Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 


18-120 mm med elektronisk zoom

Fujifilms nye 18-120 mm har en fiks funktion, der gør den lige så velegnet til video som til still-billeder.

Skrevet af / 06/10/2022 - 10:00
Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 

Lasse Svendsen

Den såkaldte normalzoom er manges foretrukne objektiv. Det er sådan et, der normalt følger med, når du køber et kamera, hvor der følger en zoom med i kassen. Med brændvidder fra vidvinkel til tele er den normale zoom meget anvendelig, da den dækker de områder, de fleste har brug for i et og samme objektiv. 

Nogle af dem er ikke særlig skarpe, lysstærke eller gode, men er man villig til at betale, finder man også seriøs optisk kvalitet i en normal zoom. 

I Fujifilms univers betyder det en XF 18-55 mm f2.8-4. Eller endnu bedre, XF 16-55 mm f2.8. Som det kan ses, dækker de ikke et område længere end til cirka 85 mm, sammenlignet med 35-format, men hvis man kan give køb på lidt lysstyrke, findes der både en XF 16-80 mm f4 og en XF 18-135 mm f3 .6-5.6 til Fujis kameraer i X-serien.

Fujifilm XF 18-120 mm f4 LM PZ WR. (Foto: Lasse Svendsen)

Fujifilm XF 18-120 mm f4 LM PZ WR

Den nye XF 18-120mm f4 kan derfor virke overflødig, men den kan noget, de andre ikke kan. Dens fulde navn er XF 18-120 mm f4 LM PZ WR (27-183 mm), og mens de sidste to bogstaver fortæller dig, at den er vejrbestandig, og de første, at den har lineære fokusmotorer, betyder PZ, at den har elektronisk zoom. Det er der en god grund til. 

Faktisk er hele styringen af zoom, blænde og fokus elektronisk styret. Man kan selv dreje fokus og zoomringen, men man kan også zoome glidende og lydløst fra touch-skærmen eller en knap på siden af objektivet. Det er fantastisk for videofotografer, som kan få silkeblød manuel fokus og zoom. Objektivet har desuden trinløs blænde og konstant længde, uanset brændvidde. 

Fujifilm XF 18-120 mm f4 LM PZ WR. (Foto: Lasse Svendsen)

Den forreste ring på objektivet er en fokusring, den næste zoom, mens den sidste kan fungere som en fokus- eller zoomring med progressiv hastighed, hvor hastigheden øges ved drejning af ringen. Man skifter mellem dem via en knap på siden. 

Fotografer, der bruger tethering, direkte kontrol og download til Mac, PC eller iPad, skal i enkelte programmer kunne styre fokus og zoom på objektivet.

Knap til at skifte fra zoom til fokuskontrol. (Foto: Lasse Svendsen)

Brugervenlighed

Da det meste af konstruktionen er i hård plast, er zoomen let og kompakt. Indvendigt har den 15 linseelementer og selvfølgelig den lineære fokusmotor, men også motorer til blænde og zoom. Så det er godt gået, at de har formået at fremstille et relativt kompakt og vejrbestandigt zoom-objektiv på under 500 gram. 

Når man har vænnet sig til at zoome elektronisk, lærer man, at det foregår med en vis træghed. Det går ikke så hurtigt at zoome fra 27 til 183 mm, som det ville have gjort med en mekanisk zoom. Men bonussen er, at man slipper for de små ryk og utilsigtede zoom-bevægelser – og fokus naturligvis – når styringen er elektronisk. 

Optisk ydelse

Det er værd at nævne, at nærgrænsen på 60 cm er god til en zoom med dette område, og blænde 4 ved alle brændvidder gør det faktisk muligt at få en flot bokeh-effekt på 120/183 mm. 

Objektivet virker godt korrigeret for det, der faktisk er en 6x zoom, med god skarphed i centrum og jævn skarphed fra f5.6 og på blænde 8. Hjørnerne er ikke specielt skarpe ved blænde 4 på nogen brændvidde, men eftersom det gælder yderkanterne, er problemet ikke særlig synligt. Diffraktion ved længere brændvidder med en lille blænde dæmper også skarpheden, men alt i alt er det fornuftigt for en konstruktion af denne type. 

XF 18-120mm f5,6 XF 18-120mm f5,6 XF 18-120mm f5,6 II XF 18-120mm f4
<
>
XF 18-120 mm f5,6. (Foto: Lasse Svendsen)

Vignettering og kromatisk aberration

Der er noget synlig tøndeformet forvrængning ved 27 mm og lidt vignettering ved f4, men fra f5.6 er problemet stort set udryddet. Objektivet kan være følsomt over for strølys i visse vinkler, men heller ikke det er noget særligt problem. Kromafejl er nærmest ikke synlige, og der er i det hele taget ganske få fejl at finde på den anvendelige 18-120 mm zoom.

XF 18-120mm f11 XF 18-120mm f11 sample
<
>
Udsnit fra foregående billede viser rigtig god skarphed på tele. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Den nye elektroniske 18-120 mm zoom er specielt velegnet til videooptagelse. Med lydløs elektronisk zoom ikonstant hastighed, glidende pull-fokus og god lysstyrke kan den bruges til alt. Også udendørs – det sørger den omfattende vejrbestandighed for. Den optiske ydelse er høj for et zoom-objektiv af denne type, og den lave vægt og kompakte størrelse gør den nem at bruge i en kompakt videorig. Det store zoom-område dækker et stort anvendelsesområde, hvilket betyder at fotografer kan pakke lettere.

 1. Fujifilm XF 150-600mm f5.6-8 R LM OIS WR

  Superzoom til ekstremsport

  Den nye 150-600mm zoom er forbavsende lille, og lige så forbavsende kompetent.

  Kompakt og let 150-600 mm zoom. Rigtig god billedstabilisering, gennemgående høj skarphed og lynhurtig autofokus med Fujifilm X-H2S.
  Moderat lysstyrke, autofokus kan have lidt svært ved at følge med i svagt lys.
  Læs hele testen
Karakter
Fujifilm XF 18-120mm f4 LM PZ WR 

Premium

Lyd & Billede mener

Silkeblød og støjsvag elektronisk zoom. Meget anvendelige brændvidder. Vejrbestandig, let og relativt kompakt. Ingen billedstabilisering. Blød hjørneskarphed på blænde 4.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Scroll to Top