Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Olympus Stylus Tough TG-3

Det bedste hårdføre kamera

Olympus’ sejeste og mest robuste kameramodel er blevet mere praktisk og alsidig.

Skrevet af / 04/11/2014 - 06:00
Olympus Stylus Tough TG-3
Jonas Ekelund

Olympus Stylus Tough TG-3

Hårdføre kameraer er praktiske at have med på ferie, da man ikke behøver at være bange for, at de går i stykker, eller at det kommer sand i dem på stranden. Og hvis man vil snorkle, er de den eneste mulighed. Men problemet er, at det er så dyrt at gøre dem sikre, at de trods højere pris ikke tager bedre billeder end almindelige kompaktkameraer.

Indtil Tough TG-1 dukkede op i 2012. Det var det eneste kamera, der havde tilstrækkelig god optik og lysstyrke til at fungere under vand. Efterfølgeren Tough TG-2 kårede vi endda til årets bedste kompaktkamera sidste år.

Nu er Tough TG-3 kommet, og forventningerne er selvfølgelig skruet højt op. Optikken er den samme, men opløsning er øget fra 12 til 16 megapixel. Den nye billedprocessor skal give samme billedkvalitet, men også mulighed for hurtigere billedserier. Frem for alt har kameraet fået Wi-Fi, så man kan parre det med sin smartphone og overføre billeder eller fjernstyre kameraet. Mærkeligt nok har det også fået en skærm med lavere opløsning.

Tilbehør
Af et kompaktkamera at være findes der usædvanlig meget tilbehør. Med undervandshuset PT-056 kan man dykke helt ned til 45 meter. Mere usædvanligt er, at man kan sætte objektivkonvertere på, såsom FCON-T01 Fisheye eller TCON-T01 Tele.

Derudover er der selvfølgelig kameratasker, remme, silikonehylster og blitz. F.eks. undervandsblitzen UFL-1 og den nye ringblitz LG-1 til makrofotografering.

ID: 12039

I brug
Forfra ser TG-3 ud som forgængeren, men på bagsiden er der sket en del. Firevejsknappen er blevet mere afrundet, videoknappen er havnet ude i hjørnet, og zoomknappen er flyttet op ovenpå. Den har dog fået for lille slaglængde, så den er sværere at anvende end før. En fordel er, at det har givet plads til et større tommelfingergreb, så man får et fastere greb om kameraet. Det er især rart, når kameraet bliver vådt og glat.

At man kan forbinde kameraet til sin telefon, er mere praktisk, end det måske lyder. F.eks. gør muligheden for at uploade billederne til mobilen, at man ikke behøver at tage hukommelseskortet ud af et vådt kamera og risikere, at der kommer fugt ind i apparatet. Og det betyder, at man kan tage billeder, når man nedsænker kameraet i vand, og stadig se, hvad man sigter på. Kameraets skærm kan nemlig ikke vippes, hvilket ellers ville have løst det problem.

Billedkvalitet
Der er en række kreative muligheder med syv forskellige kunstfiltre og mulighed for at tage panoramabilleder og lave collager direkte i kameraet. Derudover er der – ud over programautomatik og blændeprioritet – 22 forskellige motivprogrammer, bl.a. fire til undervandsfotografering. Det sjoveste er nok mikroskop, hvor man kan gå helt ned til 1 cm fra motivet. Især med ringblitzen kan det give spektakulære billeder.

ID: 12022

Billederne har de samme egenskaber som fra forgængeren, da optikken er den samme. Der er ikke større fortegning eller lystab i hjørnerne igennem hele zoomområdet. Derimod mister man lidt skarphed ud mod kanterne. Farvegengivelsen er for det meste korrekt – også under vand, hvis man bruger det rigtige motivprogram.

I svag belysning klarer TG-3 sig godt takket være den lysstærke optik. Derimod er problemet med billedstøj desværre blevet værre med den nye, højere opløste billedsensor.

Konklusion
Blandt de hårdføre kameraer har Olympus’ topmodeller skilt sig ud fra mængden, og Tough TG-3 er ikke nogen undtagelse. Det fortsætter med at imponere med endnu bedre ydelse og bedre billedkvalitet end konkurrenterne.

Med muligheden for at fjernstyre kameraet fra mobilen er det også blevet lettere at bruge. Der er dog også ulemper. Skærmen er blevet dårligere, og den øgede opløsning betyder, at billederne får mere støj end fra forgængeren.

Lyd & Billede mener

Wi-Fi med smartphone-app har gjort kameraet lettere at bruge. Meget tilbehør, der gør det mere alsidigt end konkurrenterne. Billedkvalitet og lysfølsomhed er bedre end forventet for prisklassen. Skærmen har lige lovlig lav opløsning og kan være svær at se i sollys. Kameraet kan ikke gemme råfiler og mangler lukkerkontrol og manuelle indstillinger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Scroll to Top