Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Fujinon XF 35 mm f/2.0 WR

En perle af et objektiv

Her er et af de bedste objektiver, vi har testet. Derfor er det ekstra ærgerligt, at det kun passer til Fujifilms systemkameraer.

Skrevet af / 06/05/2016 - 06:00
Fujinon XF 35 mm f/2.0 WR
Lasse Svendsen

Man har som regel ikke så høje forventninger til objektiver, der ikke koster alverden. Det er normalt forbeholdt de dyreste glas. Men en sjælden gang imellem dukker der en linsekonstruktion op, hvor alt bare klapper. Såsom det gamle Zeiss Tessar T* 45 mm til Contax G-kameraer og det nye Canon EF 35 mm f/4.0 II.

Nu er det så sket igen. Fujifilm – som er en meget større optikproducent, end de bliver krediteret for – har begået et af de mest charmerende objektiver med fast brændvidde i lang tid.

Det næsten undselige objektiv er tænkt som et billigere og mere kompakt alternativ til det ældre 35 mm f/1.4 fra samme producent. Men sandheden er, at det lille objektiv – der har samme brændvidde, men i stedet f/2.0 som maksimal blænde – faktisk er et bedre objektiv. Til færre penge!

 

Prisbilligt, kompakt og skarpt

På Fujifilm X-Pro2, som vi brugte under testen, svarer det lille objektivs billedvinkel til en brændvidde på 53 mm. Altså den mest almindelige af alle almindelige brændvidder.

Trods sin ringe størrelse og lave vægt er det solidt bygget i letmetal, med vejrtætning og manuel blændering med A-position til blænde- eller programautomatik, hvor kameraet styrer blænden. Sådan et objektiv egner sig til det allermeste, måske undtagen arkitektur og sport. Selv om det både er rettegnende nok og har langt hurtigere autofokus end den ældre 35 mm fra Fujifilm. Stille er det også.

Og så er der skarpheden. Ved fuld blænde er det nærmest umuligt at se noget fald i hjørneskarpheden, og den er forbløffende jævn helt ind til centrum. Skarpheden øges lidt, når man blænder ned, og fra blænde f/4.0 til f/8.0 er den allermest jævn.

Der er noget, men ikke meget vignettering i hjørnerne på f/2.0 og f/2.8, og det kan let korrigeres i efterbehandlingen. Den synlige diffraktion er heller ikke noget at tale om, og der er meget lidt kromatisk aberration til stede uanset blænde. Det eneste reelle problem er noget tøndeformede fortegning, der kan ses på testplancherne, men ellers næsten ikke er synligt.

 

Konklusion

I sidste ende er der så lidt at trække ned for, at vi kun kan give Fujifilm XF 35 mm f/2.0 vores uforbeholdne anbefaling. Det er få objektiver, der giver så meget for pengene, og Fuji-fotografer, der har savnet et lysstærkt normalobjektiv, behøver ikke at lede længere. Det er her.

Lyd & Billede mener

Hurtig og stille autofokus, rigtig god og jævn skarphed samt behagelig pris. Ingenting til prisen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Scroll to Top