Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Nikon Nikkor 58 mm f/1.4

Kostbar lysfanger

Med en af de mest alsidige brændvidder er Nikons lysstærke 58 mm et knivskarpt, men dyrt valg.

Skrevet af / 07/03/2014 - 15:27
Nikon Nikkor 58 mm f/1.4
Lasse Svendsen

Hvis man skal have en brændvidde, der passer til det meste, så er et 50 mm normalobjektiv et godt valg. Det dækker en tilstrækkelig bred billedvinkel, til at man får det meste med i de fleste situationer, og har mindre perspektivfortegning end en vidvinkel typisk har. F.eks. en 28 mm, som har en mærkbart bredere billedvinkel.

En anden ting, der taler til 50-millimeterens fordel, er at det er muligt at lave lysstærk optik til en overkommelig pris. Medmindre der er tale om Leica, hvis håndbyggede normalobjektiver starter ved 17.000 kroner,  mens et tilsvarende Nikkor 50 mm f/1.4 koster under 3.000 kroner.

Derfor er der grund til at spørge, om Nikons nye 58 mm med tilsvarende lysstyrke er knap 14.000 kroner værd. Objektivet er lavet til Nikons full-frame kameraer og skulle være bedre egnet til kameraer, hvis billedsensor har et højt pixeltal. F.eks. Nikon D610 med 24 megapixel, som vi testede Nikkor 58 mm f/1.4 med.

Den mekaniske konstruktion er upåklagelig, objektivet er forholdsvis stort, og med den medfølgende modlysblænde ligner det Canons fremragende EF 85 mm f/1.2 L lidt.

Den optiske ydeevne er – ikke overraskende – meget høj. Men der er nogle sten i skoen. Det er ikke særlig skarpt i hjørnerne på fuld blænde, altså f/1.4. Skarpheden i centrum er kun moderat på denne blænde, og interessant nok er Nikons langt billigere Nikkor 50 mm f/1.4 G bedre på fuld blænde. Skarpheden bliver betydelig bedre på blænde f/2.8, og derfra op til f/11 er den meget høj, også i hjørnerne.

Fortegning er der så lidt af, at det er uden betydning. Det samme gælder vignettering (lystab i hjørnerne), og kromatisk aberration er der også meget lidt af. Faktisk noget af det laveste, jeg kan huske at have set.

Alt i alt en fænomenal ydelse, hvis man ser bort fra den reducerede skarphed på fuld blænde. Men prisen er høj. De fleste ville nok kunne klare sig lige så godt med Nikkor 50 mm f/1.4 G til en brøkdel af prisen.

Til: Nikon FX-format

Lyd & Billede mener

Solid byggekvalitet og fremragende optisk ydelse på alle blænder, undtagen største blænde. Et godt valg til Nikons full-frame kameraer. Skuffende tab af skarphed på fuld blændeåbning samt høj pris gør, at Nikon-objektivet ikke få topkarakter.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Lyd & Billede
Scroll to Top