lumix G 20 mm f/1.7 og håndgrebet oveni. Da koster sættet – altså inklusive 12-32 mm zoomen – 9.000 kroner. Det er billigere end Lumix GX7, som ​​GM1 har arvet billedkvaliteten fra.

Billedkvalitet
For billedkvaliteten er uovertruffen. Som vi sagde i testen af ​​GX7, så er de eneste kompakte systemkameraer, der giver bedre detaljeopløsning, Sony NEX-7 med 24 megapixel (ved lav ISO) og Fujifilm X-E1 med 16 megapixel. Begge har større APS-C billedsensor og koster mere end GM1.

Billedstøjen bliver meget synlig ved ISO 12.800 og 25.600, men jpeg-billeder ser rigtig godt ud op til ISO 6400. Detaljeskarpheden er meget højt op til ISO 3200 og falder lidt fra ISO 6400, men er altså på sit bedste og mest støjfri ved ISO 3200.

Rigtig god støjreduktion ved ISO 12.800 …
Rigtig god støjreduktion ved ISO 12.800 …

Farvebalancen er som ventet noget nær perfekt, og videofilerne behøver man heller ikke at skamme sig over. De kan trygt vises frem på 60-tommeren, uden at man græmmes over den tekniske kvalitet.

Billedkvaliteten står ikke tilbage for de fleste spejlreflekskameraer med APS-C billedsensor fra Canon, Nikon, Sony og Pentax. Men Lumix GM1 er hurtigere på aftrækkeren, fordi det fokuserer hurtigere i godt lys, og er overlegent meget bedre på HD-video. Desuden kan det være i jakkelommen.

… men synlig kornstøj, når man studerer testbilledet nærmere.
… men synlig kornstøj, når man studerer testbilledet nærmere.

Kompetent lilleputkamera
Få kameraer har været så sjove at fotografere med. Man bliver simpelthen i godt humør af dette lille Panasonic-kamera, og endnu gladere, når man ser billedkvaliteten. Som er på højde med det bedste, jeg har set. Ingen andre kameraer leverer så god billedkvalitet i så lille et format. Og kun få har samme udvalg af optik – over 40 objektiver! – og tilbehør.

 

Panasonic Lumix GM1 er ikke perfekt, men det er ikke langt fra. Det er et kamera, som alle kan bruge og få flotte billeder med, også så vokser det med opgaven, når man bliver mere erfaren og stiller større krav.

Lyd & Billede mener

Det ligner et stykke legetøj, men det super lette Panasonic-kamera giver rå billedkvalitet og kan være i jakkelommen. Udskiftelig optik og touch-skærm gør det både praktisk og nemt i brug. GM1 er et kamera, der passer til alle, og en fest at tage billeder med. Små knapper og beskeden batteritid er de eneste skår i glæden, og så kunne vi godt have ønsket os mulighed for separat søger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Lyd & Billede
Scroll to Top