Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

test Fujifilm X-E3

Prisgunstigt kvalitetskamera

Fujifilms lille systemkamera er et stortalent med skjulte egenskaber, som gør det til et glimrende alternativ til dyrere kameraer.
Lyd & Billede mener
Superb skarphed og detaljegengivelse. Hurtig autofokus. Let og kompakt. God 4K-video.
Mangler vejrbeskyttelse, vipbar skærm og varierende fokusydelse i svagt lys.
Specifikationer

Type: 24 MP systemkamera med APS-C billedsensor
Optik: Fujifilm Fujinon XF
Søger: Elektronisk, 2,36 MP, 0,62x forstørrelse
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Serieoptagelse: 8 fps
Video: 4K/30 fps, 100 Mbit/s
Batteri: 350 billeder
Mål og vægt: 121 x 74 x 43 mm / 337 g
Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, touch-skærm, joystick-knap, 325 fokuspunkter, mic-indgang
Web: fujifilm.dk

Snart handler det ikke længere om billedkvalitet, men om funktioner, brugervenlighed og andre ting, såsom håndtérbarhed. Billedkvaliteten fra nye kameraer er så god, at de alle som ét fejer mobilkameraet af banen, og det bliver stadig sværere at skille kameraerne fra hinanden.

Bortset selvfølgelig fra pris, størrelse, funktioner, brugervenlighed, tilslutninger, udvalg af tilbehør og en lang række andre ting, som har ikke med billedkvaliteten at gøre.

Tag f.eks. Fujifilm X-E3. Et fortræffeligt lille kamera til alle, der vil have et kompakt systemkamera, som er praktisk at tage med og leverer fornem billedkvalitet i alle situationer.

Det lille kamera har samme type billedsensor som Fujis dyrere kameraer X-T2, X-T20 og X-Pro2. Det betyder, at kameraet til alle praktiske formål vil levere lige så god kvalitet, som man kan få fra det dobbelt så dyre X-Pro2. De fire kameraer er alle baseret på Fujifilms fremragende 24 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor – en af de allerbedste sensorer i APS-C-formatet.

Med en detaljeskarphed, der overgår det meste, vi har testet, forsvindende lav billedstøj og en fabelagtigt afbalanceret farvegengivelse er Fujis systemkameraer helt i top på billedkvalitet. Men de har forskellige egenskaber, og de fire kameraer henvender sig til fotografer med lidt forskellige behov.

Annonce

Til studiefotografering, portrætter, rejser og reportage er det vejrbeskyttede X-Pro2 et fremragende værktøj. For fotografer, der bruger teleobjektiver lige så meget som vidvinkel og makro – og har brug for 4K-video – er X-T2 det bedste valg. Mens det mere kompakte X-T20 er bedre egnet til dem, der vil have et mindre og enklere kamera, men samme høje billedkvalitet plus 4K-video.

Spørgsmålet er så, hvor det nye X-E3 passer ind.

(Foto: Fujifilm)

Diskret og rejsevenligt

Den slanke formfaktor uden søgerhus på toppen gør, at X-E3 kan ses som den kompakte og enklere udgave af det professionelle X-Pro2. Teknisk set har det dog mere tilfælles med T20. Såsom det nye autofokusmodul med 325 fokuspunkter, 1/4000 sekunds mekanisk lukker, 1/32.000 sekunds elektronisk ditto og touch-skærm med joystick-knap ved siden af.

Med integreret søger minder kameraet om Olympus PEN-F, Sony a6500 og Panasonic Lumix GX8.

Annonce

Fuji har forsøgt at gøre kameraet så enkelt og overskueligt som muligt uden at strippe det helt for funktioner: Færre knapper, væk med firevejshjulet på bagsiden, et slankt håndgreb, ingen vejrbeskyttelse og et traditionelt lukkertidshjul kombineret med blændering på objektivet. Alt sammen for at holde mål og vægt nede – og brugervenligheden i top.

Der er nogle forskelle mellem T20 og E3, som er værd at nævne. Touch-skærmen kan ikke vrides eller vippes, E3’s joystick-knap er mere praktisk til fokusvalg, når man har kameraet for øjet, og det har også Bluetooth. Hvilket betyder, at kameraet kan sende billeder til mobilen mere eller mindre kontinuerligt.

Gummierede overflader giver et godt greb, selv om håndgrebet foran er relativt lille. Søgeren er rigtig god med god opløsning og forstørrelse, men den bliver sort mellem hvert billede ved serieoptagelser. Kameraet mangler vejrbeskyttelse, og fokusområdet dækker ikke en lige stor del af billedfladen som på Sony a6500.

(Foto: Fujifilm)

Fokus og ydelse

Man kan vælge fokusområde med et knaptryk og antal fokuspunkter med et af indstillingshjulene. Et eller flere fokuspunkter kan hurtigt flyttes på skærmen eller i søgeren med joystick-knappen bagpå, og man kan indstille kontinuerlig følgefokus i kombination med 8 billeder i sekundet (fps). Det kan også skyde 14 fps, men kun når elektronisk lukker er aktiveret og med fokus på første billede.

Annonce

Ligesom på T20 er der en Auto-knap, som stiller alle manuelle valg tilbage til programautomatik. Så overtager kameraets X-Processor Pro alle indstillinger. Praktisk, hvis man overlader kameraet til andre.

Touch-skærmen kan bruges til at vælge og ændre indstillinger. Også dem, man henter op i rudenettet fra Q-knappen, og man kan bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus og tage billeder. En fiffig detalje er, at man kan swipe op, ned og til hver side på skærmen, hvilket aktiverer valg af fokus, ISO, filmsimulering og hvidbalance.

Ligesom på nogle af de fysiske knapper kan valgene også skiftes ud med andre, så man kan programmere kameraet efter sine egne behov.

(Foto: Fujifilm)

Billedkvalitet

X-E3 er hurtigt. Ikke så hurtigt som T20 eller a6500, og godt 20 raw-filer i serie på højeste skudtakt (14 fps) – eller 35 jpeg-filer (8 fps) – er ikke voldsomt imponerende. Men autofokus er meget hurtig, også på serieoptagelser. Så selv om det ikke er noget actionkamera, er det hurtigt nok til det meste, måske undtagen sport og vilde dyr i flugt.

Annonce

Til gengæld leverer kameraet billeddynamik og skarphed i spandevis. Det er ikke muligt at se forskel på billederne fra E3 og T20. Man behøver heller ikke at bekymre sig om billedstøj. Kun Nikon D7500 er bedre her, men billederne fra E3 bliver lidt skarpere ved høj ISO. Op til ISO 6400 kan man ikke se forskel; derover er der mindre støj, men også mindre detaljer i billederne fra D7500.

Med andre ord er E3 helt i top blandt APS-C-kameraer, hvad angår billedstøj. Det er også blandt de bedste til farvegengivelse på jpeg-filer. Faktisk så godt, at man kan bruge jpeg-billeder direkte fra kameraet uden at skulle omkring raw-filkonvertering i softwaren bagefter for at få optimal billedkvalitet.

Kameraets udvalg af filmsimuleringer, såsom Fujifilms Astia, Provia og sort-hvid-indstillingen Acros, giver fine filmlignende udtryk på jpeg-billeder, og fotografen kan selv justere indstillingerne efter behag.

4K-video hentes fra hele billedsensoren, såkaldt binding, hvilket giver meget skarpere og mere detaljeret video, end HD formår, men det betyder også, at optagelserne ikke bliver lige så barberbladsskarpe som dem fra kameraer uden pixelbinding, f.eks. X-T2.

Konklusion

Som forventet er billedkvaliteten fra Fujifilm X-E3 upåklagelig. Kameraet deler billedchip og processor med sine dyrere søskende, men er nemmere i brug, lettere at tage med og meget billigere. Alt i alt et kompakt og brugervenligt alternativ til et spejlreflekskamera – med få kompromiser – og et næsten perfekt rejse- og allround-kamera til ivrige amatørfotografer.

Annonce

(Foto: Fujifilm)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.