TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro

Skarp zoom i praktisk format

Olympus’ kompakte vidvinkelzoom er langt mere anvendelig, end man skulle tro.

forfatter
Publiceret 15/07/2021 - 12:00
Karakter
Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro
L&B mener
Superkompakt og let med rigtig god skarphed. Strølys dæmpes godt, solidt bygget og vejrbestandig.
Faldende skarphed i hjørnerne på 8 mm og f/4.0.
Specifikationer
 • Type: Vidvinkelzoom
 • Brændvidde: 8-25 mm (svarende til 16-50 mm i 35-format)
 • Blænde: f/4.0-22
 • Fatning: MFT
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 23 cm
 • Filterdiameter: 72 mm
 • Linseelementer: 16 i alt, 10 grupper
 • Mål og vægt: Ø 77 x 89 mm / 411 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbestandigt
 • Web: olympus.dk
Vejl. pris 7.495Pr. 15/07/2021 Produktside

Olympus-fotografer er godt stillet. De kan vælge mellem enormt mange objektiver, som dækker et bredt område fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele. Få andre producenter har et lige så bredt udvalg af optik, og med undtagelse af Panasonic er der ingen, der har et så stort udvalg af så kompakte objektiver.

Tag bare den nye vidvinkelzoom Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4 Pro. Den dækker området 16-50 mm, svarende til 35-fuldformat, og vejer godt 400 gram, hvilket er ganske usædvanligt for en vidvinkelzoom af denne type. De plejer at være meget større og tungere. Men fordi Olympus bruger en billedsensor med mindre billedflade, behøver objektiverne ikke at være så store. Billedcirklen er nemlig meget mindre end på et full-frame-kamera.

Dermed kan man lave en vidvinkelzoom som denne, der næsten kan være i lommen, og som dækker et bredt brændviddeområde. Det gør Olympus-zoomen mere anvendelig end de fleste vidvinkelzoomer.

Holder man sig til brændvidder i fuldformat, finder man hurtigt ud af, at de fleste vidvinkelzoomer stopper på 36 mm, og at en 16-36 mm eller tilsvarende er det mest almindelige.

En 16-50 mm zoom bliver ikke mere kompakt end denne. Foto: Lasse Svendsen

Her får man langt mere ud af de 14 ekstra millimeter i tele-enden, fordi det gør zoomen bedre egnet til f.eks. portrætter, da man kommer tættere på.

Olympus-zoomen er kun 89 mm lang, når den er slået sammen, og selv når man drejer zoomringen til 8 mm, er zoomen relativt kompakt. Lysstyrken på f/4.0 er ikke så kraftig, og der findes nok nogle – f.eks. astrofotografer – som går uden om 8-25 mm med f/4.0, fordi det ikke er en f/2.8. Men den vil så være større, tungere og frem for alt dyrere.*

Kan man leve med dét kompromis, får man en zoom, som bl.a. egner sig til landskab, rejser, gadefoto og bryllupsfotografering, og som er perfekt til video-optagelser.

* ED 7-14 mm F2.8 Pro er et alternativ, som koster ca. 3.000 kroner mere.

Billedstabilisering

Olympus-objektivet har godt nok ikke billedstabilisering, men det har stort set alle Olympus-kameraer, og Olympus er måske de bedste i hele fotoindustrien. I hvert fald til brændvidder som her, hvor kameraet kompenserer for bevægelser lynhurtigt og gnidningsløst. Sammen med en zoom som denne får man ganske enkelt en steadycam-lignende stabilisering, som er glimrende til video.

Så lang/kort er den på 8 mm brændvidde og manuel fokus. Foto: Lasse Svendsen

Zoomen er også vejrbestandig, bygget i solidt letmetal og leveres med solblænde. Den tilhører trods alt Olympus Pro-serien og har indbygget fokus-clutch, hvor man bare trækker fokusringen et hak tilbage for at fokusere manuelt. Så dukker der en fokusskala op, som er noget, vi savner på mange objektiver. Der findes også en programmérbar knap på siden.

Autofokus

Zoomen er hurtig, også på autofokus. Man kan fint følge bevægelige motiver – f.eks. på video – uden at bekymre sig om uskarpe bilder. Objektivets autofokus kan være lidt for hurtig i vendingen, når man fokuserer helt tæt på motivet, men er ellers upåklagelig.

Nærgrænsen er også utrolig god, og man kommer så tæt på som 23 cm (!), hvilket kan give nogle spektakulære effekter på for eksempel landskabsbilleder, men også hvis man vil gå rigtig tæt på motivet.

Fra autofokus til manuel fokus blot ved at dreje fokusringen et hak ned. Foto: Lasse Svendsen

Skarphed

På en vidvinkelzoom med så bred billedvinkel som her er der ofte synlige problemer med skarpheden på fuld blændeåbning. Olympus-zoomen er heller ikke perfekt i den disciplin. For selv om skarpheden jævnt hen er rigtig god, er der som ventet synligt fald i skarpheden i kanter og hjørner på 8 mm brændvidde og blænde f/4.0.

Vignettering og kromatisk aberration

Men der er næsten ingen fortegning, heller ikke på 8 mm, og den beskedne vignettering, man får særligt fra 8 til 14 mm, kan man let fjerne i efterbehandlingen af billederne. Objektivet er altså rigtig godt korrigeret, og der er ingen nævneværdige kromafejl. Det er heller ikke følsomt over for strølys eller modlys, og man kan uden bekymring skyde med solen foran sig.

Olympus 8-25 f4 Olympus 8-25 f4 25mm Olympus 8-25 8mm f4 top left corner
<
>
Det fremgår af testbilledet, at skarpheden falder lidt i hjørnene på dette udsnit, men der er utrolig lidt fortegning og vignettering på 8 mm brændvidde.

Bokeh

Med f4 som største blændeåbning (svarer til skarphedsdybden for f/8.0 på 35-fuldformat) forventer man ikke just smal skarphedsdybde eller fine bokeh-effekter. Men det får man faktisk her. Objektivet tegner bokeh så blødt, som man kan forvente af en f/4.0, og med den korte nærgrænse kan man let få smal skarphedsdybde, hvis man vælger 25 mm brændvidde.

Konklusion

Olympus 8-25 mm F4 Pro dækker et meget bredere område end normalt for en vidvinkelzoom og er derfor mere anvendelig end de fleste af dem. Det dyrere ED 7-14 mm F2.8 Pro rækker kun over 14-28 mm, men er et lidt skarpere objektiv med bedre lysstyrke. Det er bl.a. bedre egnet til astrofotografering.

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm F2.8-4.0 placerer sig midtimellem, men heller ikke det er lige så anvendeligt, da det stopper på 36 mm. Det kan gøre Olympus 8-25 mm F4 Pro til det perfekte valg for mange.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Det mest blærede sportskamera Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.
Uforskammet lækker kamerablitz Lad dig ikke narre af 50’er-designet.
Sony lancerer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon til Sony-kameraer.
Kompakt og let 24 makro og 15-30 mm zoom fra Canon Billig optik til Canons spejlløse fuldformatkameraer.
Det lille øje på himlen DJI’s mindste kameradrone er så lille, at den må flyves overalt – og stadig avanceret nok til at opnå professionelle resultater.
Capture One Mobile klar til iPad Nu kan du redigere som en prof på iPad’en.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend