Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro

Skarp zoom i praktisk format

Olympus’ kompakte vidvinkelzoom er langt mere anvendelig, end man skulle tro.

Skrevet af / 15/07/2021 - 12:00
Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro
Lasse Svendsen

Olympus-fotografer er godt stillet. De kan vælge mellem enormt mange objektiver, som dækker et bredt område fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele. Få andre producenter har et lige så bredt udvalg af optik, og med undtagelse af Panasonic er der ingen, der har et så stort udvalg af så kompakte objektiver.

Tag bare den nye vidvinkelzoom Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro. Den dækker området 16-50 mm, svarende til 35-fuldformat, og vejer godt 400 gram, hvilket er ganske usædvanligt for en vidvinkelzoom af denne type. De plejer at være meget større og tungere. Men fordi Olympus bruger en billedsensor med mindre billedflade, behøver objektiverne ikke at være så store. Billedcirklen er nemlig meget mindre end på et full-frame-kamera.

Dermed kan man lave en vidvinkelzoom som denne, der næsten kan være i lommen, og som dækker et bredt brændviddeområde. Det gør Olympus-zoomen mere anvendelig end de fleste vidvinkelzoomer.

Holder man sig til brændvidder i fuldformat, finder man hurtigt ud af, at de fleste vidvinkelzoomer stopper på 36 mm, og at en 16-36 mm eller tilsvarende er det mest almindelige.

En 16-50 mm zoom bliver ikke mere kompakt end denne. Foto: Lasse Svendsen

Her får man langt mere ud af de 14 ekstra millimeter i tele-enden, fordi det gør zoomen bedre egnet til f.eks. portrætter, da man kommer tættere på.

Olympus-zoomen er kun 89 mm lang, når den er slået sammen, og selv når man drejer zoomringen til 8 mm, er zoomen relativt kompakt. Lysstyrken på f/4.0 er ikke så kraftig, og der findes nok nogle – f.eks. astrofotografer – som går uden om 8-25 mm med f/4.0, fordi det ikke er en f/2.8. Men den vil så være større, tungere og frem for alt dyrere.*

Kan man leve med dét kompromis, får man en zoom, som bl.a. egner sig til landskab, rejser, gadefoto og bryllupsfotografering, og som er perfekt til video-optagelser.

* ED 7-14 mm F2.8 Pro er et alternativ, som koster ca. 3.000 kroner mere.

Billedstabilisering

Olympus-objektivet har godt nok ikke billedstabilisering, men det har stort set alle Olympus-kameraer, og Olympus er måske de bedste i hele fotoindustrien. I hvert fald til brændvidder som her, hvor kameraet kompenserer for bevægelser lynhurtigt og gnidningsløst. Sammen med en zoom som denne får man ganske enkelt en steadycam-lignende stabilisering, som er glimrende til video.

Så lang/kort er den på 8 mm brændvidde og manuel fokus. Foto: Lasse Svendsen

Zoomen er også vejrbestandig, bygget i solidt letmetal og leveres med solblænde. Den tilhører trods alt Olympus Pro-serien og har indbygget fokus-clutch, hvor man bare trækker fokusringen et hak tilbage for at fokusere manuelt. Så dukker der en fokusskala op, som er noget, vi savner på mange objektiver. Der findes også en programmérbar knap på siden.

Autofokus

Zoomen er hurtig, også på autofokus. Man kan fint følge bevægelige motiver – f.eks. på video – uden at bekymre sig om uskarpe bilder. Objektivets autofokus kan være lidt for hurtig i vendingen, når man fokuserer helt tæt på motivet, men er ellers upåklagelig.

Nærgrænsen er også utrolig god, og man kommer så tæt på som 23 cm (!), hvilket kan give nogle spektakulære effekter på for eksempel landskabsbilleder, men også hvis man vil gå rigtig tæt på motivet.

Fra autofokus til manuel fokus blot ved at dreje fokusringen et hak ned. Foto: Lasse Svendsen

Skarphed

På en vidvinkelzoom med så bred billedvinkel som her er der ofte synlige problemer med skarpheden på fuld blændeåbning. Olympus-zoomen er heller ikke perfekt i den disciplin. For selv om skarpheden jævnt hen er rigtig god, er der som ventet synligt fald i skarpheden i kanter og hjørner på 8 mm brændvidde og blænde f/4.0.

Vignettering og kromatisk aberration

Men der er næsten ingen fortegning, heller ikke på 8 mm, og den beskedne vignettering, man får særligt fra 8 til 14 mm, kan man let fjerne i efterbehandlingen af billederne. Objektivet er altså rigtig godt korrigeret, og der er ingen nævneværdige kromafejl. Det er heller ikke følsomt over for strølys eller modlys, og man kan uden bekymring skyde med solen foran sig.

Olympus 8-25 f4 Olympus 8-25 f4 25mm Olympus 8-25 8mm f4 top left corner
<
>
Det fremgår af testbilledet, at skarpheden falder lidt i hjørnene på dette udsnit, men der er utrolig lidt fortegning og vignettering på 8 mm brændvidde.

Bokeh

Med f4 som største blændeåbning (svarer til skarphedsdybden for f/8.0 på 35-fuldformat) forventer man ikke just smal skarphedsdybde eller fine bokeh-effekter. Men det får man faktisk her. Objektivet tegner bokeh så blødt, som man kan forvente af en f/4.0, og med den korte nærgrænse kan man let få smal skarphedsdybde, hvis man vælger 25 mm brændvidde.

Konklusion

Olympus 8-25 mm F4 Pro dækker et meget bredere område end normalt for en vidvinkelzoom og er derfor mere anvendelig end de fleste af dem. Det dyrere ED 7-14 mm F2.8 Pro rækker kun over 14-28 mm, men er et lidt skarpere objektiv med bedre lysstyrke. Det er bl.a. bedre egnet til astrofotografering.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm F2.8-4.0 placerer sig midtimellem, men heller ikke det er lige så anvendeligt, da det stopper på 36 mm. Det kan gøre Olympus 8-25 mm F4 Pro til det perfekte valg for mange.

Karakter
Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro
Premium

Lyd & Billede mener

Superkompakt og let med rigtig god skarphed. Strølys dæmpes godt, solidt bygget og vejrbestandig. Faldende skarphed i hjørnerne på 8 mm og f/4.0.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Lyd & Billede
Scroll to Top