Egentlig er det GF 110 mm F2, der er portrætobjektivet til Fujifilms mellemformatkameraer. Det giver en brændvidde svarende til 85 mm, hvis man sammenligner med fuldformat, og det er et aldeles nydeligt objektiv med superb skarphed og meget flot bokeh.
Men det er stort og tungt – og temmelig dyrt. Alternativet er det nye GF 80 mm F1.7, som svarer til 63 mm og er mindre, lettere og billigere. Det er også det mest lysstærke GF-objektiv hidtil.
Ligesom alle de andre objektiver til Fujis mellemformatkameraer er det også vejrbestandig, men har ikke billedstabilisering. Det ser ud til at være forbeholdt zoom- og teleobjektiverne i GF-serien, men det er næppe noget problem, da bl.a. GFX 100S – som vi har brugt til testen – har indbygget stabilisering.
Konstruktionen er som altid bundsolid med gummieret fokusring og blændering samt en tilhørende modlysblænde. Frontelementet er belagt med en vandafvisende fluoroverflade.
Fokusgruppen med seks linse-elementer drives af en standard – temmelig hørbar – elektromotor, som giver hurtig, men ikke lynhurtig autofokus. Ikke engang på et GFX 100S, men den er præcis nok til f.eks. portrætter. Indvendig er der også ni afrundede blænderlameller, som skaber en meget blødt tegnet bokeh med maleriske baggrunde, præcis som man vil have det på bl.a. portrætter.
Knivskarpt portrætobjektiv
Nærgrænsen er ikke noget at prale af. 70 cm udelukker makrofotografering (der findes en 80 mm f/2.8 makro til GF med 25 cm nærgrænse), men er acceptabelt på et portrætobjektiv.
Det vigtigste er, hvordan det opfører sig, når man fotograferer, og her træder Fuji-objektivet ikke galt. Det er ekstremt skarpt på alle blænder. Bedst fra blænde f/2.8, men også utroligt skarpt på f/2.0 og f/1.7 med kun moderat fald i hjørnerne. Der er ingen linjefortegning eller synlig vignettering her, og kromatisk aberration er godt under kontrol på fuld blænde og nærmest ikke synligt fra blænde f/2.8 og opad.
Objektivet kan være følsomt over for strølys, så den enorme modlysblænde bør bruges, men det tegner lyspunkter perfekt på næsten alle blænder og skaber en nydelig dybde i billederne på større blænder, som klæder bl.a. portrætter godt.
Men hvis man ikke har brug for blænde f/1.7 for lidt smallere dybdeskarphed og ikke er bange for et større og tungere portrætobjektiv, kan GF 110 mm F2 være værd at overveje. Det har bedre kontrol over kromatisk aberration og mere præcis autofokus – i godt lys – og det er skarpere over hele billedfladen end GF 80 mm.
Konklusion
Det relativt kompakte portrætobjektiv Fujifilm GF 80 mm F1.7 R WR – med en lidt kort brændvidde, skal det siges – er et interessant alternativ til GF 110 mm F2.0. Det koster lidt mindre og har lidt bedre lysstyrke, som kan give lidt smallere dybdeskarphed og smuk bokeh, samt høj skarphed på alle blænder.
Så hvis billedvinklen passer én, er det et oplagt valg. Personligt vil jeg dog nok bruge lidt ekstra på GF 110 mm F2.0, som stadig er guldstandarden for portrætobjektiver til Fujifilms mellemformatkameraer.
Lyd & Billede mener
Høj og meget jævn skarphed fra f/1.7. Fornem bokeh-effekt. Vejrbestandigt og solidt bygget. Hørbar og lidt træg autofokus. Kromatisk aberration kan forekomme på fuld blænde. 63 mm passer ikke til alle.
Vejl. pris 18999 kr
Specifikationer
- Type: Teleobjektiv
- Brændvidde: 80 mm, svarende til 63 mm i 35-format
- Blænde: f/1.7-22
- Fatning: Fujifilm GF mellemformat
- Billedstabilisering: Nej
- Nærgrænse: 70 cm
- Filterdiameter: 77 mm
- Linse-elementer: 12 i alt, i 9 grupper
- Mål og vægt: Ø 95 x 99 mm / 795 g
- Andet: Modlysblænde, vejrbestandigt
- Web: fujifilm.dk
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer