: Leica D-LUX 6

Luksuskompakt

Navnet vækker følelser hos fotoentusiaster, men har Leicas mindste kamera det, der skal til for at være værdig til det røde logo?
Lyd & Billede mener
Høj billedkvalitet Eksemplarisk betjening Hurtige reaktioner Lightroom-licens
Opløsning lidt efter de bedste Billedstøj ved høj ISO Høj pris
Specifikationer
  • Type: Kompaktkamera med 10,1 MP 1/1,7" billedsensor
  • Optik: 24-90 mm zoom f/1.4-2.3
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
  • Højdepunkter: Blændering, formatvalg, blitzsko med tilbehørsport, Adobe Lightroom 4 licens
Annonce
Annonce
forfatter

Selv om det er fristende at svare ja med det samme, er der to ting, man må være klar over med Leica D-Lux 6. Den første er, at kameraet er baseret på Panasonics udmærkede Lumix LX7, og dermed kan man krydse af for god billedkvalitet allerede. De deler nemlig alt væsentligt. Det samme zoomobjektiv med 24-90 mm brændvidde, klasseledende lysstyrke på f/1.4-2.3 og en bagbelyst CMOS billedsensor på 10 megapixel.

Det andet, man bør være klar over, er at Leica forlanger flere penge for D-Lux 6. Kameraet koster 5.000-6.000 kroner, afhængigt af hvor man handler. Da LX7 blev lanceret, kostede det 4.500 kroner; nu er prisen faldet med op til en tusindlap. Leica-kameraets trumfkort er den software, som følger med. Mens LX7 leveres med SilkyPix, får man licens til Adobe Lightroom 4 inkluderet i Leica-pakken. De to programmer er som nat og dag i brugeroplevelse og funktioner, og der er ingen tvivl om, hvad jeg selv ville vælge at redigere mine billeder med.

Separat søger
Kameraet ligner naturligt nok donorkameraet fra Panasonic. Leica-objektivet er som nævnt det samme – og det er godt – mens designet er renere, og skærmmenuerne har samme grafik som i et Leica. Et lille plus, men dog et plus efter min mening. De kan bruge det samme ekstraudstyr som blitz, separat LCD-søger osv., men Leica tilbyder en lækker brun skindtaske til 900 kroner og et aftageligt håndgreb til 600, som ikke er tilpasset LX7’s lille integrerede håndgreb foran.

I lighed med LX7 og Olympus XZ-2 har Leica-kameraet blitzsko med stik til LCD-søgeren EVF3 til 2.900 kroner, som kan bruges i stedet for skærmen. Med en knap på objektivet kan man vælge billedformat, og med blænderingen på objektivet kan man stille blændeåbning fra f/1.4 til f/8.0 i tredjedelstrin. Læg hertil bl.a. 23 punkters autofokus, op til 11 fps skudhastighed og fuld HD-video i enten MP4- eller AVCHD-format med op til 50 billeder i sekundet, og kameraet fremstår som et meget tiltalende værktøj.

Billedkvalitet
Med samme Leica-optik og billedsensor som LX7 er billedkvaliteten allerede på niveau med de bedste i klassen. Med det skarptegnende Leica-objektiv leverer kameraet høj detaljeskarphed. Dog uden opløsningen fra konkurrenter som Sony RX100, men med rigtig gode støjegenskaber, hvor kornstøj ikke er synlig, før man passerer ISO 1600 følsomhed. Ikke før ved ISO 3200 er kornstøjen i grænselandet for et kamera i denne klasse, og som på LX7 dukker farvestøj op ved ISO 6400 og 12.800. Hvor reduceret opløsning bliver en tydelig effekt af den støjdæmpning, som kameraet må lave ved så høj ISO.

Annonce

Mens farvegengivelsen og kontrasten fra jpeg-filer mangler lidt smæk, er råfilerne godt egnet til korrektion i Lightroom, hvor man nemt kan skabe det tekniske udtryk, man vil, i billederne. Sammen med det nydelige objektiv, hvor fortegning på 24 mm kan rettes i Lightroom, leverer billedsensoren en filkvalitet, som holder højt niveau. Og som foruden opløsningen ikke står tilbage for de allerbedste blandt entusiast-kompaktkameraer.

Luksus
Man kan forståeligt nok henfalde til tanken om, at det er smartere at vælge LX7 end D-Lux 6 og spare de penge, man må lægge for Leica-udgaven. Regner man prisen på Lightroom ind, bliver prisforskellen mindre, men de færreste, der vælger Leica, vælger på grund af prisen.

Følelsen af at have et Leica i hænderne skal ikke undervurderes, særligt med det fine håndgreb til D-Lux 6, og det holder så rigeligt for mange, der vælger D-Lux 6. De bliver i hvert fald næppe skuffet over billedkvaliteten.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.