TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 


18-120 mm med elektronisk zoom

Fujifilms nye 18-120 mm har en fiks funktion, der gør den lige så velegnet til video som til still-billeder.

forfatter
Publiceret 06/10/2022 - 10:00
Karakter
Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 

L&B mener
Silkeblød og støjsvag elektronisk zoom. Meget anvendelige brændvidder. Vejrbestandig, let og relativt kompakt.
Ingen billedstabilisering. Blød hjørneskarphed på blænde 4.
Specifikationer
 • Type: Normalzoom 
 • Brændvidde: 18-120 mm, tilsv. 27-183 mm i 35-format 
 • Blænde: f4.0 
 • Fatning: Fujifilm XF 
 • Billedstabilisator: Nej 
 • Nærgrænse: 60 cm 
 • Filterdiameter: 72 mm 
 • Linseelementer: Totalt 15, 12 grupper 
 • Mål/vægt: Ø 77 mm, 124 mm, 460 gram 
 • Andet: Solblænde, vejrbestandighed, elektronisk zoom og fjernstyring 
 • Web: fujifilm.dk 
Vejl. pris 7990Pr. 06/10/2022 Produktside

Den såkaldte normalzoom er manges foretrukne objektiv. Det er sådan et, der normalt følger med, når du køber et kamera, hvor der følger en zoom med i kassen. Med brændvidder fra vidvinkel til tele er den normale zoom meget anvendelig, da den dækker de områder, de fleste har brug for i et og samme objektiv. 

Nogle af dem er ikke særlig skarpe, lysstærke eller gode, men er man villig til at betale, finder man også seriøs optisk kvalitet i en normal zoom. 

I Fujifilms univers betyder det en XF 18-55 mm f2.8-4. Eller endnu bedre, XF 16-55 mm f2.8. Som det kan ses, dækker de ikke et område længere end til cirka 85 mm, sammenlignet med 35-format, men hvis man kan give køb på lidt lysstyrke, findes der både en XF 16-80 mm f4 og en XF 18-135 mm f3 .6-5.6 til Fujis kameraer i X-serien.

Fujifilm XF 18-120 mm f4 LM PZ WR. (Foto: Lasse Svendsen)

Fujifilm XF 18-120 mm f4 LM PZ WR

Den nye XF 18-120mm f4 kan derfor virke overflødig, men den kan noget, de andre ikke kan. Dens fulde navn er XF 18-120 mm f4 LM PZ WR (27-183 mm), og mens de sidste to bogstaver fortæller dig, at den er vejrbestandig, og de første, at den har lineære fokusmotorer, betyder PZ, at den har elektronisk zoom. Det er der en god grund til. 

Faktisk er hele styringen af zoom, blænde og fokus elektronisk styret. Man kan selv dreje fokus og zoomringen, men man kan også zoome glidende og lydløst fra touch-skærmen eller en knap på siden af objektivet. Det er fantastisk for videofotografer, som kan få silkeblød manuel fokus og zoom. Objektivet har desuden trinløs blænde og konstant længde, uanset brændvidde. 

Fujifilm XF 18-120 mm f4 LM PZ WR. (Foto: Lasse Svendsen)

Den forreste ring på objektivet er en fokusring, den næste zoom, mens den sidste kan fungere som en fokus- eller zoomring med progressiv hastighed, hvor hastigheden øges ved drejning af ringen. Man skifter mellem dem via en knap på siden. 

Fotografer, der bruger tethering, direkte kontrol og download til Mac, PC eller iPad, skal i enkelte programmer kunne styre fokus og zoom på objektivet.

Knap til at skifte fra zoom til fokuskontrol. (Foto: Lasse Svendsen)

Brugervenlighed

Da det meste af konstruktionen er i hård plast, er zoomen let og kompakt. Indvendigt har den 15 linseelementer og selvfølgelig den lineære fokusmotor, men også motorer til blænde og zoom. Så det er godt gået, at de har formået at fremstille et relativt kompakt og vejrbestandigt zoom-objektiv på under 500 gram. 

Når man har vænnet sig til at zoome elektronisk, lærer man, at det foregår med en vis træghed. Det går ikke så hurtigt at zoome fra 27 til 183 mm, som det ville have gjort med en mekanisk zoom. Men bonussen er, at man slipper for de små ryk og utilsigtede zoom-bevægelser – og fokus naturligvis – når styringen er elektronisk. 

Optisk ydelse

Det er værd at nævne, at nærgrænsen på 60 cm er god til en zoom med dette område, og blænde 4 ved alle brændvidder gør det faktisk muligt at få en flot bokeh-effekt på 120/183 mm. 

Objektivet virker godt korrigeret for det, der faktisk er en 6x zoom, med god skarphed i centrum og jævn skarphed fra f5.6 og på blænde 8. Hjørnerne er ikke specielt skarpe ved blænde 4 på nogen brændvidde, men eftersom det gælder yderkanterne, er problemet ikke særlig synligt. Diffraktion ved længere brændvidder med en lille blænde dæmper også skarpheden, men alt i alt er det fornuftigt for en konstruktion af denne type. 

XF 18-120mm f5,6 XF 18-120mm f5,6 XF 18-120mm f5,6 II XF 18-120mm f4
<
>
XF 18-120 mm f5,6. (Foto: Lasse Svendsen)

Vignettering og kromatisk aberration

Der er noget synlig tøndeformet forvrængning ved 27 mm og lidt vignettering ved f4, men fra f5.6 er problemet stort set udryddet. Objektivet kan være følsomt over for strølys i visse vinkler, men heller ikke det er noget særligt problem. Kromafejl er nærmest ikke synlige, og der er i det hele taget ganske få fejl at finde på den anvendelige 18-120 mm zoom.

XF 18-120mm f11 XF 18-120mm f11 sample
<
>
Udsnit fra foregående billede viser rigtig god skarphed på tele. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Den nye elektroniske 18-120 mm zoom er specielt velegnet til videooptagelse. Med lydløs elektronisk zoom ikonstant hastighed, glidende pull-fokus og god lysstyrke kan den bruges til alt. Også udendørs – det sørger den omfattende vejrbestandighed for. Den optiske ydelse er høj for et zoom-objektiv af denne type, og den lave vægt og kompakte størrelse gør den nem at bruge i en kompakt videorig. Det store zoom-område dækker et stort anvendelsesområde, hvilket betyder at fotografer kan pakke lettere.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Fujifilm XF 150-600mm f5.6-8 R LM OIS WR

Superzoom til ekstremsport

Den nye 150-600mm zoom er forbavsende lille, og lige så forbavsende kompetent.

Kompakt og let 150-600 mm zoom. Rigtig god billedstabilisering, gennemgående høj skarphed og lynhurtig autofokus med Fujifilm X-H2S.
Moderat lysstyrke, autofokus kan have lidt svært ved at følge med i svagt lys.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

Retroentusiasternes drømmekamera Fujifilm X-T5 beholder den klassiske betjening, men foretager et kvantespring på billedkvalitet.
Næsten perfekt allroundobjektiv Et makroobjektiv uden begrænsninger er ikke let at finde. Dette fra Fujifilm kommer vældig tæt på.
Eksklusiv specialudgave hylder kendt ur Leica-kamera for entusiaster.
Som at sidde i cockpittet Du kan optage fantastiske videoer med denne drone, men først skal du lære at flyve.
Sigma-zoom til Fujifilm Lysstærk og prisbillig normalzoom
Se, et nyt spejlreflekskamera Det er næsten utroligt, at det nyeste kamera fra Pentax er et spejlreflekskamera.
Følg Lyd & Billede