TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Fujifilm GF 30 mm F3.5 WR

Superb vidvinkel til landskaber, arkitektur og rejser

Fujifilms mellemformatkameraer har manglet en bred vidvinkel – her er den.

forfatter
Publiceret 13/04/2021 - 15:20
Karakter
Fujifilm GF 30 mm F3.5 WR
L&B mener
Superb skarphed fra blænde f/5.6. Marginal fortegning og vignettering. Kompakt, let og vejrbestandigt.
Moderat fokushastighed. Lidt diffust omkring nærgrænsen. Kan være følsomt over for strølys.
Specifikationer
 • Type: Vidvinkelobjektiv
 • Brændvidde: 30 mm, svarende til 24 mm i 35-format
 • Blender: f/3.5-32
 • Fatning: Fujifilm GF mellemformat
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 32 cm
 • Filterdiameter: 58 mm
 • Linse-elementer: 13 i alt, i 10 grupper
 • Mål og vægt: Ø 84 x 99 mm / 508 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbestandigt
 • Web: fujifilm.dk

Vidvinkel er uundværligt til landskabsfotografering – bare spørg en fotograf. Men for dem, der måske har overvejet Fujifilms nye generation af mellemformatkameraer, har udvalget af brede billedvinkler været begrænset.

Det er måske ikke så underligt, da kamerasystemet kun er tre år gammelt, men nu findes der endelig en ordentlig vidvinkel til Fujis GFX-kameraer, som også kan tilfredsstille kræsne landskabsfotografer.

Den nye GF 30 mm F3.5 WR lægger sig mellem GF 23 mm F4 (svarende til 18 mm) og GF 45 mm F2.8 (svarende til 36 mm), og dækker, hvad der svarer til 24 mm brændvidde, hvis man sammenligner med 35-fuldformat.

GF 30 mm F3.5 er relativt kompakt og let. (Foto: Lasse Svendsen)

Vidvinkelobjektivet er relativt kompakt, især af mellemformat at være, og vejer kun godt et halvt kilo. Med 24 mm brændvidde og en anvendelig lysstyrke på blænde f/3.5 er det lige så velegnet som rejseobjektiv, hængende om halsen, som det er på et stabilt stativ ude i naturen. Objektivet er nemlig vejrbestandigt, men mangler billedstabilisering.

Det sidste er ikke noget problem med GFX 100S, som jeg brugte, der har indbygget stabilisering, og sammen er kameraet og GF 30 mm F3.5 WR en ret handy combo, både til ture i byområder og ude i naturen.

Læs også Magisk billedkvalitet Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.

Fuji-objektivet er solidt bygget med fokusring og blændering i tredjedelstrin, der kan låses på blændeautomatik eller C til de gange, hvor man vil vælge blænde fra en indstillingsring på kameraet.

Fuld kontrol med blændering. (Foto: Lasse Svendsen)

Marginal fortegning

Det er ikke ualmindeligt, at vidvinkelobjektiver har problemer med både vignettering og fortegning. Her er begge dele moderat til marginal. Det er altså fuldt ud muligt at fotografere på fuld blænde (dvs. laveste tal) uden at se mere end moderat lystab i hjørnerne og kun marginal fortegning.

Skarpheden er kort og godt superb, især fra blænde f/5.6, hvor den også holder opløsningen helt ud i kanterne. På fuld blænde er skarpheden lidt blødere i hjørnerne, men det er sjældent generende.

Med GFX 100S’ 102 megapixel er det ikke noget problem at få masser af detaljer frem i landskaber, og den høje opløsning gør det nemt at beskære billederne, hvis man vil have et lidt tættere udsnit, uden at miste skarphed eller detaljer.

_DSF1212 _DSF1051 _DSF1075 _DSF1068 _DSF1061 _DSF1055 _DSF1103 _DSF1200 _DSF1216 _DSF1209
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Skarpheden falder over hele billedfladen, hvis man leger makrofotograf. Nærgrænsen på 32 cm frister til det, men billederne får en blødere skarphed, når motivet er så tæt på. Jeg opdagede – ikke overraskende – at objektivet kan være følsomt over for strølys, hvis man har skarpt lys i en relativt lige vinkel på objektivet.

Autofokus er støjsvag, men ikke specielt hurtig. Man kan argumentere for, at det ikke gør noget på et mellemformatkamera med moderat skudtakt, men jeg vil stadig gerne have, at kameraet ikke tøver eller jager, selv om jeg kun skal tage ét billede ad gangen.

Der er ingen kromatisk aberration at se i billederne. Objektivet ødelægger heller ikke baggrunden med kantet bokeh-effekt, og selv om den ikke bliver lige så smørblød som med GF 80 mm F1.7, er det absolut godkendt for en vidvinkel.

Objektivet er vejrbestandigt, og modlysblænde medfølger. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

For dem, der har investeret i eller overvejer Fujifilms GF-system, har der manglet en 24 mm. Den findes nu i form af GF 30 mm F3.5 WR. Som svarer til 24 mm f/2.8, hvis man sammenligner med fuldformat.

Det er ikke noget makro-objektiv trods den gode nærgrænse, men til alt andet, som man kan bruge en vidvinkel til, er det perfekt, selv om det mangler både billedstabilisering og den lynhurtige autofokus, man får på Fujis X-system.

Det er nok alligevel ikke det vigtigste for dem, der kigger efter optisk kvalitet i en vidvinkel til Fujis mellemformatkameraer. Og optisk kvalitet er, præcis hvad de får her, i fuldt mål.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Det mest blærede sportskamera Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.
Uforskammet lækker kamerablitz Lad dig ikke narre af 50’er-designet.
Sony lancerer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon til Sony-kameraer.
Kompakt og let 24 makro og 15-30 mm zoom fra Canon Billig optik til Canons spejlløse fuldformatkameraer.
Det lille øje på himlen DJI’s mindste kameradrone er så lille, at den må flyves overalt – og stadig avanceret nok til at opnå professionelle resultater.
Capture One Mobile klar til iPad Nu kan du redigere som en prof på iPad’en.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend