Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Nikon 1 Nikkor VR 10- 100 mm f/4.0-5.6

Billig superzoom

Nikons kompakte systemkameraer i 1-serien trængte hårdt til en overkommelig superzoom. Her er den.

Skrevet af / 19/09/2013 - 07:04
Nikon 1 Nikkor VR 10- 100 mm f/4.0-5.6
Lasse Svendsen

Langsomt, men sikkert har de udvidet objektivparken til Nikon 1 kameraerne. Til efteråret kommer der endda en ekstremt lysstærk portrættele med 32 mm brændvidde og lysstyrke f/1.2! Med den sædvanlige beskæringsfaktor – 2,7x – betyder det en billedvinkel svarende til 86 mm. Perfekt til portrætter, også i svagt lys. Men nu skal det handle om objektiver til almindelige dødelige.

En zoom, der dækker alt fra vidvinkel til tele, er et populært valg hos mange. Så spænder man over mange motiver, fra landskaber over gruppebilleder til lokale sportsbegivenheder, og et lejlighedsvist dyrebillede. Den kompakte Nikkor 10-100 mm er sådan et objektiv. Den dækker et areal svarende til 27-270 mm, og med lysstyrke f/4.0-5.6 er der helt klart tale om et rimeligt objektiv. For 4.000 kroner får man integreret optisk billedstabilisator, og objektivet fås i sort eller sølvgrå.

Den optiske ydelse er naturligt nok af varierende karakter. Det er helt normalt for objektiver med 10x zoom eller mere. Problemerne med at indarbejde vidvinkel og lang tele lader sig ikke altid skjule i billederne fra objektivet. Alligevel klarer Nikkor-zoomen sig overraskende godt. På vidvinkel – 27 mm og fuld blændeåbning – er den tøndeformede fortegning markant. Det samme er lystabet – vignetteringen – og det er ikke særlig skarpt i hjørnerne. Hvis man vælger blænde f/5.6 i stedet, bliver de to sidste punkter betydelig forbedret, men fortegningen der stadig.

Når man zoomer ind til mellem 35 og 50 mm, skifter fortegningen til pudeform. Også her er den markant, men lystabet i hjørnerne er ikke så slemt. Heller ikke skarpheden, som er meget bedre over hele billedfladen. Med endnu længere brændvidde aftager fortegningen gradvis, men på 100 mm tele falder også skarpheden. Allerskarpest er objektivet fra 35 til 100 mm og mellem blænde f/5.6 og f/11. Da er skarpheden også mest jævn.

Autofokussen “jager” en del på tele og er ikke altid hurtig nok til at fryse bevægelser, selv om Nikons nyeste generation af kameraer – V2 og J3 – har meget hurtig autofokus. Dermed er det ikke så velegnet til action-skud, især når lyset svinder ud på eftermiddagen.

Farvebrydning, eller kromatisk aberration, er ikke særlig generende. Det er værst i kanterne, men ikke så kritisk. Objektivet er gennemgående bygget af plastic og giver – som normalt for zoomobjektiver i den lave prisklasse – ikke den helt store kvalitetsfølelse. Men prisen trækker op i karaktergivningen, og trods ujævn optisk ydelse er Nikkor-zoomen til Nikon 1 et godt valg som allround-objektiv. Men smid ikke kitobjektivet væk af den grund…

Lyd & Billede mener

God kontrast Stort zoomområde Billedstabilisering Gunstig pris Markant fortegning Synlig vignettering på 27 mm Ujævn skarphed Mangler modlysblænde

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

Lyd & Billede
Scroll to Top