Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm GF 80 mm F1.7 R WR

Knivskarpt og lysstærkt portrætobjektiv

Alle kamerasystemer har brug for et portrætobjektiv. Og gerne et lysstærkt et.

Skrevet af / 14/04/2021 - 10:30
Fujifilm GF 80 mm F1.7 R WR
Lasse Svendsen

Egentlig er det GF 110 mm F2, der er portrætobjektivet til Fujifilms mellemformatkameraer. Det giver en brændvidde svarende til 85 mm, hvis man sammenligner med fuldformat, og det er et aldeles nydeligt objektiv med superb skarphed og meget flot bokeh.

Men det er stort og tungt – og temmelig dyrt. Alternativet er det nye GF 80 mm F1.7, som svarer til 63 mm og er mindre, lettere og billigere. Det er også det mest lysstærke GF-objektiv hidtil.

Blænderingen i tredjedelstrin er låsbar på Auto og C. (Foto: Lasse Svendsen)

Ligesom alle de andre objektiver til Fujis mellemformatkameraer er det også vejrbestandig, men har ikke billedstabilisering. Det ser ud til at være forbeholdt zoom- og teleobjektiverne i GF-serien, men det er næppe noget problem, da bl.a. GFX 100S – som vi har brugt til testen – har indbygget stabilisering.

Læs også Magisk billedkvalitet Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.

Konstruktionen er som altid bundsolid med gummieret fokusring og blændering samt en tilhørende modlysblænde. Frontelementet er belagt med en vandafvisende fluoroverflade.

Fokusgruppen med seks linse-elementer drives af en standard – temmelig hørbar – elektromotor, som giver hurtig, men ikke lynhurtig autofokus. Ikke engang på et GFX 100S, men den er præcis nok til f.eks. portrætter. Indvendig er der også ni afrundede blænderlameller, som skaber en meget blødt tegnet bokeh med maleriske baggrunde, præcis som man vil have det på bl.a. portrætter.

77 mm filterfatning og vandafvisende fluorbelægning. (Foto: Lasse Svendsen)

Knivskarpt portrætobjektiv

Nærgrænsen er ikke noget at prale af. 70 cm udelukker makrofotografering (der findes en 80 mm f/2.8 makro til GF med 25 cm nærgrænse), men er acceptabelt på et portrætobjektiv.

Det vigtigste er, hvordan det opfører sig, når man fotograferer, og her træder Fuji-objektivet ikke galt. Det er ekstremt skarpt på alle blænder. Bedst fra blænde f/2.8, men også utroligt skarpt på f/2.0 og f/1.7 med kun moderat fald i hjørnerne. Der er ingen linjefortegning eller synlig vignettering her, og kromatisk aberration er godt under kontrol på fuld blænde og nærmest ikke synligt fra blænde f/2.8 og opad.

Knivskarpt på blænde f/1.7. (Foto: Lasse Svendsen)

Objektivet kan være følsomt over for strølys, så den enorme modlysblænde bør bruges, men det tegner lyspunkter perfekt på næsten alle blænder og skaber en nydelig dybde i billederne på større blænder, som klæder bl.a. portrætter godt.

Men hvis man ikke har brug for blænde f/1.7 for lidt smallere dybdeskarphed og ikke er bange for et større og tungere portrætobjektiv, kan GF 110 mm F2 være værd at overveje. Det har bedre kontrol over kromatisk aberration og mere præcis autofokus – i godt lys – og det er skarpere over hele billedfladen end GF 80 mm.

Objektivet kan være følsomt over for strølys, så brug modlysblænden. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Det relativt kompakte portrætobjektiv Fujifilm GF 80 mm F1.7 R WR – med en lidt kort brændvidde, skal det siges – er et interessant alternativ til GF 110 mm F2.0. Det koster lidt mindre og har lidt bedre lysstyrke, som kan give lidt smallere dybdeskarphed og smuk bokeh, samt høj skarphed på alle blænder.

Så hvis billedvinklen passer én, er det et oplagt valg. Personligt vil jeg dog nok bruge lidt ekstra på GF 110 mm F2.0, som stadig er guldstandarden for portrætobjektiver til Fujifilms mellemformatkameraer.

Karakter
Fujifilm GF 80 mm F1.7 R WR
High End

Lyd & Billede mener

Høj og meget jævn skarphed fra f/1.7. Fornem bokeh-effekt. Vejrbestandigt og solidt bygget. Hørbar og lidt træg autofokus. Kromatisk aberration kan forekomme på fuld blænde. 63 mm passer ikke til alle.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top