TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm X100V

Komplet kompaktkamera

Et af vores yndlingskameraer er blevet opgraderet, og nu er Fujifilms lille X100 endelig komplet.

Af / 05/04/2020 - 08:50
Fujifilm X100V

Lyd & Billede mener

  • Kompakt og rejsevenligt, superb billedkvalitet, hurtig autofokus samt 4K-video.
  • Vejrbestandighed kræver ekstraudstyr.

For tre år siden konkluderede vi, at Fujifilm X100F var et af de bedste – og sjoveste – kompaktkameraer, vi havde testet. Nu er efterfølgeren her, og X100V adresserer et par ting, vi har savnet, og er dermed blevet det mest komplette kompaktkamera, vi kender.

Nogle vil måske indvende, at kameraet mangler zoom, men det er ikke en mangel, det er en mulighed. For at tænke lidt mere, før man trykker på udløseren. Måske bliver billederne bedre af det.

Der er i hvert fald ikke noget at udsætte på billedkvaliteten, som, hvad opløsning og dynamik angår, er næsten identisk med Fujifilms systemkameraer X-T3 og X-Pro3. Med andre ord den allerbedste billedkvalitet, man kan finde i noget kamera med billedsensor i APS-C-format.

Fujifilm X100V er – som navnet afslører – den femte udgave i en serie, der debuterede i 2010, og er både det bedst udstyrede og hidtil mest anvendelige af de fem. Kameraet er næsten det perfekte rejsekamera, glimrende til gadefoto, og har så mange funktioner, at mange vil klare sig fint med X100V, selv om det har fast brændvidde.

Den femte udgave er den dyreste hidtil, men kameraet er også blevet opgraderet med en endnu bedre 26 megapixel billedsensor, skarpere OLED-søger, ægte 4K-video – og vipbar touch-skærm.

Annonce
Fujifilm X100V front scaled 1
X100V ligner sine fire forgængere, men er helt nyt, og ikke kun indvendig. (Foto: Lasse Svendsen)

Vipbar touch-skærm

Man kan nærmest ikke se, at touch-skærmen er vipbar. Den er så perfekt integreret i kamerahuset, at den ligger helt fladt ind til bagsiden. En lille flig nederst til venstre afslører, at skærmen kan vippes ud, op og ned. Egentlig ganske praktisk, både til gadefoto og til video, hvor man kan holde kameraet væk fra ansigtet og filme mere diskret.

Vippeskærmen er ikke det eneste, der er nyt på X100V – lad os tage et kig på kameraets vigtigste egenskaber:

• Samme 26 Mp X-Trans billedsensor som X-Pro3
• Nyt 23 mm objektiv m. 8 linse-elementer, heraf 2 asfæriske
• Hybridsøger m. OLED-panel
• 4K 30p 8 bit video, 200 Mbit/s, F-Log
• Ingen billedstabilisering
• Op til 11 fps skudtakt (38 billeder i jpeg, 17 i raw)
• 425 fokuspunkter med fase- og øjenfokus
• Vipbar touch-skærm
• Joystick-knap bagpå
• 4-trins ND-filter
• Hovedtelefonudgang m. adapter
• Vejrbestandigt m. adapter/filter
• 17 filmsimuleringer
• ISO 160-12.800

Fujifilm X100V Screen scaled 1
Den vipbare touch-skærm gør kameraet endnu mere praktisk i brug. (Foto: Lasse Svendsen)

Redsignet kamera

Kamerahuset er også nyt, selv om det måske ikke er så let at se. Top- og bundpladerne er nu i aluminium, og blitzskoen flugter med toppladen. Lukkertidshjulet er centreret, og endelig forbliver ISO-ringen oppe, når man skal ændre ISO-værdi. Låsen på batterilugen er også redesignet og åbner sig ikke så let, når den ikke skal.

Men lad os begynde indvendig.

Kameraet har samme X-Trans CMOS 4-billedsensor som X-Pro3 samt Fujifilms X-Processor Pro 4. Her betyder det den allerhøjeste detaljeopløsning, man kan få i denne klasse, plus 4K-video med 200 Mbit/s og F-Log, omend kun 8 bit. 10 bit 4:2:2 er dog muligt, hvis man filmer til en ekstern optager.

Der er med andre ord sket en del, siden X100 debuterede med 12 megapixel billedsensor og 720p video i 2010. Men det er først nu, Fuji har fundet det fornuftigt at opgradere objektivet. X100-serien har haft den samme 23 mm f/2.0 med kun marginale ændringer i antirefleksbelægningen, så vidt vi ved.

Fujifilm X100V lever scaled 1
Drejeknappen kan programmeres, men skifter normalt mellem optisk og elektronisk søger. (Foto: Lasse Svendsen)

Nyt objektiv

Den nye Fujinon 23 mm f/2.0 II (svarende til 35 mm) er blevet redesignet, men er en lige så simpel konstruktion med kun otte linse-elementer, hvoraf to er asfæriske.

Fuji har forsøgt at løse to af problemerne ved den tidligere 23 mm, nemlig faldende hjørneskarphed ved fuld blændeåbning og diffus skarphed på nærbilleder. Det er de lykkedes rigtig godt med, for den nye 23 mm er mærkbart skarpere, også ud i kanterne.

Kameraet har også fået et firetrins ND-filter (gråfilter) for at gøre det lettere at fotografere med fuld blænde i meget lys. F.eks. til bryllupper.

Autofokus har ikke fået nogen mærkbar hastighedsforbedring, som jeg har bemærket. Den var rimelig hurtig på forgængeren, men følgefokus, øjen- og ansigtsfokus synes jeg er mere nøjagtig på X100V. Man kan også indstille et defineret fokusområde ved at afgrænse autofokus til de afstande, man har tænkt sig at bruge. Dermed kan kameraet gøres lidt hurtigere.

Vejrbestandigt

Objektivet har samme ring med gevind foran, der skrues af, når man skal bruge adapteren, som man kan sætte modlysblænde på. Dermed kan man også bruge de tele- og vidvinkelobjektiver, som allerede findes til X100-serien.

Kameraet er vejrbestandigt, men det gælder ikke fronten på objektivet. Det skyldes ifølge Fujifilms ingeniører, at de ville holde objektivet kompakt, og at vejrbeskyttelse ville føre til for mange kompromiser.

I stedet kan man købe et neutralt filter til fronten af objektivet, som gør kameraet 100 procent sprøjtesikkert.

Fujifilm X100V lens scaled 1
Ny 23 mm, svarende til 35 mm brændvidde, bare med endnu bedre optisk ydelse. (Foto: Lasse Svendsen)

OLED og optisk søger

Kameraets hybridsøger er forbedret. Glasset, som dækker 95 procent af billedfladen, er stort set det samme som på X-Pro3, mens OLED-panelet er nyt og har meget bedre farvegengivelse, kontrast, lysstyrke og opløsning end på X100F.

Man skifter mellem optisk og elektronisk søger med en drejeknap foran på kameraet, og hvis man fokuserer manuelt, kan man få skærmvisning nede til højre med forstørrelse af centrum, så det bliver lettere at fokusere. Hvis man bruger OLED-skærmen, kan man bruge det digitale splitbillede i søgeren og på skærmen som fokushjælp.

Digital telekonverter

Skulle det ske, at man ikke kommer tæt nok på med 35 mm brændvidde, kan man vælge 50 eller 70 mm, som opskaleres digitalt i kameraet til fuld opløsning.

Som nævnt kan X100V bruge de samme optiske konvertere som forgængeren: TCL-X100S II, der giver 50 mm optisk brændvidde, og WCL-X100S II, der giver 28 mm vidvinkel.

Tilslutninger

Videofotografer vil som regel gerne bruge separat mikrofon, og det kan man her, men kun med 2,5 mm microjack-stik, ellers må man bruge en adapter. Da kameraet ikke har hovedtelefonudgang, må man vælge en mikrofon med sådan en.

Kameraet kan også fjernstyres, enten trådløst med Fujifilm-app’en på mobilen eller med en fjernudløser. Det har også et stik til elektronisk fjernstyring samt HDMI-udgang, og det har USB 3.1-stik til opladning og billedoverførsel med op til 5 Gbit/s.

Fujifilm X100V slot scaled 1
Lidt bedre batterilevetid samt USB-opladning. (Foto: Lasse Svendsen)

Brugervenlighed

Få kameraer er så tilfredsstillende at fotografere med. Den analoge kontrol over kameraet, den store søger og kameraets velvillige autofokus og respons gør det næsten umuligt at lægge fra sig. Korte billedserier kan fyres af med op til 11 fps, og man kan programmere knapper og hjul, næsten som det passer én.

Fuji har fjernet firevejsknapperne, men udstyret X100V med en joystick-knap i stedet. Som man kan bruge til at flytte rundt på fokussensorerne, med op til 425 sensorer grupperet ud over billedområdet eller afgrænset til et mindre område.

Den smarte Q-knap aktiverer flere (valgbare) hurtigvalg på touch-skærmen og gør processen med at ændre indstillinger endnu kortere end før. Fokusringen er fint vægtet og kan bruges til andre ting, hvis man ønsker det. Den meget smalle blændering er trægere end før, med mere markante klikstop, uden at det føles som en ulempe.

Men Fuji vægrer sig stadig ved at sætte en lås på hjulet til eksponeringskompensation, så hold øje med, at det ikke pludselig står i en position, som man ikke selv har valgt.

Vi har sagt det før, senest i testen af X-Pro3, og også X100V er lidt glat. Det har heller ikke noget markeret håndgreb, og jeg har set mange, der sætter et såkaldt tommelgreb i blitzskoen på deres X100 for at få et mere fast greb om kameraet.

Fujifilm X100V bak scaled 1
Joystick-knap er en velkommen tilføjelse på X100V. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Billedkvaliteten er der imidlertid ingen grund til at klage over. Fujifilm er virkelig lykkedes med jpeg-processeringen i deres kameraer, og X100V er ingen undtagelse. Kvaliteten af billedfilerne minder meget om det, jeg så fra X-Pro3, og kameraet gengiver farver på en måde, der ikke er almindelig fra et kompaktkamera.

Kontrast, tekstur og farvetoner er simpelthen pragtfuldt gengivet. Det skyldes også, at de bruger et X-Trans-filter i stedet for et Bayer-filter, og her er det muligt at få en detaljeskarphed i billederne, som man normalt forbinder med kameraer, der har meget højere pixelopløsning.

Ydelsen ved høj ISO er rigtig god, og kameraet har god kontrol over korn- og farvestøj op til ISO 6400, som er den grænse, hvor billedstøjen kan blive generende.

Men hvad så med det nye objektiv? Den optiske ydelse er en markant forbedring i forhold til forgængerens 23 mm, især på kort afstand, og her er nærgrænsen 10 cm, så man kan komme meget tæt på.

Skarpheden er meget bedre over hele billedfladen, og der er mindre vignettering på fuld blænde. Hjørneskarpheden er også synligt bedre på f/2.0 og bliver endnu bedre på f/2.8, mens den er noget nær perfekt fra f/5.6.

Kameraet er proppet med Fujifilms fine filmsimuleringer – Eterna, Provia, Astia, Acros, lysbilledfilmen Velvia og den nye Classic Negative. Samt Color Chrome Effect, som øger kontrast og farvemætning, og Color Chrome Blue, som føjer et blåt skær til billederne. For at få et rigtig nostalgisk udtryk kan man desuden tilføje korneffekt til de sort-hvide billeder.

Filmsimuleringerne kan også bruges på video, og med 4K-opløsning er det pludselig blevet meget federe at filme med et X100. Her kommer den vipbare touch-skærm virkelig til sin ret, for så kan man styre fokus og optagelse med en finger på skærmen.

Fujifilm X100V topp scaled 1
Ligesom før, bare bedre. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Fujifilm X100V er endelig blevet så komplet, som man kan ønske sig. Det er ikke helt vejrbestandigt, men kan gøres 100 procent vejrbeskyttet for et par hundrede kroner ekstra, hvis man har brug for det.

Men det allervigtigste er der ikke noget at udsætte på. Billedkvaliteten er upåklagelig, man kan optage video i 4K, og det har både hurtig og præcis autofokus og vipbar touch-skærm. Som gør kameraet endnu mere anvendeligt for endnu flere. Desuden er det simpelthen sjovt at fotografere med, og dét kan inspirere til endnu bedre billeder.

Karakter
Fujifilm X100V
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?