Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Fujifilm X-E3

Prisgunstigt kvalitetskamera

Fujifilms lille systemkamera er et stortalent med skjulte egenskaber, som gør det til et glimrende alternativ til dyrere kameraer.

Skrevet af / 03/01/2018 - 19:45
Fujifilm X-E3
Lasse Svendsen

Snart handler det ikke længere om billedkvalitet, men om funktioner, brugervenlighed og andre ting, såsom håndtérbarhed. Billedkvaliteten fra nye kameraer er så god, at de alle som ét fejer mobilkameraet af banen, og det bliver stadig sværere at skille kameraerne fra hinanden.

Bortset selvfølgelig fra pris, størrelse, funktioner, brugervenlighed, tilslutninger, udvalg af tilbehør og en lang række andre ting, som har ikke med billedkvaliteten at gøre.

Tag f.eks. Fujifilm X-E3. Et fortræffeligt lille kamera til alle, der vil have et kompakt systemkamera, som er praktisk at tage med og leverer fornem billedkvalitet i alle situationer.

Det lille kamera har samme type billedsensor som Fujis dyrere kameraer X-T2, X-T20 og X-Pro2. Det betyder, at kameraet til alle praktiske formål vil levere lige så god kvalitet, som man kan få fra det dobbelt så dyre X-Pro2. De fire kameraer er alle baseret på Fujifilms fremragende 24 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor – en af de allerbedste sensorer i APS-C-formatet.

Med en detaljeskarphed, der overgår det meste, vi har testet, forsvindende lav billedstøj og en fabelagtigt afbalanceret farvegengivelse er Fujis systemkameraer helt i top på billedkvalitet. Men de har forskellige egenskaber, og de fire kameraer henvender sig til fotografer med lidt forskellige behov.

Til studiefotografering, portrætter, rejser og reportage er det vejrbeskyttede X-Pro2 et fremragende værktøj. For fotografer, der bruger teleobjektiver lige så meget som vidvinkel og makro – og har brug for 4K-video – er X-T2 det bedste valg. Mens det mere kompakte X-T20 er bedre egnet til dem, der vil have et mindre og enklere kamera, men samme høje billedkvalitet plus 4K-video.

Spørgsmålet er så, hvor det nye X-E3 passer ind.

(Foto: Fujifilm)

Diskret og rejsevenligt

Den slanke formfaktor uden søgerhus på toppen gør, at X-E3 kan ses som den kompakte og enklere udgave af det professionelle X-Pro2. Teknisk set har det dog mere tilfælles med T20. Såsom det nye autofokusmodul med 325 fokuspunkter, 1/4000 sekunds mekanisk lukker, 1/32.000 sekunds elektronisk ditto og touch-skærm med joystick-knap ved siden af.

Med integreret søger minder kameraet om Olympus PEN-F, Sony a6500 og Panasonic Lumix GX8.

Fuji har forsøgt at gøre kameraet så enkelt og overskueligt som muligt uden at strippe det helt for funktioner: Færre knapper, væk med firevejshjulet på bagsiden, et slankt håndgreb, ingen vejrbeskyttelse og et traditionelt lukkertidshjul kombineret med blændering på objektivet. Alt sammen for at holde mål og vægt nede – og brugervenligheden i top.

Der er nogle forskelle mellem T20 og E3, som er værd at nævne. Touch-skærmen kan ikke vrides eller vippes, E3’s joystick-knap er mere praktisk til fokusvalg, når man har kameraet for øjet, og det har også Bluetooth. Hvilket betyder, at kameraet kan sende billeder til mobilen mere eller mindre kontinuerligt.

Gummierede overflader giver et godt greb, selv om håndgrebet foran er relativt lille. Søgeren er rigtig god med god opløsning og forstørrelse, men den bliver sort mellem hvert billede ved serieoptagelser. Kameraet mangler vejrbeskyttelse, og fokusområdet dækker ikke en lige stor del af billedfladen som på Sony a6500.

(Foto: Fujifilm)

Fokus og ydelse

Man kan vælge fokusområde med et knaptryk og antal fokuspunkter med et af indstillingshjulene. Et eller flere fokuspunkter kan hurtigt flyttes på skærmen eller i søgeren med joystick-knappen bagpå, og man kan indstille kontinuerlig følgefokus i kombination med 8 billeder i sekundet (fps). Det kan også skyde 14 fps, men kun når elektronisk lukker er aktiveret og med fokus på første billede.

Ligesom på T20 er der en Auto-knap, som stiller alle manuelle valg tilbage til programautomatik. Så overtager kameraets X-Processor Pro alle indstillinger. Praktisk, hvis man overlader kameraet til andre.

Touch-skærmen kan bruges til at vælge og ændre indstillinger. Også dem, man henter op i rudenettet fra Q-knappen, og man kan bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus og tage billeder. En fiffig detalje er, at man kan swipe op, ned og til hver side på skærmen, hvilket aktiverer valg af fokus, ISO, filmsimulering og hvidbalance.

Ligesom på nogle af de fysiske knapper kan valgene også skiftes ud med andre, så man kan programmere kameraet efter sine egne behov.

(Foto: Fujifilm)

Billedkvalitet

X-E3 er hurtigt. Ikke så hurtigt som T20 eller a6500, og godt 20 raw-filer i serie på højeste skudtakt (14 fps) – eller 35 jpeg-filer (8 fps) – er ikke voldsomt imponerende. Men autofokus er meget hurtig, også på serieoptagelser. Så selv om det ikke er noget actionkamera, er det hurtigt nok til det meste, måske undtagen sport og vilde dyr i flugt.

Til gengæld leverer kameraet billeddynamik og skarphed i spandevis. Det er ikke muligt at se forskel på billederne fra E3 og T20. Man behøver heller ikke at bekymre sig om billedstøj. Kun Nikon D7500 er bedre her, men billederne fra E3 bliver lidt skarpere ved høj ISO. Op til ISO 6400 kan man ikke se forskel; derover er der mindre støj, men også mindre detaljer i billederne fra D7500.

Med andre ord er E3 helt i top blandt APS-C-kameraer, hvad angår billedstøj. Det er også blandt de bedste til farvegengivelse på jpeg-filer. Faktisk så godt, at man kan bruge jpeg-billeder direkte fra kameraet uden at skulle omkring raw-filkonvertering i softwaren bagefter for at få optimal billedkvalitet.

Kameraets udvalg af filmsimuleringer, såsom Fujifilms Astia, Provia og sort-hvid-indstillingen Acros, giver fine filmlignende udtryk på jpeg-billeder, og fotografen kan selv justere indstillingerne efter behag.

4K-video hentes fra hele billedsensoren, såkaldt binding, hvilket giver meget skarpere og mere detaljeret video, end HD formår, men det betyder også, at optagelserne ikke bliver lige så barberbladsskarpe som dem fra kameraer uden pixelbinding, f.eks. X-T2.

Konklusion

Som forventet er billedkvaliteten fra Fujifilm X-E3 upåklagelig. Kameraet deler billedchip og processor med sine dyrere søskende, men er nemmere i brug, lettere at tage med og meget billigere. Alt i alt et kompakt og brugervenligt alternativ til et spejlreflekskamera – med få kompromiser – og et næsten perfekt rejse- og allround-kamera til ivrige amatørfotografer.

(Foto: Fujifilm)

Lyd & Billede mener

Superb skarphed og detaljegengivelse. Hurtig autofokus. Let og kompakt. God 4K-video. Mangler vejrbeskyttelse, vipbar skærm og varierende fokusydelse i svagt lys.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Scroll to Top